Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Jak poznat kvalitní med?


AD MOB

V obchodě ve sklenici nemáte téměř šanci poznat, zda je med závadný.

Ani zcukernatění medu laikovi příliš nenapoví, snad jen že med by neměl být do poloviny sklenice zcukernatělý a nad ním tekutý. Barva se dá také dotvořit přírodními barvivy a tudíž kupující je snadno oklamán.

Takže jak koupit kvalitní med a kde ho získat?

Téměř na každé vesnici je známý včelař, od kterého lidé kupují med a znají jeho kvalitu. Proto, pokud nemáte vyzkoušenou určitou značku a výrobce je lépe med nakupovat přímo u včelařů.

V obchodech pak kvalitní med mívá obyčejnou etiketu (bílý papírek s černým textem) ručně nalepenou, mnohdy křivě a neesteticky, se jménem a adresou včelaře, jehož můžeme kontaktovat a ověřit si zda se nejedná o padělek.

361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


156

Svěrka na sešroubování rohů prken | sverka-na-sesroubovani-rohu-prken-id-2342


Svěrka přidrží dvě prkna, která chceme sešroubovat v jejich
rohu a nemusí nám nikdo další pomáhat.


https://holy-deal.com/products/clamp-1
37

Třídit odpad se vyplatí - anketa na čem nejvíc vydělat | tridit-odpad-se-vyplati-anketa-na-cem-nejvic-vydelat-id-196


Výkupní ceny druhotných surovin rostou každým rokem
a proto přibývá občanů, kteří když už třídí odpad, tak
si jej zavezou i do sběrny a utrží mnohdy i zajímavou
částku peněz.
Třídíte také hliník, hliníkové folie, konzervy a obaly, ocel, plechy,
měděné vodiče, plasty, či papír?

Zde najdete ceny některých výše zmíněných surovin
http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=61&t=131
249

Javorový sirup (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-javorovy-sirup


Jak se dělá javorový sirup - Jak se co dělá

  • javory nahromadí škrob během růstové sezony
  • s jarním táním se enzymy přemění na cukr
  • voda proudící z kořenů promíchá cukr do mízy
  • Indiáni uctívaly javory
  • brzy na jaře prosekli kůru a mízu zachytávali do nádoby
  • mízu vařili v hliněných nádobách
  • dnes se míza zachytává pomocí trubiček
  • brzy na jaře po mrazech se do stromu navrtají dírky
  • z nich se odvádí místa plastikovými trubičkami
  • nesmí se poškodit kůra aby míza nezvětrávala a stromy netrpěly
  • hadice od stromů vedou do sběrny
  • cukr tvoří 2,5 procenta mízy zbytek je voda
  • ze 40 litrů mízy je jeden litr sirupu - voda se odpaří vařením
  • speciální přístroje dokážou mízu zahustit a tím se nemusí tak dlouho vařit
  • je nutno odstranit 66% vody
  • obsah cukru se měří pomocí hustoměru
  • sirup se filtruje od nečistot a vápníku
  • plní se do láhví při teplotě +82 stupňů aby vydržel 4 roky ve sklenici
  • javorový sirup je 100% přírodní a má méně kalorií jako med
  • obsahuje draslík, vápník a hořčík
  • výborný je i na palačinky

Jak se dělá javorový sirup - Jak se co dělá - video

**

99

Dávkovač jedu granulí na hubení hlodavců | davkovac-jedu-granuli-na-hubeni-hlodavcu-id-513


Granule je nutné dávkovat, aby je pozřelo, co nejvíce
jedinců, musí se denně doplňovat do misek určené množství
granulí. Velké množství na jednom místě není tak efektivní, jako
více míst s několika granulemi, protože je větší naděje, že
návnadu sní více jedinců.
Problém je v tom, že ne vždy je možné denně dávkovat určité
množství granulí ručně, když například na chalupu přijíždíme jen
jednou za týden, nebo i za delší dobu.
Tento problém by snadno vyřešil dávkovač jedu se zásobníkem.
Skládal by se z krmítka, ozubeného kola a zásobníku granulí.
Kolo by se každých 24 hodin pootočilo o jeden zub a vypadlo
by tolik granulí, co by se vlezlo do mezery mezi zuby.
Jednalo by se o stejný princip, jako je u secí mašiny na setí
obílí viz obrázek.
Obrázek - dávkovač granulí k hubení potkanů a myší
179

Jablečný mošt | jablecny-most


Taky se Vám urodilo více jablek než je nutné na zimní uskladnění?

Jak vyrobit jablečný mošt

Spadaná, nebo natrhaná zralá jablka (důležité je, aby nebyla příliš kyselá) nastrouháme a vylisujeme v zařízení k tomu určeném.
Menší množství v odšťavnovači, ale 10 a více kg je lepší v lisovat v lisu na ovoce.
lis na ovoce
Vytékající šťávu chytáme do kbelíku přes sítko, nebo cedník z plastu, aby se radikálně nesnížil obsah vitamínu C.
Nakonec šťávu stočíme do čistých PETLAHVÍ a pevně zašroubujeme.
Můžeme okamžitě konzumovat, nebo PETLAHVE dát do mrazničky. Pak stačí láhev vložit den před konzumací do ledničky do spodní části, kde rozmrzne, ale hlavně ochladí vnitřek ledničky, takže ta pak spotřebuje daleko méně elektrické energie k svému provozu.
Další den již můžete petláhev dát např. do kuchyně na odkapavací část dřezu, kde zcela rozmrzne a vodní pára, která na ní bude kondenzovat steče do odpadu.
Rozmrzlý mošt bude možná o něco kyselejší, jak čerstvá šťáva, tak si vyzkoušejte jeho doslazení buď hroznovým, nebo řepným cukrem, někdo upřednostňuje i jiná sladidla.

Pokud nějakou tu PETLÁHEV zapomenete uschovat do mražáku nic se neděje. Do týdne budete z ní mít bezva limonádu. Pozor pění daleko více, jak šampaňské a někdy se PETLÁHEV i roztrhne pod náporem tlaku kysličníku uhličitého, navíc tato limonáda bude asi již obsahovat nějaké množství alkoholu, takže řidiči pijte až dojedete domů a nikam již nepojedete.

pet lahve

Jablečný mošt

si budou pochvalovat Vaši hosté při grilovačkách dobrý je též k sýru, uzenému, rybě, řízkům s majonézovým salátem. Podporuje trávení a zlepšuje tělesnou imunitu. V zimním období je vítečný při nemocech z nachlazení a chřipkách.


Editace: 2015-08-27 09:32:36
Počet článků v kategorii: 361
Url:jak-poznat-kvalitni-med

AD
11 Share
Share
Tweet