Med pampeliškový
Med pampeliškový (sk: Med z púpavy) - recept proti nachlazení.
Názvy rostliny - synonyma:
Latinsky:Taraxacum officinale - (skupina: Taraxacum sect. Ruderalia)
Česky odborně: Smetánka lékařská (z čeledi hvězdnicovitých lat.Asteraceae)
Lidově: Pampeliška, smetánka
Slovensky: Púpava lekáraska
Co budeme potřebovat:
Postup:
Pampelišky nesbíráme v okolí chemicky ošetřovaných lánů, nebo ovocných školek, či v blízkosti silnic.
Med má svou specifickou chutˇ i vůni a používá se při nachlazení například do lipového čaje, na chleb s máslem, do pečiva.
Můžete vyzkoušet udělat med i z jiných léčivek, jako například z hluchavky, sedmikrásky, třezalky atd. Podělte se s ostatními o vlastní zkušenosti.
Vite, že kořen pampelišky je také lečivý?
Odvar z kořene příznivě působí na metabolizmus člověka, trávení, močové cesty a klouby čímž odstraňuje únavu a zvyšuje výkonnost organizmu.
Čaj proti únavě se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na jeden decilitr vody. Vše se nechá jednu minutu vařit. Poté nechte ustát a pijte dvakrát až čtyřikrát po jednom hrnku během dne.
Názvy rostliny - synonyma:
Latinsky:Taraxacum officinale - (skupina: Taraxacum sect. Ruderalia)
Česky odborně: Smetánka lékařská (z čeledi hvězdnicovitých lat.Asteraceae)
Lidově: Pampeliška, smetánka
Slovensky: Púpava lekáraska
Co budeme potřebovat:
- 200 květů pampelišky v poledne natrhaných v plném rozkvětu ( u zavřených květů bychom dobře nepoznali stáří a stav květu)
- 1 litr vody
- 1 citron větší
- 1 kg cukr krystal
- hrnec 2 litry obsah
Postup:
- květy bez stonků omyjeme pod tekoucí vodou
- vložíme do hrnce a zalijeme 1 litrem vody
- přidáme nakrájený citron na kolečka
- vaříme 15 minut
- pak odstavíme a necháme 24 hodin louhovat
- druhý den přecedíme a do šťávy přidáme cukr
- vaříme ještě 1,5 hodiny, aby se voda odpařila a med začal tuhnout
- med pak lijeme do sterilizovaných skleniček a uzavřeme, doporučuje se otočit je dnem vzhůru a uložit v temnu, chladu a suchu
Pampelišky nesbíráme v okolí chemicky ošetřovaných lánů, nebo ovocných školek, či v blízkosti silnic.
Med má svou specifickou chutˇ i vůni a používá se při nachlazení například do lipového čaje, na chleb s máslem, do pečiva.
Můžete vyzkoušet udělat med i z jiných léčivek, jako například z hluchavky, sedmikrásky, třezalky atd. Podělte se s ostatními o vlastní zkušenosti.
Vite, že kořen pampelišky je také lečivý?
Odvar z kořene příznivě působí na metabolizmus člověka, trávení, močové cesty a klouby čímž odstraňuje únavu a zvyšuje výkonnost organizmu.
Čaj proti únavě se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na jeden decilitr vody. Vše se nechá jednu minutu vařit. Poté nechte ustát a pijte dvakrát až čtyřikrát po jednom hrnku během dne.
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Kupte si hrnec jak s termostatem, tak i s časovačem, tepelně izolovaný (dvojitá stěna, jako u termosky) šetří elektřinu.
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.
Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.
Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.
Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.
Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**VIDEO YOUTUBE
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.
Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.
Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.
Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.
Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**VIDEO YOUTUBE
9 Volt baterie - každý pól se připojí na samostatný hliníkový, či měděný drátek, který obepíná
nádobu, truhlík, ve kterém jsou rostliny, které chceme chránit.
Baterie vydrží po celou dobu růstu okurky, či papriky.
Dráty jednotlivých pólů se nesmějí dotýkat, jinak by se baterie vyzkratovala.
Mezi dráty je mezera 2 cm. Slimák leze přes jeden drát a jakmile se dotkne druhého drátu, dostane úder el. proudu a stáhne se zpět,
protože spojí vodiče a teče přes něj proud.
