Jak přežít horka v bytě či chalupě
V horkých dnech léta 2015 se za klimatizaci - ochlazení místností spotřebovala mnoho energie a přitom je možné i ušetřit.
Několik zásad jak se bránit přehřání místností:
Několik zásad jak se bránit přehřání místností:
- větráme, nebo necháme okna otevřena až po poklesu venkovních teplot (po západu slunce), přes den zajistíme jen nutný přívod vzduchu do místnosti
- nepoužíváme, nebo omezíme provoz spotřebičů, které uvolňují teplo (trouba, žehlička)
- zatáhneme venkovní žaluzie, markýzy, stříšky, aby do místností nešlo přímé sluneční světlo
- ventilátor otočný má mnohem nižší spotřebu jak klimatizace a může svůj účel splnit stejně dobře
- klimatizaci pouštíme například jen před spaním, abychom rychleji usnuli a ušetřili tak
- osprchovaní vlažnou vodou
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Roubovací nůžky Cepistar.
Možnost tří řezů (typ Ω, typ V nebo typ U) umožňuje různé výřezy roubu.
Tři typy řezů poskytují nejlepší volbu pro váš úspěch.
Ustřihnou roub i podnož tak, že je lze přesně spojit.
Pak stačí jen ovázat páskou.
Vysoká efektivita i snadnost práce.
https://netscroll.cz/trgovina/domov-a-zahrada/cepistar/
Možnost tří řezů (typ Ω, typ V nebo typ U) umožňuje různé výřezy roubu.
Tři typy řezů poskytují nejlepší volbu pro váš úspěch.
Ustřihnou roub i podnož tak, že je lze přesně spojit.
Pak stačí jen ovázat páskou.
Vysoká efektivita i snadnost práce.
https://netscroll.cz/trgovina/domov-a-zahrada/cepistar/
Bude stačit i litrová sklenice od okurek s víčkem.
Do víčka uděláme díru aby jí mohl hlodavec prolézt
do sklenice.
Na dno sklenice nalijeme vrstvičku rostlinného oleje.
Můžeme přidat ořech, či jinou laskominu.
Hlodavec vleze do sklenice a spustí se na dno.
Nemůže se již vyšplhat zpět jelikož mu tlapky
kloužou po stěnách. Myš můžeme pak vypustit kočce,
ale pozor na nemoci a na otravu pokud myš před tím
někde sežrala otrávenou návnadu.
Do víčka uděláme díru aby jí mohl hlodavec prolézt
do sklenice.
Na dno sklenice nalijeme vrstvičku rostlinného oleje.
Můžeme přidat ořech, či jinou laskominu.
Hlodavec vleze do sklenice a spustí se na dno.
Nemůže se již vyšplhat zpět jelikož mu tlapky
kloužou po stěnách. Myš můžeme pak vypustit kočce,
ale pozor na nemoci a na otravu pokud myš před tím
někde sežrala otrávenou návnadu.
Základní ideou energetických štítků je, že kupující si velmi rychle v prodejně vybere spotřebič s nejmenší spotřebou energie, a tak se budou chovat všichni, čímž dojde k významnému snížení spotřeby energie.
Jak to vypadá v praxi?
Jestliže na počátku tohoto nápadu tyto štítky jen potvrzovaly, že značkové výrobky mají vynikající parametry i co se spotřeby energie týče, dnes už štítky jsou pro mnohé velmi nepřehledné, protože nejvyšší třídu má téměř každý spotřebič, a proto třída spotřeby A je doplňována ještě znaménkem +
Pro část nakupujících jsou pak již tyto štítky nepřehledné a raději před koupí výrobku spoléhají na recenze získané na internetu, které odráží zkušenost zákazníku, kteří si výrobek již zakoupili.
Čeká nás něco podobného u domů?
U domů a bytů je především problém, kdo v něm bydlí, a jaké má nároky na tepelný komfort (zatím co jeden protopí 15 kubíků dřeva za zimu, jeho sousedu v obdobném domě nestačí 40 - vždyť i ledničku má každý zapnutou na jiný stupeň chlazení ).
Další problém je k čemu štítek, když dům kupuji za účelem je zbourat.
Dále, jak správně změřit energetickou náročnost budovy, zda štítek odpovídá zkutečnosti?
Kupující pokud by kupoval dům za nízkých teplot kolem nuly a podobně, by mohl zkusit toto. Nyní 24 hodin se v domě nesmí topit a zkontroluji si, o kolik stupňů teplota poklesla, z toho si pak odvodím tepelné ztráty.
Změřit tepelný únik za chladného počasí pomocí termokamery, ALE POZOR. Dům musí být po určitou dobu vytápěn, aby únik tepla byl zřetelný. Tedy výsledek bude jiný pokud majitel prochladlého domu zatopil hodinu přede měřením, nebo topí nepřetržitě a zdi jsou prohřáté, tedy na kameře budou mnohem zřetelnější místa úniku tepla.
Můžete si zkusit vyžádat od prodávajícího účet, kolik protopí za sezónu, ale to je zase jen orientační, protože pokud bude vytápět objekt zčásti vlastním dřevem - palivem, pak k správným výsledkům nedojdete.
