Míč americký (jak se co dělá - video)
Jak se dělá míč americký - Jak se co dělá
- 1869 v prvním zápase amerického fotbalu se hrálo s kulatým míčem z fotbalu
- míč se špatně nesl a nedalo se s ním dobře házet
- proto dnešní míč má tvar podlouhlého citronu
- materiálem na obal míče je hovězí useň, která má dlouhou životnost
- vystřihnou se 4 díly tvaru listu švestky (jako citron z boku)
- pak se na kůži vyrazí loga a značky
- kůže jsou seříznuty - ztenčeny na přesně určenou hmotnost
- kůže se opatří ze spodku podšívkou
- v horním dílu se vytvoří dírka pro ventilek, na okraji dírky pro stažení šňůrkou
- spodní dva díly se sešijí a horní taktéž
- díly se obrátí naruby a spodní se sešijí s horními
- zarovnají se švy, obrátí se plášť lícem nahoru
- vloží se duše, zajistí ventilek
- duše se mírně nafoukne, aby se míč dal lépe sešněrovat
- plně nafouknutý míč nesmí vážit více jak 425 gramů, střední obvod 55 cm a dlouhý obvod 71 cm
Jak se dělá míč americký - Jak se co dělá - video
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Petržel potřebuje
- velmi dlouho vzchází a často zaschne, protože po celou dobu potřebuje vlhko (zakrýt folií proti vysychání a prochladnutí)
- nesvědčí mu chladné počasí při vzcházení - bude dlouho trvat než vzejde
- seje se jen 5 mm hluboko (půl centimetru), proto snadno zaschne, pokud se stále řádek neudržuje vlhký
- klíčení může trvat i 5 týdnů, je třeba si řádek řádně označit, nebo přidat do osiva ředkev a ta nám řádek vyznačí, jinak jej přes plevel nenajdeme - ředkev odstraním, jakmile již budeme vidět, že petržel se má k světu
- miluje sluníčko, nebo může být i polostín na záhonu
- malé rostlinky jednotíme na 6 až 8 cm od sebe
- velké, již životaschopné rostliny jednotíme na vzdálenost 25 cm od sebe
- řádky volíme tak aby se nám dobře plelo, nejméně však 25 cm od sebe
- nedoporučuje se vysazovat předpěstované sazeničky do půdy, ale když si předpěstujete v nevytápěném skleníku odolné jedince a zasadíte na záhon, přistíníte, aby se ujaly, tak se dílo může podařit - zalévat každý den, pokud neprší a půda začne osychat
Date: 24.04.2021 - 12:19
Jak se dělají zlaté řetízky - Jak se co dělá
- zlaté řetízky se vyráběly již v starověku, jako symbol urozenosti, bohatství a božství
- v současnosti jsou tyto řetízky dostupné pro širokou veřejnost
- čisté zlato je žluté a celkem měkké
- proto se do zlata přidává měď pro načervenalou barvu a mosaz pro nižší bot tání
- dle obsahu příměsí je zlato 14 nebo 18 karátové
- směs se taví při 1010°C
- slitina se pak nalije do odlévacího stroje a je ochlazena na 300°C
- kov se vytvaruje v hranatou tyč, aby šla snáze roztáhnout
- tyč se roztahuje ve válcovací stolici dokud není tenká asi 4 mm
- dalším válcováním a protahováním vznikne zlatý drát tenký, jako lidský vlas
- Vzory řetízků:
- copánkový vzor
- benátský styl
- pavoučí styl
- figaro styl
- jednoduchý styl
- hotové řetízky se zahřejí na 815°C a tím se zataví jednotlivá očka
- přidají se spojky s puncem o kvalitě zlata
- řetízky se nakonec pokoví 14 nebo 18 karátovým zlatem
Jak se dělají zlaté řetízky - Jak se co dělá - video
Naprostá většina lidí je schopna dělat racionální rozhodnutí v soukromí, ale jakmile má tyto rozhodnutí uskutečnit veřejně, tak to raději vzdá a nechá se převálcovat hlupáky a to je veliká škoda. Každý člověk je v něčem geniální, umí něco, co ostatní ne. Má talent na zpěv, nebo je vnímavý, vyzná se v lidech, řemeslně zručný. Každá vlastnost nechť je Vám ku prospěchu. Naučte se to, aby Vám Vaše vlastnosti sloužily ku prospěchu. Jestliže máte zásadní pravdu, neopouštějte jí. Když jí neopustíte, tak i Vaši protivníci Vás začnou vnitřně uznávat a vážit si Vás. Z malých zrníček úspěchů si složíte svůj budoucí osud.
Lidstvo hledá další zdroje energie, aby si mohlo zachovat stávající životní úroveň.
Jako nejekologičtější se jeví využívání obnovitelných zdrojů. Mezi tyto patří i získávání energie spalováním biomasy. Protože biomasa je tvořena pohlcováním oxidu uhličitého uvolněného do ovzduší při jejím spalování, jedná se o tzv. uzavřený "ekologický" cyklus - co jsem uvolnil při spalování, zase pohltím na svůj růst.
Elektrárny tepelné jsou většinou stavěny blízko zdrojů paliva, které se v nich přeměňuje na elektrickou energii.
Představa, že uhlí od Sokolova se převáží přes celou republiku někde ke Znojmu do elektrárny a odtud elektřina putuje například do Prahy je sice reálná, ale tak nákladná a ztrátová, že je prakticky neuskutečnitelná.
Jestliže toto platí pro "uhelné elektrárny", pak to platí i pro elektrárny na spalování biomasy - je nutné, aby byly blízko zdrojů - lesa a v tom nastává problém, že lidé berou lesy, jako poslední oázu relativně čistého vzduchu, místa pro rekreaci, odpočinek a také, jako zelené plíce organizmu nazývaného civilizace.
