Javorový sirup (jak se co dělá - video)
Jak se dělá javorový sirup - Jak se co dělá
- javory nahromadí škrob během růstové sezony
- s jarním táním se enzymy přemění na cukr
- voda proudící z kořenů promíchá cukr do mízy
- Indiáni uctívaly javory
- brzy na jaře prosekli kůru a mízu zachytávali do nádoby
- mízu vařili v hliněných nádobách
- dnes se míza zachytává pomocí trubiček
- brzy na jaře po mrazech se do stromu navrtají dírky
- z nich se odvádí místa plastikovými trubičkami
- nesmí se poškodit kůra aby míza nezvětrávala a stromy netrpěly
- hadice od stromů vedou do sběrny
- cukr tvoří 2,5 procenta mízy zbytek je voda
- ze 40 litrů mízy je jeden litr sirupu - voda se odpaří vařením
- speciální přístroje dokážou mízu zahustit a tím se nemusí tak dlouho vařit
- je nutno odstranit 66% vody
- obsah cukru se měří pomocí hustoměru
- sirup se filtruje od nečistot a vápníku
- plní se do láhví při teplotě +82 stupňů aby vydržel 4 roky ve sklenici
- javorový sirup je 100% přírodní a má méně kalorií jako med
- obsahuje draslík, vápník a hořčík
- výborný je i na palačinky
Jak se dělá javorový sirup - Jak se co dělá - video
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Dali jsme kočce mléka, někdy je třeba i z láhve dát napít, když
kočka nechce přijmout potravu a podařilo se jí zachránit.
Možná by se do mléka mohlo ještě rozdrobit několik tablet živočišného uhlí.
Jinak veterinář určitě poradí také.
kočka nechce přijmout potravu a podařilo se jí zachránit.
Možná by se do mléka mohlo ještě rozdrobit několik tablet živočišného uhlí.
Jinak veterinář určitě poradí také.
Extrudovaný polystyren (XPS)
- nízký součinitel tepelné vodivosti 0,03 W / mK
- nízká objemová hmotnost
- nenasákavost
NEVÝHODY:
- destrukce při teplotě nad 70 ° C
POUŽITÍ:
- izolace podlah, stěn, základů atd.
Perlit se vyrábí z expandovaných hornin
- snáší vysoké teploty
- je nasákavý
- používá se jako násyp nebo příměs do malt a betonu
- zlepšuje tepelnou izolaci omítek a betonů
- je odolný proti hnilobě i škůdcům
Pěnový polyetylén
- součinitel tepelné vodivosti 0,04 W / m3
- je ohebný, pružný a nenasákavý
- destrukce při teplotách nad 80 ° C
- izolace potrubí např. v plovoucích podlahách, stěnách atd.
Pěnový polyuretan
- součinitel tepelné vodivosti je 0,02 až 0,035 W / m3
- měkký polyuretan se nazývá molitan
- tvrdý pěnový polyuretan se požívá na rovné i šikmé střechy, jako hydroizolace a ochrana proti vlhkosti
Pěnové sklo ze skleněné drtě a práškového uhlí
- nenasákavé
- snese extrémní teploty
- vysoká pevnost v tlaku
- požití v místech velké zátěže izolace (střechy, terasy, zdi)
Minerální vlna z roztavených hornin buď skleněná, nebo kamenná
- skelná vlna je lehká, měkká a trvale elastická, lze ji stlačit, smotat
- kamenná vlna má několikanásobně větší hustotu než skleněná vlna vyrábí se ve formě desek a nemění objem
- součinitel tepelné vodivosti je 0,035 až 0,076 W / m3
- snáší vysoké teploty
- nesmí přijít do kontaktu s vodou (nasákne)
- použití na izolaci střech, stěn, potrubí, podlah
Heraklit dřevěná vlna lisovaná s cementem do desek
- výborně se na heraklit nahazuje malta - omítka
- akumuluje teplo
- nehořlavý
- pohlcuje hluk
- tepelně-izolační vlastnosti jsou horší jak u předešlých materiálů
- pro tepelnou izolaci nutno kombinovat s minerálními vlnami
- nízký součinitel tepelné vodivosti 0,03 W / mK
- nízká objemová hmotnost
- nenasákavost
NEVÝHODY:
- destrukce při teplotě nad 70 ° C
POUŽITÍ:
- izolace podlah, stěn, základů atd.
