Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Zmrzlina (jak se co dělá - video)


AD MOB

Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá

  • zmrzlina se vyráběla již před vynálezem chladniček, ovšem byl to luxus jen pro majetné občany
  • přísady se vkládaly do mísidla jenž bylo v nádobě s ledem a slanou vodou což vedlo k ochlazení směsi pod pod mrazu, protože sůl rozpouští led, ale zároveň při tomto procesu dochází k ochlazení okolí, protože při změně ledu ve vodu se teplo spotřebovává - opačný proces je při kondenzaci par, kdy se teplo uvolňuje například před bouřkou
  • po vynálezu chladících zařízení nastala revoluce zmrzlinářského průmyslu
  • Výroba zmrzliny:
  • základní surovina je čerstvá smetana, která se napustí do mixéru, kde se smíchá se sušeným mlékem, stabilizátory a emulgátory
  • stabilizátory brání zmrzlině v krystalizaci
  • emulgátory umožní provzdušnění směsi při šlehání
  • dále se přidává cukr a kukuřičný sirup
  • směs se musí zahřát na 72°C na 30 minut, aby došlo k pasterizací - usmrcení bakterií
  • další proces je homogenizace, zmrzlina získá na hladkosti
  • zmrzlina se chladí a přidá se vanilkový koncentrát
  • zmrzlina se dále chladí a šlehá, aby vznikal odlehčená, nadýchaná tuhá hmota

Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá - video

**


361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


272

Nerezová ocel (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-nerezova-ocel


Jak se dělá nerezová ocel - Jak se co dělá

  • vynález nerezové oceli začátkem 20. století
  • základní příměsí je chróm, který na povrchu vytváří oxidací ochrannou vrstvu
  • s nerezovou ocelí se nejčastěji setkáme u jídelních příborů, nádobí, dřezů atd.
  • nerezovou ocel lze znovu recyklovat a tím ušetřit mnoho energie i drahého materiálu
  • recyklovaný materiál se vloží do pece a přidá se i nikl pro zvýšení pevnosti a korozivzdornosti
  • směs se zahřeje obřími elektrodami až do roztavení a pak se nalije do rafinovací pece
  • do rafinovací pece se vhání argon a kyslík a tím se vypálí, nebo vysráží některé nečistoty
  • čistá ocel se vypouští do dlouhé formy
  • chladnoucí pás se rozdělí na menší kusy a označí speciální křídou pro horké povrchy
  • dále se pás protahuje válcovací stolicí a tím se prodlužuje až na délku 600 metrů a ztenčuje se
  • pak se pás mírně ochladí a navine na cívku
  • pás z cívky se musí znovu očistit v kyselině, kde se odstraní koroze
  • plech z cívky se znovu válcuje na požadovanou tloušťku a tím se i zhutní a také vyleští do hladkého povrchu
  • následuje další čistění a pás je již téměř jako zrcadlo
  • chróm se sloučí s atmosferickým kyslíkem a vytvoří oxid, který ocel chrání před korozí

Jak se dělá nerezová ocel - Jak se co dělá - video

**

140

Kočka otrava jedem | kocka-otrava-jedem-id-2223


Dali jsme kočce mléka, někdy je třeba i z láhve dát napít, když
kočka nechce přijmout potravu a podařilo se jí zachránit.

Možná by se do mléka mohlo ještě rozdrobit několik tablet živočišného uhlí.

Jinak veterinář určitě poradí také.
44

Beton poměr písku a cementu | beton-pomer-pisku-a-cementu-id-204


2 díly (hmotnostní) písku : 1 díl cementu (hmotnostní) , nebo 3 písku : 1 cementu (např. 150 kg písku : 50 kg cementu) (velmi kvalitní beton, všechna zrna písku jsou obalena cementem, beton dostatečně odolává povětrnostním vlivům)

4 až 6 dílů (kg) písku : 1 díl (kg) cementu - beton s nízkou pevností, zrna písku již nejsou dostatečně obalena cementem, povrch se začne drolit vlivem povětrnostních podmínek (voda+mráz).

