Hranolky (jak se co dělá - video)
AD MOB
Jak se dělají hranolky - Jak se co dělá
- údajně Belgičané začali opékat zemáky místo ryb v 17. století
- během I.světové války jsou hranolky oblíbeny mezi americkými vojáky sloužícími v Belgii a Francii proto v angličtině se nazývají "francouzské brambory"
- vhodné jsou oválné zemáky pro delší hranolky
- čím méně cukernaté jsou brambory, tím déle je dužnina bíla
- brambory rotují v klecovém bubnu kde se zbaví hlíny a klíčků
- pak se myjí a třídí dle velikosti
- dále se brambory napaří a tím se snadno na válcích s kartáčky loupačky zbaví slupky
- dělníci vyřadí vadné, zelené, poškozené, špatně oloupané brambory
- brambory se nařežou na hranolky
- hranolky se opticky kontrolují kamerou
- hranolky se zbaví cukru vyplavením aby po usmažení měly všechny stejnou barvu
- hranolky se bělí v horké a pak studené vodě
- hranolky se smaží asi 2 minuty v neztuženém rostlinném oleji
- zbaví se přebytečného oleje odkapáním na pásu
- zmrazí se při -15 až -25°C
- balí se do sáčků
- zákazník pak jen dosmaží asi 2 až 3 minuty v oleji a může konzumovat po přidání soli a octu
Jak se dělají hranolky - Jak se co dělá - video
**
357LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak se dělá plynový krb - Jak se co dělá
- plynový krb umožňuje čisté spalování, kdy odpadem je sice CO2, jenž údajně způsobuje oteplování planety, ale kouř neobsahuje navíc oxidy síry, jako při spalování hnědého uhlí, čímž je toto spalování o něco ekologičtější
- výhody plynového krbu jsou dále i ty, že pokud jste například nemocí upoutání na lůžko, nemusíte štípat dříví, či doplňovat jeho zásoby do místnosti
- nejdříve se připojí šroubení k regulačnímu ventilu
- pak se ventil i zapalovací plamínek připevní k rámu
- plamínek hoří neustále a umožňuje snadné znovu zapálení plynu velkého hořáku
- vše se dá ovládat pomoci dlouhých hřídelí z vně krbu
- namontují se hořáky a omezovací trysky
- propojí se elektroinstalace
- pokud zapalovací plamínek z nějaké příčiny zhasne, termočlánek zajisti zastavení přívodu plynu
- vyzkouší se všechny spoje zda plyn neuniká
- umělá polena se vyrábí z keramiky a ohnivzdorné pryskyřice
- vypálí se v peci při teplotě přes 200°C
- poleno se namočí do žáruvzdorné barvy a po vytažení a odkapání se vytvoří detaily ohořelého dřeva, vše se vypálí - barva snese až téměř 1300°C
- součástí dodávky jsou i lávové kameny, které umožní dojem žhavého popele pod poleny
Jak se dělá plynový krb - Jak se co dělá - video
**
Jak připravit rybízový sirup za syrova
.



- (čerstvě) natrhaný rybíz opereme pod tekoucí vodou (rychle chytí plíseň, proto je nejlepší jej do 24 hodin zpracovat)
- odšťavňujeme buď v elektrickém odšťavňovači, nebo v ručním mlýnku, či v malém lisu na ovoce (zde je třeba mít rozemletý rybíz a lisovat pomalu, aby rybízová kaše nestříkala ven mezi destičkami lisu, vhodné pro lisování jednoho a více 12 litrových kbelíků rybízu )
- šťávu dáme do nádoby takového objemu, aby 2x přvyšovala objem šťávy ( 10 litrů šťávy - 20 litrová nádoba)
- na 1 litr šťávy vysypeme do nádoby 1 kg cukru ( na 10 litrů 10 kg) - někdo přidává vodu do šťávy až 1,5 litru vody na litr šťávy, ale snižuje tím koncentraci suroviny i cukru a zvyšuje náchylnost šťávy k plesnivění a tím k znehodnocení - uvědomme si, že plísně, které napadají potraviny jsou vlastně houby a tudíž jsou některé druhy prudce jedovaté, zkažené zavařeniny či šťávu nekonzumujte
- přidáme konzervační přísadu, kde máme vytištěno na obale na kolik litrů šťávy postačí obsah jednoho sáčku
- můžete přidat i kyselinu citronovou
- nechejte 24 hodin odležet za občasného míchání, aby se cukr všechen rozpustil ve šťávě
- nalijte do čistých petláhví až po okraj
- pevně zašroubujte
- uložte v suchu, temnu a chladu
- výhodnost - z jednoho litru sirupu připravíte i 20 litrů limonády, tedy náklady na jeden litr limonády se pohybují mezi 1 až 2 KCZ (pokud používáte vlastní vodu a rybíz).
