Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Jak poznat kvalitní med?


AD MOB

V obchodě ve sklenici nemáte téměř šanci poznat, zda je med závadný.

Ani zcukernatění medu laikovi příliš nenapoví, snad jen že med by neměl být do poloviny sklenice zcukernatělý a nad ním tekutý. Barva se dá také dotvořit přírodními barvivy a tudíž kupující je snadno oklamán.

Takže jak koupit kvalitní med a kde ho získat?

Téměř na každé vesnici je známý včelař, od kterého lidé kupují med a znají jeho kvalitu. Proto, pokud nemáte vyzkoušenou určitou značku a výrobce je lépe med nakupovat přímo u včelařů.

V obchodech pak kvalitní med mívá obyčejnou etiketu (bílý papírek s černým textem) ručně nalepenou, mnohdy křivě a neesteticky, se jménem a adresou včelaře, jehož můžeme kontaktovat a ověřit si zda se nejedná o padělek.

355LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


232

Cukroví (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-cukrovi


Jak se dělá cukroví - Jak se co dělá

Ve videu uvidíte:
  • velmi starou technologii výroby cukrové pochoutky
  • postup výroby
  • glukózový sirup
  • potravinářské barvivo
  • k čemu slouží vytahovač
  • čokoládovou náplň
  • tepelnou úpravu směsi
  • zpracování strojem na bonbony
  • výrobu kulatých bonbónů
  • výrobu čokoládových bonbónů

Jak se dělá cukroví - Jak se co dělá - video

**

215

Uhlík je základní hnojivo, aneb proč se naše pole mění v poušť | uhlik-je-zakladni-hnojivo-aneb-proc-se-nase-pole-meni-v-poust


Polím chybí miliony tun uhlíku.
S razantní změnou ekonomického prostředí v České republice po roce 1989 došlo také i na naše zemědělství. Z počátečního nadšení, že se vše bude dělat jinak a lépe se zatím ne vše tak opravdu děje.
Sice není možné házet všechnu vinu na zemědělce, ale zainteresovaný pozorovatel si všiml, že se již téměř nehnojí chlévskou mrvou, tedy organickým uhlíkem. Přitom dříve každý sedlák věděl, že pokud chce odvézt z pole například vlečku řepy, tak tam musí nejdříve dovézt fůru hnoje. S tím tak problém nebyl, protože se dříve vše, co patřilo do kompostu - hnoje, tam taky dávalo. Dále se vědělo, že v naší převážně kopcovité krajině, nelze pole přehnojit. Prostě část uhlíku byla každým rokem odplaveno do řek a tak se spíše hnojení nedostávalo, než by ho bylo nazbyt. Po roce 1948 nastalo období drancování půdy, kdy meze byly rozorány, hlubokou orbou se raboval uhlík uložený v hlubších vrstvách půdy a následně byla i vyšší sklizeň po určitou dobu. Avšak rozorání mezí si bralo krutou daň. Hlavně v kopcovitém terénu docházelo k erozi půdy a vyplavování organického uhlíku. Po roce 1989 nedošlo k razantnímu zlepšení, ba naopak. Téměř se vytratila živočišná výroba ze zemědělství a pro půdu jeden z posledních zdrojů organického uhlíku - chlévské mrvy.
Masivní pěstování řepky vysává z půdy poslední zbytky živin, aniž by byl vytěžený uhlík vracen zpět do půdy. Rostliny pak přežívají, doslova, z uhlíku zachyceného z produkce výfukových plynů a průmyslové výroby.
Když je suché počasí může každý vidět na neosetých polích v kopcovitém terénu, jak se díky drancování uhlíku, mění rok od roku jen v písek a poušť. Bez tun, chemie by pak byla sklizeň z těchto polí, minimální, ba téměř nulová.