Do směsi se ještě přidává plastifikátor (např. alphalith 3 BV) a voda.
Kameniva o zrnitosti 4-8 mm zvyšují pevnost betonu a pak lze snížit dávku cementu.
Jestliže si odvážíte kolik váží lopata cementu a kolik písku, je nutné objemové množství dodržovat, ne tedy do další míchačky jen na špičku lopaty cementu a pak vrchovaté lopaty písku !!!!
Na výrobu betonu se používá říční - praný písek (stříbrný, šedý), který je zbaven příměsí hlíny a dalších nečistot.
Hlína a jiné nečistoty písek znehodnotí a je pro výrobu kvalitního betonu nepoužitelný.
Vnitřní směs může obsahovat kameniva o větší zrnitosti, povrch se pak vyrovná betonem z písku o malé zrnitosti tzv. potěrákem .

Výroba betonu:
http://www.mct.cz/PDF/WEB-VYROBA%20BETONU.pdf


Míchání betonu
- ručně - na tabuli plechu či rovný beton se dá hromádka písku a v patřičném poměru cement. Hromádka se pak přehazuje na novou hromádku a zpět nejméně 5x. Přidá se voda do prohlubně ve středu hromádky a znovu se vše řádně promíchá.
- strojně - v míchačkách - čím déle, tím lépe cement obalí zrníčka písku a beton je kvalitnější, ne však déle jak 1 hodinu. Proto z domichávačů (aut s velkou míchačkou) je beton jeden z nejkvalitnějších, protože se míchá po celou dobu cesty k zákazníkovi.
128

Nejlepší návnady na hlodavce myši | nejlepsi-navnady-na-hlodavce-mysi-id-827


Nejlepší návnady by měly být aromatické, aby je hlodavci snadno nalezly:
- čokoláda s obsahem kokosu
- ořech vlašský - jádro
- arašíd
- špek
- čokoláda
- škvarky /můžete je znovu zahřát, aby nádherně voněly)
- opražený chléb pokapaný MAGI kořením,
- sýr tvrdý (kousek plátku děrovaného sýru dělá divy)

Můžete také použít jed na myši - granule například Ratimor,
ale ne jako požer, nýbrž dáte pár granulí do uzavřené skleničky s kovovým víčkem,
které pevně dotáhněte. Nejdříve však do víčka udělejte několik
otvorů, aby aroma z granulí přilákalo myši.
Kolem skleničky nastražte pasti.
Skleničku označte řádně, že obsahuje jedovaté granule!
189

Problém igelitových tašek a sáčků v obchodech | problem-igelitovych-tasek-a-sacku-v-obchodech


Ti starší si jistě pamatují doby, kdy všechny tekutiny a nápoje byly baleny do skleněných láhví.
S tím, jak byla postupně zvládnuta technologie výroby plastových obalů, začaly se tyto využívat i na tekutiny a nápoje. Znamenalo to snížení váhy výrobku což ocenily hlavně ženy, které chodily ověšeny těžkými nákupními taškami.
Igelitové obaly také znamenaly revoluční zvýšení hygieny prodeje (představa že nám vlašský salát někdo balí do novin je sice hrozná, ale takové případy se stávaly).
Nyní někteří pohlížejí na plastové obaly (tašky, sáčky, pytlíky), jako na zlo a chtějí je zakázat. Důvodem je, že část těchto obalů končí v přírodě (úmyslně, ale i náhodou) a hyzdí ji.
Otázkou zůstává, jak se projeví případný zákaz jejich používání na hygieně prodeje a nemocnosti obyvatelstva.
Totiž , pokud například nakoupíme maso a část krve nám unikne do plátěné tašky, tak je na pováženou, jestli takovou tašku máme dále používat a riskovat tím, že vážně onemocníme.

Závěrem:
Pokud lidé třídí odpad a plastové obaly končí tam, kde mají, nepředstavují pro lidstvo hrozbu, ale naopak zvyšují komfort a hygienu při balení výrobků a extrémně snižují nebezpečí infekční nákazy žloutenkou, salmonelou atd.


Editace: 26.8.2018 - 09:54
Počet článků v kategorii: 361
Url:jak-se-dela-zmrzlina

AD
11 Share
Share
Tweet