ISOVER dříve ORSIL
AD MOB
Tepelná izolace dříve známá pod názvem ORSIL má nyní označení ISOVER a je vyráběna společností Saint-Gobain Isover CZ s.r.o. dříve Saint-Gobain Orsil.
Společnost uvádí, že Každá druhá střecha v Evropě je izolovaná materiály Isover, v USA každý pátý dům což svědčí o mimořádné oblibě výrobku ISOVER i o jeho kvalitě.
Sídlo společnosti Saint-Gobain Isover CZ s. r. o.
Masarykova 197517 50 Častolovice
okres Rychnov nad Kněžnou
v Královéhradeckém kraji v severovýchodních Čechách
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Latinsky: Sambucus nigra
čerstvé plody jsou mírně jedovaté, ale sušením se účinek strácí. Jedovaté jsou i listy i kůra.
Lidově: kozičky, bezinka, psí bez
V dřívějších dobách měli lidé k bezu až posvátnou úctu a dokázali zužitkovat vše, co keř poskytoval. Od tvrdého dřeva, až po květy či plody. Někde se i říkavalo "před heřmánkem smekni, před bezem klekni".
V letních měsících je velmi osvěžující limonáda z květů, která nezpůsobuje pocit plnosti žaludku a neobsahuje chemikálie přidávané do kupovaných limonád.
Limonáda byla velmi oblíbené u zemědělců, jelikož zvyšovala pocení a tím lepší ochlazování organizmu v horkých letních měsících.
čerstvé plody jsou mírně jedovaté, ale sušením se účinek strácí. Jedovaté jsou i listy i kůra.
Lidově: kozičky, bezinka, psí bez
V dřívějších dobách měli lidé k bezu až posvátnou úctu a dokázali zužitkovat vše, co keř poskytoval. Od tvrdého dřeva, až po květy či plody. Někde se i říkavalo "před heřmánkem smekni, před bezem klekni".
Květ
bezu byl základním lékem při nemocech z nachlazení pro svůj potopudný účinek, mírnil horečky i kašel, ale je i projímavý.V letních měsících je velmi osvěžující limonáda z květů, která nezpůsobuje pocit plnosti žaludku a neobsahuje chemikálie přidávané do kupovaných limonád.
Jak si vyrobit limonádu z bezových květů:
- do 3 litrové láhve od okurek dáme
- 3 až 5 květů bezu černého (celých okolíků)
- polovinu středně velikého citronu nakrájeného na plátky
- 0,25 litru cukru (jsou na to odměrky, nebo možná máte hrníček o tomto objemu )
- zalijeme vodou a postavíme na místo, kde svítí slunce
- druhý den zkontrolujeme zda se cukr již rozpustil a řádně vše promícháme
- zakryjeme čistou látkou a necháme kvasit
- zhruba po šesti dnech již můžeme nálev zcedit a limonádu dát bud do pet láhví, nebo přímo konzumovat
- pozor - probíhá kvašení, takže řidiči mohou až po jizdě
Limonáda byla velmi oblíbené u zemědělců, jelikož zvyšovala pocení a tím lepší ochlazování organizmu v horkých letních měsících.