Záhonek lze ohradit deskami těsně spojenými a obepnout těmito holými hliníkovými dráty. Velikost 2x1 metr baterie ochránila po dobu 2 až 3 měsíce. Pokud jsou obvodové desky vlhké, nebo mokré, baterie se dříve vybije.
Viz video odpuzovač slimáků
Měděné pásky, síťky jako kruh kolem rostlin NEODPUDÍ SLIMÁKY. Navíc oxidy mědi jsou jedovaté.
Prodávají se pásky k tomu přímo určené - Šnekátor, ale slimák pásku přelezl.
Chemicky lze ničit např. pomoci:
Vanish Slug Pellets Moluskocid přípravek pro hubení slimáků a plzáků
Slimák postříkaný náhodně roztokem Modré skalice a hašeného vápna, proti plísním, za několik sekund zahynul, protože Modrá skalice je velice toxická, při požití způsobuje zvracení a průjmy s příměsí krve. Je velice nebezpečná pro vodní organismy. Obrovský problém vznikne při požití člověkem.
Salátová okurka nakrájená na hliníkový plíšek - alobal - vzniká zápach, který člověk necítí, ale slimáky okurka přitahuje.
Kachny - Indický běžec žerou slimáky
Pokud nemáte kachny, co žerou slimáky (Indický běžec), tak vyzkoušejte velmi jednoduchý trik. Kartony od mléka, voda, pivo, sůl: Prázdné obaly od trvanlivého mléka, které mají tu větší zátku. Zátku odšroubovat a položit mezi řádky. Do prázdných kartonů nalit směs z 1 litru vody, 250 ml piva a 3 lžiček soli. Zastínit travou - slimáci nalezou dovnitř do obalu a pamlsek je usmrtí. nebo Půlka melounu bez dužniny - naplněná touto směsí piva a soli.
Lze vyrobit také směs lžíce cukru, lžíce mouky, půl lžíce kvasnic do půl litru vody, ta také přiláká slimáky do nádobek (kelímků s bočními otvory na úrovni okolní půdy s víčkem), ve kterých se utopí.
Piliny - suché Dřevné piliny po řezání dřeva kolem okurků, či jiných rostlin. Slimák se pilinám vyhne, protože se v nich nemůže pohybovat. Pás, kruh - pilin by měl být široký nejméně 20 cm a vysoký 5 cm. Nutno obnovovat.
Plastová deska: Mezi řádky záhonků, nebo dle dalších zkušeností, řádně zalijte, posypte zelenou travou tak 5 cm vrstvu a na to fólii a položte prkno, nebo něco co zabraňuje vysoušení např. střešní tašky podobně. Získáte dvojí užitek: půda tak nevysychá a slimáci pak vyhledávají tato vlhká místa - stačí pak denně prohlédnout, kolik se jich tam shromáždí a pak je dát sežrat třeba slepicím?
Záhonek lze ohradit deskami těsně spojenými a obepnout těmito holými hliníkovými dráty. Velikost 2x1 metr baterie ochránila po dobu 2 až 3 měsíce. Pokud jsou obvodové desky vlhké, nebo mokré, baterie se dříve vybije.
Viz video odpuzovač slimáků
Měděné pásky, síťky jako kruh kolem rostlin NEODPUDÍ SLIMÁKY. Navíc oxidy mědi jsou jedovaté.
Prodávají se pásky k tomu přímo určené - Šnekátor, ale slimák pásku přelezl.
Chemicky lze ničit např. pomoci:
Vanish Slug Pellets Moluskocid přípravek pro hubení slimáků a plzáků
Slimák postříkaný náhodně roztokem Modré skalice a hašeného vápna, proti plísním, za několik sekund zahynul, protože Modrá skalice je velice toxická, při požití způsobuje zvracení a průjmy s příměsí krve. Je velice nebezpečná pro vodní organismy. Obrovský problém vznikne při požití člověkem.
Salátová okurka nakrájená na hliníkový plíšek - alobal - vzniká zápach, který člověk necítí, ale slimáky okurka přitahuje.
