Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Mražené ryby (jak se co dělá - video)


AD MOB

Jak se dělají mražené ryby - Jak se co dělá

  • rychlé zmrazování ryb, jako konzervaci používaly již Inuité (Eskymáci)
  • počátkem 20. století i zbytek světa přišel na to, že rychle zmrazení je lepší, jak pomalé
  • rybí maso se nalisuje do bloků a šokově se zmrazí hned na lodi pro uchování chuti a struktury
  • v továrnách na pevnině se pak bloky řežou na pásy a pásy na tyčinky
  • šokově se zmrazí i filety
  • při zpracování v továrně se pak bleskově rozpustí povrch horkou sprchou
  • na rozpuštěný povrch se snadno zachytí obalová směs (jako na řízky)
  • filety projedou lázní z vody a mouky a pak strouhankou
  • pak se filety i rybí prsty smaží 28 sekund aby se opražila jen vnější slupka a ryba uvnitř zůstala zmražená
  • znovu se namrazí a můžou se balit na prodej

Jak se dělají mražené ryby - Jak se co dělá - video

**


361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


207

Nejvíce oxidu uhličitého pohltí oceány, ale nevrátí jej všechen do oběhu | nejvice-oxidu-uhliciteho-pohlti-oceany-ale-nevrati-jej-vsechen-do-obehu


Dnes a denně slyšíme, že je atmosféra přesycena oxidem uhličitým, ale je to opravdu tak?
Částečně ano a to v místech, kde je velká koncentrace zdrojů oxidu uhličitého s jeho špatným rozptylem, ale měření ukazují, že kyslíku je v ovzduší stále 21% i přes masivní rozvoj automobilové dopravy, letectví a průmyslu.
Jak je to možné?
V přírodě se oxid uhličitý dostává do ovzduší sopečnou činností, tlením biomasy (rostlin, listí), vydechováním jak u zvířat, tak u člověka.
Po spuštění průmyslové revoluce se navíc přibyly další zdroje (těžký průmysl, letectví, automobilová doprava).
Zdálo by se, že spalováním fosilních paliv dává člověk do ovzduší takové množství uhlíku, že se musí zákonitě za pár sekund udusit. Přesto průmyslová revoluce trvá již zhruba od roku 1700, lidstvo se neudusilo, naopak dochází k nebývalému nárůstu populace.

Kyslík dodávají oceány
Mezi lidmi převládá mylný názor, že potřebný kyslík dodává pouze vegetace rostoucí na souši, ale to není pravda. I kdyby vegetace neubývalo, kyslík, který vyrobí fotosyntézou, zase spotřebuje na rozklad po odumření - tlení, kvašení, fermentaci.
Kdo tedy dodává kyslík, když ne suchozemská vegetace?
Jsou to mořské řasy.
Za vytvoření 1 kg sušiny (téměř čístý uhlík) darují do ovzduší 1 kg kyslíku. Ale řasy se po určité době ponoří, klesnou na dno oceánu a vezmou sebou, pro život na zemi, vzácný uhlík, který uvolňuje člověk svou činností z fosilních zdrojů, což časem může vyvolat nedostatek uhlíku na zemi.
Část řas znepříjemňuje koupání a plavbu v pobřežních vodách, jenže je to obrovský zdroj energie, kterou by člověk měl využívat. Stačí tento levný zdroj energie odlovit a fermentovat (hnojivo, metan), nebo vysušit a používat buď jako krmivo, či jako palivo.
66

