Jak poznat kvalitní med?
V obchodě ve sklenici nemáte téměř šanci poznat, zda je med závadný.
Ani zcukernatění medu laikovi příliš nenapoví, snad jen že med by neměl být do poloviny sklenice zcukernatělý a nad ním tekutý. Barva se dá také dotvořit přírodními barvivy a tudíž kupující je snadno oklamán.
Takže jak koupit kvalitní med a kde ho získat?
Téměř na každé vesnici je známý včelař, od kterého lidé kupují med a znají jeho kvalitu. Proto, pokud nemáte vyzkoušenou určitou značku a výrobce je lépe med nakupovat přímo u včelařů.
V obchodech pak kvalitní med mívá obyčejnou etiketu (bílý papírek s černým textem) ručně nalepenou, mnohdy křivě a neesteticky, se jménem a adresou včelaře, jehož můžeme kontaktovat a ověřit si zda se nejedná o padělek.
Ani zcukernatění medu laikovi příliš nenapoví, snad jen že med by neměl být do poloviny sklenice zcukernatělý a nad ním tekutý. Barva se dá také dotvořit přírodními barvivy a tudíž kupující je snadno oklamán.
Takže jak koupit kvalitní med a kde ho získat?
Téměř na každé vesnici je známý včelař, od kterého lidé kupují med a znají jeho kvalitu. Proto, pokud nemáte vyzkoušenou určitou značku a výrobce je lépe med nakupovat přímo u včelařů.
V obchodech pak kvalitní med mívá obyčejnou etiketu (bílý papírek s černým textem) ručně nalepenou, mnohdy křivě a neesteticky, se jménem a adresou včelaře, jehož můžeme kontaktovat a ověřit si zda se nejedná o padělek.
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak se dělá víno - Jak se co dělá
- 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
- v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
- vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
- na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
- čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
- hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
- pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
- pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
- na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
- Výroba vína:
- hrozny se omyjí a rozdrtí
- lisováním se z směsi získá mošt
- mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
- s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
- bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
- červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
- růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
- červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
- během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
- s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
- po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
- víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
- při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
- barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
- na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
- korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
- víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně
Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video
Jak se dělají pilky na kov - Jak se co dělá
- pilky mohou být lupenkové, ocasky, pásové, kotoučové, pilky na kov a další dle účelu
- listy pilek na kov se vyrábí z ocelových slitin
- z plechu se vystřihne tvar plátku
- plátky se položí vedle sebe a vyfrézuji se zuby na všech najednou
- v dalším stroji se zuby střídavě mírně vyhnou, aby řez byl o něco širší, než tloušťka listu pily
- průchodem listu po indukční cívkou se zuby rozžhaví na 1200°C a nechají zchladnout na vzduchu a tím se zakalí - budou tvrdší
- pak se plátky někdy i barví a označí
- dále se vyrobí rám pilky v otáčivé stroji, kde se automaticky provedou jednotlivé operace
- list se vloží do rámu a pomocí šroubu s křídlovou maticí se napne
Jak se dělají pilky na kov - Jak se co dělá - video
Jak se dělají džíny - Jak se co dělá
- Jeans Rifle Džíny
- nejpopulárnější oblečení na světě
- vynálezce Levi Strauss po kalifornské Zlaté horečce
- původně oblečení pro horníky z bavlny s měděnými nýty
- ročně se prodá za 40 miliard dolarů džín
- bavlna se češe ručně - sběrač sklidí 50 kg za den
- strojově pomocí kombajnu - za 5 minut 50 kg
- 1 tuna sběru obsahuje jen 400 kg bavlnového vlákna
- žoky bavlny se musí prosít a zbavit semen a všeho nežádoucího
- z 200 kg čisté bavlny se vyrobí 325 džín
- při výrobě bavlněného vlákna se musí všechny druhy bavlny promísit
- spřádání pramenů a předení pramenů
- z 20 gramů se dá vyrobit kilometr nitě
- barvení indigem - až na vzduchu zmodrá
- jednotlivé díly kalhot se nakreslí na stroji řízeném počítačem
- překopírují na papír a přiloží na vrstvy látky
- speciální pilkou dělníci vyřezávají jednotlivé díly
- šití džín spotřebuje 1,6 metru tkaniny
- džíny se žehlí
- a uměle se předšoupají, musíte vidět
Jak se dělají džíny - Jak se co dělá - video
Nádoba může být kbelík, vysoká plechovka od okurek a podobně.
Uděláme sklopné prkénko, které se převáží když myš poleze k návnadě
a po převážení prkénka myš spadne do nádobky s vrstvou rostlinného oleje.
Mastné tlapky již nejsou schopny přisávat se na stěny kbelíku a myš z něj nevyleze.
Uděláme sklopné prkénko, které se převáží když myš poleze k návnadě
a po převážení prkénka myš spadne do nádobky s vrstvou rostlinného oleje.
Mastné tlapky již nejsou schopny přisávat se na stěny kbelíku a myš z něj nevyleze.
Jak se dělají plazmové televize - Jak se co dělá
- televize je prostředníkem, ze kterého můžeme získávat informace o okolním světě
- televizor prochází nepřetržitě vývojem
- plazmová obrazovka je naplněna plynem a je ultra tenká
- plazma vzniká při polární září, bleskových výbojích - ionizovaný plyn
- dvě skleněné tabule mezi nimi se nachází miliony buněk
- na tabulích skla jsou tisíce elektrod, které se navzájem kříží a způsobují výboje v inertních plynech (neon, xenon), které budou v buňkách tzv. plazmu
- neon a xenon imitují jen pro lidské oko neviditelné světlo
- buňky musí být střídavě pokryty červeným, zeleným, nebo modrým fosforem, aby vzniklo záření lidským okem viditelné
- intenzita záření jednotlivých buněk způsobí dojem určitého odstínu jakékoliv barvy v řádu milionů barev a to je víc, než je schopno rozlišit lidské oko
- největším nebezpečím pro plazmovou obrazovku je únik plynů z buněk
- namontují se součásti pro signál, obraz, tunery, zvuk atd.
- na obrazovku se musí vložit další obrazovka pro zesílení kontrastu
- televizory projdou důslednou kontrolou dokonce i na třesení, tedy jestli se přepravou neuvolní šroubová spojení
Jak se dělají plazmové televize - Jak se co dělá - video
Editace: 2015-08-27 09:32:36
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-poznat-kvalitni-med