Bez černý
Latinsky: Sambucus nigra
čerstvé plody jsou mírně jedovaté, ale sušením se účinek strácí. Jedovaté jsou i listy i kůra.
Lidově: kozičky, bezinka, psí bez
V dřívějších dobách měli lidé k bezu až posvátnou úctu a dokázali zužitkovat vše, co keř poskytoval. Od tvrdého dřeva, až po květy či plody. Někde se i říkavalo "před heřmánkem smekni, před bezem klekni".
V letních měsících je velmi osvěžující limonáda z květů, která nezpůsobuje pocit plnosti žaludku a neobsahuje chemikálie přidávané do kupovaných limonád.
Limonáda byla velmi oblíbené u zemědělců, jelikož zvyšovala pocení a tím lepší ochlazování organizmu v horkých letních měsících.
čerstvé plody jsou mírně jedovaté, ale sušením se účinek strácí. Jedovaté jsou i listy i kůra.
Lidově: kozičky, bezinka, psí bez
V dřívějších dobách měli lidé k bezu až posvátnou úctu a dokázali zužitkovat vše, co keř poskytoval. Od tvrdého dřeva, až po květy či plody. Někde se i říkavalo "před heřmánkem smekni, před bezem klekni".
Květ
bezu byl základním lékem při nemocech z nachlazení pro svůj potopudný účinek, mírnil horečky i kašel, ale je i projímavý.V letních měsících je velmi osvěžující limonáda z květů, která nezpůsobuje pocit plnosti žaludku a neobsahuje chemikálie přidávané do kupovaných limonád.
Jak si vyrobit limonádu z bezových květů:
- do 3 litrové láhve od okurek dáme
- 3 až 5 květů bezu černého (celých okolíků)
- polovinu středně velikého citronu nakrájeného na plátky
- 0,25 litru cukru (jsou na to odměrky, nebo možná máte hrníček o tomto objemu )
- zalijeme vodou a postavíme na místo, kde svítí slunce
- druhý den zkontrolujeme zda se cukr již rozpustil a řádně vše promícháme
- zakryjeme čistou látkou a necháme kvasit
- zhruba po šesti dnech již můžeme nálev zcedit a limonádu dát bud do pet láhví, nebo přímo konzumovat
- pozor - probíhá kvašení, takže řidiči mohou až po jizdě
Limonáda byla velmi oblíbené u zemědělců, jelikož zvyšovala pocení a tím lepší ochlazování organizmu v horkých letních měsících.
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak se dělá toaletní papír - Jak se co dělá
- toaletní papír je nezbytnou součástí každého WC
- Vikingové používaly vlnu, Římané houbu, francouzský král krajku
- 1857 první útržkový toaletní papír
- 1890 první toaletní papír, jako role papíru
- Výroba toaletního papíru:
- recyklovaný papír putuje do rozvlákňovače, kde se rozmíchá ve vodě a odfiltrují se různé předměty, odstraní se inkoust
- papírová kaše prochází řadou válců, které odstraní vodu
- kaše se znovu rozmělní a bělí
- kaše se rozprostře na pás, který probíhá sušičkou
- kaše vyschne na papír o síle 0,1 mm
- na 1 roli se uloží až 75 km papíru
- papír projde válci, které do něj vtisknou vzor čímž se zvýší jeho savost
- z kartonu se vytvoří trubice, na kterou se bude navíjet toaletní papír
- papír se namotá na kartónové trubice a nařeže na šířku běžných rolí toaletního papíru
- role se zabalí a uloží do fólie například po 24 kusech
Jak se dělá toaletní papír - Jak se co dělá - video
Jak se dělají procesory - Jak se co dělá
- mikroprocesor je řídícím centrem počítače - jako mozek u živočichů
- 1937 - sestrojen první počítač jen na jednoduché matematické operace
- 1946 - první univerzální počítač elektronkový značných rozměrů asi jako paneláková kuchyně
- v 50. letech 20. století počítače osazeny tranzistory
- tranzistory byly později nahrazeny integrovanými obvody
- 1971 - první mikroprocesory - všechny komponenty na jednom čipu
- keramická destička se nazývá substrát a ponese mikročip
- povrch substrátu se pokryje tavící pastou, která bude držet mikročip do jeho připájení
- mikročipy se umisťují za pomocí automatu a infračerveného světla
- mikročipy se pájí za teploty 360°C pomocí cínu
- na substrát se připájí hliníkový kryt, který zároveň bude odvádět teplo z mikročipu
- další pájení trvá asi hodiny při teplotě při +150°C
- do pasty se umístí sloupce - cínové válečky, které budou zajišťovat elektrické propojení procesoru se základní deskou počítače
- na sloupce se umístí substrát s čipem a tak se získá čip s tisícem spojů
- místo sloupců lze použít kuličky, ty jsou odolnější a umožňují více spojení
- dokončený mikročip se musí očistit od tavidla a jiných látek
- procesory se testují po dobu 12 hodin při teplotě 140°C
Jak se dělají procesory - Jak se co dělá - video
Jak se dělají lihoviny - Jak se co dělá
- obilí s vodou se nechá zkvasit, vydestiluje se alkohol (whisky)
- destilaci znali již staří Římané
- ve středověku se destiláty vyráběly z vína
- v ČR z ovoce nejčastěji švestky
- v USA se nejčastěji používají k výrobě destilátů kukuřičná zrna
- zrna se pomelou a mouka se smíchá s vodou
- pak se směs 90 minut vaří, enzymy mění škroby na cukry
- pak se přidají kvasnice, které mění cukry na alkoholy
- kvašení je za teploty +38°C po dobu 60 hodin
- destilace je kondenzace par unikajících ze zahřívané směsi při +85,5°C
- v ČR se přepaluje dvakrát, aby se odstranil prudce jedovatý metylalkohol
- mláto jsou zbytky směsi po destilaci a používají se jako příměs krmiva pro hospodářská zvířata
- některé destiláty se ještě dochucují skořicí, koriandrem, citronovou kůrou
- rum a whisky zrají v dubových sudech a tam získají typickou barvu
Jak se dělají lihoviny - Jak se co dělá - video
Tepelná izolace dříve známá pod názvem ORSIL má nyní označení ISOVER a je vyráběna společností Saint-Gobain Isover CZ s.r.o. dříve Saint-Gobain Orsil.
Společnost uvádí, že Každá druhá střecha v Evropě je izolovaná materiály Isover, v USA každý pátý dům což svědčí o mimořádné oblibě výrobku ISOVER i o jeho kvalitě.
Sídlo společnosti Saint-Gobain Isover CZ s. r. o.
Masarykova 197517 50 Častolovice
okres Rychnov nad Kněžnou
v Královéhradeckém kraji v severovýchodních Čechách
Editace: 18 10 2016
Počet článků v kategorii: 364
Url:bez-cerny