Pačok pačokování
AD MOB
Pačok je vyhašené vápno rozpuštěné - rozmíchané ve vodě a slouží k
vyhlazení vápenných omítek a jejich penetraci (velmi řídké, jen obarvená voda na bílo).
Pačok se někdy místně nazývá i řídká fajnová omítka - finální štuk,
který lze nanášet štětkou k vyhlazení nerovností konečné vrstvy omítky.
Pačokování - vylepšení, vyhlazení nerovností na omítce.
vyhlazení vápenných omítek a jejich penetraci (velmi řídké, jen obarvená voda na bílo).
Pačok se někdy místně nazývá i řídká fajnová omítka - finální štuk,
který lze nanášet štětkou k vyhlazení nerovností konečné vrstvy omítky.
Pačokování - vylepšení, vyhlazení nerovností na omítce.
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak se dělají náplasti - Jak se co dělá
- náplasti - na poranění po říznutí, nebo otlaku od těsných bot a podobně
- ETS je látka elastická jen jedním směrem a tvoří přilnavou část náplasti
- na jednu stranu látky se nanáší vrstva lepidla
- látka se ohřeje na 49°C a tím se v lepidle vytvoří malé otvory
- látka se stočí do role
- další látka na polštářky je také v roli a stroj jí nařeže na proužky
- nyní se spojí užší proužek polštářku s širším pruhem pokladu a další proužek tvoří ochranný papír (dle technologie výroby)
- dále se již spojené pruhy perforují pro snadné odtrhávání
- náplast se sterilizuje, balí, potiskne se obal
Jak se dělají náplasti - Jak se co dělá - video
Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá
- zmrzlina se vyráběla již před vynálezem chladniček, ovšem byl to luxus jen pro majetné občany
- přísady se vkládaly do mísidla jenž bylo v nádobě s ledem a slanou vodou což vedlo k ochlazení směsi pod pod mrazu, protože sůl rozpouští led, ale zároveň při tomto procesu dochází k ochlazení okolí, protože při změně ledu ve vodu se teplo spotřebovává - opačný proces je při kondenzaci par, kdy se teplo uvolňuje například před bouřkou
- po vynálezu chladících zařízení nastala revoluce zmrzlinářského průmyslu
- Výroba zmrzliny:
- základní surovina je čerstvá smetana, která se napustí do mixéru, kde se smíchá se sušeným mlékem, stabilizátory a emulgátory
- stabilizátory brání zmrzlině v krystalizaci
- emulgátory umožní provzdušnění směsi při šlehání
- dále se přidává cukr a kukuřičný sirup
- směs se musí zahřát na 72°C na 30 minut, aby došlo k pasterizací - usmrcení bakterií
- další proces je homogenizace, zmrzlina získá na hladkosti
- zmrzlina se chladí a přidá se vanilkový koncentrát
- zmrzlina se dále chladí a šlehá, aby vznikal odlehčená, nadýchaná tuhá hmota
Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá - video
Jak se dělá hasící přístroj - Jak se co dělá
- první hasící přístroj pochází ze středověké Evropy
- fungoval jako obří injekce
- moderní přístroje jsou natlakovány vzduchem, který vytlačí obsah
- obsah může být voda, chemikálie, prášek, pěna
- po uvolnění kohoutu je přes hadici a trysku metáno hasivo na oheň
- obrábění trysek a ventilů se provádí na automatických karuselech
- z ventilu vede trubka na dno nádrže tak jako u sifonové láhve
- do trubky je pak tlakem na hladinu vháněna hasící médium
- medium projde přes ventil a trysku
- přístroj je opatřen manometrem pro měření tlaku v přístroji
- nízký tlak znamená, že vzduch unikl a přístroj se musí dát opravit
- válec nádrže je opatřen nalisovanou koncovkou se závitem
- dno i hrdlo se pájí pomocí měděného kroužku tzv. tvrdým pájením 1100°C 1h 45 minut v peci
- lakuje se elektrostaticky kdy částice laku + a nádoba - mají opačný náboj tím se lak nanáší rovnoměrně a je přitahován nádobou
- lak se vytvrzuje v peci 45 minut
- nádoby se naplní hasivem
- práškový přístroj - prášek zamezí přístupu kyslíku do ohně a tím jej uhasí
- přístroje se natlakují asi na 13 barů
- ventil přístroje se zajistí kolíkem a plombou
- v případě požáru je nutno plombu porušit a kolík vyjmout jinak páku ventilu nestisknete
- malé přístroje jsou jen na malé začínající požáry, například hořící koš s odpadky
- k velkým požárům neprodleně přivolejte požárníky
Jak se dělá hasící přístroj - Jak se co dělá - video
Sazečku skladuji na suchém místě s teplotou nad 0°C,
tedy na místě, kde nemrzne.
