Solární kolektor pro ohřev vody ze stočené hadice
Začínáme od středu a stále přidáváme další závity (šnek).
Kolektor je nejlépe umístit na mírně šikmou střechu
natočenou k jihu. Voda může cirkulovat samotíží, nebo
pomocí malého čerpadla do nádrže. Na hadici může být
položena průhledná folie, nebo sklo. Vše může být v dřevěném
rámu.
Kolektor můžeme použít i pro ohřev bazénů.
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Opruzeniny
- vznikají v oblastí třísel, podpaždí, pod prsy - všude tam kde se vytváří nadměrně pot- opruzeninám napomáhá neprodyšné oblečení
Zmírnění - léčba opruzenin
- lékař předepíše mast, ale je třeba razantně snížit vlhkost v daném místě- nebo v lékárně jistě poradí (kalciová - zinková mast atd.)
Domácí léčba opruzenin
- dezinfekce postiženého místa, vzdušné oblečení, zvýšená suchá hygiena (jemně otřít antibakteriálním ubrouskem - pokud je zapotřebí mýdlo, tak zkusit také antibakteriální), zbavování vlhkosti v postižených místech.- někomu pomůžou například čisté ubrousky bez příměsí, toaletní papír neparfémovaný, či gáza,
které vloží do postižených míst, aby vstřebávaly nadměrné množství potu a zlepšovaly
hojení opruzenin
Velmi dobrá zkušenost s ubrousky, které odsávají pot z postižených míst
Date: 02.07.2020 - 13:36Jak se dělá káva - Jak se co dělá
- legenda: údajné etiopský pasáček koz objevil kávu kolem roku 850 n.l.
- káva nepochází z Ameriky, jak si mnozí myslí
- 1645 v Itálii otevřena první kavárna
- v současnosti se vypijí 2 miliardy šálků kávy denně
- káva je v současnosti nejcennějším artiklem na burze hned po ropě
- chuť kávy se liší dle regionu sklizně a na způsobu zpracování
- od výsadby kávovníku do první sklizně uplynou 2 roky
- kávovník kvete po tři dny, květ podobný jasmínu
- za půl roku se vyvinou bobule červené, které obsahují semena kávovníku
- pracovníci trhají bobule, které již dozrály
- na sto bobulí můžou být 2 zelené
- bobule se opláchnou a vylupovací stroj vyloupne semena
- další mechanizmus oddělí semena od zbytku nežádoucího materiálu
- semena se vyluhují a vzniká sladká hustá látka - španělsky med
- nelepkavá zrnka se pak suší na betonu 4 dny na sluníčku za přehrabování jen přes den
- pak jsou zrnka do mlýnku kde se zbaví slupek
- káva má až 800 příchutí
- pražením se snižuje obsah kofeinu
- v pražícím stroji je 180°C a zrnka se praží po dobu 20 minut
- pak se uhasí a ochladí
- vzorky namleté kávy se nejdříve ochutnávají než se vloží celá dávka do pražící pece aby se odhalily možné problémy a předešlo se znehodnocení celé dávky
Jak se dělá káva - Jak se co dělá - video
Jak se dělá kuchyňský mixér - Jak se co dělá
- na začátku 20. století vynález mixéru
- šlehací metly se vyrábějí z drátu na ohýbačkách řízených programem
- upevňování drátů k hliníkovému středu se provádí ručně
- u litých metel se odlitky vloží do nádoby s kuličkami a třesením kuličky uhladí nerovnosti
- důležitou součástí mixéru jsou závažíčka pro udržování konstantní rychlosti otáček mixéru bez ohledu na hustotu obsahu
- na osu mixéru se vyfrézuje šnekový závit pro otáčení
- na osu se přimontuje rotor motorku
- obal motůrku obsahuje stator
- smontuje se ovládací panel mixéru
- vyleští se tělo mixéru a nalakuje
- sestaví se elektromotor, vloží se stator, uhlíkové kartáče, přepážka, řídící panel
- do převodovky se dá mazivo
- dva základní díly se těsně přišroubují k sobě tak aby mazivo nevytékalo
- přišroubuje se stojan
- mixéry se musí zaběhnout a seřídit rychlost otáčení
- mixér musí vyvinout 200 otáček za minutu
