Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Problém igelitových tašek a sáčků v obchodech


AD MOB

Ti starší si jistě pamatují doby, kdy všechny tekutiny a nápoje byly baleny do skleněných láhví.
S tím, jak byla postupně zvládnuta technologie výroby plastových obalů, začaly se tyto využívat i na tekutiny a nápoje. Znamenalo to snížení váhy výrobku což ocenily hlavně ženy, které chodily ověšeny těžkými nákupními taškami.
Igelitové obaly také znamenaly revoluční zvýšení hygieny prodeje (představa že nám vlašský salát někdo balí do novin je sice hrozná, ale takové případy se stávaly).
Nyní někteří pohlížejí na plastové obaly (tašky, sáčky, pytlíky), jako na zlo a chtějí je zakázat. Důvodem je, že část těchto obalů končí v přírodě (úmyslně, ale i náhodou) a hyzdí ji.
Otázkou zůstává, jak se projeví případný zákaz jejich používání na hygieně prodeje a nemocnosti obyvatelstva.
Totiž , pokud například nakoupíme maso a část krve nám unikne do plátěné tašky, tak je na pováženou, jestli takovou tašku máme dále používat a riskovat tím, že vážně onemocníme.

Závěrem:
Pokud lidé třídí odpad a plastové obaly končí tam, kde mají, nepředstavují pro lidstvo hrozbu, ale naopak zvyšují komfort a hygienu při balení výrobků a extrémně snižují nebezpečí infekční nákazy žloutenkou, salmonelou atd.

361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


31

Nejlepší postřik proti plísni okurkové | nejlepsi-postrik-proti-plisni-okurkove-id-190


Plíseň je houba, nebo skupina hub, které pokrývají povrch substrátu jemným bílým nebo barevným myceliem.
Některé plísně jsou i užitečné například pokud produkují antibiotika, enzymy, organické kyseliny.

Plíseň okurková (žlutozelené skvrny, napadená rostlina hyne) se ničí přípravky obsahujícími měď, ale mnoho
zahrádkářů upouští od tohoto způsobu ochrany rostlin a volí
raději výsadbu resistentních odrůd.

Mléko a postřiky obsahující kravské mléko plíseň okurkovou nezničí!


Mozaika okurková Cucumber mosaic virus
je virus, který napadá okurky a ostatní tykvovité rostliny a to i rostliny pěstované pod krytem.
Proti mozaice okurkové, jakožto viru se lze bránit především výsevem odolných druhů.

Bakteriální skvrnitost jsou průsvitné žlutohnědé skvrny na listech, sliz tvoří stříbřitý povlak.
Postřik se provádí přípravkem Kuprikol 50 nebo Chamion 50 WP (chorobu jen omezí). Pomáhá výsev resistentních druhů.

Padlí okurkové moučnaté bělavé skvrny na listech, listy odumírají, můžeme aplikovat postřik přípravkem Europaren 50 WP.
Všeobecně u okurek provádíme zálivku ke kořenům, ale nepřelévat.
Napadené listy i natě okurek nesmí přijít do kompostu jinak se plísně a viry šíří dál do celého okolí.


Odolné okurky:
Bimbostar F1 velmi raná odrůda okurek s vysokým výnosem naprosto odolná proti plísni okurkové a virové mozaice !
Twigy F1 poloraná a vysoce výnosná odrůda do všech oblastí, je odolná proti virové mozaice a padlí
319

Zmrzlina (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-zmrzlina


Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá

  • zmrzlina se vyráběla již před vynálezem chladniček, ovšem byl to luxus jen pro majetné občany
  • přísady se vkládaly do mísidla jenž bylo v nádobě s ledem a slanou vodou což vedlo k ochlazení směsi pod pod mrazu, protože sůl rozpouští led, ale zároveň při tomto procesu dochází k ochlazení okolí, protože při změně ledu ve vodu se teplo spotřebovává - opačný proces je při kondenzaci par, kdy se teplo uvolňuje například před bouřkou
  • po vynálezu chladících zařízení nastala revoluce zmrzlinářského průmyslu
  • Výroba zmrzliny:
  • základní surovina je čerstvá smetana, která se napustí do mixéru, kde se smíchá se sušeným mlékem, stabilizátory a emulgátory
  • stabilizátory brání zmrzlině v krystalizaci
  • emulgátory umožní provzdušnění směsi při šlehání
  • dále se přidává cukr a kukuřičný sirup
  • směs se musí zahřát na 72°C na 30 minut, aby došlo k pasterizací - usmrcení bakterií
  • další proces je homogenizace, zmrzlina získá na hladkosti
  • zmrzlina se chladí a přidá se vanilkový koncentrát
  • zmrzlina se dále chladí a šlehá, aby vznikal odlehčená, nadýchaná tuhá hmota

Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá - video

**

120

Polyfúzní svařování tepelné potrubí z plastu polypropylenu | polyfuzni-svarovani-tepelne-potrubi-z-plastu-polypropylenu-id-711



