Zápach v podpaždí
Zápach tvoří bakterie, které žijí v místech, kde se člověk potí a vytvářejí nepříjemný zápach.
2 díly octu a 1 díl vody smícháme. Namočíme vatičku a potřeme, kde je třeba.
Smíchá se s troškou vody, aby vznikla kaše. S tou se potře požadované místo.
Date: 01.07.2020 - 17:27
Líh
50% líh na vatičku a vytřít v podpaží - vyzkoušeno, dezinfikuje a ničí bakterieZatím nevyzkoušeno - Jablečný ocet
Ocet je konzervant, ničí bakterie, ale vytváří kyselé prostředí.2 díly octu a 1 díl vody smícháme. Namočíme vatičku a potřeme, kde je třeba.
Šťáva z citronu
Pár kapek citronové šťávy taktéž ničí bakterie.Zatím nevyzkoušeno - jedlá soda, či raději prášek do pečiva
Vytváří opak kyselého prostředí - neutralizuje jej. To se také bakteriím nelíbí.Smíchá se s troškou vody, aby vznikla kaše. S tou se potře požadované místo.
Černý čaj
Opláchnout s ním podpaží - snižuje tvorbu potu.Date: 01.07.2020 - 17:27
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak nastavit senzor pohybu - časovač, stmívání, citlivost na pohyb.
- TIMER dát na minimum (abych nemusel dlouho čekat při nastavování dalších hodnot)
- LUX dát na maximum (aby snímač pracoval i ve dne, nakonec seřídím na skutečné osvětleni plochy, kdy budu chtít, aby již senzor pracoval. např. při stmívání)
- SENS. (SENSITIVE) - CITLIVOST - tímto ovladačem nastavuji citlivost. MAX+ značí že senzor reaguje do max vzdálenosti udávané výrobcem. Pokud potřebuji menší citlivost, snižuji jí otáčením ovladače směrem k -.
- Pokud nechci čekat na vypnutí časovačem, vypnu el. proud do senzoru. Po znovu-zapnutí čekám asi 5 vteřin, aby čidlo bylo plně aktivováno.
- LUX - jakmile nastane soumrak, tak nastavím ovladačem LUX intenzitu světla. Mohu tuto situaci simulovat zacloněním prostoru, ale ideální je stav, kdy již potřebuji, aby senzor sepnul. Hledám polohu, kdy již nespíná a pak pootáčím do +, dokud nesepne.
- SENS. - přezkouším ještě CITLIVOST, popřípadě seřídím, či natočím - naklopím.
- TIMER - nyní seřídím časovač. Většinou jen nepatrné pootočení (10°) způsobí prodloužení času o 1 až 2 minuty.
Pokud používáme centrální větrání domu:
- v zimním období přivádíme do domu vzduch z jižní strany domu, kde by
měla být větší teplota, v létě pak ze severní strany, aby lépe ochlazoval
- vzduch můžeme přivádět potrubím uloženým 1 až 2 metry v zemi
kde již půda nezamrzá a vzduch se v zimě předehřeje a v létě ochladí.
Problém u potrubí je vznik plísní a usazování prachu, takže se neobejdeme
bez filtrace vzduch.
- potrubí by mělo být přístupné pro dokonalé čistění v odstávkách mezi sezónami
například proudem vody, či desinfekčním přípravkem
Obrázek přívodu vzduchu potrubím uloženým do země:
- v zimním období přivádíme do domu vzduch z jižní strany domu, kde by
měla být větší teplota, v létě pak ze severní strany, aby lépe ochlazoval
- vzduch můžeme přivádět potrubím uloženým 1 až 2 metry v zemi
kde již půda nezamrzá a vzduch se v zimě předehřeje a v létě ochladí.
Problém u potrubí je vznik plísní a usazování prachu, takže se neobejdeme
bez filtrace vzduch.
