Jablečný mošt
Taky se Vám urodilo více jablek než je nutné na zimní uskladnění?
Menší množství v odšťavnovači, ale 10 a více kg je lepší v lisovat v lisu na ovoce.
Vytékající šťávu chytáme do kbelíku přes sítko, nebo cedník z plastu, aby se radikálně nesnížil obsah vitamínu C.
Nakonec šťávu stočíme do čistých PETLAHVÍ a pevně zašroubujeme.
Můžeme okamžitě konzumovat, nebo PETLAHVE dát do mrazničky. Pak stačí láhev vložit den před konzumací do ledničky do spodní části, kde rozmrzne, ale hlavně ochladí vnitřek ledničky, takže ta pak spotřebuje daleko méně elektrické energie k svému provozu.
Další den již můžete petláhev dát např. do kuchyně na odkapavací část dřezu, kde zcela rozmrzne a vodní pára, která na ní bude kondenzovat steče do odpadu.
Rozmrzlý mošt bude možná o něco kyselejší, jak čerstvá šťáva, tak si vyzkoušejte jeho doslazení buď hroznovým, nebo řepným cukrem, někdo upřednostňuje i jiná sladidla.
Pokud nějakou tu PETLÁHEV zapomenete uschovat do mražáku nic se neděje. Do týdne budete z ní mít bezva limonádu. Pozor pění daleko více, jak šampaňské a někdy se PETLÁHEV i roztrhne pod náporem tlaku kysličníku uhličitého, navíc tato limonáda bude asi již obsahovat nějaké množství alkoholu, takže řidiči pijte až dojedete domů a nikam již nepojedete.
Jak vyrobit jablečný mošt
Spadaná, nebo natrhaná zralá jablka (důležité je, aby nebyla příliš kyselá) nastrouháme a vylisujeme v zařízení k tomu určeném.Menší množství v odšťavnovači, ale 10 a více kg je lepší v lisovat v lisu na ovoce.
Vytékající šťávu chytáme do kbelíku přes sítko, nebo cedník z plastu, aby se radikálně nesnížil obsah vitamínu C.
Nakonec šťávu stočíme do čistých PETLAHVÍ a pevně zašroubujeme.
Můžeme okamžitě konzumovat, nebo PETLAHVE dát do mrazničky. Pak stačí láhev vložit den před konzumací do ledničky do spodní části, kde rozmrzne, ale hlavně ochladí vnitřek ledničky, takže ta pak spotřebuje daleko méně elektrické energie k svému provozu.
Další den již můžete petláhev dát např. do kuchyně na odkapavací část dřezu, kde zcela rozmrzne a vodní pára, která na ní bude kondenzovat steče do odpadu.
Rozmrzlý mošt bude možná o něco kyselejší, jak čerstvá šťáva, tak si vyzkoušejte jeho doslazení buď hroznovým, nebo řepným cukrem, někdo upřednostňuje i jiná sladidla.
Pokud nějakou tu PETLÁHEV zapomenete uschovat do mražáku nic se neděje. Do týdne budete z ní mít bezva limonádu. Pozor pění daleko více, jak šampaňské a někdy se PETLÁHEV i roztrhne pod náporem tlaku kysličníku uhličitého, navíc tato limonáda bude asi již obsahovat nějaké množství alkoholu, takže řidiči pijte až dojedete domů a nikam již nepojedete.
Jablečný mošt
si budou pochvalovat Vaši hosté při grilovačkách dobrý je též k sýru, uzenému, rybě, řízkům s majonézovým salátem. Podporuje trávení a zlepšuje tělesnou imunitu. V zimním období je vítečný při nemocech z nachlazení a chřipkách.364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak se dělá vodovodní baterie - Jak se co dělá
- vodovodní kohoutky používali již staří Římané
- vodovodní baterie musí snášet vysoký tlak vody i silný proud
- materiálem bývá často pochromovaná mosaz
- pájení se provádí stříbrnou pájkou
- mosazné části se dají snadno vyleštit do zrcadlového lesku
- díly se poniklují v galvanické lázni
- ve speciální komoře se naváže na povrch dílů zirkonium, která dodá povrchu odolný povlak
- uvnitř baterie je kulový ventil, který ovládá průtok a teplotu vody
- kulový ventil je dutá koule a má dvě dírky pro teplou, studenou vodu a výtok, náklonem páky se ventil natáčí buď oběma dírkami ke zdrojům, nebo jednou víc a jinou méně, čímž vzniká směs vody o určité teplotě, jakou požadujeme
- baterie se po smontování testuje, pokud je vše v pořádku, připojí se páka a baterie se může expedovat
Jak se dělá vodovodní baterie - Jak se co dělá - video
Je již jablko zralé vhodné ke sklizni
- orientuji se především podle chuti a barvy, jablko vhodné ke sklizni má již chuť, je sladké, voní, ale není ještě moučné (hubkovité, přezrálé)
Pokud odrůda je sladká, jablko již je sladké, chutné, ale ještě tuhé, sklízím... (pokud jsem očesal jablka ještě kyselá a hořká, již ve sklepě nedozrála a podržela si svou nechutnost až do jara) - po rozkrojení jablka vhodného pro sklizeň, jsou semena v jadřinci již tmavá / tmavohnědá až černá)
- dříve se určovalo dle toho, jak snadno lze jablko/stopku odlomit od větvičky.
