Píšťalky (jak se co dělá - video)
Jak se dělají píšťalky - Jak se co dělá
- píšťalka funguje na principu vířícího vzduchu v otvoru, kterým píšťalku opouští
- kulička v komůrce způsobí trylkovaní tónu
- z mosazného plechu se vystřihne tvar pláště píšťalky - obdélník s přisedlými kolečky, které budou tvořit kryt válce pro kuličku
- výlisek se vytvaruje do tvaru píšťalky a vyrazí se logo
- z dalšího proužku plechu se vytvaruje spodní část píšťalky - buben s jazýčkem
- díly se spojí k sobě tak aby vznikla mezera pro únik vzduchu, kterým píšťalka píská
- dále se připojí závěsné očko pro tkaničku, na které obvykle píšťalka visí na krku
- při 600°C se jednotlivé díly pevně spojí pájením
- kulička v píšťalce je ze syntetického korku a nepohlcuje vlhkost, proto se nikdy nelepí na stěny
- luxusní píšťalky jsou pokryty 24 karátovým zlatem
Jak se dělají píšťalky - Jak se co dělá - video
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak se dělá hlávkový salát - Jak se co dělá
- zelenina může růst i ve vodě obohacené o živiny - hydroponie
- kultivace na plovoucím voru
- nasají se do otvorů v roštu
- překlopí se od oázy - buněk v houbovitém bloku kde naklíčí
- bloky oázy po naklíčení semen se položí na hladinu bazénu 30 cm hlubokého
- v nádrži se pouze doplňuje voda, živiny a hnojiva
- z 4 dny již semena zjevně klíčí - v létě po 7 dnech první listy
- sazenice se přesadí na polystyrenové bloky
- po 13 dnech v létě na další blok s méně otvory aby byly dál od sebe
- poslední přesazení 26. dne v létě - 45. den v zimě do řídkých boxů po 18 kusech
- znovu se desky se sazenicemi položí na hladinu kde přetrvají až do sklizně
- na 1m2 lze umístit 500 sazenic při hydroponii
- hydroponie nepotřebuje chemické ošetřování a umělá hnojiva neunikají do okolí
- za 45 dnů v létě a za 75 dnů v zimě jsou saláty připraveny na sklizeň
Jak se dělá hlávkový salát - Jak se co dělá - video
Jak se dělají žampiony - Jak se co dělá
Pěstování žampionů postup a video
- žampiony jsou houby a pro mnohé velká pochoutka
- žampiony uměle rostou v kompostu ze sena, koňského hnoje při správné teplotě a provzdušnění
- kompost se musí pro pěstování žampionů prohazovat a zalévat nejméně po dobu jednoho týdne přičemž vzniká teplo a čpavek, mikroorganizmy se množí
- kompost pro žampiony by měl mít 2% dusíku proto se do něj přidává slepičí trus
- sádrovec se přidává pro upravení kyselosti kompostu
- po dvou týdnech se kompost vloží do kompostéru, kde se rozemele a provzdušní, má pak hnědou barvu a páchne čpavkem
- kompost se pak zahřívá téměř na 60°C, aby se zbavil hmyzu a jeho vajíček a nechá se několik dnů chladnout až na 25°C
- mikroorganizmy promění čpavek na dusíkatý protein, který potřebují žampiony k růstu
- kompost se rozprostře a oseje pšenicí, která jsou naočkována podhoubím žampionů
- podhoubí jsou kořeny hub
- vše se zasype vrstvou rašeliny
- žampiony rostou velmi rychle a každých 24 hodin ze zdvojnásobí jejich velikost
- houby vdechují kyslík a vydechují kysličník uhličitý, proto potřebují vzduch ke svému růstu
- po několika dnech se žampiony sbírají, ale opatrně, aby nedošlo k poškozeni podhoubí a za 3 až 5 dní dojde k vyrašení nových hub
- sklizené žampiony se vloží do ledničky, aby se zastavil růst
- při balení pro expedici se do obalu dělají dírky, aby houby mohly dýchat, což prodlouží jejich životnost
- od založení kompostu až po expedici žampionů do obchodu uplynou 3 měsíce
Jak se dělají žampiony - Jak se co dělá - video
Jak se dělají zubní kartáčky - Jak se co dělá
- zubní kartáček pochází z Číny okolo roku 1600
- 1780 - hromadná výroba zubních kartáčků v Anglii
- štětiny se používaly z prasete
- rukojeti se dělají z plastu na vstřikovacím lisu
- v hlavici může být téměř 60 otvorů pro štětiny
- štětiny zubních kartáčků jsou z nylonu
- v každém otvoru hlavice je zhruba 24 štětin
- štětiny jsou ohnuty na půl a ukotveny v otvoru pomocí drátku
- štětiny mohou být rovné, nebo zubaté - každý styl má jiné čistící účinky
- různobarevné štětiny nemají vliv na čištění zubů, ale jsou vkládány do hlavice jen z estetických důvodů
Jak se dělají zubní kartáčky - Jak se co dělá - video
Pasivní dům - definice: Pasivní dům (PD) je stavba, která splňuje přísná kritéria v oblasti energetických úspor provozu domu (zejména úspory za vytápění).
Zdokonalením pasivního domu s využitím vlastních zdrojů vzniká tzv. nulový dům.