- potrubí by mělo být přístupné pro dokonalé čistění v odstávkách mezi sezónami
například proudem vody, či desinfekčním přípravkem
Obrázek přívodu vzduchu potrubím uloženým do země:
Pergoly - zahradní altánky slouží k příjemnému posezení za teplých dnů,
ale pokud je umístíme ke stěně domu, mohou jej chránit proti povětrnosti
a v zimním období i proti promrzání stěny. Pokud jsou tyto pergoly opatřeny
nejen průhlednou střechou, ale i stěnami z polykarbonátu, můžeme je využít
i jako skleníky pro rychlení zeleniny, kterou pak přesazujeme na záhony.
ale pokud je umístíme ke stěně domu, mohou jej chránit proti povětrnosti
a v zimním období i proti promrzání stěny. Pokud jsou tyto pergoly opatřeny
nejen průhlednou střechou, ale i stěnami z polykarbonátu, můžeme je využít
i jako skleníky pro rychlení zeleniny, kterou pak přesazujeme na záhony.
Vytápění skleníku, pařeniště chlévskou mrvou, posekanou travou
- vrstva 20 cm ušlapaného čerstvého koňského hnoje, nebo čerstvě pokosené trávy sekačkou na drobno, se ušlape do prohlubně v pařeništi, posype se 10 cm vrstvou hlíny a vysadí sazenice - hnůj, tráva se fermentací zahřívají až na +60 a teplo prohřívá půdu
- posekaná tráva se namačká do igelitových pytlů, ty se postaví do skleníku, tráva se prolije konví vody a nechá kvasit, při fermentaci vzniká teplo které vyhřívá skleník
Od severu skleník izolujeme
Ze severní strany slunce nikdy nesvítí a proto je dobré tuto stranu tepelně izolovat bublinkovou folií, či dutým polykarbonátem a podobně.Používejte ochranné pomůcky (rukavice, brýle atd.).
U chemické likvidace dbejte platných zákonů pro danou chemikálii!
Břečťan je jedovatý (plody), listy mohou vyvolat podráždění pokožky, po požití nevolnost, zvracení a množí se jak kořeny, tak jednotlivými částmi a pokud má dobré podmínky, tak jeho likvidace je vcelku velmi obtížná.
V kompostu se nerozloží a následně s ním zamoří všechnu půdu, kde byl kompost použit!
Pokud nechcete použít sůl, zkuste jen vroucí vodu ke kořenům - nejekologičtější - ale pozor na opaření!
Roztok určený na list obsahuje: 1 lžíci soli, litrovou láhev octu 8%, 0.25 litru tekutého mýdla
Vybírá se z menšího zla - pokud se nedaří zlikvidovat břečťan ručně a hrozí ohrožení zdraví, nebo dokonce života.
- starý list je velmi odolný proti chemikáliím, proto se herbicidy aplikují na mladé, nové lístky začátkem jara
- Garlon Účinná látka: triklopyr 60 g/l, fluroxypyr 20 g/l. Dle návodu v příbalovém letáku na nové lístky na jaře, nebo na zbylý řez výhonu.
- přípravek Touchdown herbicid neředěný si lze naředit dle návodu na letáků
- Roundup - pozor na správnou koncentraci (glykofosát - pokud je zákonem povolen - na správné koncentraci se poraďte s prodejcem)
- Roundup pro ničení plevele na chodnících nebude patrně v dost silné koncentraci
- Roundup na jaře při počátku růstu nových výhonků na tyto výhonky a nové lístky, které ještě nemají pevný voskový povrch, a popřípadě opakovat postřik, nechat působit 3 týdny až listy zežloutnou, či uschnou.
Pokud jsou listy stále zelené, je třeba znovu aplikovat přípravek.
- přeříznout výhon a do řezu, který zůstal na části rostliny, kterou nelze odstranit, aplikovat přípravek Roundup i za kůru, aby mízou sestoupil ke kořenům.
- likvidace pomocí Roundup trvá i 2 roky, než rostlina zežloutne a aplikace na list je nutno provádět každý měsíc. Zkusit listy pobodat ocelovým kartáčem aby došlo k jejich narušení a pak aplikovat přípravek.
Zkusit aplikovat přípravek na spodní stranu listu, která není hladká a tak odolná.
Můžeme konec výhonu obalit izolepou, aby přípravek zůstal na řezu. Na řez je možno po této upravě nasypat i sůl, která zůstane v trubičce vytvořené přesahem izolepy.
- použít přípravek ve správné koncentraci (poradit se s prodejcem / přečíst důkladně návod k použití)
- vyčkat potřebnou dobu po aplikaci, listy mohou začít žloutnout i až za 3 týdny
U chemické likvidace dbejte platných zákonů pro danou chemikálii!
