Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Větrná elektrárna stále natočen proti větru


AD MOB

Problém u větrných elektráren je složitý mechanismus, který sleduje směr
větru a musí natočit vrtuli do nejvhodnější polohy.
Tento problém odpadá u větrných turbín s lopatkami v horizontálním
směru - viz video domácí elektrárny dodávající při maximu 5,5 kW.

**

360LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


258

Kuchyňský mixér (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-kuchynsky-mixer


Jak se dělá kuchyňský mixér - Jak se co dělá

  • na začátku 20. století vynález mixéru
  • šlehací metly se vyrábějí z drátu na ohýbačkách řízených programem
  • upevňování drátů k hliníkovému středu se provádí ručně
  • u litých metel se odlitky vloží do nádoby s kuličkami a třesením kuličky uhladí nerovnosti
  • důležitou součástí mixéru jsou závažíčka pro udržování konstantní rychlosti otáček mixéru bez ohledu na hustotu obsahu
  • na osu mixéru se vyfrézuje šnekový závit pro otáčení
  • na osu se přimontuje rotor motorku
  • obal motůrku obsahuje stator
  • smontuje se ovládací panel mixéru
  • vyleští se tělo mixéru a nalakuje
  • sestaví se elektromotor, vloží se stator, uhlíkové kartáče, přepážka, řídící panel
  • do převodovky se dá mazivo
  • dva základní díly se těsně přišroubují k sobě tak aby mazivo nevytékalo
  • přišroubuje se stojan
  • mixéry se musí zaběhnout a seřídit rychlost otáčení
  • mixér musí vyvinout 200 otáček za minutu
  • přidá se hnětací metla, vše se zkontroluje, vyleští a je hotovo

Jak se dělá kuchyňský mixér - Jak se co dělá - video

**

350

Jak určit zralost jablka je již jablko zralé | jak-urcit-zralost-jablka-je-jiz-jablko-zrale


Je již jablko zralé vhodné ke sklizni

  1. orientuji se především podle chuti a barvy, jablko vhodné ke sklizni má již chuť, je sladké, voní, ale není ještě moučné (hubkovité, přezrálé)
    Pokud odrůda je sladká, jablko již je sladké, chutné, ale ještě tuhé, sklízím... (pokud jsem očesal jablka ještě kyselá a hořká, již ve sklepě nedozrála a podržela si svou nechutnost až do jara)
  2. po rozkrojení jablka vhodného pro sklizeň, jsou semena v jadřinci již tmavá / tmavohnědá až černá)
  3. dříve se určovalo dle toho, jak snadno lze jablko/stopku odlomit od větvičky. Pokud se větvička přidržela u spojení se stopkou, stopka se pak naklonila (i s jablkem) od 90° a došlo k odlomení stopky od větvičky, byl to další důkaz zralosti jablka.
    V současnosti mají některé pozdní odrůdy tak pevné spojení stopky s větvičkou, že snadnost odlomení chce zkušenost.
  4. tradovalo se, že pokud táhnu za jablko a přidrženou větvičku u stopky a stopka se vytrhne z jablka, napovídá to, že by jablko ještě mělo na stromě den či několik dnů setrvat, ale bylo to u starších odrůd, které už dnes na zahradách téměř vymizely.
    Vytržení stopky z jablka způsobí jeho rychlou zkázu.


Date: 07.10.2020 - 11:53
189

Problém igelitových tašek a sáčků v obchodech | problem-igelitovych-tasek-a-sacku-v-obchodech


Ti starší si jistě pamatují doby, kdy všechny tekutiny a nápoje byly baleny do skleněných láhví.
S tím, jak byla postupně zvládnuta technologie výroby plastových obalů, začaly se tyto využívat i na tekutiny a nápoje. Znamenalo to snížení váhy výrobku což ocenily hlavně ženy, které chodily ověšeny těžkými nákupními taškami.
Igelitové obaly také znamenaly revoluční zvýšení hygieny prodeje (představa že nám vlašský salát někdo balí do novin je sice hrozná, ale takové případy se stávaly).
Nyní někteří pohlížejí na plastové obaly (tašky, sáčky, pytlíky), jako na zlo a chtějí je zakázat. Důvodem je, že část těchto obalů končí v přírodě (úmyslně, ale i náhodou) a hyzdí ji.
Otázkou zůstává, jak se projeví případný zákaz jejich používání na hygieně prodeje a nemocnosti obyvatelstva.
Totiž , pokud například nakoupíme maso a část krve nám unikne do plátěné tašky, tak je na pováženou, jestli takovou tašku máme dále používat a riskovat tím, že vážně onemocníme.

Závěrem:
Pokud lidé třídí odpad a plastové obaly končí tam, kde mají, nepředstavují pro lidstvo hrozbu, ale naopak zvyšují komfort a hygienu při balení výrobků a extrémně snižují nebezpečí infekční nákazy žloutenkou, salmonelou atd.
323

Kuličky paintball (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-kulicky-paintball


Jak se dělají kuličky paintball - Jak se co dělá

  • paintball je hra na schovávanou se vzduchovými pistolemi ze kterých se střílí kuličky s barvou, po zasažení protivníka jej touto barvou označí
  • kuličky jsou z potravinářských surovin a želatinou, netoxické
  • vytvoří se gel obarvený potravinářským barvivem
  • podobně se vytvoří i náplň - polyetylén glykol
  • stroj nanese první hmotu na buben a vytvoří se gelová páska
  • z pásky se vytlačí půlkulové díly
  • dále se oba díly spojí náplní a přitlačí k sobě
  • kuličky se musí vysušit aby neztratily kulový tvar
  • paintball zlepšuje vztahy v kolektivu proto některé firmy svým zaměstnancům zajišťují hrát paintballové turnaje

Jak se dělají kuličky paintball - Jak se co dělá - video

**

56

Co s bramborami značně napadenými plísní | co-s-bramborami-znacne-napadenymi-plisni-id-228


U bramborových listů napadených plísní (hnědé téměř kruhovité skvrny, které každým
dnem rychle přibývají) a nemá již význam použít postřik, nebo postižené listy odstraňovat
hlídáme stav, kdy plíseň napadá stonek - nať.
Po nati velmi rychle přechází níž na kořenový systém a tím i na samotné hlízy.
Pokud je tedy napadená i nať, je lépe ji těsně nad zemí odstranit (kosou,
křovinořezem, srpem), nať nechat uschnout a pokud to místní předpisy
dovolují, je lépe tuto nať spálit, než dávat do kompostu.
Plíseň se již na zdravou část nati nešíří a zemáky dozrají v hlíně
do stavu, kdy je již můžeme sklízet.


Editace: 1359455158
Počet článků v kategorii: 360
Url:vetrna-elektrarna-stale-natocen-proti-vetru-id-487

AD
11 Share
Share
Tweet