Někomu by se mohlo zdát, že stavba zařízení na spalování biomasy bude veřejností přijímána s nadšením, ale nemusí být tomu tak již z výše uvedených důvodů.
Ve Frýdlantu nad Ostravicí má být postavena tato "ekologická" elektrárna (spalovna biomasy), ale u řady obyvatel Frýdlantu nad Ostravicí a jeho okolí to vzbuzuje obavy.
Proč?
- spalovna tento název mnoho lidí děsí představou, že spalovny jsou určeny ke spalování "čehokoliv"
- obavy ze zvýšení emise oxidu uhličitého na malé ploše a tím znečištění ovzduší
- obavy z vytěžení okolních lesů, které jednak vyrábějí životodárný kyslík, zachytávají prach, pohlcují smog a snižují riziko povodní daleko více, než vykácená holina
K zamyšlení:
V Německu začíná boom se stavěním "uhelných" elektráren, ve srovnání s elektrárnami na biomasu si každý může sám zvážit, která elektrárna je ekologičtější, ale taky je nutné přehodnotit vztah k jaderné energetice. Vždyť i naše Slunce je vlastně obří jaderný reaktor a bez něj by současný život na zemi nebyl možný. Navíc jaderné elektrárny do jisté míry zabraňují tomu, aby byly vydrancovány naše lesy a tak se výrazně podílejí na snížení imisních hodnot prachu a nežádoucích plynů v ovzduší.
Jako nejekologičtější se jeví využívání obnovitelných zdrojů. Mezi tyto patří i získávání energie spalováním biomasy. Protože biomasa je tvořena pohlcováním oxidu uhličitého uvolněného do ovzduší při jejím spalování, jedná se o tzv. uzavřený "ekologický" cyklus - co jsem uvolnil při spalování, zase pohltím na svůj růst.
Elektrárny tepelné jsou většinou stavěny blízko zdrojů paliva, které se v nich přeměňuje na elektrickou energii.
Představa, že uhlí od Sokolova se převáží přes celou republiku někde ke Znojmu do elektrárny a odtud elektřina putuje například do Prahy je sice reálná, ale tak nákladná a ztrátová, že je prakticky neuskutečnitelná.
Jestliže toto platí pro "uhelné elektrárny", pak to platí i pro elektrárny na spalování biomasy - je nutné, aby byly blízko zdrojů - lesa a v tom nastává problém, že lidé berou lesy, jako poslední oázu relativně čistého vzduchu, místa pro rekreaci, odpočinek a také, jako zelené plíce organizmu nazývaného civilizace.
Někomu by se mohlo zdát, že stavba zařízení na spalování biomasy bude veřejností přijímána s nadšením, ale nemusí být tomu tak již z výše uvedených důvodů.
Ve Frýdlantu nad Ostravicí má být postavena tato "ekologická" elektrárna (spalovna biomasy), ale u řady obyvatel Frýdlantu nad Ostravicí a jeho okolí to vzbuzuje obavy.
Proč?
- spalovna tento název mnoho lidí děsí představou, že spalovny jsou určeny ke spalování "čehokoliv"
- obavy ze zvýšení emise oxidu uhličitého na malé ploše a tím znečištění ovzduší
- obavy z vytěžení okolních lesů, které jednak vyrábějí životodárný kyslík, zachytávají prach, pohlcují smog a snižují riziko povodní daleko více, než vykácená holina
K zamyšlení:
V Německu začíná boom se stavěním "uhelných" elektráren, ve srovnání s elektrárnami na biomasu si každý může sám zvážit, která elektrárna je ekologičtější, ale taky je nutné přehodnotit vztah k jaderné energetice. Vždyť i naše Slunce je vlastně obří jaderný reaktor a bez něj by současný život na zemi nebyl možný. Navíc jaderné elektrárny do jisté míry zabraňují tomu, aby byly vydrancovány naše lesy a tak se výrazně podílejí na snížení imisních hodnot prachu a nežádoucích plynů v ovzduší.
Nejlepší návnady by měly být aromatické, aby je hlodavci snadno nalezly:
- čokoláda s obsahem kokosu
- ořech vlašský - jádro
- arašíd
- špek
- čokoláda
- škvarky /můžete je znovu zahřát, aby nádherně voněly)
- opražený chléb pokapaný MAGI kořením,
- sýr tvrdý (kousek plátku děrovaného sýru dělá divy)
Můžete také použít jed na myši - granule například Ratimor,
ale ne jako požer, nýbrž dáte pár granulí do uzavřené skleničky s kovovým víčkem,
které pevně dotáhněte. Nejdříve však do víčka udělejte několik
otvorů, aby aroma z granulí přilákalo myši.
Kolem skleničky nastražte pasti.
Skleničku označte řádně, že obsahuje jedovaté granule!
- čokoláda s obsahem kokosu
- ořech vlašský - jádro
- arašíd
- špek
- čokoláda
- škvarky /můžete je znovu zahřát, aby nádherně voněly)
- opražený chléb pokapaný MAGI kořením,
- sýr tvrdý (kousek plátku děrovaného sýru dělá divy)
Můžete také použít jed na myši - granule například Ratimor,
ale ne jako požer, nýbrž dáte pár granulí do uzavřené skleničky s kovovým víčkem,
které pevně dotáhněte. Nejdříve však do víčka udělejte několik
otvorů, aby aroma z granulí přilákalo myši.
Kolem skleničky nastražte pasti.
Skleničku označte řádně, že obsahuje jedovaté granule!
Editace: 16.8.2018 - 12:43
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-se-dela-mic-americky