Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Nejvíce oxidu uhličitého pohltí oceány, ale nevrátí jej všechen do oběhu


AD MOB

Dnes a denně slyšíme, že je atmosféra přesycena oxidem uhličitým, ale je to opravdu tak?
Částečně ano a to v místech, kde je velká koncentrace zdrojů oxidu uhličitého s jeho špatným rozptylem, ale měření ukazují, že kyslíku je v ovzduší stále 21% i přes masivní rozvoj automobilové dopravy, letectví a průmyslu.
Jak je to možné?
V přírodě se oxid uhličitý dostává do ovzduší sopečnou činností, tlením biomasy (rostlin, listí), vydechováním jak u zvířat, tak u člověka.
Po spuštění průmyslové revoluce se navíc přibyly další zdroje (těžký průmysl, letectví, automobilová doprava).
Zdálo by se, že spalováním fosilních paliv dává člověk do ovzduší takové množství uhlíku, že se musí zákonitě za pár sekund udusit. Přesto průmyslová revoluce trvá již zhruba od roku 1700, lidstvo se neudusilo, naopak dochází k nebývalému nárůstu populace.

Kyslík dodávají oceány
Mezi lidmi převládá mylný názor, že potřebný kyslík dodává pouze vegetace rostoucí na souši, ale to není pravda. I kdyby vegetace neubývalo, kyslík, který vyrobí fotosyntézou, zase spotřebuje na rozklad po odumření - tlení, kvašení, fermentaci.
Kdo tedy dodává kyslík, když ne suchozemská vegetace?
Jsou to mořské řasy.
Za vytvoření 1 kg sušiny (téměř čístý uhlík) darují do ovzduší 1 kg kyslíku. Ale řasy se po určité době ponoří, klesnou na dno oceánu a vezmou sebou, pro život na zemi, vzácný uhlík, který uvolňuje člověk svou činností z fosilních zdrojů, což časem může vyvolat nedostatek uhlíku na zemi.
Část řas znepříjemňuje koupání a plavbu v pobřežních vodách, jenže je to obrovský zdroj energie, kterou by člověk měl využívat. Stačí tento levný zdroj energie odlovit a fermentovat (hnojivo, metan), nebo vysušit a používat buď jako krmivo, či jako palivo.

361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


51

Globální oteplování - ochlazování | globalni-oteplovani-ochlazovani-id-221


Někteří z Vás si možná pamatují dobu, kdy se proklamovalo, že
počasí a teploty na Zemi jsou nejvíce ovlivňovány tkz. ozonovou dírou
způsobenou používáním freonů ve sprejích a kompresorech ledniček.
Nějak se již o tom nepíše, protože daleko lepší sousto je, že za klimat
je zodpovědný kysličník uhličitý a tedy všichni ti, co jej do ovzduší
vypouštějí, tedy i každý z nás tím, že dýchá.
Je nepříjemné, že tato teorie nepřipouští to, že se klima na Zemi
neustále mění a měnilo i v dobách, kdy na Zemi neexistoval život a
tedy žádný živý organizmus nemohl mít vliv na střídání teplých a
studených (ledových) epoch.
Přehřát klima na Zemi není tak jednoduché, jak "teorie globálního oteplování"
hlásá, protože ve vesmíru panuje teplota kolem -270,15°C to je 3 °K !!!!
Nyní vidíme, že je to obrovský zázrak, že život na Zemi nezanikl - nezmrzl v
v epochách nízkých teplot a právě teploty nad bodem mrazu jsou pro život na
Zemi zásadní.
Přehřátí klimatu můžeme přirovnat k situaci, kdy v zimním období se pokoušíme
vyhřát místnost na +25°C při venkovní teplotě -15°C při otevřených oknech!
Vidíme, že člověk na změnu klimatu má zatím nepatrný vliv a regulovat
teplotu v rozmezí desetiny stupně Celsia není tak snadné, jak by si mnozí přáli.
Nicméně odpovědnost za pořádek kolem sebe a vztah k životnímu
prostředí musíme mít všichni a hodně pro to uděláme recyklací odpadu
a ekonomickým stylem života.

Klima se za posledních 2000 let soustavně ochlazuje, dokazují vědci
http://www.novinky.cz/veda-skoly/272921-klima-se-za-poslednich-2000-let-soustavne-ochlazuje-dokazuji-vedci.html


V době před zhruba 56 miliony lety zaznamenala planeta prudký teplotní výkyv. Oteplilo se až o pět stupňů a obsah oxidu uhličitého v atmosféře stoupl v průběhu pouhých 10 tisíc let až dvaapůlnásobně.
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/radim-tolasz.php?itemid=11330
104

Opěrná zídka proti sjíždění sesuvu svahu | operna-zidka-proti-sjizdeni-sesuvu-svahu-id-527


Panelová stěna proti sesuvu půdy ve svahu - obrázky a popis.
Opěrná zídka na obrázcích je provedena z panelů, které mají drážky,
pro spojení a lepší stability. Panely jsou opatřeny kotvící otvory, do
kterých lze provléct železnou tyč a tím ještě každý panel zakotvit
proti převrácení.
Pozor na odvodnění. Pokud se za panely se bude zdržovat velké
množství vody, mohlo by dojít k podemletí svahu a následnému
sesuvu půdy. Vodu je nutno odvádět odvodňovacím potrubím.