Břečťan je jedovatý (plody), listy mohou vyvolat podráždění pokožky, po požití nevolnost, zvracení a množí se jak kořeny, tak jednotlivými částmi a pokud má dobré podmínky, tak jeho likvidace je vcelku velmi obtížná.
V kompostu se nerozloží a následně s ním zamoří všechnu půdu, kde byl kompost použit!
Likvidace břečťanu relativně čistou, zelenou cestou
Roztok 5 litrů ke kořenům obsahuje: 1.5 kg soli, 0.1 litru tekutého mýdlaPokud nechcete použít sůl, zkuste jen vroucí vodu ke kořenům - nejekologičtější - ale pozor na opaření!
Roztok určený na list obsahuje: 1 lžíci soli, litrovou láhev octu 8%, 0.25 litru tekutého mýdla
- - aplikovat na list roztok octu, soli a mýdla, počkat týden jestli list začne žloutnout, případně opakovat, pak začít s odstraňováním
- - aplikovat ke kořenům vroucí vodu se solí
- - odstranění ze stěn, odříznutí zelených části těsně nad místem, odkud vyrůstají
- - vytrhávání i s kořeny, části kořenů však přečkají v půdě a znovu vyraší
- - důkladné vybraní i zbytků kořenů z půdy do hloubky
- - po důkladném vyčistění místa výskytu, pokrýt 15 cm vrstvou mulčovací kůry, případně kůru doplňovat
Likvidace břečťanu chemicky
U chemické likvidace dbejte platných zákonů pro danou chemikálii!Vybírá se z menšího zla - pokud se nedaří zlikvidovat břečťan ručně a hrozí ohrožení zdraví, nebo dokonce života.
- starý list je velmi odolný proti chemikáliím, proto se herbicidy aplikují na mladé, nové lístky začátkem jara
- Garlon Účinná látka: triklopyr 60 g/l, fluroxypyr 20 g/l. Dle návodu v příbalovém letáku na nové lístky na jaře, nebo na zbylý řez výhonu.
- přípravek Touchdown herbicid neředěný si lze naředit dle návodu na letáků
- Roundup - pozor na správnou koncentraci (glykofosát - pokud je zákonem povolen - na správné koncentraci se poraďte s prodejcem)
- Roundup pro ničení plevele na chodnících nebude patrně v dost silné koncentraci
- Roundup na jaře při počátku růstu nových výhonků na tyto výhonky a nové lístky, které ještě nemají pevný voskový povrch, a popřípadě opakovat postřik, nechat působit 3 týdny až listy zežloutnou, či uschnou.
Pokud jsou listy stále zelené, je třeba znovu aplikovat přípravek.
- přeříznout výhon a do řezu, který zůstal na části rostliny, kterou nelze odstranit, aplikovat přípravek Roundup i za kůru, aby mízou sestoupil ke kořenům.
- likvidace pomocí Roundup trvá i 2 roky, než rostlina zežloutne a aplikace na list je nutno provádět každý měsíc. Zkusit listy pobodat ocelovým kartáčem aby došlo k jejich narušení a pak aplikovat přípravek.
Zkusit aplikovat přípravek na spodní stranu listu, která není hladká a tak odolná.
Můžeme konec výhonu obalit izolepou, aby přípravek zůstal na řezu. Na řez je možno po této upravě nasypat i sůl, která zůstane v trubičce vytvořené přesahem izolepy.
Proč Roundup neúčinkuje?
- aplikovat za slunečného dne, ten den pak nesmí pršet (spláchlo by to účinnou látku z listu)- použít přípravek ve správné koncentraci (poradit se s prodejcem / přečíst důkladně návod k použití)
- vyčkat potřebnou dobu po aplikaci, listy mohou začít žloutnout i až za 3 týdny
Jak se dělá cukroví - Jak se co dělá
Ve videu uvidíte:- velmi starou technologii výroby cukrové pochoutky
- postup výroby
- glukózový sirup
- potravinářské barvivo
- k čemu slouží vytahovač
- čokoládovou náplň
- tepelnou úpravu směsi
- zpracování strojem na bonbony
- výrobu kulatých bonbónů
- výrobu čokoládových bonbónů
Jak se dělá cukroví - Jak se co dělá - video
Editace: 1. 7. 2020 - 17:27
Počet článků v kategorii: 364
Url:zapach-v-podpazdi