Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Hranolky (jak se co dělá - video)


AD MOB

Jak se dělají hranolky - Jak se co dělá

  • údajně Belgičané začali opékat zemáky místo ryb v 17. století
  • během I.světové války jsou hranolky oblíbeny mezi americkými vojáky sloužícími v Belgii a Francii proto v angličtině se nazývají "francouzské brambory"
  • vhodné jsou oválné zemáky pro delší hranolky
  • čím méně cukernaté jsou brambory, tím déle je dužnina bíla
  • brambory rotují v klecovém bubnu kde se zbaví hlíny a klíčků
  • pak se myjí a třídí dle velikosti
  • dále se brambory napaří a tím se snadno na válcích s kartáčky loupačky zbaví slupky
  • dělníci vyřadí vadné, zelené, poškozené, špatně oloupané brambory
  • brambory se nařežou na hranolky
  • hranolky se opticky kontrolují kamerou
  • hranolky se zbaví cukru vyplavením aby po usmažení měly všechny stejnou barvu
  • hranolky se bělí v horké a pak studené vodě
  • hranolky se smaží asi 2 minuty v neztuženém rostlinném oleji
  • zbaví se přebytečného oleje odkapáním na pásu
  • zmrazí se při -15 až -25°C
  • balí se do sáčků
  • zákazník pak jen dosmaží asi 2 až 3 minuty v oleji a může konzumovat po přidání soli a octu

Jak se dělají hranolky - Jak se co dělá - video

**


361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


90

Větrná turbína z kola bicyklu | vetrna-turbina-z-kola-bicyklu-id-490


V náboji kola je dynamo, které vyrábí proud při rotaci
kola roztočeného náporem větru.
Vždy zadní a přední špici obalíme fólií a tím vytvoříme
lopatky s určitým úhlem, které pak umožní roztočení kola.

**
224

Ananasy (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-ananas


Jak se dělá ananasy - Jak se co dělá

Co uvidíte:
  • ananas anglicky pineapple
  • ananas pochází z Jižní Ameriky
  • pěstuje se v tropických oblastech vyžaduje 23 - 30°C
  • na Havaji byl vyšlechtěn extra sladký kultivar Del Monte
  • postřik etylénem pro vývoj květů
  • 5 měsíců po rozkvětu (rok od předchozí sklizně) je možno sklízet
  • ananas musí být správně sladký pro sklizeň
  • před zpracováním je nutno řádné mytí
  • jen I. jakost jde na vývoz
  • IV. jakost se lisuje na šťávu
  • ananasy se odjádrují, zbaví slupky a nakrájí na plátky
  • plátky se mohou sušit a pak balit, nebo konzervovat
  • ananasy na vývoz se zalijí speciálním voskem proti rychlému přezrání a mají korunku

Jak se dělá ananasy - Jak se co dělá - video

**

130

Tuff Cat past na myši plastová recenze | tuff-cat-past-na-mysi-plastova-recenze-id-829


Tuff Cat plastovou past na myši se povede snadno nastražit i méně zručným lidem.
Pokud dáte past do koridoru kudy myši chodí, mnohdy není třeba ani vkládat návnadu.
Myš vleze na spouštěcí mechanismus a past sklapne.
Novým pastím se myši vyhýbají, ale jakmile se jednou myš do ní chytí a zanechá na
ní pachové stopy, tak k ní myši ztratí respekt.


268

Mražené ryby (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-mrazene-ryby


Jak se dělají mražené ryby - Jak se co dělá

  • rychlé zmrazování ryb, jako konzervaci používaly již Inuité (Eskymáci)
  • počátkem 20. století i zbytek světa přišel na to, že rychle zmrazení je lepší, jak pomalé
  • rybí maso se nalisuje do bloků a šokově se zmrazí hned na lodi pro uchování chuti a struktury
  • v továrnách na pevnině se pak bloky řežou na pásy a pásy na tyčinky
  • šokově se zmrazí i filety
  • při zpracování v továrně se pak bleskově rozpustí povrch horkou sprchou
  • na rozpuštěný povrch se snadno zachytí obalová směs (jako na řízky)
  • filety projedou lázní z vody a mouky a pak strouhankou
  • pak se filety i rybí prsty smaží 28 sekund aby se opražila jen vnější slupka a ryba uvnitř zůstala zmražená
  • znovu se namrazí a můžou se balit na prodej

Jak se dělají mražené ryby - Jak se co dělá - video

**

202

Kam se poděl oxid uhličitý CO2? Uhlík nad zlato. | kam-se-podel-oxid-uhlicity-co2-uhlik-nad-zlato


Denně čteme a slyšíme, jak je uhlík a především oxid uhličitý, životu nebezpečný, ale je tomu skutečně tak? Je opravdu naše planeta zamořena uhlíkem, nebo je to trochu jinak?


  • uhlík je nejen základním kamenem života na planetě Zemi, ale také nositelem energie, buď jako téměř čistý prvek, nebo v sloučeninách. Jeho koloběh zajišťuje zásobování energií (potrava) a je nejdůležitějším stavebním prvkem života na Zemi.

  • lidské tělo obsahuje asi 19% uhlíků, denně přibude na planetě 250 000 lidí, za rok je to (250 000 x 15 kg uhlíku x 365 dnů v roce = 1 368 750 000 kg uhlíku, který tito lide odčerpají z přírody, aby nepomřeli hlady)

  • další miliardy tun uhlíku jsou ročně vázány ve stavbách, strojích, výrobcích, odpadech


  • uhlík ze vzduchu spotřebovávají především rostliny, stromy, řasy a získávají jej většinou právě z CO2, protože půda je stále více chudší na uhlík (černozem je vlastně půda bohatá na obsah organických zbytků, tedy uhlíku a jejím drancováním se obsah uhlíku rychle snižuje)

  • obilí Č.R. vyprodukuje kolem 8 000 000 000 tun ročně a zrno obsahuje z velké části právě uhlík, žel vinou špatného hnojení, se většina uhlíku nedostává zpět na pole, ale mnohdy končí ve spalovnách, jako sláma, či je odplavena řekami do moře, jako organické zbytky

  • obrovské množství uhlíku končí právě v oceánech, buď se tam dostane řekami, nebo přímo ze vzduchu (CO2)



Otázka zní:
Hospodaříme správně s uhlíkem? Vracíme ho zpět do půdy a tam kam patří?
Neblíží se doba, kdy uhlíku bude nedostatek? Uvědomí si lidé, že "uhlík je vlastně nad zlato"?


Editace: 14.8.2018 - 21:57
Počet článků v kategorii: 361
Url:jak-se-delaji-hranolky

AD
11 Share
Share
Tweet