Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Hranolky (jak se co dělá - video)


AD MOB

Jak se dělají hranolky - Jak se co dělá

  • údajně Belgičané začali opékat zemáky místo ryb v 17. století
  • během I.světové války jsou hranolky oblíbeny mezi americkými vojáky sloužícími v Belgii a Francii proto v angličtině se nazývají "francouzské brambory"
  • vhodné jsou oválné zemáky pro delší hranolky
  • čím méně cukernaté jsou brambory, tím déle je dužnina bíla
  • brambory rotují v klecovém bubnu kde se zbaví hlíny a klíčků
  • pak se myjí a třídí dle velikosti
  • dále se brambory napaří a tím se snadno na válcích s kartáčky loupačky zbaví slupky
  • dělníci vyřadí vadné, zelené, poškozené, špatně oloupané brambory
  • brambory se nařežou na hranolky
  • hranolky se opticky kontrolují kamerou
  • hranolky se zbaví cukru vyplavením aby po usmažení měly všechny stejnou barvu
  • hranolky se bělí v horké a pak studené vodě
  • hranolky se smaží asi 2 minuty v neztuženém rostlinném oleji
  • zbaví se přebytečného oleje odkapáním na pásu
  • zmrazí se při -15 až -25°C
  • balí se do sáčků
  • zákazník pak jen dosmaží asi 2 až 3 minuty v oleji a může konzumovat po přidání soli a octu

Jak se dělají hranolky - Jak se co dělá - video

**


357LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


285

Plynový krb (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-plynovy-krb


Jak se dělá plynový krb - Jak se co dělá

  • plynový krb umožňuje čisté spalování, kdy odpadem je sice CO2, jenž údajně způsobuje oteplování planety, ale kouř neobsahuje navíc oxidy síry, jako při spalování hnědého uhlí, čímž je toto spalování o něco ekologičtější
  • výhody plynového krbu jsou dále i ty, že pokud jste například nemocí upoutání na lůžko, nemusíte štípat dříví, či doplňovat jeho zásoby do místnosti
  • nejdříve se připojí šroubení k regulačnímu ventilu
  • pak se ventil i zapalovací plamínek připevní k rámu
  • plamínek hoří neustále a umožňuje snadné znovu zapálení plynu velkého hořáku
  • vše se dá ovládat pomoci dlouhých hřídelí z vně krbu
  • namontují se hořáky a omezovací trysky
  • propojí se elektroinstalace
  • pokud zapalovací plamínek z nějaké příčiny zhasne, termočlánek zajisti zastavení přívodu plynu
  • vyzkouší se všechny spoje zda plyn neuniká
  • umělá polena se vyrábí z keramiky a ohnivzdorné pryskyřice
  • vypálí se v peci při teplotě přes 200°C
  • poleno se namočí do žáruvzdorné barvy a po vytažení a odkapání se vytvoří detaily ohořelého dřeva, vše se vypálí - barva snese až téměř 1300°C
  • součástí dodávky jsou i lávové kameny, které umožní dojem žhavého popele pod poleny

Jak se dělá plynový krb - Jak se co dělá - video

**

178

Rybízový sirup | rybizovy-sirup


Jak připravit rybízový sirup za syrova

.
  • (čerstvě) natrhaný rybíz opereme pod tekoucí vodou (rychle chytí plíseň, proto je nejlepší jej do 24 hodin zpracovat)
  • odšťavňujeme buď v elektrickém odšťavňovači, nebo v ručním mlýnku, či v malém lisu na ovoce (zde je třeba mít rozemletý rybíz a lisovat pomalu, aby rybízová kaše nestříkala ven mezi destičkami lisu, vhodné pro lisování jednoho a více 12 litrových kbelíků rybízu )
  • šťávu dáme do nádoby takového objemu, aby 2x přvyšovala objem šťávy ( 10 litrů šťávy - 20 litrová nádoba)
  • na 1 litr šťávy vysypeme do nádoby 1 kg cukru ( na 10 litrů 10 kg) - někdo přidává vodu do šťávy až 1,5 litru vody na litr šťávy, ale snižuje tím koncentraci suroviny i cukru a zvyšuje náchylnost šťávy k plesnivění a tím k znehodnocení - uvědomme si, že plísně, které napadají potraviny jsou vlastně houby a tudíž jsou některé druhy prudce jedovaté, zkažené zavařeniny či šťávu nekonzumujte
  • přidáme konzervační přísadu, kde máme vytištěno na obale na kolik litrů šťávy postačí obsah jednoho sáčku
  • můžete přidat i kyselinu citronovou
  • nechejte 24 hodin odležet za občasného míchání, aby se cukr všechen rozpustil ve šťávě
  • nalijte do čistých petláhví až po okraj
  • pevně zašroubujte
  • uložte v suchu, temnu a chladu
  • výhodnost - z jednoho litru sirupu připravíte i 20 litrů limonády, tedy náklady na jeden litr limonády se pohybují mezi 1 až 2 KCZ (pokud používáte vlastní vodu a rybíz).