Kachny - Indický běžec žerou slimáky
Pokud nemáte kachny, co žerou slimáky (Indický běžec), tak vyzkoušejte velmi jednoduchý trik. Kartony od mléka, voda, pivo, sůl: Prázdné obaly od trvanlivého mléka, které mají tu větší zátku. Zátku odšroubovat a položit mezi řádky. Do prázdných kartonů nalit směs z 1 litru vody, 250 ml piva a 3 lžiček soli. Zastínit travou - slimáci nalezou dovnitř do obalu a pamlsek je usmrtí. nebo Půlka melounu bez dužniny - naplněná touto směsí piva a soli.
Lze vyrobit také směs lžíce cukru, lžíce mouky, půl lžíce kvasnic do půl litru vody, ta také přiláká slimáky do nádobek (kelímků s bočními otvory na úrovni okolní půdy s víčkem), ve kterých se utopí.
Piliny - suché Dřevné piliny po řezání dřeva kolem okurků, či jiných rostlin. Slimák se pilinám vyhne, protože se v nich nemůže pohybovat. Pás, kruh - pilin by měl být široký nejméně 20 cm a vysoký 5 cm. Nutno obnovovat.
Plastová deska: Mezi řádky záhonků, nebo dle dalších zkušeností, řádně zalijte, posypte zelenou travou tak 5 cm vrstvu a na to fólii a položte prkno, nebo něco co zabraňuje vysoušení např. střešní tašky podobně. Získáte dvojí užitek: půda tak nevysychá a slimáci pak vyhledávají tato vlhká místa - stačí pak denně prohlédnout, kolik se jich tam shromáždí a pak je dát sežrat třeba slepicím?
Po hodině jeden slimák a několik malých šnečků viz foto:
Mechy na střechách a betonu nesnáší:
- síran měďnatý ( modrá skalice)
- louhy (soda, vápno, hydroxid vápenatý)
- vodní sklo
Pokud natáhnete na hřeben střechy měděný drát,
nebo pod hřebenáče vložíte měděnou síťku, tak
stékající voda bude brát sebou oxidy mědi a ty
zabraňují růstu mechu na střešní krytině.
V současnosti se na odstranění mechu ze střech používa
tlaková voda - tlakové myčky - WAP, které odstraní mech
dokonale a pak se povrch opatří nátěrem Disboroof , který zabraňuje
novému růstu mechu.
Komerční výrobky na likvidaci mechu:
- Star mechožrout
- Mechožrout
Domácí přípravek na likvidaci mechu - fungicid:
Burgundská jícha
smícháme 2%-ní roztok modré skalice a 2,8% roztok sody,
nebo Bordeauxská jícha smícháme
2%-ní roztok modré skalice a 1,5%-ní roztok vápenného hydrátu, či 3%-ní roztok hašeného vápna
Postup na 100 litrů přípravku:
- v 50 litrech vody rozpustíme 1kg modré skalice a získéme 2%-ní roztok
- v 50 litrech vody rozpustím 1,5 kg hašeného vápna
Smícháme jednotlivé dávky těsně před použitím a jen tolik, kolik potřebujeme.
Roztok skalice vléváme do roztoku vápna při stálém míchání !!!!! Pozor na oči a pokožku !!! Používejte brýle a ochranné pomůcky.
Směs spotřebujte do 24 hodin.
Dbejte bezpečnostních pokynů na obalech výrobků, chraňte životní prostředí.
Jak likvidovat mech v trávníku:
- proslunit trávník, mech miluje stín
- méně mulčovat tam kde je mech a sbírat trávu na kompost, jinak tlející tráva vytváří
vlhké klima pro růst mechu
- vyhrabávat mech hráběmi, provzdušňovat vertikulátorem
- postříkat zelenou skalicí - síranem železnatým
- odvodnit zamokřená místa
- trávník sekejte na výšku 3-5 cm
- síran měďnatý ( modrá skalice)
- louhy (soda, vápno, hydroxid vápenatý)
- vodní sklo
Pokud natáhnete na hřeben střechy měděný drát,
nebo pod hřebenáče vložíte měděnou síťku, tak
stékající voda bude brát sebou oxidy mědi a ty
zabraňují růstu mechu na střešní krytině.
