Problém igelitových tašek a sáčků v obchodech
Ti starší si jistě pamatují doby, kdy všechny tekutiny a nápoje byly baleny do skleněných láhví.
S tím, jak byla postupně zvládnuta technologie výroby plastových obalů, začaly se tyto využívat i na tekutiny a nápoje. Znamenalo to snížení váhy výrobku což ocenily hlavně ženy, které chodily ověšeny těžkými nákupními taškami.
Igelitové obaly také znamenaly revoluční zvýšení hygieny prodeje (představa že nám vlašský salát někdo balí do novin je sice hrozná, ale takové případy se stávaly).
Nyní někteří pohlížejí na plastové obaly (tašky, sáčky, pytlíky), jako na zlo a chtějí je zakázat. Důvodem je, že část těchto obalů končí v přírodě (úmyslně, ale i náhodou) a hyzdí ji.
Otázkou zůstává, jak se projeví případný zákaz jejich používání na hygieně prodeje a nemocnosti obyvatelstva.
Totiž , pokud například nakoupíme maso a část krve nám unikne do plátěné tašky, tak je na pováženou, jestli takovou tašku máme dále používat a riskovat tím, že vážně onemocníme.
Závěrem:
Pokud lidé třídí odpad a plastové obaly končí tam, kde mají, nepředstavují pro lidstvo hrozbu, ale naopak zvyšují komfort a hygienu při balení výrobků a extrémně snižují nebezpečí infekční nákazy žloutenkou, salmonelou atd.
S tím, jak byla postupně zvládnuta technologie výroby plastových obalů, začaly se tyto využívat i na tekutiny a nápoje. Znamenalo to snížení váhy výrobku což ocenily hlavně ženy, které chodily ověšeny těžkými nákupními taškami.
Igelitové obaly také znamenaly revoluční zvýšení hygieny prodeje (představa že nám vlašský salát někdo balí do novin je sice hrozná, ale takové případy se stávaly).
Nyní někteří pohlížejí na plastové obaly (tašky, sáčky, pytlíky), jako na zlo a chtějí je zakázat. Důvodem je, že část těchto obalů končí v přírodě (úmyslně, ale i náhodou) a hyzdí ji.
Otázkou zůstává, jak se projeví případný zákaz jejich používání na hygieně prodeje a nemocnosti obyvatelstva.
Totiž , pokud například nakoupíme maso a část krve nám unikne do plátěné tašky, tak je na pováženou, jestli takovou tašku máme dále používat a riskovat tím, že vážně onemocníme.
Závěrem:
Pokud lidé třídí odpad a plastové obaly končí tam, kde mají, nepředstavují pro lidstvo hrozbu, ale naopak zvyšují komfort a hygienu při balení výrobků a extrémně snižují nebezpečí infekční nákazy žloutenkou, salmonelou atd.
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak se dělají procesory - Jak se co dělá
- mikroprocesor je řídícím centrem počítače - jako mozek u živočichů
- 1937 - sestrojen první počítač jen na jednoduché matematické operace
- 1946 - první univerzální počítač elektronkový značných rozměrů asi jako paneláková kuchyně
- v 50. letech 20. století počítače osazeny tranzistory
- tranzistory byly později nahrazeny integrovanými obvody
- 1971 - první mikroprocesory - všechny komponenty na jednom čipu
- keramická destička se nazývá substrát a ponese mikročip
- povrch substrátu se pokryje tavící pastou, která bude držet mikročip do jeho připájení
- mikročipy se umisťují za pomocí automatu a infračerveného světla
- mikročipy se pájí za teploty 360°C pomocí cínu
- na substrát se připájí hliníkový kryt, který zároveň bude odvádět teplo z mikročipu
- další pájení trvá asi hodiny při teplotě při +150°C
- do pasty se umístí sloupce - cínové válečky, které budou zajišťovat elektrické propojení procesoru se základní deskou počítače
- na sloupce se umístí substrát s čipem a tak se získá čip s tisícem spojů
- místo sloupců lze použít kuličky, ty jsou odolnější a umožňují více spojení
- dokončený mikročip se musí očistit od tavidla a jiných látek
- procesory se testují po dobu 12 hodin při teplotě 140°C
Jak se dělají procesory - Jak se co dělá - video
Jak se dělají mražené ryby - Jak se co dělá
- rychlé zmrazování ryb, jako konzervaci používaly již Inuité (Eskymáci)
- počátkem 20. století i zbytek světa přišel na to, že rychle zmrazení je lepší, jak pomalé
- rybí maso se nalisuje do bloků a šokově se zmrazí hned na lodi pro uchování chuti a struktury
- v továrnách na pevnině se pak bloky řežou na pásy a pásy na tyčinky
- šokově se zmrazí i filety
- při zpracování v továrně se pak bleskově rozpustí povrch horkou sprchou
- na rozpuštěný povrch se snadno zachytí obalová směs (jako na řízky)
- filety projedou lázní z vody a mouky a pak strouhankou
- pak se filety i rybí prsty smaží 28 sekund aby se opražila jen vnější slupka a ryba uvnitř zůstala zmražená
- znovu se namrazí a můžou se balit na prodej
Jak se dělají mražené ryby - Jak se co dělá - video
Stavíme-li plot, nebo zahradní kůlnu s tím, že chceme aby sochy byly
snadno demontovatelné (plot či kůlnu potřebujeme občas demontovat),
ale zároveň stabilní můžeme použít v zásadě dva způsoby.
