Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Ucpaný odpad umyvadla dřezu kuchyně jak vyčistit


AD MOB

Několik rad jak na ucpaný odpad, od nejjednodušší po složitější
Prevence, nebo před samotným čistěním:

  • čistit sítko
  • čistit mřížku sifonu
  • používat živé bakterie na čistění odpadů


Čistění:

  • napustit vodu do dřezu a použít gumový zvon, nebo speciální pumpu (ruční pumpička na čištění odpadů ), pěchovat vodu do odtoku
  • odšroubovat spodní , odkalovací víčko sifonu pod dřezem a vypustit nečistoty
  • vyčistit celý sifon
  • zkusit potrubí protáhnout drátem - lépe čistícím péry - pružinami
  • použít chemické prostředky např. CLEAMEN (bezpečnější než louh - hydroxid sodný, který má tendenci uvolnit je počátek potrubí a uvolněné zbytky se usadí jinde a je to žíravina se kterou je třeba zacházet velmi opatrně - chránit zrak a pokožku)
  • zkusit potrubí protlačit tlakem vody (jeden konec hadice k pračce zatlačit co nejdále do potrubí, druhý konec našroubovat na kohout )
  • použít KRTKA na tlakový čistič WAP (krtek - tryska na čištění potrubí - hrot na hadici opatřený zpětnými tryskami, které jej tlačí vpřed potrubím a čistí)
  • zavolat firmu na Čištění odpadů


Prevence proti ucpání odpadního potrubí
Pravidelně čistit sítka i sifon, popřípadě používat bakterie živící se usazeninami v potrubí



Nástroje pro čištění kuchyňského odpadu - poturbí


361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


355

Barva ve spreji jak vyčistit trysku aby nezaschla a dala se znovu použít | barva-ve-spreji-jak-vycistit-trysku


Několik způsobů jak čistím trysky po použití barvy ve spreji, aby tryska nezaschla a dala se znovu použít

Používám některý, nebo i více z bodů níže, dbám na dodržení všech bezpečnostních předpisů daných výrobcem na obale, či příbalovém letáku výrobku. Brýle, respirátor, větraná místnost či dvůr a předepsané ochranné pomůcky musí být samozřejmostí.
  • pokud koncovky - trysky sedí i na jiné spreje, tak používám jen jednu a ty nové si nechávám do rezervy pro případ nouze
  • po dokončení stříkání obrátit nádobku dnem vzhůru a zmáčknout trysku (pozor na oči), ale ztrácím tím tlak v nádobce pro další použití
  • vyjmu, trysku, namočím do ředidla dle druhu barvy obsažené ve spreji. Nechám odmočit, profouknu pumpičkou s koncovkou např. na nafukování míčů
  • po skončení práce prostříknu trysku čističem PUR pěny (Čistič PUR pěny DEN BRAVEN dóza 500 ml čirá, CENA 6 euro, 150 kč)
  • prostříknout trochou ředidla v injekční stříkačce - nutno utěsnit, koncovka injekční stříkačky má menší průměr

Čistič PUR pěny od firmy Den Braven by neměl chybět v žádné domácnosti

cistic-pur-peny-den-braven.jpg
Date: 28.02.2021 - 10:00
344

Grafika zlatý řez | grafika-zlaty-rez


Co je to Zlatý řez v grafice a mnohem jednodušší Pravidlo třetin níže v článku

Umělci, když malovali, nebo vytvářeli umělecká díla, si postupně všimli, že pokud např. plátno má určitý poměr stran a na platně zaplní významné body hlavními motivy, obraz dostane děj, divákovi předá příběh a má pro oko, či duši, příjemný rozměr.

Zlatý řez - poměr stran přibližně 1:1.618........

Plátno, které je v souladu s pravidly Zlatého řezu, má poměr stran přibližně 1:1.618 , čili
poměr stran a:b je stejný jako poměr (a+b):a;
Proč tento poměr?
Pravidlo pro velikost scény, díla, obrazu si bylo možno snadno zapsat, odvodit, sestrojit viz animace konstrukce Zlatého obdélníku zaručovala, že poměry stran scény budou vždy stejné, při dodržení jednoduchého postupu.
Navíc vložením čtverce do plátna na jeho jednu stranu o velikosti kratší strany plátna, vznikl jako zbytek identický Zlatý obdélník původního plátna, jen menší velikosti.