V současnosti se na odstranění mechu ze střech používa
tlaková voda - tlakové myčky - WAP, které odstraní mech
dokonale a pak se povrch opatří nátěrem Disboroof , který zabraňuje
novému růstu mechu.
Komerční výrobky na likvidaci mechu:
- Star mechožrout
- Mechožrout
Domácí přípravek na likvidaci mechu - fungicid:
Burgundská jícha
smícháme 2%-ní roztok modré skalice a 2,8% roztok sody,
nebo Bordeauxská jícha smícháme
2%-ní roztok modré skalice a 1,5%-ní roztok vápenného hydrátu, či 3%-ní roztok hašeného vápna
Postup na 100 litrů přípravku:
- v 50 litrech vody rozpustíme 1kg modré skalice a získéme 2%-ní roztok
- v 50 litrech vody rozpustím 1,5 kg hašeného vápna
Smícháme jednotlivé dávky těsně před použitím a jen tolik, kolik potřebujeme.
Roztok skalice vléváme do roztoku vápna při stálém míchání !!!!! Pozor na oči a pokožku !!! Používejte brýle a ochranné pomůcky.
Směs spotřebujte do 24 hodin.
Dbejte bezpečnostních pokynů na obalech výrobků, chraňte životní prostředí.
Jak likvidovat mech v trávníku:
- proslunit trávník, mech miluje stín
- méně mulčovat tam kde je mech a sbírat trávu na kompost, jinak tlející tráva vytváří
vlhké klima pro růst mechu
- vyhrabávat mech hráběmi, provzdušňovat vertikulátorem
- postříkat zelenou skalicí - síranem železnatým
- odvodnit zamokřená místa
- trávník sekejte na výšku 3-5 cm
Někteří z Vás si možná pamatují dobu, kdy se proklamovalo, že
počasí a teploty na Zemi jsou nejvíce ovlivňovány tkz. ozonovou dírou
způsobenou používáním freonů ve sprejích a kompresorech ledniček.
Nějak se již o tom nepíše, protože daleko lepší sousto je, že za klimat
je zodpovědný kysličník uhličitý a tedy všichni ti, co jej do ovzduší
vypouštějí, tedy i každý z nás tím, že dýchá.
Je nepříjemné, že tato teorie nepřipouští to, že se klima na Zemi
neustále mění a měnilo i v dobách, kdy na Zemi neexistoval život a
tedy žádný živý organizmus nemohl mít vliv na střídání teplých a
studených (ledových) epoch.
Přehřát klima na Zemi není tak jednoduché, jak "teorie globálního oteplování"
hlásá, protože ve vesmíru panuje teplota kolem -270,15°C to je 3 °K !!!!
Nyní vidíme, že je to obrovský zázrak, že život na Zemi nezanikl - nezmrzl v
v epochách nízkých teplot a právě teploty nad bodem mrazu jsou pro život na
Zemi zásadní.
Přehřátí klimatu můžeme přirovnat k situaci, kdy v zimním období se pokoušíme
vyhřát místnost na +25°C při venkovní teplotě -15°C při otevřených oknech!
Vidíme, že člověk na změnu klimatu má zatím nepatrný vliv a regulovat
teplotu v rozmezí desetiny stupně Celsia není tak snadné, jak by si mnozí přáli.
Nicméně odpovědnost za pořádek kolem sebe a vztah k životnímu
prostředí musíme mít všichni a hodně pro to uděláme recyklací odpadu
a ekonomickým stylem života.
Klima se za posledních 2000 let soustavně ochlazuje, dokazují vědci
http://www.novinky.cz/veda-skoly/272921-klima-se-za-poslednich-2000-let-soustavne-ochlazuje-dokazuji-vedci.html
V době před zhruba 56 miliony lety zaznamenala planeta prudký teplotní výkyv. Oteplilo se až o pět stupňů a obsah oxidu uhličitého v atmosféře stoupl v průběhu pouhých 10 tisíc let až dvaapůlnásobně.
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/radim-tolasz.php?itemid=11330
počasí a teploty na Zemi jsou nejvíce ovlivňovány tkz. ozonovou dírou
způsobenou používáním freonů ve sprejích a kompresorech ledniček.
