Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Hasičské hadice (jak se co dělá - video)


AD MOB

Jak se dělají hasičské hadice - Jak se co dělá

  • první hadice v 17. století z kůže, po vysušení praskaly
  • přelom byly bavlněné pogumované
  • polyesterové s pogumováním se používají v současnosti
  • vnější část hadice - plášť musí odolat vnějším vlivům, je namočen do polymeru
  • polyuretan a lepivé kuličky jsou základem pro výstelku vnitřní části hadice
  • vnější hadicí se protáhne dlouhé lano
  • pak se pomocí jiného lana vtáhne do něj vnitřní plášť
  • nakonec se pomocí dalšího lana vtáhne třetí vnitřní trubice
  • zarovnají se konce hadic a mohou se vrstvy spojit
  • jeden konec hadice s připojí k parní trysce která vhání tlakovou páru do hadice
  • hadice se natahuje aby se narovnaly záhyby
  • horká pára rozpustí lepidlo a vrstvy se spojí
  • pak se vžene do hadice studený vzduch až do doby vytvrzení lepidla
  • hadice se navine na cívku
  • konce hadic se opatří koncovkami pro připojení k agregátům, či spojení navzájem
  • hadice se musí otestovat na vysoký tlak
  • hadice se vysuší a mohou již sloužit požárníkům

Jak se dělají hasičské hadice - Jak se co dělá - video

**


350LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


178

Rybízový sirup | rybizovy-sirup


Jak připravit rybízový sirup za syrova

.
  • (čerstvě) natrhaný rybíz opereme pod tekoucí vodou (rychle chytí plíseň, proto je nejlepší jej do 24 hodin zpracovat)
  • odšťavňujeme buď v elektrickém odšťavňovači, nebo v ručním mlýnku, či v malém lisu na ovoce (zde je třeba mít rozemletý rybíz a lisovat pomalu, aby rybízová kaše nestříkala ven mezi destičkami lisu, vhodné pro lisování jednoho a více 12 litrových kbelíků rybízu )
  • šťávu dáme do nádoby takového objemu, aby 2x přvyšovala objem šťávy ( 10 litrů šťávy - 20 litrová nádoba)
  • na 1 litr šťávy vysypeme do nádoby 1 kg cukru ( na 10 litrů 10 kg) - někdo přidává vodu do šťávy až 1,5 litru vody na litr šťávy, ale snižuje tím koncentraci suroviny i cukru a zvyšuje náchylnost šťávy k plesnivění a tím k znehodnocení - uvědomme si, že plísně, které napadají potraviny jsou vlastně houby a tudíž jsou některé druhy prudce jedovaté, zkažené zavařeniny či šťávu nekonzumujte
  • přidáme konzervační přísadu, kde máme vytištěno na obale na kolik litrů šťávy postačí obsah jednoho sáčku
  • můžete přidat i kyselinu citronovou
  • nechejte 24 hodin odležet za občasného míchání, aby se cukr všechen rozpustil ve šťávě
  • nalijte do čistých petláhví až po okraj
  • pevně zašroubujte
  • uložte v suchu, temnu a chladu
  • výhodnost - z jednoho litru sirupu připravíte i 20 litrů limonády, tedy náklady na jeden litr limonády se pohybují mezi 1 až 2 KCZ (pokud používáte vlastní vodu a rybíz).


Nápoje vyrobené z domácího rybízového sirupu nezpůsobují nechutenství a nemají nepříjemnou pachuť na jazyku a pocit poleptání hrtanu, jako limonády z některých umělých sladidel. Některá umělá sladidla se leckdy vylučují i potem a nepříjemně páchnou.
194

Energetické štítky budov výhody nevýhody | energeticke-stitky-budov-vyhody-nevyhody


Základní ideou energetických štítků je, že kupující si velmi rychle v prodejně vybere spotřebič s nejmenší spotřebou energie, a tak se budou chovat všichni, čímž dojde k významnému snížení spotřeby energie.
Jak to vypadá v praxi?
Jestliže na počátku tohoto nápadu tyto štítky jen potvrzovaly, že značkové výrobky mají vynikající parametry i co se spotřeby energie týče, dnes už štítky jsou pro mnohé velmi nepřehledné, protože nejvyšší třídu má téměř každý spotřebič, a proto třída spotřeby A je doplňována ještě znaménkem +
Pro část nakupujících jsou pak již tyto štítky nepřehledné a raději před koupí výrobku spoléhají na recenze získané na internetu, které odráží zkušenost zákazníku, kteří si výrobek již zakoupili.

