Větrné elektrárny (jak se co dělá - video)
AD MOB
Jak se dělají větrné elektrárny - Jak se co dělá
- větrné elektrárny vyrábí elektrický proud z větru, který otáčí vrtulí připojenou k alternátoru
- vítr je ekologický a obnovitelný zdroj energie
Výroba větrné elektrárny do 500 watt
- vrtule se vyrábí z latí cedru
- hrubý výřez se provede pásovou pilou
- profil vrtule se provádí na kopírovacím stroji dle šablony
- vrtuli je nutno naprosto dokonale vyvážit a povrchově upravit vhodnými nátěry
- připraví se alternátor
- důležité jsou uhlíkové kartáče, které budou sbírat vyrobenou elektřinu ať je vrtule natočena jakýmkoliv směrem
- regulátor otáček vrtule při silném větru vrtuli brzdí a musí být také dokonale vyvážený
- směrovka vrtule reaguje na směr větru a natáčí vrtuli proti němu
Jak se dělají větrné elektrárny - Jak se co dělá - video
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Solární fotovoltaické střešní tašky
Tak jako existují fotovoltaické panely, nebo fólie, které se mohou montovat na střechy domů, tak existují i fotovoltaické střešní tašky, které vyrábí elektrický proud a snadno se montují. Můžete s nimi i nahradit stávající střešní tašky (až 4 vedle sebe).
Solární střešní tašky by měly splňovat evropskou normu EN490, která zaručuje jejich:
- Přední pevnost nesmí jí rozbít ocelová kulička 20 mm padající z 1.000 mm výšky
- Trvalost teploty -40°C až + 86°C ve 400 cyklech
- Statické zatížení 2.500 N/m²
- Rychlá a snadná montáž
- Pořádek v domě hned po montáži
- Dlouhá životnost
- Účinnost od 15% (dle výrobce)
- Snadná výměna v případě reklamace
- Hezký vzhled
Vitamíny obsažené v paprice
B1, B2, C, E, A, kyselina listová, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód.
Léčivé účinky papriky
- - z pálivé se dělají přípravky na prokrvení pokožky a její prohřátí, např. při revmatických problémech
- - posilují orgány krevního oběhu (srdce, cévy, žíly)
- - zmírňují migrénu a bolesti hlavy
- - zlepšují zrak a kondici vazivových tkání
Žloutnutí listů
- - paraziti (mšice, molice atd.)
- - patrně nadmíra zalévání - přemokřená půda
- - málo živin, malý kořenáč, přesadit pokud je v kořenáči
- - zkusit přihnojit, ale opatrně
Výsev paprik
- - někdo již v polovině ledna, ale nejlépe v polovině února do 3 cm vrstvy vlhkého substrátu na teplém místě, teploty okolo +20, dbáme na to aby substrát nevyschnul, přikrýt třeba mikrotenovým sáčkem atd.
- - semena by měla vzejít do 14 dnů
- - po vytvoření základních - dvouděložných lístků se mohou přesazovat jednotlivě do kořenáčů o průměru 10 cm se substrátem
- - trvale ven na záhon, či na balkón se vysazují až po Ledových mužích a to je po 14. květnu
- - pokud ale přetrvává chladné počasí, počkáme až na jeho konec, někdy se vyplatí až po Medardově kápi - počasí okolo 8.června spojené s výrazným ochlazením
- - papriky chráníme před teplotami nad +30 stíněním skleníků apod.
- - papriky potřebují dostatek slunce (balkón obrácený k jihu se jim bude líbit)
Papriky velmi pálivé
HabaneroPapriky víceleté
Capsicum pubescens - je druh chilli papričkyPapriky jednoleté
Capsicum annuum - paprika setá (roční) vybíráme rané druhy, aby stačily dozrát v našich podmínkáchDate: 26.06.2020 - 20:18
Černá plastová roura se vystaví slunečnímu záření a ohřátý vzduch se z ní pomocí ventilátoru vhání do místnosti.
V místnosti je třeba zajistit odvod vzduchu například také pomocí ventilátoru.
**VIDEO YOUTUBE
V místnosti je třeba zajistit odvod vzduchu například také pomocí ventilátoru.
**VIDEO YOUTUBE
Kulatý roh na profilu jekl - jak vytvořit
Postup:- udělat si kružnici z tvrdého papíru, která má poloměr menší, než je šířka jeklu o tloušťku stěny jeklu
- kružnici vyznačit na jeklu viz obrázek
- od nejvyššího bodu průměru kružnice vyznačit úsečku dlouhou 1/4 obvodu kružnice (kolečko z papíru, které jsme si vytvořili jako šablonu, pomalu otáčíme o 1/4 a místo označíme)
- vyznačit kolmici ke konci této úsečky
- vyříznout úhlovou bruskou označený materiál, zadní stěna jeklu musí zůstat neporušená, bude tvořit hřbet ohybu
- ohnout do pravého úhlu
- nejdříve se vše vyzkoušet na papíru, vystřihnout tvar, ohnout, zda je postup správně pochopen

Pravý úhel - zaoblený roh - jekl profil
- vyznačit pravý úhel na profilu tak, aby vrchol končil pod tloušťkou stěny profilu
- trojúhelník musí být řádně vystředěný vůči kolmici na profil
- materiál vyříznout úhlovou bruskou, či pilkou na kov jen po po zadní stěnu
- ohnout profil a zavařit, či jinak zpevnit

Lomený roh - jekl

Date: 30.11.2020 - 10:48
Jak se dělá víno - Jak se co dělá
- 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
- v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
- vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
- na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
- čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
- hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
- pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
- pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
- na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
- Výroba vína:
- hrozny se omyjí a rozdrtí
- lisováním se z směsi získá mošt
- mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
- s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
- bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
- červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
- růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
- červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
- během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
- s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
- po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
- víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
- při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
- barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
- na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
- korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
- víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně
Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video
Editace: 23.8.2018 - 21:14
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-se-delaji-vetrne-elektrarny
AD