  • Musíte si hlídat teplotu trnu je dobré jí měřit dotykovým teploměrem pro kontrolu, aby byla v rozmezí 250 až 270°C.
  • Svářecí trny je nutné udržovat čisté, dokonale odmaštěné. Pozor nesmíte poškrábat teflonovou vrstvu, použijte jemný hadřík z nesyntetického materiálu!
  • Spoje trubek a tvarovek musí být dokonale odmaštěny předepsaným přípravkem (líh, Tangit).
  • Na řezání i srážení hran je dobré používat předepsané nástroje.
  • Srážení hran je nutné aby nedošlo k shrnutí plastu při zasouvání trubky do tvarovky!
  • Nad průměr trubky 50 mm je nutný i přípravek na svařování - uchyceni, zahřátí, vtlačení.
  • Označte si hloubku a hlavně polohu spoje po slepení. Pokud máte již na jednom konci koleno, je třeba mít přesně vyzkoušenou polohu, protože díly se mohou po nahřátí do sebe jen zasunout, větší pootáčení by znamenalo možnost zničení spoje, který by pak prosakoval.
  • Oba díly nahříváme současně.
  • Délka ohřevu se řídí průměrem trubky a vytvořením výronku změklého plastu viz video.

**


Návod na polyfúzní svařování dokonale popsán viz odkaz níže
http://www.glynwed.cz/cs/prumyslove-aplikace/prumyslove-rozvody/pp-h/montazni-navod.html


**
59

Mravenec farao faraon faraoni hubení | mravenec-farao-faraon-faraoni-hubeni-id-242


Česky mravenec faraon lat. Monomorium pharaonis

  • délka 2 mm, rezavé barvy, může roznášet infekce a choroby
  • první výskyt na našem území kolem roku 1902 v pražské pekárně
  • potřebuje k životu teplé prostředí, protože se mu dobře daří v Egyptu a zemích s podobným klimatem
  • jednotlivé kolonie mezi sebou neválčí
  • u nás aktivní v bytech hlavně v zimních měsících kdy se začne topit v ústředním topení


Likvidace mravence faraona

  • použití sprejů a kontaktních postřiků se ukázalo jako neúčinné
  • v panelácích a bytovkách musí zasáhnout odborná firma, která položí návnady do všech bytů současně
  • návnady pokládané jen v jednom či několika bytech jsou neúčinné, protože mravenci se přesunou do bezpečí
  • návnada - gel proti mravencům farao se nazývá Maxforce Quantum (výrabí Bayer Environmental Science)


Obrázek mravenec faraon zdroj wikipedia
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/64/Monomorium_pharaonis_casent0005782_profile_1.jpg



Video mravenec faraon
**
331

Papriky pěstování | papriky-pestovani


Vitamíny obsažené v paprice

B1, B2, C, E, A, kyselina listová, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód.

Léčivé účinky papriky

  • - z pálivé se dělají přípravky na prokrvení pokožky a její prohřátí, např. při revmatických problémech
  • - posilují orgány krevního oběhu (srdce, cévy, žíly)
  • - zmírňují migrénu a bolesti hlavy
  • - zlepšují zrak a kondici vazivových tkání

Žloutnutí listů

  • - paraziti (mšice, molice atd.)
  • - patrně nadmíra zalévání - přemokřená půda
  • - málo živin, malý kořenáč, přesadit pokud je v kořenáči
  • - zkusit přihnojit, ale opatrně

Výsev paprik

  • - někdo již v polovině ledna, ale nejlépe v polovině února do 3 cm vrstvy vlhkého substrátu na teplém místě, teploty okolo +20, dbáme na to aby substrát nevyschnul, přikrýt třeba mikrotenovým sáčkem atd.
  • - semena by měla vzejít do 14 dnů
  • - po vytvoření základních - dvouděložných lístků se mohou přesazovat jednotlivě do kořenáčů o průměru 10 cm se substrátem
  • - trvale ven na záhon, či na balkón se vysazují až po Ledových mužích a to je po 14. květnu
  • - pokud ale přetrvává chladné počasí, počkáme až na jeho konec, někdy se vyplatí až po Medardově kápi - počasí okolo 8.června spojené s výrazným ochlazením
  • - papriky chráníme před teplotami nad +30 stíněním skleníků apod.
  • - papriky potřebují dostatek slunce (balkón obrácený k jihu se jim bude líbit)

Papriky velmi pálivé

Habanero

Papriky víceleté

Capsicum pubescens - je druh chilli papričky

Papriky jednoleté

Capsicum annuum - paprika setá (roční) vybíráme rané druhy, aby stačily dozrát v našich podmínkách


Date: 26.06.2020 - 20:18


Editace: 2013-04-27 08:00:24
Počet článků v kategorii: 361
Url:problem-igelitovych-tasek-a-sacku-v-obchodech

AD
11 Share
Share
Tweet