Jak se dělají pouta - Jak se co dělá
- pouta jsou donucovací prostředek, kterým se zajišťuje podezřelá osoba z páchání trestné činnosti
- pouta do roku 1862 byla volná
- od roku 1862 jsou opatřeny stavitelnými rohatkami a západkami, což umožňuje pevné přitisknutí kolem zápěstí zadrženého
- pouta se vyrábí z ocelového pásu, ze kterého se nastříhají jednotlivé díly
- do patřičných dílů se vyfrézují zuby rohatky, každá pouta mají dvě rohatky
- oka pout se vyrábí z tyčoviny soustružením a vrtáním, pouta mají dvě oka a dva články řetězu, které je spojují - články se musí svařit, aby se nedaly natáhnout
- jednotlivé díly pout se poskládají do přípravku a snýtují dohromady
- pouta se tepelně upraví pro získání větší tvrdosti a houževnatosti
- nyní se vloží západky s pružinami a zajistí se čepy
- na pouta se vyrazí sériové číslo pro přesnou policejní evidenci
- ostré hrany se zaoblí otáčením pout v bubnu spolu s kameny
- pouta se zkouší silou větší než 200 kg a musí zůstat spojená
Jak se dělají pouta - Jak se co dělá - video
Jak se dělá vířivka - Jak se co dělá
- vířivka má svůj vzor v přírodních vřídlech a horkých pramenech
- vířivka působí hojivě na svaly
- vířivky se začaly prosazovat kolem roku 1950 a mnozí lidé si tak začali plnit sen mít své vlastní lázně doma na zahradě
- moderní vířivka má až 100 trysek, které vytváří vlny jenž působí příznivě na napjaté svaly
- výroba vířivky počíná akrylovou deskou napnutou v rámu, která se vloží do pece
- jakmile se deska začne teplem prohýbat položí se na formu a z formy se začne odsávat vzduch
- deska se tím vytvaruje dle formy do jejich záhybů a pak se ochladí, aby si uchovala tvar
- dno vany se pak zpevní nástřikem z pryskyřice a laminátového vlákna
- další nástřik je z polyuretanové pěny, jako tepelná izolace
- vaně se oříznou hrany, okraje se obrousí
- vyvrtají se otvory a namontují se trysky, jejichž obvod se těsní silikonovým tmelem
- k tryskám se připojí vždy dvě hadice, jedna na vzduch a druhá na vodu
- vodu dodává čerpadlo z vany
- do vany je možno přidat i osvětlení
- na vše se znovu nanese izolační pěna a celý komplet vany se obalí fólií
- na celý obvod vany se namontuje ozdobné obložení
Jak se dělá vířivka - Jak se co dělá - video
Jak se dělá hliníkový žebřík - Jak se co dělá
- hliníkový žebřík je lehký, trvanlivý, stabilní
- nahrazuje těžké žebříky dřevěné
- do hliníku se přidává křemík, hořčík, mangan, měď
- vše se roztaví v peci při 700°C
- hmota se nalije do forem a vzniknou hliníkové tyče
- tyče se řežou na pelety
- pelety se protlačují na lisu a vznikne kolejnice 40 m dlouhá
- kolejnice se vytvrdí a vychladí
- pila nařeže kusy potřebné délky
- na konce se přinýtuje protiskluzová ochrana
- na bočnice se umístí instrukční samolepka
- namontují se jednotlivé schody - stupně, příčky, příčle, šprušle
- přinýtují se horní díly a rozpěra
- vysouvací žebříky - příčle se nýtují do stěn bočnic
Jak se dělá hliníkový žebřík - Jak se co dělá - video
Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá
- zmrzlina se vyráběla již před vynálezem chladniček, ovšem byl to luxus jen pro majetné občany
- přísady se vkládaly do mísidla jenž bylo v nádobě s ledem a slanou vodou což vedlo k ochlazení směsi pod pod mrazu, protože sůl rozpouští led, ale zároveň při tomto procesu dochází k ochlazení okolí, protože při změně ledu ve vodu se teplo spotřebovává - opačný proces je při kondenzaci par, kdy se teplo uvolňuje například před bouřkou
- po vynálezu chladících zařízení nastala revoluce zmrzlinářského průmyslu
- Výroba zmrzliny:
- základní surovina je čerstvá smetana, která se napustí do mixéru, kde se smíchá se sušeným mlékem, stabilizátory a emulgátory
- stabilizátory brání zmrzlině v krystalizaci
- emulgátory umožní provzdušnění směsi při šlehání
- dále se přidává cukr a kukuřičný sirup
- směs se musí zahřát na 72°C na 30 minut, aby došlo k pasterizací - usmrcení bakterií
- další proces je homogenizace, zmrzlina získá na hladkosti
- zmrzlina se chladí a přidá se vanilkový koncentrát
- zmrzlina se dále chladí a šlehá, aby vznikal odlehčená, nadýchaná tuhá hmota
Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá - video
Editace: 29.9.2010 - 11:19
Počet článků v kategorii: 364
Url:isover-drive-orsil
AD