Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Zápach v podpaždí


AD MOB

Zápach tvoří bakterie, které žijí v místech, kde se člověk potí a vytvářejí nepříjemný zápach.

Líh

50% líh na vatičku a vytřít v podpaží - vyzkoušeno, dezinfikuje a ničí bakterie

Zatím nevyzkoušeno - Jablečný ocet

Ocet je konzervant, ničí bakterie, ale vytváří kyselé prostředí.
2 díly octu a 1 díl vody smícháme. Namočíme vatičku a potřeme, kde je třeba.

Šťáva z citronu

Pár kapek citronové šťávy taktéž ničí bakterie.

Zatím nevyzkoušeno - jedlá soda, či raději prášek do pečiva

Vytváří opak kyselého prostředí - neutralizuje jej. To se také bakteriím nelíbí.
Smíchá se s troškou vody, aby vznikla kaše. S tou se potře požadované místo.

Černý čaj

Opláchnout s ním podpaží - snižuje tvorbu potu.

Date: 01.07.2020 - 17:27

359LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


293

Rostlinný olej (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-rostlinny-olej


Jak se dělá rostlinný olej - Jak se co dělá

  • rostlinný olej se získává lisováním převážně semen a plodů rostlin
  • hlavní plodiny pro výrobu rostlinného oleje jsou slunečnice, kukuřice, bavlník, sojové boby, len, konopí, sezam, canola (brukev řepka), kanolový olej
  • Lisování za studena:
  • jen malé podniky používají tuto technologii, ale olej je světlejší a chutnější
  • semena slunečnice se nasypou do nízkotlakého lisu
  • teplota při lisování nepřesáhne 40°C, odtud tedy název "lisování za studena"
  • na lisování se používá vřetenový lis a je třeba bedlivě hlídat teplotu vznikající lisováním, aby olej nebyl znehodnocen
  • ze 100 kg semen slunečnice se získá 38 litrů oleje vysoké kvality
  • zbytky po lisování - pokrutiny - jsou používány, jako krmivo pro hospodářská zvířata
  • po lisování se olej filtruje
  • olej uchováváme ve skleněných tmavých láhvích, aby nebyl znehodnocen - plastové láhve jsou naprosto nevhodné

Jak se dělá rostlinný olej - Jak se co dělá - video

**

176

Bez černý | bez-cerny


Latinsky: Sambucus nigra
čerstvé plody jsou mírně jedovaté, ale sušením se účinek strácí. Jedovaté jsou i listy i kůra.
Lidově: kozičky, bezinka, psí bez


V dřívějších dobách měli lidé k bezu až posvátnou úctu a dokázali zužitkovat vše, co keř poskytoval. Od tvrdého dřeva, až po květy či plody. Někde se i říkavalo "před heřmánkem smekni, před bezem klekni".

Květ

bezu byl základním lékem při nemocech z nachlazení pro svůj potopudný účinek, mírnil horečky i kašel, ale je i projímavý.

V letních měsících je velmi osvěžující limonáda z květů, která nezpůsobuje pocit plnosti žaludku a neobsahuje chemikálie přidávané do kupovaných limonád.

Jak si vyrobit limonádu z bezových květů:

  • do 3 litrové láhve od okurek dáme
  • 3 až 5 květů bezu černého (celých okolíků)
  • polovinu středně velikého citronu nakrájeného na plátky
  • 0,25 litru cukru (jsou na to odměrky, nebo možná máte hrníček o tomto objemu )
  • zalijeme vodou a postavíme na místo, kde svítí slunce
  • druhý den zkontrolujeme zda se cukr již rozpustil a řádně vše promícháme
  • zakryjeme čistou látkou a necháme kvasit
  • zhruba po šesti dnech již můžeme nálev zcedit a limonádu dát bud do pet láhví, nebo přímo konzumovat
  • pozor - probíhá kvašení, takže řidiči mohou až po jizdě

Limonáda byla velmi oblíbené u zemědělců, jelikož zvyšovala pocení a tím lepší ochlazování organizmu v horkých letních měsících.
144

Ucpaný odpad umyvadla dřezu kuchyně jak vyčistit | ucpany-odpad-umyvadla-drezu-kuchyne-jak-vycistit-id-2261


Několik rad jak na ucpaný odpad, od nejjednodušší po složitější
Prevence, nebo před samotným čistěním:

  • čistit sítko
  • čistit mřížku sifonu
  • používat živé bakterie na čistění odpadů


Čistění:

  • napustit vodu do dřezu a použít gumový zvon, nebo speciální pumpu (ruční pumpička na čištění odpadů ), pěchovat vodu do odtoku
  • odšroubovat spodní , odkalovací víčko sifonu pod dřezem a vypustit nečistoty
  • vyčistit celý sifon
  • zkusit potrubí protáhnout drátem - lépe čistícím péry - pružinami
  • použít chemické prostředky např. CLEAMEN (bezpečnější než louh - hydroxid sodný, který má tendenci uvolnit je počátek potrubí a uvolněné zbytky se usadí jinde a je to žíravina se kterou je třeba zacházet velmi opatrně - chránit zrak a pokožku)
  • zkusit potrubí protlačit tlakem vody (jeden konec hadice k pračce zatlačit co nejdále do potrubí, druhý konec našroubovat na kohout )
  • použít KRTKA na tlakový čistič WAP (krtek - tryska na čištění potrubí - hrot na hadici opatřený zpětnými tryskami, které jej tlačí vpřed potrubím a čistí)
  • zavolat firmu na Čištění odpadů


Prevence proti ucpání odpadního potrubí
Pravidelně čistit sítka i sifon, popřípadě používat bakterie živící se usazeninami v potrubí



Nástroje pro čištění kuchyňského odpadu - poturbí

350

Jak určit zralost jablka je již jablko zralé | jak-urcit-zralost-jablka-je-jiz-jablko-zrale


Je již jablko zralé vhodné ke sklizni

  1. orientuji se především podle chuti a barvy, jablko vhodné ke sklizni má již chuť, je sladké, voní, ale není ještě moučné (hubkovité, přezrálé)
    Pokud odrůda je sladká, jablko již je sladké, chutné, ale ještě tuhé, sklízím... (pokud jsem očesal jablka ještě kyselá a hořká, již ve sklepě nedozrála a podržela si svou nechutnost až do jara)
  2. po rozkrojení jablka vhodného pro sklizeň, jsou semena v jadřinci již tmavá / tmavohnědá až černá)
  3. dříve se určovalo dle toho, jak snadno lze jablko/stopku odlomit od větvičky. Pokud se větvička přidržela u spojení se stopkou, stopka se pak naklonila (i s jablkem) od 90° a došlo k odlomení stopky od větvičky, byl to další důkaz zralosti jablka.
    V současnosti mají některé pozdní odrůdy tak pevné spojení stopky s větvičkou, že snadnost odlomení chce zkušenost.
  4. tradovalo se, že pokud táhnu za jablko a přidrženou větvičku u stopky a stopka se vytrhne z jablka, napovídá to, že by jablko ještě mělo na stromě den či několik dnů setrvat, ale bylo to u starších odrůd, které už dnes na zahradách téměř vymizely.
    Vytržení stopky z jablka způsobí jeho rychlou zkázu.


Date: 07.10.2020 - 11:53
168

Stavění vychytávky | staveni-vychytavky-id-2358


**



Mnohoúhelné pravítko
https://www.xdomacnost.cz/mnohouhle-pravitko-p-2714.html


Editace: 1. 7. 2020 - 17:27
Počet článků v kategorii: 359
Url:zapach-v-podpazdi

AD
11 Share
Share
Tweet