Nápoje vyrobené z domácího rybízového sirupu nezpůsobují nechutenství a nemají nepříjemnou pachuť na jazyku a pocit poleptání hrtanu, jako limonády z některých umělých sladidel. Některá umělá sladidla se leckdy vylučují i potem a nepříjemně páchnou.
Jak se dělají kleště - Jak se co dělá
- kleště vynález z doby zhruba 2000 let př.našim letopočtem
- na řeckých malbách bohové v kovárně používají kleště
- kleště dodnes používají zejména kováři, zámečníci, instalatéři, mechanici, ale i lékaři
- kleště se skládají z rukojetí, nýtu a čelistí
- díly kleští se formují v bucharu z rozžhaveného prutu ocele
- výkovek se vloží do lisu kde se odstřihnou přebytky
- na čelistech se vyfrézují zuby
- oba díly se izotermicky kalí při teplotě přes 800°C 2 hodiny
- pak se ponoří do studené vody pro stejnoměrné zakalení
- zuby čelistí se laserově zpevní
- oba díly se snýtují
- vše se obrousí do hladká kromě rukojetí
- laser gravíruje logo
- konce rukojetí se ponoří do tekutého vinylu
- pak se vloží do pece pro vytvrzení vinylu
Jak se dělají kleště - Jak se co dělá - video
**
Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá
- zmrzlina se vyráběla již před vynálezem chladniček, ovšem byl to luxus jen pro majetné občany
- přísady se vkládaly do mísidla jenž bylo v nádobě s ledem a slanou vodou což vedlo k ochlazení směsi pod pod mrazu, protože sůl rozpouští led, ale zároveň při tomto procesu dochází k ochlazení okolí, protože při změně ledu ve vodu se teplo spotřebovává - opačný proces je při kondenzaci par, kdy se teplo uvolňuje například před bouřkou
- po vynálezu chladících zařízení nastala revoluce zmrzlinářského průmyslu
- Výroba zmrzliny:
- základní surovina je čerstvá smetana, která se napustí do mixéru, kde se smíchá se sušeným mlékem, stabilizátory a emulgátory
- stabilizátory brání zmrzlině v krystalizaci
- emulgátory umožní provzdušnění směsi při šlehání
- dále se přidává cukr a kukuřičný sirup
- směs se musí zahřát na 72°C na 30 minut, aby došlo k pasterizací - usmrcení bakterií
- další proces je homogenizace, zmrzlina získá na hladkosti
- zmrzlina se chladí a přidá se vanilkový koncentrát
- zmrzlina se dále chladí a šlehá, aby vznikal odlehčená, nadýchaná tuhá hmota
Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá - video
**
Zkušenosti s plynovými zapalovači
- A ★★★★★ - NEJVÍCE POUŽÍVÁN; nejdříve zatracovaný, ale používán 5 let bez problémů a nakonec nejvíc používaný; lze znovu naplnit, piezoelektrický, tlačítko jde trochu hůře stlačit, proto nebyl z počátku oblíbený;
- B ★★★★★ - klasika do 10 korun (2020), spolehlivý, kamínkový, nelze doplnit náplň nemá ventil k tomu určený
- C ★★★★★ - používán 3 roky, už hůře chytá, když klesne náplň pod třetinu; lze znovu naplnit
- D ★★★★★ - kamínkový, spolehlivý, lze doplnit plyn, chytne pokaždé
- E ★★★★★ - používán měsíc, zatím velmi spolehlivý - turbo hoření, ostrý, úzký hrot plamene, lze doplnit náplň
- F ★★★ - na první naplnění vcelku spolehlivý, pak začaly problémy, je to asi u všech zapalovačů s trubkovým nádstavcem
- G ★★ - na první naplnění vcelku spolehlivý do zbylé třetiny náplně, pak začaly problémy, je to asi u všech zapalovačů s trubkovým nádstavcem
- H ★★★★ - TURBO systém, ostrý hrot plamene, na první naplnění vcelku spolehlivý, zatím nebyl ještě znovu naplněn

Date: 14.08.2020 - 13:20
Editace: 14.8.2018 - 21:57
Počet článků v kategorii: 357
Url:jak-se-delaji-hranolky
AD