Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Globální oteplování - ochlazování


AD MOB

Někteří z Vás si možná pamatují dobu, kdy se proklamovalo, že
počasí a teploty na Zemi jsou nejvíce ovlivňovány tkz. ozonovou dírou
způsobenou používáním freonů ve sprejích a kompresorech ledniček.
Nějak se již o tom nepíše, protože daleko lepší sousto je, že za klimat
je zodpovědný kysličník uhličitý a tedy všichni ti, co jej do ovzduší
vypouštějí, tedy i každý z nás tím, že dýchá.
Je nepříjemné, že tato teorie nepřipouští to, že se klima na Zemi
neustále mění a měnilo i v dobách, kdy na Zemi neexistoval život a
tedy žádný živý organizmus nemohl mít vliv na střídání teplých a
studených (ledových) epoch.
Přehřát klima na Zemi není tak jednoduché, jak "teorie globálního oteplování"
hlásá, protože ve vesmíru panuje teplota kolem -270,15°C to je 3 °K !!!!
Nyní vidíme, že je to obrovský zázrak, že život na Zemi nezanikl - nezmrzl v
v epochách nízkých teplot a právě teploty nad bodem mrazu jsou pro život na
Zemi zásadní.
Přehřátí klimatu můžeme přirovnat k situaci, kdy v zimním období se pokoušíme
vyhřát místnost na +25°C při venkovní teplotě -15°C při otevřených oknech!
Vidíme, že člověk na změnu klimatu má zatím nepatrný vliv a regulovat
teplotu v rozmezí desetiny stupně Celsia není tak snadné, jak by si mnozí přáli.
Nicméně odpovědnost za pořádek kolem sebe a vztah k životnímu
prostředí musíme mít všichni a hodně pro to uděláme recyklací odpadu
a ekonomickým stylem života.

Klima se za posledních 2000 let soustavně ochlazuje, dokazují vědci
http://www.novinky.cz/veda-skoly/272921-klima-se-za-poslednich-2000-let-soustavne-ochlazuje-dokazuji-vedci.html


V době před zhruba 56 miliony lety zaznamenala planeta prudký teplotní výkyv. Oteplilo se až o pět stupňů a obsah oxidu uhličitého v atmosféře stoupl v průběhu pouhých 10 tisíc let až dvaapůlnásobně.
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/radim-tolasz.php?itemid=11330

353LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


35

Réva vinná fungicidy postřiky proti plísním | reva-vinna-fungicidy-postriky-proti-plisnim-id-194


KUPRIKOL 50 - 1 kg cena: 300 Kč
plíseň révová
Obsah: Oxychlorid mědi 84 %

ROVRAL AQUAFLO - 100 ml cena: 300 Kč
plíseň šedá
Zabraňuje klíčení spor a blokující růst mycelia houbových patogenů.
Obsah: Iprodione 255 g/l

KOCIDE 2000 - 4x35 g cena: 150 Kč
plíseň révová
Rungicid a baktericid proti plísním, listovým skvrnitostem, bakteriózám a na protimrazovou ochranu stromů, který je odolný smývání deštěm.
Obsah: Hydroxid měďnatý 53,8 %

RIDOMIL GOLD MZ PEPITE - 4×25 g cena: 150 Kč
plíseň révová
Fungicid, který proniká rychle do rostlin prostřednictvím listů, stonků, kořenů a zabezpečuje ochranu i nových přírůstků.
Obsah: Mancozeb 64 %, Metalaxyl-M 4 %


KUMULUS WG - 1 kg cena: 200 Kč
padlí révové
Kontaktní fungicid na ochranu proti padlí v sadech, vinicích a dalších kulturách.
Obsah: Síra 80 %



MERPAN 80 WG - 5×20 g
plíseň révová
Fungicidní přípravek ve formě ve vodě dispergovatelného mikrogranulátu určený k ochraně jádrovin, révy vinné a okrasných rostlin proti houbovým chorobám.
Obsah: Captan 80 %
100

Pergola jako skleník i tepelná izolace stěny | pergola-jako-sklenik-i-tepelna-izolace-steny-id-514


Pergoly - zahradní altánky slouží k příjemnému posezení za teplých dnů,
ale pokud je umístíme ke stěně domu, mohou jej chránit proti povětrnosti
a v zimním období i proti promrzání stěny. Pokud jsou tyto pergoly opatřeny
nejen průhlednou střechou, ale i stěnami z polykarbonátu, můžeme je využít
i jako skleníky pro rychlení zeleniny, kterou pak přesazujeme na záhony.