1) První způsob:
Do betonu pod sochou zabetonujeme trubku takového průměru,
aby se do ní dala vsunout socha plotu. Nevýhodou je, že v základové
trubce kondenzuje voda, nebo do ní pronikají dešťově srážky což
zvyšuje korozi spodní části sloupku. Výhodou je, že pokud sochy
plotu demontujeme, patice nepřekáží v chůzi či průjezdu automobilu,
nebo traktoru.
2) Druhý způsob:
Do betonu patice zabetonujeme trubku menšího průměru než je
vnitřní průměr sochy a sochu pak na tuto trubku nasunujeme.
Trubku v patici můžeme vyplnit betonem a tím zabráníme její
vnitřní korozi. Nevýhoda je, že po vysunutí soch plotu či kůlny
budeme o vyčnívající patice zakopávat.
snadno demontovatelné (plot či kůlnu potřebujeme občas demontovat),
ale zároveň stabilní můžeme použít v zásadě dva způsoby.
1) První způsob:
Do betonu pod sochou zabetonujeme trubku takového průměru,
aby se do ní dala vsunout socha plotu. Nevýhodou je, že v základové
trubce kondenzuje voda, nebo do ní pronikají dešťově srážky což
zvyšuje korozi spodní části sloupku. Výhodou je, že pokud sochy
plotu demontujeme, patice nepřekáží v chůzi či průjezdu automobilu,
nebo traktoru.
2) Druhý způsob:
Do betonu patice zabetonujeme trubku menšího průměru než je
vnitřní průměr sochy a sochu pak na tuto trubku nasunujeme.
Trubku v patici můžeme vyplnit betonem a tím zabráníme její
vnitřní korozi. Nevýhoda je, že po vysunutí soch plotu či kůlny
budeme o vyčnívající patice zakopávat.
Jak se dělají píšťalky - Jak se co dělá
- píšťalka funguje na principu vířícího vzduchu v otvoru, kterým píšťalku opouští
- kulička v komůrce způsobí trylkovaní tónu
- z mosazného plechu se vystřihne tvar pláště píšťalky - obdélník s přisedlými kolečky, které budou tvořit kryt válce pro kuličku
- výlisek se vytvaruje do tvaru píšťalky a vyrazí se logo
- z dalšího proužku plechu se vytvaruje spodní část píšťalky - buben s jazýčkem
- díly se spojí k sobě tak aby vznikla mezera pro únik vzduchu, kterým píšťalka píská
- dále se připojí závěsné očko pro tkaničku, na které obvykle píšťalka visí na krku
- při 600°C se jednotlivé díly pevně spojí pájením
- kulička v píšťalce je ze syntetického korku a nepohlcuje vlhkost, proto se nikdy nelepí na stěny
- luxusní píšťalky jsou pokryty 24 karátovým zlatem
Jak se dělají píšťalky - Jak se co dělá - video
Zkušenosti s plynovými zapalovači
- A ★★★★★ - NEJVÍCE POUŽÍVÁN; nejdříve zatracovaný, ale používán 5 let bez problémů a nakonec nejvíc používaný; lze znovu naplnit, piezoelektrický, tlačítko jde trochu hůře stlačit, proto nebyl z počátku oblíbený;
- B ★★★★★ - klasika do 10 korun (2020), spolehlivý, kamínkový, nelze doplnit náplň nemá ventil k tomu určený
- C ★★★★★ - používán 3 roky, už hůře chytá, když klesne náplň pod třetinu; lze znovu naplnit
- D ★★★★★ - kamínkový, spolehlivý, lze doplnit plyn, chytne pokaždé
- E ★★★★★ - používán měsíc, zatím velmi spolehlivý - turbo hoření, ostrý, úzký hrot plamene, lze doplnit náplň
- F ★★★ - na první naplnění vcelku spolehlivý, pak začaly problémy, je to asi u všech zapalovačů s trubkovým nádstavcem
- G ★★ - na první naplnění vcelku spolehlivý do zbylé třetiny náplně, pak začaly problémy, je to asi u všech zapalovačů s trubkovým nádstavcem
- H ★★★★ - TURBO systém, ostrý hrot plamene, na první naplnění vcelku spolehlivý, zatím nebyl ještě znovu naplněn
Date: 14.08.2020 - 13:20
Editace: 2013-04-27 08:00:24
Počet článků v kategorii: 364
Url:problem-igelitovych-tasek-a-sacku-v-obchodech