Čeká nás něco podobného u domů?
U domů a bytů je především problém, kdo v něm bydlí, a jaké má nároky na tepelný komfort (zatím co jeden protopí 15 kubíků dřeva za zimu, jeho sousedu v obdobném domě nestačí 40 - vždyť i ledničku má každý zapnutou na jiný stupeň chlazení ).
Další problém je k čemu štítek, když dům kupuji za účelem je zbourat.
Dále, jak správně změřit energetickou náročnost budovy, zda štítek odpovídá zkutečnosti?
Kupující pokud by kupoval dům za nízkých teplot kolem nuly a podobně, by mohl zkusit toto. Nyní 24 hodin se v domě nesmí topit a zkontroluji si, o kolik stupňů teplota poklesla, z toho si pak odvodím tepelné ztráty.
Změřit tepelný únik za chladného počasí pomocí termokamery, ALE POZOR. Dům musí být po určitou dobu vytápěn, aby únik tepla byl zřetelný. Tedy výsledek bude jiný pokud majitel prochladlého domu zatopil hodinu přede měřením, nebo topí nepřetržitě a zdi jsou prohřáté, tedy na kameře budou mnohem zřetelnější místa úniku tepla.
Můžete si zkusit vyžádat od prodávajícího účet, kolik protopí za sezónu, ale to je zase jen orientační, protože pokud bude vytápět objekt zčásti vlastním dřevem - palivem, pak k správným výsledkům nedojdete.

Závěrem:
Tak jako u nákupu elektrospotřebičů, tak i u budov si nejdříve vše ověřte a pečlivě zkontrolujte, aby jste předešli případným sporům a nepříjemnostem.
88

Větrná turbína s naklápěním lopatek | vetrna-turbina-s-naklapenim-lopatek-id-488


Větrná turbína na výrobu elektřiny.
Aby jednotlivé lopatky při běhu proti větru kladly minimální odpor,
jsou naklápěny tak, aby jejich ploch proti směru větru byla co nejmenší.
Do záběru jsou pak pootočeny, aby naopak kladli větru co největší odpor.

**
60

Kožušice výroba dřevěných srubů | kozusice-vyroba-drevenych-srubu-id-244


Kožušice, okres Vyškov. Výroba srubů.
//cs.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%BEu%C5%A1ice


Obrázek výroby srubu v Kožušicích:
308

Větroně (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-vetrone


Jak se dělají větroně - Jak se co dělá

  • větroň je letadlo pro bezmotorové létání - plachtění
  • větroň má hlavní části křídla, trup a ocas
  • na stavbu větroně jsou přichystány formy
  • kevlar para-aramidová látka se vloží do formy
  • na kevlar se nanese epoxidová pryskyřice pro jeho zpevnění
  • pryskyřice se nechá uschnout
  • druhý den se nanesou uhlíkové pásy, aby trup vyztužily
  • na formu pro křídla se nanese bílá barva, aby se větroně nepřehřívaly sluncem
  • na barvu se položí potah z uhlíkových vláken
  • na vlákna se nanese vrstva pryskyřice a znovu se položí další uhlíková látka
  • pryskyřice se zahušťuje bavlněnými vločkami
  • obě poloviny křídla se slepí dohromady
  • další den se odstraní a začistí přebytečné lepidlo
  • všechny plochy křídel a trupu se důkladně vyleští
  • namontují se přístroje, křídla, podvozek, kryt, popřípadě pomocný motorek se zasouvací vrtulí
  • větroň dokáže dosáhnout rychlosti až 300 km za hodinu

Jak se dělají větroně - Jak se co dělá - video

**



Editace: 17.8.2018 - 13:35
Počet článků v kategorii: 350
Url:jak-se-delaji-hasicske-hadice

AD
11 Share
Share
Tweet