Pokud se větvička přidržela u spojení se stopkou, stopka se pak naklonila (i s jablkem) od 90° a došlo k odlomení stopky
od větvičky, byl to další důkaz zralosti jablka.
V současnosti mají některé pozdní odrůdy tak pevné spojení stopky s větvičkou, že snadnost odlomení chce zkušenost.
- tradovalo se, že pokud táhnu za jablko a přidrženou větvičku u stopky a stopka se vytrhne z jablka, napovídá to, že
by jablko ještě mělo na stromě den či několik dnů setrvat, ale bylo to u starších odrůd,
které už dnes na zahradách téměř vymizely.
Vytržení stopky z jablka způsobí jeho rychlou zkázu.
Date: 07.10.2020 - 11:53
Hunové pravděpodobně přišli do Evropy z oblasti dnešního Mongolska a Kazachstánu.
Tataři - Ta-ta jeden z mongolských kmenů na severovýchodě pouště Gobi.
Avaři - původ nejasný, snad opět dnešní Mongolsko, Kazachstán.
Tataři - Ta-ta jeden z mongolských kmenů na severovýchodě pouště Gobi.
Avaři - původ nejasný, snad opět dnešní Mongolsko, Kazachstán.
Jak se dělá harmonika - Jak se co dělá
- harmonika diatonická má 10 dírek lze na ní zahrát 7 notová stupnice
- chromatická harmonika má až 16 dírek a registr který umožňuje produkci více tónů
- foukací harmonika se vyrábí z hruškového dřeva, které vlhkostí slin se tolik nerozpíná
- díl s komůrkami se nazývá hřeben
- jazýčky a kryt jsou z mosazi
- dlouhý jazýček vydává nízký tón a krátký vysoký
- jazýčky se nýtují na plech, který kryje komůrky hřebene
- nýtují se nahoře i dole, aby se využil i vdechovaný vzduch
- pak se jazýčky ladí, pokud je třeba tak se upilují
- pak se kryt s jazýčky přinýtuje na dřevo s komůrkami
- kryt celé harmoniky je z nerezové ocele, nebo stříbra někdy s pozlacením
- náústek je z mosazi upravené pochromováním
- náústek s registrem umožňuje posun o půltónu
- vzduchem se zkouší funkčnost
- harmonika se očistí a je připravena k balení
Jak se dělá harmonika - Jak se co dělá - video
Jak se dělá ananasy - Jak se co dělá
Co uvidíte:- ananas anglicky pineapple
- ananas pochází z Jižní Ameriky
- pěstuje se v tropických oblastech vyžaduje 23 - 30°C
- na Havaji byl vyšlechtěn extra sladký kultivar Del Monte
- postřik etylénem pro vývoj květů
- 5 měsíců po rozkvětu (rok od předchozí sklizně) je možno sklízet
- ananas musí být správně sladký pro sklizeň
- před zpracováním je nutno řádné mytí
- jen I. jakost jde na vývoz
- IV. jakost se lisuje na šťávu
- ananasy se odjádrují, zbaví slupky a nakrájí na plátky
- plátky se mohou sušit a pak balit, nebo konzervovat
- ananasy na vývoz se zalijí speciálním voskem proti rychlému přezrání a mají korunku
Jak se dělá ananasy - Jak se co dělá - video
Editace: 19 10 2016
Počet článků v kategorii: 364
Url:jablecny-most