Jak ušetřit za plyn, vodu, energii | jak-usetrit-za-plyn-vodu-energii-id-262


Zvolte si pečlivě svého dodavatele energií
Jak ušetřit za plyn a elektřinu:
- každým dalším stupněm vyhřátí místnosti nad +20°C se spotřebuje přibližně 6% energie navíc
- zateplení budov - izolace stěn (úspora až 25%)
- izolační plastová, nebo dřevěná okna a dveře (úspora 25%)
- izolace podkroví a stropů (úspora až 25%)
- izolace podlah (úspora až 25 %)
- moderní kotle šetří až 30% energie proti předchozím generacím kotlů
- solární systémy v kombinaci s tradičními (ohřev vody v letních měsících je plně pokryt sluneční energií)
- malý hořák sporáku = malý hrnec (pokud plameny z hořáku sporáku šlehají mimo dno hrnce nebo na jeho okraj ohřev obsahu hrnce je velmi neekonomický 50%)
- používejte pokličky na hrnce při ohřevu obsahu (úspora 50%)
- používejte na vaření a pečení moderní nádoby, které dokážou akumulovat a směřovat teplo (titanové hrnce, termo-indukční nádoby)
- u varných ploten dbejte aby byli čisté a dno nádob rovněž bez výstupků dokonale rovné
- plňte nádoby jen nezbytně nutným množstvím vody (ohřev párků - stačí když jsou párky jen zality vodou není třeba nad ním 10cm tekutiny jejíž ohřev odebere další kilowatthodiny)
- tlakové hrnce obsah dříve uvaří
- v rychlovarné konvici ohřívejte vždy pouze tolik vody, kolik potřebujete na přípravu nápoje
- ohřívejte pokrmy v mikrovlnné troubě, dochází k přímému ohřevu jen pokrmu
- místo napouštění horké vany se raději sprchujte (úspora 85%)
- při používání úsporné sprchové hlavice a stop ventilu - úspora až 40% teplé vody
- krátké přívody teplé vody k umývadlu či sprchovém koutu (úspora 20%) v dlouhých přívodech zůstane horká voda, která vychladne bez užitku
- izolujte tepelně potrubí s teplou vodou jak ve stěnách tak například ve sklepech atd.
- vyvarujte se zlozvyku při holení a podobně nechat téci horkou vodu
294

Sardinky (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-sardinky


Jak se dělají sardinky - Jak se co dělá

  • ryby jsou zdrojem živin, minerálů, vitamínů, mastných kyselin Omega 3
  • sardinky se vloží do nádoby s ledovou vodou, aby se uchovaly čerstvé, tedy teplota pod +5°C
  • sardinky se třídí na 3 velikosti
  • z ryb se strojově odstraní šupiny, hlava, ocas a stroj ryby i vykuchá
  • ryby se skládají do konzerv ručně, aby se zabránilo vložení cizorodé látky a ručně se i váží a doplní do správné váhy
  • konzervy se obrátí dnem vzhůru a ve vyhřáté peci 100°C setrvají 20 minut
  • konzervy se doplní například rajským protlakem a vzduchotěsně zavíčkují
  • konzervy se opláchnou horkou vodou a sterilizují
  • konzervy se označí etiketami

Jak se dělají sardinky - Jak se co dělá - video

**

204

Mobilní klimatizace | mobilni-klimatizace


V horkém létě 2015 je zvýšený zájem o klimatizace. Je mobilní klimatizace dobrou volbou?
Klimatizace pracuje například na principu ledničky, ale zatímco u ledničky je chlazený prostor odizolován od "radiátoru" - chladiče ledničky, tak u mobilních klimatizací tomu tak mnohdy není.
V lepším případě je k chladiči přiváděn vzduch z venčí a ohřátý odváděn do venkovního prostoru.
V horším případě je ohřátý vzduch odváděn do té samé místnosti, kterou klimatizace ochlazuje, což ve výsledku ještě vzduch v místnosti ohřeje o příkon, který klimatizace spotřebuje.
Pevné klimatizace mají chladič například na stěně budovy (z venčí) a proto je teplo z chladiče odváděno do venkovního ovzduší a ne do místnosti.
240

Gumáky (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-gumaky


Jak se dělají gumáky - Jak se co dělá

  • Holínky Gumáky Galoše - boty do deště a mokra
  • Charles Goodyaer vynálezce vulkanizace kaučuku
  • současně se vyrábí z TPR termoplastické gumy
  • nejdříve se vyrobí podšívka holínek
  • podšívka se nasune na kopyta tvaru holínek a vjedou do vstřikovacího stroje
  • stroj uzavře kopyto do formy a pod tlakem jej obstříkne roztavenou gumou
  • guma má teplotu 200°C
  • odlití trvá 30 sekund
  • 45 minut holínky chladnou
  • označí se firemním logem a pak se mohou balit
  • zbytky i vadné výrobky se recyklují na černou gumu
  • malované holínky jsou z průhledné gumy a vzorovaná podšívka je vidět
  • holínky se testují na strojích na ohyb a různou zátěž

Jak se dělají gumáky - Jak se co dělá - video

**



Editace: 17.8.2018 - 09:05
Počet článků v kategorii: 361
Url:jak-se-delaji-mrazene-ryby

AD
11 Share
Share
Tweet