Nulový dům je nezávislý na dodávkách a především cenách energie, protože si
její potřebu dokáže sám pokrýt - vyrobit pomocí moderních technologií.
Pasivní i nulové domy využívají nejen vnější energii (slunce, vrty), ale
pomocí kogenerace odebírají energii ze vzduchu při ventilaci (teplý vzduch z místnosti
nejdříve ohřeje vzduch přicházející zvenčí),
či odpadové vody, která předehřívá vodu přicházející například do bojleru,
takže když vypustíte vanu, většina tepelné energie získané z této teplé vody
je využita a zůstane v objektu.
Jaká je návratnost financí vložených do výstavby pasivního domu?
Pasivní domy jsou zhruba o 7 až 15% dražší než běžné domy.
Návratnost vložených financí do pasivního domu je zhruba 5 let.
Zdokonalením pasivního domu s využitím vlastních zdrojů vzniká tzv. nulový dům.
Nulový dům je nezávislý na dodávkách a především cenách energie, protože si
její potřebu dokáže sám pokrýt - vyrobit pomocí moderních technologií.
Pasivní i nulové domy využívají nejen vnější energii (slunce, vrty), ale
pomocí kogenerace odebírají energii ze vzduchu při ventilaci (teplý vzduch z místnosti
nejdříve ohřeje vzduch přicházející zvenčí),
či odpadové vody, která předehřívá vodu přicházející například do bojleru,
takže když vypustíte vanu, většina tepelné energie získané z této teplé vody
je využita a zůstane v objektu.
Jaká je návratnost financí vložených do výstavby pasivního domu?
Pasivní domy jsou zhruba o 7 až 15% dražší než běžné domy.
Návratnost vložených financí do pasivního domu je zhruba 5 let.
Taky se Vám urodilo více jablek než je nutné na zimní uskladnění?
Menší množství v odšťavnovači, ale 10 a více kg je lepší v lisovat v lisu na ovoce.
Vytékající šťávu chytáme do kbelíku přes sítko, nebo cedník z plastu, aby se radikálně nesnížil obsah vitamínu C.
Nakonec šťávu stočíme do čistých PETLAHVÍ a pevně zašroubujeme.
Můžeme okamžitě konzumovat, nebo PETLAHVE dát do mrazničky. Pak stačí láhev vložit den před konzumací do ledničky do spodní části, kde rozmrzne, ale hlavně ochladí vnitřek ledničky, takže ta pak spotřebuje daleko méně elektrické energie k svému provozu.
Další den již můžete petláhev dát např. do kuchyně na odkapavací část dřezu, kde zcela rozmrzne a vodní pára, která na ní bude kondenzovat steče do odpadu.
Rozmrzlý mošt bude možná o něco kyselejší, jak čerstvá šťáva, tak si vyzkoušejte jeho doslazení buď hroznovým, nebo řepným cukrem, někdo upřednostňuje i jiná sladidla.
Pokud nějakou tu PETLÁHEV zapomenete uschovat do mražáku nic se neděje. Do týdne budete z ní mít bezva limonádu. Pozor pění daleko více, jak šampaňské a někdy se PETLÁHEV i roztrhne pod náporem tlaku kysličníku uhličitého, navíc tato limonáda bude asi již obsahovat nějaké množství alkoholu, takže řidiči pijte až dojedete domů a nikam již nepojedete.
Jak vyrobit jablečný mošt
Spadaná, nebo natrhaná zralá jablka (důležité je, aby nebyla příliš kyselá) nastrouháme a vylisujeme v zařízení k tomu určeném.Menší množství v odšťavnovači, ale 10 a více kg je lepší v lisovat v lisu na ovoce.

Vytékající šťávu chytáme do kbelíku přes sítko, nebo cedník z plastu, aby se radikálně nesnížil obsah vitamínu C.
Nakonec šťávu stočíme do čistých PETLAHVÍ a pevně zašroubujeme.
Můžeme okamžitě konzumovat, nebo PETLAHVE dát do mrazničky. Pak stačí láhev vložit den před konzumací do ledničky do spodní části, kde rozmrzne, ale hlavně ochladí vnitřek ledničky, takže ta pak spotřebuje daleko méně elektrické energie k svému provozu.
Další den již můžete petláhev dát např. do kuchyně na odkapavací část dřezu, kde zcela rozmrzne a vodní pára, která na ní bude kondenzovat steče do odpadu.
Rozmrzlý mošt bude možná o něco kyselejší, jak čerstvá šťáva, tak si vyzkoušejte jeho doslazení buď hroznovým, nebo řepným cukrem, někdo upřednostňuje i jiná sladidla.
Pokud nějakou tu PETLÁHEV zapomenete uschovat do mražáku nic se neděje. Do týdne budete z ní mít bezva limonádu. Pozor pění daleko více, jak šampaňské a někdy se PETLÁHEV i roztrhne pod náporem tlaku kysličníku uhličitého, navíc tato limonáda bude asi již obsahovat nějaké množství alkoholu, takže řidiči pijte až dojedete domů a nikam již nepojedete.

Jablečný mošt
si budou pochvalovat Vaši hosté při grilovačkách dobrý je též k sýru, uzenému, rybě, řízkům s majonézovým salátem. Podporuje trávení a zlepšuje tělesnou imunitu. V zimním období je vítečný při nemocech z nachlazení a chřipkách.Editace: 19.8.2018 - 12:07
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-se-delaji-pistalky