Kdysi, na pohled, hnědá půda dnes připomíná poušť.
puda-se-meni-v-saharu-protoze-se-nehnoji-chlevskou-mrvou

Bývalé velkokapacitní hnojiště dnes slouží jako úložiště nepořádku. Není dobytek, není chlévská mrva.
byvale-hnojiste-dnes-slouzi-jako-skladka-odpadu.jpg

272

Nerezová ocel (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-nerezova-ocel


Jak se dělá nerezová ocel - Jak se co dělá

  • vynález nerezové oceli začátkem 20. století
  • základní příměsí je chróm, který na povrchu vytváří oxidací ochrannou vrstvu
  • s nerezovou ocelí se nejčastěji setkáme u jídelních příborů, nádobí, dřezů atd.
  • nerezovou ocel lze znovu recyklovat a tím ušetřit mnoho energie i drahého materiálu
  • recyklovaný materiál se vloží do pece a přidá se i nikl pro zvýšení pevnosti a korozivzdornosti
  • směs se zahřeje obřími elektrodami až do roztavení a pak se nalije do rafinovací pece
  • do rafinovací pece se vhání argon a kyslík a tím se vypálí, nebo vysráží některé nečistoty
  • čistá ocel se vypouští do dlouhé formy
  • chladnoucí pás se rozdělí na menší kusy a označí speciální křídou pro horké povrchy
  • dále se pás protahuje válcovací stolicí a tím se prodlužuje až na délku 600 metrů a ztenčuje se
  • pak se pás mírně ochladí a navine na cívku
  • pás z cívky se musí znovu očistit v kyselině, kde se odstraní koroze
  • plech z cívky se znovu válcuje na požadovanou tloušťku a tím se i zhutní a také vyleští do hladkého povrchu
  • následuje další čistění a pás je již téměř jako zrcadlo
  • chróm se sloučí s atmosferickým kyslíkem a vytvoří oxid, který ocel chrání před korozí

Jak se dělá nerezová ocel - Jak se co dělá - video

**

350

Jak určit zralost jablka je již jablko zralé | jak-urcit-zralost-jablka-je-jiz-jablko-zrale


Je již jablko zralé vhodné ke sklizni

  1. orientuji se především podle chuti a barvy, jablko vhodné ke sklizni má již chuť, je sladké, voní, ale není ještě moučné (hubkovité, přezrálé)
    Pokud odrůda je sladká, jablko již je sladké, chutné, ale ještě tuhé, sklízím... (pokud jsem očesal jablka ještě kyselá a hořká, již ve sklepě nedozrála a podržela si svou nechutnost až do jara)
  2. po rozkrojení jablka vhodného pro sklizeň, jsou semena v jadřinci již tmavá / tmavohnědá až černá)
  3. dříve se určovalo dle toho, jak snadno lze jablko/stopku odlomit od větvičky. Pokud se větvička přidržela u spojení se stopkou, stopka se pak naklonila (i s jablkem) od 90° a došlo k odlomení stopky od větvičky, byl to další důkaz zralosti jablka.
    V současnosti mají některé pozdní odrůdy tak pevné spojení stopky s větvičkou, že snadnost odlomení chce zkušenost.
  4. tradovalo se, že pokud táhnu za jablko a přidrženou větvičku u stopky a stopka se vytrhne z jablka, napovídá to, že by jablko ještě mělo na stromě den či několik dnů setrvat, ale bylo to u starších odrůd, které už dnes na zahradách téměř vymizely.
    Vytržení stopky z jablka způsobí jeho rychlou zkázu.


Date: 07.10.2020 - 11:53
228

Brankářské betony (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-brankarske-betony


Jak se dělají brankářské betony - Jak se co dělá

Video obsahuje:
  • 1896 poprvé použity chrániče z cricketu v hokeji
  • po roce 1920 speciální chrániče
  • chránič sestává asi ze 100 komponent
  • materiál umělá kůže
  • vykrajuje se pomocí raznic
  • vyšívání log
  • šití chrániče
  • plnění kapes pružným materiálem
  • přinýtování řemínků

Jak se dělají brankářské betony - Jak se co dělá - video

**



Editace: 2015-08-27 09:32:36
Počet článků v kategorii: 355
Url:jak-poznat-kvalitni-med

AD
11 Share
Share
Tweet