Nápoje vyrobené z domácího rybízového sirupu nezpůsobují nechutenství a nemají nepříjemnou pachuť na jazyku a pocit poleptání hrtanu, jako limonády z některých umělých sladidel. Některá umělá sladidla se leckdy vylučují i potem a nepříjemně páchnou.
255

Kleště (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-kleste


Jak se dělají kleště - Jak se co dělá

  • kleště vynález z doby zhruba 2000 let př.našim letopočtem
  • na řeckých malbách bohové v kovárně používají kleště
  • kleště dodnes používají zejména kováři, zámečníci, instalatéři, mechanici, ale i lékaři
  • kleště se skládají z rukojetí, nýtu a čelistí
  • díly kleští se formují v bucharu z rozžhaveného prutu ocele
  • výkovek se vloží do lisu kde se odstřihnou přebytky
  • na čelistech se vyfrézují zuby
  • oba díly se izotermicky kalí při teplotě přes 800°C 2 hodiny
  • pak se ponoří do studené vody pro stejnoměrné zakalení
  • zuby čelistí se laserově zpevní
  • oba díly se snýtují
  • vše se obrousí do hladká kromě rukojetí
  • laser gravíruje logo
  • konce rukojetí se ponoří do tekutého vinylu
  • pak se vloží do pece pro vytvrzení vinylu

Jak se dělají kleště - Jak se co dělá - video

**

319

Zmrzlina (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-zmrzlina


Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá

  • zmrzlina se vyráběla již před vynálezem chladniček, ovšem byl to luxus jen pro majetné občany
  • přísady se vkládaly do mísidla jenž bylo v nádobě s ledem a slanou vodou což vedlo k ochlazení směsi pod pod mrazu, protože sůl rozpouští led, ale zároveň při tomto procesu dochází k ochlazení okolí, protože při změně ledu ve vodu se teplo spotřebovává - opačný proces je při kondenzaci par, kdy se teplo uvolňuje například před bouřkou
  • po vynálezu chladících zařízení nastala revoluce zmrzlinářského průmyslu
  • Výroba zmrzliny:
  • základní surovina je čerstvá smetana, která se napustí do mixéru, kde se smíchá se sušeným mlékem, stabilizátory a emulgátory
  • stabilizátory brání zmrzlině v krystalizaci
  • emulgátory umožní provzdušnění směsi při šlehání
  • dále se přidává cukr a kukuřičný sirup
  • směs se musí zahřát na 72°C na 30 minut, aby došlo k pasterizací - usmrcení bakterií
  • další proces je homogenizace, zmrzlina získá na hladkosti
  • zmrzlina se chladí a přidá se vanilkový koncentrát
  • zmrzlina se dále chladí a šlehá, aby vznikal odlehčená, nadýchaná tuhá hmota

Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá - video

**

348

Plynové zapalovače test recenze zkušenosti | plynove-zapalovace-test-recenze-zkusenosti


Zkušenosti s plynovými zapalovači

  • A ★★★★★ - NEJVÍCE POUŽÍVÁN; nejdříve zatracovaný, ale používán 5 let bez problémů a nakonec nejvíc používaný; lze znovu naplnit, piezoelektrický, tlačítko jde trochu hůře stlačit, proto nebyl z počátku oblíbený;
  • B ★★★★★ - klasika do 10 korun (2020), spolehlivý, kamínkový, nelze doplnit náplň nemá ventil k tomu určený
  • C ★★★★★ - používán 3 roky, už hůře chytá, když klesne náplň pod třetinu; lze znovu naplnit
  • D ★★★★★ - kamínkový, spolehlivý, lze doplnit plyn, chytne pokaždé
  • E ★★★★★ - používán měsíc, zatím velmi spolehlivý - turbo hoření, ostrý, úzký hrot plamene, lze doplnit náplň
  • F ★★★ - na první naplnění vcelku spolehlivý, pak začaly problémy, je to asi u všech zapalovačů s trubkovým nádstavcem
  • G ★★ - na první naplnění vcelku spolehlivý do zbylé třetiny náplně, pak začaly problémy, je to asi u všech zapalovačů s trubkovým nádstavcem
  • H ★★★★ - TURBO systém, ostrý hrot plamene, na první naplnění vcelku spolehlivý, zatím nebyl ještě znovu naplněn


plynove-zapalovace-test-recenze-zkusenosti.jpg

Date: 14.08.2020 - 13:20


Editace: 14.8.2018 - 21:57
Počet článků v kategorii: 357
Url:jak-se-delaji-hranolky

AD
11 Share
Share
Tweet