Jako podklad se mi nejvíce osvědčila suchá pšeničná sláma.
Měsíc před výsadbou jí dám do místnosti, kde je +15, aby
se probudila a na záhonu nešla do květu.
tedy na místě, kde nemrzne.
Jako podklad se mi nejvíce osvědčila suchá pšeničná sláma.
Měsíc před výsadbou jí dám do místnosti, kde je +15, aby
se probudila a na záhonu nešla do květu.
Gabionové kamenné ploty
Gabionové ploty jsou koše z ocelových drátů, naplněné různým druhem i tvarem kamenů.Původní účel využití - upevnění svahů u silnic, železnic, případně vymílaných břehů.
Výhody:
- + vždy je třeba se poradit s odborníky, k čemu bude plot sloužit (ušetříme si tím mnoho nepříjemností)
- + vcelku kvalitní koš gabion je z materiálu GALFAN, ALUZINEK, BEZINAL a pod.
- + moderní - módní trend současnosti, který bude únosný ještě po roce 2030
(modní vlna ve stavebnictví v současnosti trvá zhruba 30 let) - + relativně rychlá stavba
- + snadno se dá rozebrat, pokud nejsou kameny spojeny pojivem
- + není třeba izolace proti vodě a vlhkosti
- + účel světí prostředky (zvýší atraktivnost a hodnotu celého stavení)
- + odhlučnění od okolí
- + kameny lze do budoucna spojit pojivem a vytvořit tak velmi odolnou hradbu
- + zvětšení soukromí a pohody - nehledí Vám kolemjdoucí do dvora, nemusíte poslouchat hloupé řeči
- + možnost zakoupit jen koše a sám si je naplnit např. vlastním materiálem
- + využití u protipovodňových stěn (s pojivem zabrání zcela průtoku vodě)
- + zábrana proti sesuvům půdy (dráty musí být z antikorozního materiálu)
- + recenze uživatele: Gabionové ploty jsou pěkné, dobře drží, a netřeba je natírat, kámen zůstane v pohodě, dá se dokonce do něj něco nasadit, a přenést se dají kamkoliv a kdykoliv.
Nevýhody:
- - koš lze rozstříhat pákovými nůžkami na drát
- - koroze drátů. Dát si pozor, aby koše byly ze speciálního antikorozního drátu.
- - je třeba vytvořit solidní základy odpovídající hmotnosti košů, aby se tyto nevyvrátily
- - značná hmotnost košů již naplněných, takže na nepřístupná místa bude nutno kamení
vyházet, umístit jen koš a pak kamení znovu do něj naskládat - - nutná údržba, dráty po čase korodují, nebezpečí protržení a rozvalení stavby
- - lépe zakoupit koše, které se dají dobře ukotvit, např. k ocelovým sloupkům
- - vše je nutno dělat pečlivě, aby nedošlo k zavalení osob, či jiným úrazům
- - výstavbu plotu nechť dělá ten, kdo věci rozumí (zpevnění svahu by mohlo dopadnout
zcela jinak, než bylo zamýšleno, když jej bude provádět amatér)

Postup:
Date: 13.07.2020 - 11:20
Editace: 1343216349
Počet článků v kategorii: 364
Url:pacok-pacokovani-id-230
AD