Animace sestrojení Zlatého obdélníku - základu rozměrů plátna, scény atd.

zlaty-rez-animace.agif
Máme dvě oči horizontálně umístěné. Lidský mozek dokáže s tímto poměrem dobře pracovat. Většině lidí je tento rozměr příjemný. Využívá se dodnes např. ve video formátech 10:16, nebo 9:16.
Vyzkoušejte viz obrázek níže:
zlaty-rez-pomer-stran.png
Tímto postupem - poměrem (1:1.618) pak byl obraz dělen na menší části - na kterých vznikaly významné linie Zlatého řezu a to pomocí čtverců, kdy vznikl vždy další obdélník shodný s původním poměrem stran plátna a ten byl znovu rozdělen na čtverec a obdélník. Tak bylo zajištěno, že zbytkový obdélník bude mít vždy strany v poměru 1:1.618.... bez složitých výpočtů a bude jej možno dělit do nekonečna! (v tom bylo také kus symboliky)
zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii.agif




Zlatý řez - snadné vytvoření linií a bodů

Jednoduchý postup nalezení významných linií a bodů Zlatého řezu pro ty, co neuznávají Pravidlo třetin

Přestože vyznačení významných linií a bodů může mnohé odradit, lze to vyřešit poměrně velmi přesně a rychle. Zde je návod:
zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii-a-bodu.agif
  1. Připravíme si plátno, překližku a pod. rozměru 500x309 mm (či v jejich podílech, či násobcích), což odpovídá poměru 1:1.618.
  2. Plátno rozdělíme úhlopříčkou
    zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii-a-bodu-1.png
  3. Do levé části vyznačíme čtverec, který protne úhlopříčku v bodě.
  4. Tento bod bude průsečíkem významných linií zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii-a-bodu-1.png
  5. Všimněte si, že v pravé části plátna zůstal shodný obdélník s původními poměry stran plátna, jen menší. Jeho postupným dělením čtverci, získáme hlavní bod obrazu viz níže.
  6. Vyznačíme významné linie (vodorovnou a svislou)
    zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii-a-bodu-1.png
  7. Do pravého obdélníku za svislou linií vyznačíme úhlopříčku.
  8. Průsečík úhlopříček bude centrem významných bodů. zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii-a-bodu-1.png
  9. Logaritmickou spirálu významných bodů můžeme vytvořit tak, že nalezneme vždy patřičný čtverec, do jeho rohu zabodneme pomyslné kružítko a opíšeme čtvrt-kružnici
    zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii-a-bodu-1.png



Pravidlo třetin - poměr stran plátna 5 : 3

Poměr 5 : 3 dá výsledek 1.6666.... což je velmi podobné poměru 1:1.618 a je mnohem jednodušší na rozvržení hlavních bodů na obraze.

Na obrázku níže vidíme hlavní body a třetinový systém rozdělení obrazu PRAVIDLO TŘETIN

Na tyto hlavní body na obrázku, divák upírá především svůj zrak. Do obrazu, či fotografie pak můžete vměstnat více děje. Hlavní motiv by měl byt v jedné třetině, druhé dvě třetiny by měli sloužit k poměření velikostí, vložení děje a tím usnadnit pochopení dané scény.
zlaty-rez.jpg

Fotíme oblohu

Pokud obloha je dominantní a je možno na obrázek zabrat i horizont, pak obloha může zabírat dvě třetiny horní části obrázku. Pokud bude krajina dominantní, pak obloha by měla zabírat 1/3 třetinu nad krajinou.
Ne vždy je to možné, ale časem poznáte, že to lidská mysl a zrak, u většiny lidí, tak vnímají.

Učte se vnímat, jak pozorujete určitý objekt

Abyste se naučili citlivě fotit, či malovat, pozorujte sami u sebe jak vnímáte určitý objekt, jak je porovnáváte s okolím, abyste určili jeho velikost, barvy, vzdálenost atd.
Pak pochopíte, že tohle musíte předat ve svém díle i těm, které má Vaše dílo oslovit.

Měsíc se jeví při východu, či západu mnohem větší, než když je osamocený na obloze - proč?

Je dokázáno - úhlovým měřením přesnými přístroji, že Měsíc je stále stejně veliký, zabírá na obloze stále stejný prostor, ať vychází těsně nad horizontem, či je nejvýše nad ním. Proč se nám tedy jeví Měsíc mnohem větší, když vychází nad lesy, nebo budovami?
Protože ho srovnáváme se stromy a budovami, kterým tvoří pozadí.
Víme, že les je vzdálen 10 km a nad ním se jeví Měsíc, jako obří koule, 1000x převyšující výšku nejvyšších stromů - mozek mu přiřadí velikost vůči okolí.
Jakmile se dostane vysoko nad horizont, tak nastává ještě jedna zkutečnost. Obloha více potemní-zčerná a Měsíc se jeví jasnější, zrak na to reaguje jako na oslnění, Měsíc se pak jeví menší.

proc-se-mesic-zda-vetsi-kdyz-je-tesne-nad-horizontem-1.jpg

proc-se-mesic-zda-vetsi-kdyz-je-tesne-nad-horizontem-1.jpg

Příklad špatného rozvržení obrázku - postrádá pravidla zlatého řezu

Přesto že hrubá stavba dřevěného srubu, kterou shodil poryv větru, měla základnu 6 x 14 metrů a na výšku 7 metrů, tak z obrázku to není patrné. Není tam nic, s čím by se dalo srovnávat a zdá se vše menší než je zkutečná realita. dreveny-srub-svalil-vitr.jpg
Date: 30.07.2020 - 20:07
311

