Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Jak poznat kvalitní med?

V obchodě ve sklenici nemáte téměř šanci poznat, zda je med závadný.

Ani zcukernatění medu laikovi příliš nenapoví, snad jen že med by neměl být do poloviny sklenice zcukernatělý a nad ním tekutý. Barva se dá také dotvořit přírodními barvivy a tudíž kupující je snadno oklamán.

Takže jak koupit kvalitní med a kde ho získat?

Téměř na každé vesnici je známý včelař, od kterého lidé kupují med a znají jeho kvalitu. Proto, pokud nemáte vyzkoušenou určitou značku a výrobce je lépe med nakupovat přímo u včelařů.

V obchodech pak kvalitní med mívá obyčejnou etiketu (bílý papírek s černým textem) ručně nalepenou, mnohdy křivě a neesteticky, se jménem a adresou včelaře, jehož můžeme kontaktovat a ověřit si zda se nejedná o padělek.

364LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


309

Víno (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-vino


Jak se dělá víno - Jak se co dělá

  • 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
  • v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
  • vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
  • na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
  • čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
  • hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
  • pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
  • pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
  • na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
  • Výroba vína:
  • hrozny se omyjí a rozdrtí
  • lisováním se z směsi získá mošt
  • mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
  • s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
  • bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
  • červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
  • růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
  • červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
  • během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
  • s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
  • po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
  • víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
  • při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
  • barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
  • na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
  • korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
  • víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně

Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video

**VIDEO YOUTUBE

279

Pilky na kov (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-pilky-na-kov


Jak se dělají pilky na kov - Jak se co dělá

  • pilky mohou být lupenkové, ocasky, pásové, kotoučové, pilky na kov a další dle účelu
  • listy pilek na kov se vyrábí z ocelových slitin
  • z plechu se vystřihne tvar plátku
  • plátky se položí vedle sebe a vyfrézuji se zuby na všech najednou
  • v dalším stroji se zuby střídavě mírně vyhnou, aby řez byl o něco širší, než tloušťka listu pily
  • průchodem listu po indukční cívkou se zuby rozžhaví na 1200°C a nechají zchladnout na vzduchu a tím se zakalí - budou tvrdší
  • pak se plátky někdy i barví a označí
  • dále se vyrobí rám pilky v otáčivé stroji, kde se automaticky provedou jednotlivé operace
  • list se vloží do rámu a pomocí šroubu s křídlovou maticí se napne

Jak se dělají pilky na kov - Jak se co dělá - video

**VIDEO YOUTUBE

237

Džíny (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-dziny


Jak se dělají džíny - Jak se co dělá

  • Jeans Rifle Džíny
  • nejpopulárnější oblečení na světě
  • vynálezce Levi Strauss po kalifornské Zlaté horečce
  • původně oblečení pro horníky z bavlny s měděnými nýty
  • ročně se prodá za 40 miliard dolarů džín
  • bavlna se češe ručně - sběrač sklidí 50 kg za den
  • strojově pomocí kombajnu - za 5 minut 50 kg
  • 1 tuna sběru obsahuje jen 400 kg bavlnového vlákna
  • žoky bavlny se musí prosít a zbavit semen a všeho nežádoucího
  • z 200 kg čisté bavlny se vyrobí 325 džín
  • při výrobě bavlněného vlákna se musí všechny druhy bavlny promísit
  • spřádání pramenů a předení pramenů
  • z 20 gramů se dá vyrobit kilometr nitě
  • barvení indigem - až na vzduchu zmodrá
  • jednotlivé díly kalhot se nakreslí na stroji řízeném počítačem
  • překopírují na papír a přiloží na vrstvy látky
  • speciální pilkou dělníci vyřezávají jednotlivé díly
  • šití džín spotřebuje 1,6 metru tkaniny
  • džíny se žehlí
  • a uměle se předšoupají, musíte vidět

Jak se dělají džíny - Jak se co dělá - video