Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Mražené ryby (jak se co dělá - video)


AD MOB

Jak se dělají mražené ryby - Jak se co dělá

  • rychlé zmrazování ryb, jako konzervaci používaly již Inuité (Eskymáci)
  • počátkem 20. století i zbytek světa přišel na to, že rychle zmrazení je lepší, jak pomalé
  • rybí maso se nalisuje do bloků a šokově se zmrazí hned na lodi pro uchování chuti a struktury
  • v továrnách na pevnině se pak bloky řežou na pásy a pásy na tyčinky
  • šokově se zmrazí i filety
  • při zpracování v továrně se pak bleskově rozpustí povrch horkou sprchou
  • na rozpuštěný povrch se snadno zachytí obalová směs (jako na řízky)
  • filety projedou lázní z vody a mouky a pak strouhankou
  • pak se filety i rybí prsty smaží 28 sekund aby se opražila jen vnější slupka a ryba uvnitř zůstala zmražená
  • znovu se namrazí a můžou se balit na prodej

Jak se dělají mražené ryby - Jak se co dělá - video

**


355LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


66

Jak ušetřit za plyn, vodu, energii | jak-usetrit-za-plyn-vodu-energii-id-262


Zvolte si pečlivě svého dodavatele energií
Jak ušetřit za plyn a elektřinu:
- každým dalším stupněm vyhřátí místnosti nad +20°C se spotřebuje přibližně 6% energie navíc
- zateplení budov - izolace stěn (úspora až 25%)
- izolační plastová, nebo dřevěná okna a dveře (úspora 25%)
- izolace podkroví a stropů (úspora až 25%)
- izolace podlah (úspora až 25 %)
- moderní kotle šetří až 30% energie proti předchozím generacím kotlů
- solární systémy v kombinaci s tradičními (ohřev vody v letních měsících je plně pokryt sluneční energií)
- malý hořák sporáku = malý hrnec (pokud plameny z hořáku sporáku šlehají mimo dno hrnce nebo na jeho okraj ohřev obsahu hrnce je velmi neekonomický 50%)
- používejte pokličky na hrnce při ohřevu obsahu (úspora 50%)
- používejte na vaření a pečení moderní nádoby, které dokážou akumulovat a směřovat teplo (titanové hrnce, termo-indukční nádoby)
- u varných ploten dbejte aby byli čisté a dno nádob rovněž bez výstupků dokonale rovné
- plňte nádoby jen nezbytně nutným množstvím vody (ohřev párků - stačí když jsou párky jen zality vodou není třeba nad ním 10cm tekutiny jejíž ohřev odebere další kilowatthodiny)
- tlakové hrnce obsah dříve uvaří
- v rychlovarné konvici ohřívejte vždy pouze tolik vody, kolik potřebujete na přípravu nápoje
- ohřívejte pokrmy v mikrovlnné troubě, dochází k přímému ohřevu jen pokrmu
- místo napouštění horké vany se raději sprchujte (úspora 85%)
- při používání úsporné sprchové hlavice a stop ventilu - úspora až 40% teplé vody
- krátké přívody teplé vody k umývadlu či sprchovém koutu (úspora 20%) v dlouhých přívodech zůstane horká voda, která vychladne bez užitku
- izolujte tepelně potrubí s teplou vodou jak ve stěnách tak například ve sklepech atd.
- vyvarujte se zlozvyku při holení a podobně nechat téci horkou vodu
116

Kdy sázet cibuli sazečku od poloviny března do pul dubna | kdy-sazet-cibuli-sazecku-od-poloviny-brezna-do-pul-dubna-id-707


Cibuli sazečku sázíme od poloviny března do poloviny dubna
Sazečku skladujeme při teplotě +20, nebo měsíc před sázením
dáme do místnosti s teplotou +25 stupňů aby nevybíhala do květu.
Sází se 10 cm od sebe do řádků 25 cm vzdálených.
141

Ceník služeb veterináře | cenik-sluzeb-veterinare-id-2224


Zde je odkaz na ceník služeb

Orientační ceny veterinárních zákroků (včetně 21% DPH) :


http://www.veterina-kucera.cz/zobrazit/cenik


Můžete si udělat přehled o cenách zákroků a předem vše zvážit.
74

Sklenice od okurek jako past na myši | sklenice-od-okurek-jako-past-na-mysi-id-300


Bude stačit i litrová sklenice od okurek s víčkem.
Do víčka uděláme díru aby jí mohl hlodavec prolézt
do sklenice.
Na dno sklenice nalijeme vrstvičku rostlinného oleje.
Můžeme přidat ořech, či jinou laskominu.
Hlodavec vleze do sklenice a spustí se na dno.
Nemůže se již vyšplhat zpět jelikož mu tlapky
kloužou po stěnách. Myš můžeme pak vypustit kočce,
ale pozor na nemoci a na otravu pokud myš před tím
někde sežrala otrávenou návnadu.
351

Výměník tepla ekonomizér galo na kouřovod zkušenosti | vymenik-tepla-na-kourovod-zkusenosti


Výměník tepla na kouřovod

Pozor! Většina současných tepelných spotřebičů má tak vysokou účinnost, že dodatečný výměník tepla již nepotřebují.
To znamená: Spaliny do kouřovodu / komína odcházejí natolik ochlazeny, že další schlazení v ekonomizeru / výměníku by vedlo k tomu, že by mohlo dojít k vracení se spalin zpět do spotřebiče / místnosti a udušení, či ohrožení na životě obyvatel bytu / domu, kde je spotřebič umístěn.

vymenik-tepla-na-kourovod-princip-pouziti-zkusenosti.png

Horký vzduch má větší objem, než studený a proto stoupá vzhůru nad chladný vzduch - čím je teplejší, tím rychleji.
Spaliny jsou navíc těžší vzduchu a proto potřebují mít teplotu tak vysokou, aby v dostatečné míře stoupaly kouřovodem do komína a dále komínem až k jeho ústí do venkovního prostoru.
Přílišným ochlazením spalin dojde k snížení jejich odvodu kouřovodem a k ohrožení života udušením osob pobývajících v místnostech, kde je spotřebič umístěn i v místnostech kam se může dostat kysličník uhelnatý / uhličitý ze spotřebiče / kamen, kotle krbu atd. při hoření / doutnání.

Výměník tepla na kouřovod dříve známý pod názvem GALO ( galo )

vymenik-tepla-na-kourovod.jpg

Zkušenosti

Kvůli výše uvedeným zkutečnostem se mi výměník tepla osvědčil jen u kamen, kde plameny odcházely / šlehaly přímo do kouřovodu a tudíž topení bylo ztrátové - rozžhavená roura do ruda.

U kamen, kde byl problém zatopit a i po rozhoření měly sklon k zhasínání plamene po přechodu na ekonomický provoz, výměník hoření / spalování a odvod spalin ještě zhoršil, tudíž musel být odstraněn.

To samé platí i o příliš dlouhém kouřovodu v místnosti - spaliny se příliš ochladily a padaly zpět do spotřebiče - bránily odvodu nově vznikajících ve spotřebiči a kouř/spaliny bylo cítit v místnosti, kde byl spotřebič umístěn.
Po zkrácení kouřovodu se již problém nevyskytoval.
Date: 10.11.2020 - 11:26


Editace: 17.8.2018 - 09:05
Počet článků v kategorii: 355
Url:jak-se-delaji-mrazene-ryby

AD
11 Share
Share
Tweet