304

Tužky (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-tuzky


Jak se dělají tužky - Jak se co dělá

  • náplň tužky je tuha, tedy grafit, což je uhlík
  • grafit objeven v polovině 16. století v Anglii
  • 1795 - grafit vypálený s hlínou - různá tvrdost tužky
  • dřevo pro tužku musí být snadno ořezávatelné, ale zároveň pevné
  • Výroba tužky - technologie:
  • do destiček se vyfrézují drážky pro tuhu a vyplní se pružným pojivem, aby se tuhy snadno nelámaly
  • stroj uloží do každého žlábku destičky tuhu
  • tuha je grafit s hlínou vypáleny při teplotě přes 800°C
  • pastelky mají tuhu z vosku, hlíny a barviva
  • na destičku se přiloží identická destička se žlábky, tak aby tuhy byly uprostřed mezi destičkami a zatíží se do doby než lepidlo slepí obě destičky dohromady
  • pak se destičky rozřežou na jednotlivé tužky
  • tužky se dále opracují například do šesti hranu tak, že stroj vytvoří drážky s profilem tří horních ploch shora a to samé ze spodku a tužky se pak oddělí od sebe
  • tužky barví se a lakují
  • některé se na konci opatří gumou která je nalisována do hliníkového obalu
  • tužky se označí dle druhu tvrdosti a textem
  • další stroj je ořeže a uloží do obalu

Jak se dělají tužky - Jak se co dělá - video

**

294

Sardinky (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-sardinky


Jak se dělají sardinky - Jak se co dělá

  • ryby jsou zdrojem živin, minerálů, vitamínů, mastných kyselin Omega 3
  • sardinky se vloží do nádoby s ledovou vodou, aby se uchovaly čerstvé, tedy teplota pod +5°C
  • sardinky se třídí na 3 velikosti
  • z ryb se strojově odstraní šupiny, hlava, ocas a stroj ryby i vykuchá
  • ryby se skládají do konzerv ručně, aby se zabránilo vložení cizorodé látky a ručně se i váží a doplní do správné váhy
  • konzervy se obrátí dnem vzhůru a ve vyhřáté peci 100°C setrvají 20 minut
  • konzervy se doplní například rajským protlakem a vzduchotěsně zavíčkují
  • konzervy se opláchnou horkou vodou a sterilizují
  • konzervy se označí etiketami

Jak se dělají sardinky - Jak se co dělá - video

**

350

Jak určit zralost jablka je již jablko zralé | jak-urcit-zralost-jablka-je-jiz-jablko-zrale


Je již jablko zralé vhodné ke sklizni

  1. orientuji se především podle chuti a barvy, jablko vhodné ke sklizni má již chuť, je sladké, voní, ale není ještě moučné (hubkovité, přezrálé)
    Pokud odrůda je sladká, jablko již je sladké, chutné, ale ještě tuhé, sklízím... (pokud jsem očesal jablka ještě kyselá a hořká, již ve sklepě nedozrála a podržela si svou nechutnost až do jara)
  2. po rozkrojení jablka vhodného pro sklizeň, jsou semena v jadřinci již tmavá / tmavohnědá až černá)
  3. dříve se určovalo dle toho, jak snadno lze jablko/stopku odlomit od větvičky. Pokud se větvička přidržela u spojení se stopkou, stopka se pak naklonila (i s jablkem) od 90° a došlo k odlomení stopky od větvičky, byl to další důkaz zralosti jablka.
    V současnosti mají některé pozdní odrůdy tak pevné spojení stopky s větvičkou, že snadnost odlomení chce zkušenost.
  4. tradovalo se, že pokud táhnu za jablko a přidrženou větvičku u stopky a stopka se vytrhne z jablka, napovídá to, že by jablko ještě mělo na stromě den či několik dnů setrvat, ale bylo to u starších odrůd, které už dnes na zahradách téměř vymizely.
    Vytržení stopky z jablka způsobí jeho rychlou zkázu.


Date: 07.10.2020 - 11:53


Editace: 2015-11-05 10:26:22
Počet článků v kategorii: 361
Url:nejvice-oxidu-uhliciteho-pohlti-oceany-ale-nevrati-jej-vsechen-do-obehu

AD
11 Share
Share
Tweet