Vodováha (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-vodovaha


Jak se dělá vodováha - Jak se co dělá

  • 17. století vynález vodováhy pro určení pravého úhlu
  • v současnosti se používá pro měření kolmosti, vodo rovnosti, popřípadě sklonu
  • pokud se bublinka dostane mezi dvě rysky pak je měřený předmět ve správné poloze
  • dříve se tělo vodováhy vyrábělo ze dřeva, nyní se používá hliníkový profil ve tvaru písmene I
  • do profilu se vyfrézují otvory pro měřící elementy a dva otvory budou držadla
  • trubičky pro kapalinu s bublinou se vyrábějí z plastu a musí být mírně zahnuté, aby se bublinka zastavila na vrcholu ohybu
  • trubičky se na jednom konci zaslepí a druhým koncem se nalije kapalina (minerální alkohole obarvený)
  • trubičky se neplní až po okraj, aby mohla vzniknout bublina
  • trubičky se uzavřou vzduchotěsně
  • šířka bubliny se kontroluje zda vyhovuje toleranci
  • na trubičku se vytisknou středící pásky
  • trubičky se dají do pece na určitou dobu, aby se projevily vady
  • trubičky se zamontují do plastového lůžka
  • lůžka s trubičkami se vmontují do otvorů v hliníkovém profilu a vystředí se, aby měření bylo naprosto přesné
  • lůžka s trubičkami se zajistí proti pootočení

Jak se dělá vodováha - Jak se co dělá - video

**

350

Jak určit zralost jablka je již jablko zralé | jak-urcit-zralost-jablka-je-jiz-jablko-zrale


Je již jablko zralé vhodné ke sklizni

  1. orientuji se především podle chuti a barvy, jablko vhodné ke sklizni má již chuť, je sladké, voní, ale není ještě moučné (hubkovité, přezrálé)
    Pokud odrůda je sladká, jablko již je sladké, chutné, ale ještě tuhé, sklízím... (pokud jsem očesal jablka ještě kyselá a hořká, již ve sklepě nedozrála a podržela si svou nechutnost až do jara)
  2. po rozkrojení jablka vhodného pro sklizeň, jsou semena v jadřinci již tmavá / tmavohnědá až černá)
  3. dříve se určovalo dle toho, jak snadno lze jablko/stopku odlomit od větvičky. Pokud se větvička přidržela u spojení se stopkou, stopka se pak naklonila (i s jablkem) od 90° a došlo k odlomení stopky od větvičky, byl to další důkaz zralosti jablka.
    V současnosti mají některé pozdní odrůdy tak pevné spojení stopky s větvičkou, že snadnost odlomení chce zkušenost.
  4. tradovalo se, že pokud táhnu za jablko a přidrženou větvičku u stopky a stopka se vytrhne z jablka, napovídá to, že by jablko ještě mělo na stromě den či několik dnů setrvat, ale bylo to u starších odrůd, které už dnes na zahradách téměř vymizely.
    Vytržení stopky z jablka způsobí jeho rychlou zkázu.


Date: 07.10.2020 - 11:53
198

Povodně a doba ledová | povodne-a-doba-ledova


S fenoménem globálního oteplování většina společnosti uvěřila tomu, že klima na naší planetě se stále jen otepluje a nikdy již tomu nebude jinak.
Ale ti, kteří byli ve školních lavicích pozornější, si zapamatovali, že na Zemi se pravidelně střídají období s teplým klimatem s dobami ledovými.
Menší ledové doby nastávají i v teplé periodě. Jejich předpovídaní je závislé na datech, které mají klimatologové k dispozici. Poslední malá doba ledová nastala kolem roku 1740, kdy došlo k radikálnímu snížení teplot.
Tyto malé doby ledové jsou patrně spojeny se solární aktivitou, vždyť Slunce je největším dodavatelem energie a energie uvolněná do atmosféry lidskou činností je ve srovnání s ním jen nepatrná. Když si Slunce dá odpočinek tak prostě mrzneme.
I povodně, které v posledních letech trápí Evropu a zejména Českou republiku mohou předznamenávat klimatickou změnu.
Pro ty, kteří se těší na ochlazení je třeba připomenout, že doby ledové přinášely redukci rostlinných i živočišných druhů, hlad, utrpení a v současnosti by pro nás taková chladná perioda znamenala značné ekonomické problémy. Vždyť počet slunečných dnů za první polovinu roku 2013 lze v mnohých regionech ČR spočítat na prstech jedné ruky.
Naopak teplé klima zaručuje dostatek potravy, rozmanitost druhu a pro člověka minimalizuje výdaje na vytápění, či ohřev vody a snižuje i cenu potravin.


Editace: 1511960360
Počet článků v kategorii: 361
Url:ucpany-odpad-umyvadla-drezu-kuchyne-jak-vycistit-id-2261

AD
11 Share
Share
Tweet