Závěrem:
Tak jako u nákupu elektrospotřebičů, tak i u budov si nejdříve vše ověřte a pečlivě zkontrolujte, aby jste předešli případným sporům a nepříjemnostem.
Jak to vypadá v praxi?
Jestliže na počátku tohoto nápadu tyto štítky jen potvrzovaly, že značkové výrobky mají vynikající parametry i co se spotřeby energie týče, dnes už štítky jsou pro mnohé velmi nepřehledné, protože nejvyšší třídu má téměř každý spotřebič, a proto třída spotřeby A je doplňována ještě znaménkem +
Pro část nakupujících jsou pak již tyto štítky nepřehledné a raději před koupí výrobku spoléhají na recenze získané na internetu, které odráží zkušenost zákazníku, kteří si výrobek již zakoupili.
Čeká nás něco podobného u domů?
U domů a bytů je především problém, kdo v něm bydlí, a jaké má nároky na tepelný komfort (zatím co jeden protopí 15 kubíků dřeva za zimu, jeho sousedu v obdobném domě nestačí 40 - vždyť i ledničku má každý zapnutou na jiný stupeň chlazení ).
Další problém je k čemu štítek, když dům kupuji za účelem je zbourat.
Dále, jak správně změřit energetickou náročnost budovy, zda štítek odpovídá zkutečnosti?
Kupující pokud by kupoval dům za nízkých teplot kolem nuly a podobně, by mohl zkusit toto. Nyní 24 hodin se v domě nesmí topit a zkontroluji si, o kolik stupňů teplota poklesla, z toho si pak odvodím tepelné ztráty.
Změřit tepelný únik za chladného počasí pomocí termokamery, ALE POZOR. Dům musí být po určitou dobu vytápěn, aby únik tepla byl zřetelný. Tedy výsledek bude jiný pokud majitel prochladlého domu zatopil hodinu přede měřením, nebo topí nepřetržitě a zdi jsou prohřáté, tedy na kameře budou mnohem zřetelnější místa úniku tepla.
Můžete si zkusit vyžádat od prodávajícího účet, kolik protopí za sezónu, ale to je zase jen orientační, protože pokud bude vytápět objekt zčásti vlastním dřevem - palivem, pak k správným výsledkům nedojdete.
Závěrem:
Tak jako u nákupu elektrospotřebičů, tak i u budov si nejdříve vše ověřte a pečlivě zkontrolujte, aby jste předešli případným sporům a nepříjemnostem.
Jak se dělají pvc rukavice - Jak se co dělá
- polyvinylchlorid PVC je odolný materiál podobný plastu, nepropouští vodu a odolává chemikáliím
- PVC rukavice mají široké uplatnění od ropných rafinérií, rybolovu, chemického průmyslu až po použití v domácnostech
- nejdříve se z flanelu vystřihne výstelka pro gumové rukavice
- díly se sešijí do tvaru rukavice a olemuji elastickou páskou
- nyní se rukavice obrátí protože byly naruby a vytvoří se páry
- rukavice se nasadí na umělou ruku, nejdříve se ale vloží samostatný palec pro snadné sundání rukavice po pogumování v tekutém roztoku z PVC
- nejdříve ale textilní rukavice jdou přes plamen, kde se opálí prach a zbytky nití
- dále se namočí do tekutého PVC
- pak se ruky otáčí pod infračerveným světlem, aby se PVC rovnoměrně rozmístilo po rukavicích a netvořilo hrudky, zároveň i částečně zaschne
- rukavice se znovu namočí a některé se opatří protiskluzovým povrchem z drůbků PVC
- pak jdou do na 20 minut do pece 190°C horké kde se PVC vytvrdí
Jak se dělají pvc rukavice - Jak se co dělá - video
Je již jablko zralé vhodné ke sklizni
- orientuji se především podle chuti a barvy, jablko vhodné ke sklizni má již chuť, je sladké, voní, ale není ještě moučné (hubkovité, přezrálé)
Pokud odrůda je sladká, jablko již je sladké, chutné, ale ještě tuhé, sklízím... (pokud jsem očesal jablka ještě kyselá a hořká, již ve sklepě nedozrála a podržela si svou nechutnost až do jara) - po rozkrojení jablka vhodného pro sklizeň, jsou semena v jadřinci již tmavá / tmavohnědá až černá)
- dříve se určovalo dle toho, jak snadno lze jablko/stopku odlomit od větvičky.
Pokud se větvička přidržela u spojení se stopkou, stopka se pak naklonila (i s jablkem) od 90° a došlo k odlomení stopky
od větvičky, byl to další důkaz zralosti jablka.
V současnosti mají některé pozdní odrůdy tak pevné spojení stopky s větvičkou, že snadnost odlomení chce zkušenost.
- tradovalo se, že pokud táhnu za jablko a přidrženou větvičku u stopky a stopka se vytrhne z jablka, napovídá to, že
by jablko ještě mělo na stromě den či několik dnů setrvat, ale bylo to u starších odrůd,
které už dnes na zahradách téměř vymizely.
Vytržení stopky z jablka způsobí jeho rychlou zkázu.
Date: 07.10.2020 - 11:53
Editace: 2015-08-12 17:16:05
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-prezit-horka-v-byte-ci-chalupe