Nějak se již o tom nepíše, protože daleko lepší sousto je, že za klimat
je zodpovědný kysličník uhličitý a tedy všichni ti, co jej do ovzduší
vypouštějí, tedy i každý z nás tím, že dýchá.
Je nepříjemné, že tato teorie nepřipouští to, že se klima na Zemi
neustále mění a měnilo i v dobách, kdy na Zemi neexistoval život a
tedy žádný živý organizmus nemohl mít vliv na střídání teplých a
studených (ledových) epoch.
Přehřát klima na Zemi není tak jednoduché, jak "teorie globálního oteplování"
hlásá, protože ve vesmíru panuje teplota kolem -270,15°C to je 3 °K !!!!
Nyní vidíme, že je to obrovský zázrak, že život na Zemi nezanikl - nezmrzl v
v epochách nízkých teplot a právě teploty nad bodem mrazu jsou pro život na
Zemi zásadní.
Přehřátí klimatu můžeme přirovnat k situaci, kdy v zimním období se pokoušíme
vyhřát místnost na +25°C při venkovní teplotě -15°C při otevřených oknech!
Vidíme, že člověk na změnu klimatu má zatím nepatrný vliv a regulovat
teplotu v rozmezí desetiny stupně Celsia není tak snadné, jak by si mnozí přáli.
Nicméně odpovědnost za pořádek kolem sebe a vztah k životnímu
prostředí musíme mít všichni a hodně pro to uděláme recyklací odpadu
a ekonomickým stylem života.
Klima se za posledních 2000 let soustavně ochlazuje, dokazují vědci
http://www.novinky.cz/veda-skoly/272921-klima-se-za-poslednich-2000-let-soustavne-ochlazuje-dokazuji-vedci.html
V době před zhruba 56 miliony lety zaznamenala planeta prudký teplotní výkyv. Oteplilo se až o pět stupňů a obsah oxidu uhličitého v atmosféře stoupl v průběhu pouhých 10 tisíc let až dvaapůlnásobně.
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/radim-tolasz.php?itemid=11330
Vědci se přou o to, kam se ztrácí uhlík, který je vypouštěn do atmosféry ve formě CO2.
Je třeba si uvědomit, že o uhlík, jako nositele života a energie, je v přírodě obrovský zájem a poptávka převyšuje nabídku, proto většina organizmů na Zemi spíše trpí jeho nedostatkem, než jeho přebytkem ( značná část populace trpí hladem, protože i potraviny jsou jen sloučeniny uhlíku s molekulami jiných prvků - vodík, kyslík atd.).
Jednoduchý graf nám napoví, kdo jsou největší odběratelé oxidu uhličitého na planetě Zemi.
Oceány tvoří 71% povrchu Země a tudíž mají zásadní vliv na spotřebu oxidu uhličitého (především řasy a další organizmy získávající uhlík z oxidu uhličitého).
Pevnina tvoří pouze 29% (148 939 063 km2) zemského povrchu, ale pozor! Z toho 44 000 000 km2 tvoří pouště a věčně zamrzlá plocha takže pro vegetaci zůstává zhruba 20% povrchu Země tudíž i spotřeba oxidu uhličitého tomu odpovídá.
Je třeba si uvědomit, že o uhlík, jako nositele života a energie, je v přírodě obrovský zájem a poptávka převyšuje nabídku, proto většina organizmů na Zemi spíše trpí jeho nedostatkem, než jeho přebytkem ( značná část populace trpí hladem, protože i potraviny jsou jen sloučeniny uhlíku s molekulami jiných prvků - vodík, kyslík atd.).
Jednoduchý graf nám napoví, kdo jsou největší odběratelé oxidu uhličitého na planetě Zemi.
Oceány tvoří 71% povrchu Země a tudíž mají zásadní vliv na spotřebu oxidu uhličitého (především řasy a další organizmy získávající uhlík z oxidu uhličitého).
Pevnina tvoří pouze 29% (148 939 063 km2) zemského povrchu, ale pozor! Z toho 44 000 000 km2 tvoří pouště a věčně zamrzlá plocha takže pro vegetaci zůstává zhruba 20% povrchu Země tudíž i spotřeba oxidu uhličitého tomu odpovídá.
Editace: 19 10 2016
Počet článků v kategorii: 364
Url:med-pampeliskovy