- přidá se hnětací metla, vše se zkontroluje, vyleští a je hotovo
Jak se dělá kuchyňský mixér - Jak se co dělá - video
Jak připravit rybízový sirup za syrova
.- (čerstvě) natrhaný rybíz opereme pod tekoucí vodou (rychle chytí plíseň, proto je nejlepší jej do 24 hodin zpracovat)
- odšťavňujeme buď v elektrickém odšťavňovači, nebo v ručním mlýnku, či v malém lisu na ovoce (zde je třeba mít rozemletý rybíz a lisovat pomalu, aby rybízová kaše nestříkala ven mezi destičkami lisu, vhodné pro lisování jednoho a více 12 litrových kbelíků rybízu )
- šťávu dáme do nádoby takového objemu, aby 2x přvyšovala objem šťávy ( 10 litrů šťávy - 20 litrová nádoba)
- na 1 litr šťávy vysypeme do nádoby 1 kg cukru ( na 10 litrů 10 kg) - někdo přidává vodu do šťávy až 1,5 litru vody na litr šťávy, ale snižuje tím koncentraci suroviny i cukru a zvyšuje náchylnost šťávy k plesnivění a tím k znehodnocení - uvědomme si, že plísně, které napadají potraviny jsou vlastně houby a tudíž jsou některé druhy prudce jedovaté, zkažené zavařeniny či šťávu nekonzumujte
- přidáme konzervační přísadu, kde máme vytištěno na obale na kolik litrů šťávy postačí obsah jednoho sáčku
- můžete přidat i kyselinu citronovou
- nechejte 24 hodin odležet za občasného míchání, aby se cukr všechen rozpustil ve šťávě
- nalijte do čistých petláhví až po okraj
- pevně zašroubujte
- uložte v suchu, temnu a chladu
- výhodnost - z jednoho litru sirupu připravíte i 20 litrů limonády, tedy náklady na jeden litr limonády se pohybují mezi 1 až 2 KCZ (pokud používáte vlastní vodu a rybíz).
Nápoje vyrobené z domácího rybízového sirupu nezpůsobují nechutenství a nemají nepříjemnou pachuť na jazyku a pocit poleptání hrtanu, jako limonády z některých umělých sladidel. Některá umělá sladidla se leckdy vylučují i potem a nepříjemně páchnou.
Ohon může kometu i předběhnout
Z našeho světa jsme zvyklí, že když jedeme na kole, tak vlasy,
nebo oblečení plápolají za námi.
Tento jev způsobuje odpor vzduchu, který stojí na místě (kdy nefouká vítr)
a my se pohybujeme. Okolní vzduch nás brzdí a co je lehčí, tak za námi plápolá.
Ne toliko u komety. Ve Vesmíru je vzduchoprázdno - vakuum, ale
každé těleso něco vyzařuje např. elektromagnetické vlny - proud částic.
Čím je těleso teplejší a větší, tím větší proud částic z něj vystřeluje.
U Slunce tomuto jevu říkáme Sluneční vítr a sluneční záření.
Sluneční záření dokáže vyvinout 10 000 krát větší tlak na plochu,
než Sluneční vítr.
Právě tyto radiace způsobí, že chvost komety směřuje vždy
po směru tohoto větru/záření.
Plyny směřují vždy kolmo od Slunce, ale na prachové částice a úlomky již
působí daleko více gravitace Slunce a vytvářejí zakřivenou stopu.
Pokud se kometa blíží ke Slunci, tak nám
to připadne normální, pokud se od Slunce vzdaluje, tak nás to překvapí.
V případě Slunečního větru a záření je to přeci jen lehčí na pochopení proč se tak děje.
Částice vystřelované ze Slunce mají mnohonásobně vyšší rychlost (450km/s Sluneční vítr)
(a fotony se šíří rychlostí světla),
než vzdalující se kometa (např. 70km/s) a vytváří tlak na její ohon a tlačí jej směrem od Slunce.
Proto její prachoplynný chvost jí může předběhnout,
i když se vzdaluje od Slunce.
Co se děje s ohonem komety
Ohon komety (plyny a prach) je z velké části nenávratně ztracen.Někdy ani jádro komety nepřežije přiblížení ke Slunci a rozpadne se působením gravitace a tepla.
Občas některá kometa dopadne i na povrch Slunce. Date: 25.07.2020 - 09:04
Editace: 1338671983
Počet článků v kategorii: 364
Url:solarni-kolektor-pro-ohrev-vody-ze-stocene-hadice-id-173