143

Pěstování hub na zahradě - video | pestovani-hub-na-zahrade-video-id-2239


Ve videu se uvádí, že do zhruba dvou litrů dešťové vody
se vloží dvě hrsti listí z bříze a hrstka sušených hub
- hlav kozáka březového.
Vše se nechá ustát 24 hodin při pokojové teplotě,
aby spory začaly klíčit.
Tímto roztokem pak byl polit mokrý trávník v období růstu
těchto hub!
Výsledek se prý dostavil do tří dnů :)


**
194

Energetické štítky budov výhody nevýhody | energeticke-stitky-budov-vyhody-nevyhody


Základní ideou energetických štítků je, že kupující si velmi rychle v prodejně vybere spotřebič s nejmenší spotřebou energie, a tak se budou chovat všichni, čímž dojde k významnému snížení spotřeby energie.
Jak to vypadá v praxi?
Jestliže na počátku tohoto nápadu tyto štítky jen potvrzovaly, že značkové výrobky mají vynikající parametry i co se spotřeby energie týče, dnes už štítky jsou pro mnohé velmi nepřehledné, protože nejvyšší třídu má téměř každý spotřebič, a proto třída spotřeby A je doplňována ještě znaménkem +
Pro část nakupujících jsou pak již tyto štítky nepřehledné a raději před koupí výrobku spoléhají na recenze získané na internetu, které odráží zkušenost zákazníku, kteří si výrobek již zakoupili.

Čeká nás něco podobného u domů?
U domů a bytů je především problém, kdo v něm bydlí, a jaké má nároky na tepelný komfort (zatím co jeden protopí 15 kubíků dřeva za zimu, jeho sousedu v obdobném domě nestačí 40 - vždyť i ledničku má každý zapnutou na jiný stupeň chlazení ).
Další problém je k čemu štítek, když dům kupuji za účelem je zbourat.
Dále, jak správně změřit energetickou náročnost budovy, zda štítek odpovídá zkutečnosti?
Kupující pokud by kupoval dům za nízkých teplot kolem nuly a podobně, by mohl zkusit toto. Nyní 24 hodin se v domě nesmí topit a zkontroluji si, o kolik stupňů teplota poklesla, z toho si pak odvodím tepelné ztráty.
Změřit tepelný únik za chladného počasí pomocí termokamery, ALE POZOR. Dům musí být po určitou dobu vytápěn, aby únik tepla byl zřetelný. Tedy výsledek bude jiný pokud majitel prochladlého domu zatopil hodinu přede měřením, nebo topí nepřetržitě a zdi jsou prohřáté, tedy na kameře budou mnohem zřetelnější místa úniku tepla.
Můžete si zkusit vyžádat od prodávajícího účet, kolik protopí za sezónu, ale to je zase jen orientační, protože pokud bude vytápět objekt zčásti vlastním dřevem - palivem, pak k správným výsledkům nedojdete.

Závěrem:
Tak jako u nákupu elektrospotřebičů, tak i u budov si nejdříve vše ověřte a pečlivě zkontrolujte, aby jste předešli případným sporům a nepříjemnostem.
178

Rybízový sirup | rybizovy-sirup


Jak připravit rybízový sirup za syrova

.
  • (čerstvě) natrhaný rybíz opereme pod tekoucí vodou (rychle chytí plíseň, proto je nejlepší jej do 24 hodin zpracovat)
  • odšťavňujeme buď v elektrickém odšťavňovači, nebo v ručním mlýnku, či v malém lisu na ovoce (zde je třeba mít rozemletý rybíz a lisovat pomalu, aby rybízová kaše nestříkala ven mezi destičkami lisu, vhodné pro lisování jednoho a více 12 litrových kbelíků rybízu )
  • šťávu dáme do nádoby takového objemu, aby 2x přvyšovala objem šťávy ( 10 litrů šťávy - 20 litrová nádoba)
  • na 1 litr šťávy vysypeme do nádoby 1 kg cukru ( na 10 litrů 10 kg) - někdo přidává vodu do šťávy až 1,5 litru vody na litr šťávy, ale snižuje tím koncentraci suroviny i cukru a zvyšuje náchylnost šťávy k plesnivění a tím k znehodnocení - uvědomme si, že plísně, které napadají potraviny jsou vlastně houby a tudíž jsou některé druhy prudce jedovaté, zkažené zavařeniny či šťávu nekonzumujte
  • přidáme konzervační přísadu, kde máme vytištěno na obale na kolik litrů šťávy postačí obsah jednoho sáčku
  • můžete přidat i kyselinu citronovou
  • nechejte 24 hodin odležet za občasného míchání, aby se cukr všechen rozpustil ve šťávě
  • nalijte do čistých petláhví až po okraj
  • pevně zašroubujte
  • uložte v suchu, temnu a chladu
  • výhodnost - z jednoho litru sirupu připravíte i 20 litrů limonády, tedy náklady na jeden litr limonády se pohybují mezi 1 až 2 KCZ (pokud používáte vlastní vodu a rybíz).


Nápoje vyrobené z domácího rybízového sirupu nezpůsobují nechutenství a nemají nepříjemnou pachuť na jazyku a pocit poleptání hrtanu, jako limonády z některých umělých sladidel. Některá umělá sladidla se leckdy vylučují i potem a nepříjemně páchnou.


Editace: 1342337576
Počet článků v kategorii: 353
Url:globalni-oteplovani-ochlazovani-id-221

AD
11 Share
Share
Tweet