Mražené ryby (jak se co dělá - video)
Jak se dělají mražené ryby - Jak se co dělá
- rychlé zmrazování ryb, jako konzervaci používaly již Inuité (Eskymáci)
- počátkem 20. století i zbytek světa přišel na to, že rychle zmrazení je lepší, jak pomalé
- rybí maso se nalisuje do bloků a šokově se zmrazí hned na lodi pro uchování chuti a struktury
- v továrnách na pevnině se pak bloky řežou na pásy a pásy na tyčinky
- šokově se zmrazí i filety
- při zpracování v továrně se pak bleskově rozpustí povrch horkou sprchou
- na rozpuštěný povrch se snadno zachytí obalová směs (jako na řízky)
- filety projedou lázní z vody a mouky a pak strouhankou
- pak se filety i rybí prsty smaží 28 sekund aby se opražila jen vnější slupka a ryba uvnitř zůstala zmražená
- znovu se namrazí a můžou se balit na prodej
Jak se dělají mražené ryby - Jak se co dělá - video
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak se dělají pouta - Jak se co dělá
- pouta jsou donucovací prostředek, kterým se zajišťuje podezřelá osoba z páchání trestné činnosti
- pouta do roku 1862 byla volná
- od roku 1862 jsou opatřeny stavitelnými rohatkami a západkami, což umožňuje pevné přitisknutí kolem zápěstí zadrženého
- pouta se vyrábí z ocelového pásu, ze kterého se nastříhají jednotlivé díly
- do patřičných dílů se vyfrézují zuby rohatky, každá pouta mají dvě rohatky
- oka pout se vyrábí z tyčoviny soustružením a vrtáním, pouta mají dvě oka a dva články řetězu, které je spojují - články se musí svařit, aby se nedaly natáhnout
- jednotlivé díly pout se poskládají do přípravku a snýtují dohromady
- pouta se tepelně upraví pro získání větší tvrdosti a houževnatosti
- nyní se vloží západky s pružinami a zajistí se čepy
- na pouta se vyrazí sériové číslo pro přesnou policejní evidenci
- ostré hrany se zaoblí otáčením pout v bubnu spolu s kameny
- pouta se zkouší silou větší než 200 kg a musí zůstat spojená
Jak se dělají pouta - Jak se co dělá - video
Jak se dělá víno - Jak se co dělá
- 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
- v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
- vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
- na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
- čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
- hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
- pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
- pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
- na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
- Výroba vína:
- hrozny se omyjí a rozdrtí
- lisováním se z směsi získá mošt
- mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
- s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
- bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
- červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
- růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
- červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
- během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
- s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
- po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
- víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
- při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
- barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
- na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
- korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
- víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně
Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video
Jak se dělají peřiny - Jak se co dělá
- prachové peří je ne břiše hus, kachen a dalších vodních ptáků
- prachové peří je tvořeno navzájem propletenými vlákny, které tvoří kapsy
- vzduchové kapsy izolují před chladnou vodou
- peří se víří v komorách, nejlehčí prachové vystoupá nejvýš a přechází do další komory
- prachové peří se vyčistí, zbaví bakterií, roztočů a mastnoty
- přidají se antibakteriální a proti plísňové prostředky
- kontroluje se objemová hmotnost peří
- peří se nafouká do sypkoviny do jednotlivých kapes, které se pak prošijí na stroji
- sypkovina je hustá tkanina ze 100% bavlny a peří se z ní nedostane otvůrky ven
Jak se dělají peřiny - Jak se co dělá - video
Vyhašené vápno, které v zimě promrzlo, ztratí svou mazlavou konzistenci a celistvost,
mnohdy je hrudkovité, malta z něj vytvořená při nahození nedrží
na stěně, ale velmi rychle odpadne. Takové vápno je pro výrobu
malty naprosto nevhodné!
Na zimní období je třeba uschovat nádoby s vyhašeným vápnem
do místností, kde teplota neklesne pod bod mrazu.
Jámy s vápnem vyhloubené v zemi se zakryly deskami a na ně se dal ještě
isolační materiál. Na vápno v jámě se nasypala vrstva písku, která zabránila
promrznutí.
mnohdy je hrudkovité, malta z něj vytvořená při nahození nedrží
na stěně, ale velmi rychle odpadne. Takové vápno je pro výrobu
malty naprosto nevhodné!
Na zimní období je třeba uschovat nádoby s vyhašeným vápnem
do místností, kde teplota neklesne pod bod mrazu.
Jámy s vápnem vyhloubené v zemi se zakryly deskami a na ně se dal ještě
isolační materiál. Na vápno v jámě se nasypala vrstva písku, která zabránila
promrznutí.
Jak se dělají plechovky - Jak se co dělá
- plechovky na nápoje jsou obvykle z hliníku a dají se recyklovat
- hliníkový plech je na roli o váze několika tun a lze z ní vyrobit téměř 1 milion plechovek
- lis z pásu vylisuje kruh a z něj vytlačí kalíšek, hrníček
- z hrníčku se vylisuje obal plechovky, při této operaci je nutno řádně mazat, jinak se plech roztrhne
- začistí se okraje a konzervy se očistí v kyselině fluorovodíkové a ionizované vodě s nulovým PH vše o teplotě asi 60°C
- plechovky se potisknou, lakují - zevnitř speciálním lakem na bázi vody, aby nedošlo ke styku potraviny s hliníkem
- vytvaruje se hrdlo
- vadné plechovky se vrátí na recyklaci
- kvalitní plechovky putují do sodovkáren k plnění
- odevzdávejte hliníkové obaly do sběrny, vyděláte si nemalou částku peněz a pomůžete chránit přírodu
Jak se dělají plechovky - Jak se co dělá - video
Editace: 17.8.2018 - 09:05
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-se-delaji-mrazene-ryby