Perlit se vyrábí z expandovaných hornin
- snáší vysoké teploty
- je nasákavý
- používá se jako násyp nebo příměs do malt a betonu
- zlepšuje tepelnou izolaci omítek a betonů
- je odolný proti hnilobě i škůdcům
Pěnový polyetylén
- součinitel tepelné vodivosti 0,04 W / m3
- je ohebný, pružný a nenasákavý
- destrukce při teplotách nad 80 ° C
- izolace potrubí např. v plovoucích podlahách, stěnách atd.
Pěnový polyuretan
- součinitel tepelné vodivosti je 0,02 až 0,035 W / m3
- měkký polyuretan se nazývá molitan
- tvrdý pěnový polyuretan se požívá na rovné i šikmé střechy, jako hydroizolace a ochrana proti vlhkosti
Pěnové sklo ze skleněné drtě a práškového uhlí
- nenasákavé
- snese extrémní teploty
- vysoká pevnost v tlaku
- požití v místech velké zátěže izolace (střechy, terasy, zdi)
Minerální vlna z roztavených hornin buď skleněná, nebo kamenná
- skelná vlna je lehká, měkká a trvale elastická, lze ji stlačit, smotat
- kamenná vlna má několikanásobně větší hustotu než skleněná vlna vyrábí se ve formě desek a nemění objem
- součinitel tepelné vodivosti je 0,035 až 0,076 W / m3
- snáší vysoké teploty
- nesmí přijít do kontaktu s vodou (nasákne)
- použití na izolaci střech, stěn, potrubí, podlah
Heraklit dřevěná vlna lisovaná s cementem do desek
- výborně se na heraklit nahazuje malta - omítka
- akumuluje teplo
- nehořlavý
- pohlcuje hluk
- tepelně-izolační vlastnosti jsou horší jak u předešlých materiálů
- pro tepelnou izolaci nutno kombinovat s minerálními vlnami
Chcete shodit nějaké to kilo a přitom si uvařit zdarma kávu, nebo
dobít akumulátor, který bude pohánět Vaše PC, či notebook?
Zde je jeden návrh, jako to udělat.
Bicykl je napojen na alternátor a pokud šlapeme, vyrábíme i proud.
**VIDEO YOUTUBE
dobít akumulátor, který bude pohánět Vaše PC, či notebook?
Zde je jeden návrh, jako to udělat.
Bicykl je napojen na alternátor a pokud šlapeme, vyrábíme i proud.
**VIDEO YOUTUBE
Hunové pravděpodobně přišli do Evropy z oblasti dnešního Mongolska a Kazachstánu.
Tataři - Ta-ta jeden z mongolských kmenů na severovýchodě pouště Gobi.
Avaři - původ nejasný, snad opět dnešní Mongolsko, Kazachstán.
Tataři - Ta-ta jeden z mongolských kmenů na severovýchodě pouště Gobi.
Avaři - původ nejasný, snad opět dnešní Mongolsko, Kazachstán.
Převod hektolitr na litry a kubíky
- 1 hektolitr == 100 litrů
- 1 kubík == 1 metr krychlový == 1 m3
- 1 kubík == 10 hektolitrů
- 1 metr krychlový == 10 hektolitrů
- 1 dm3 == 1 litr
- 10 x 10 x 10 cm == 1 litr
- 1000 ml == 1 litr
- 1000 cm3 == 1 litr
- 1 cm3 == 1 ml (mililitr)
- 1 decilitr == 100 ml
- 1 litr == 10 decilitrů
- 1 litr == 100 centilitrů
Date: 12.06.2020 - 22:10
Editace: 14.8.2018 - 23:07
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-se-dela-javorovy-sirup