Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Ceny elektřiny ovlivňuje zelená elektřina


AD MOB

Proč rostou ceny energií, když je jí na trhu dostatek?
Ceny silové energie mírně stagnují přesto o nižších platbách si můžeme nechat jen zdát.
Může za to podpora obnovitelných zdrojů.
Fotovoltaické elektrárny za to však nenesou takovou zodpovědnost, jak se to může jevit.
Problém je v nastavených výkupních cenách za "zelenou" elektřinu, které způsobily boom fotovoltaických farem bez zvážení možných rizik na životní prostředí a deformaci trhu s elektřinou protože tato "zelená" elektřina by měla zvednout ceny za elektřinu zhruba o 20%.
Nyní tato "zelená" elektřina musí být vykoupena dle platných smluv, což ceny elektřiny zvyšuje a to brzdí hospodářský růst nejen domácností, ale i podniků a vlastně celé ekonomiky.

Ponaučení?
Jestliže Vám někdo slibuje, že Vám dá něco zadarmo, buďte velmi obezřetní a domyslete věci i do jejich důsledků, jinak to bude pro Vás velmi drahé! V přírodě totiž nic není zadarmo a jestliže se to tak někomu jeví, ocitne se nakonec v pasti!

361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


63

Pasivní dům - nulový dům | pasivni-dum-nulovy-dum-id-253


Pasivní dům - definice: Pasivní dům (PD) je stavba, která splňuje přísná kritéria v oblasti energetických úspor provozu domu (zejména úspory za vytápění).

Zdokonalením pasivního domu s využitím vlastních zdrojů vzniká tzv. nulový dům.
Nulový dům je nezávislý na dodávkách a především cenách energie, protože si
její potřebu dokáže sám pokrýt - vyrobit pomocí moderních technologií.
Pasivní i nulové domy využívají nejen vnější energii (slunce, vrty), ale
pomocí kogenerace odebírají energii ze vzduchu při ventilaci (teplý vzduch z místnosti
nejdříve ohřeje vzduch přicházející zvenčí),
či odpadové vody, která předehřívá vodu přicházející například do bojleru,
takže když vypustíte vanu, většina tepelné energie získané z této teplé vody
je využita a zůstane v objektu.

Jaká je návratnost financí vložených do výstavby pasivního domu?
Pasivní domy jsou zhruba o 7 až 15% dražší než běžné domy.
Návratnost vložených financí do pasivního domu je zhruba 5 let.
355

Barva ve spreji jak vyčistit trysku aby nezaschla a dala se znovu použít | barva-ve-spreji-jak-vycistit-trysku


Několik způsobů jak čistím trysky po použití barvy ve spreji, aby tryska nezaschla a dala se znovu použít

Používám některý, nebo i více z bodů níže, dbám na dodržení všech bezpečnostních předpisů daných výrobcem na obale, či příbalovém letáku výrobku. Brýle, respirátor, větraná místnost či dvůr a předepsané ochranné pomůcky musí být samozřejmostí.
  • pokud koncovky - trysky sedí i na jiné spreje, tak používám jen jednu a ty nové si nechávám do rezervy pro případ nouze
  • po dokončení stříkání obrátit nádobku dnem vzhůru a zmáčknout trysku (pozor na oči), ale ztrácím tím tlak v nádobce pro další použití
  • vyjmu, trysku, namočím do ředidla dle druhu barvy obsažené ve spreji. Nechám odmočit, profouknu pumpičkou s koncovkou např. na nafukování míčů
  • po skončení práce prostříknu trysku čističem PUR pěny (Čistič PUR pěny DEN BRAVEN dóza 500 ml čirá, CENA 6 euro, 150 kč)
  • prostříknout trochou ředidla v injekční stříkačce - nutno utěsnit, koncovka injekční stříkačky má menší průměr

Čistič PUR pěny od firmy Den Braven by neměl chybět v žádné domácnosti

cistic-pur-peny-den-braven.jpg
Date: 28.02.2021 - 10:00
309

Víno (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-vino


Jak se dělá víno - Jak se co dělá

  • 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
  • v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
  • vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
  • na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
  • čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
  • hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
  • pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
  • pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
  • na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
  • Výroba vína:
  • hrozny se omyjí a rozdrtí
  • lisováním se z směsi získá mošt
  • mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
  • s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
  • bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
  • červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
  • růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
  • červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
  • během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
  • s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
  • po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
  • víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
  • při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
  • barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
  • na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
  • korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
  • víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně

Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video

**

353

Jekl profil kulatý roh vytvoření rohu pravý úhel návod | jekl-profil-kulaty-roh-vytvoreni-rohu-pravy-uhel-navod


Kulatý roh na profilu jekl - jak vytvořit

Postup:
  1. udělat si kružnici z tvrdého papíru, která má poloměr menší, než je šířka jeklu o tloušťku stěny jeklu
  2. kružnici vyznačit na jeklu viz obrázek
  3. od nejvyššího bodu průměru kružnice vyznačit úsečku dlouhou 1/4 obvodu kružnice (kolečko z papíru, které jsme si vytvořili jako šablonu, pomalu otáčíme o 1/4 a místo označíme)
  4. vyznačit kolmici ke konci této úsečky
  5. vyříznout úhlovou bruskou označený materiál, zadní stěna jeklu musí zůstat neporušená, bude tvořit hřbet ohybu
  6. ohnout do pravého úhlu
  7. nejdříve se vše vyzkoušet na papíru, vystřihnout tvar, ohnout, zda je postup správně pochopen
jekl-profil-kulaty-roh-vytvoreni-navod-rada.png

Pravý úhel - zaoblený roh - jekl profil

  1. vyznačit pravý úhel na profilu tak, aby vrchol končil pod tloušťkou stěny profilu
  2. trojúhelník musí být řádně vystředěný vůči kolmici na profil
  3. materiál vyříznout úhlovou bruskou, či pilkou na kov jen po po zadní stěnu
  4. ohnout profil a zavařit, či jinak zpevnit
jekl-profil-roh-pravy-uhel-vytvoreni-navod-rada.png

Lomený roh - jekl

jekl-profil-lomeny-roh-pravy-uhel-vytvoreni-navod-rada.png

Date: 30.11.2020 - 10:48
121

Zavařování v elektrickém zavařovacím hrnci | zavarovani-v-elektrickem-zavarovacim-hrnci-id-726


Kupte si hrnec jak s termostatem, tak i s časovačem, tepelně izolovaný (dvojitá stěna, jako u termosky) šetří elektřinu.
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.

Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.



Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.

Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.

Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**


Editace: 1351157663
Počet článků v kategorii: 361
Url:ceny-elektriny-ovlivnuje-zelena-elektrina-id-289

AD
11 Share
Share
Tweet