Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Invazní plevely seznam nejzákeřnějších

Laskavec ocasatý (Amaranthus caudatus)
//www.halonoviny.cz/articles/view/45573683
může i léčit?
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/navrat-amarantu

Na obrázku malá rostlinka Laskavce, ale dokáže dorůst klidně
metrové výšky. Jak lodyha zdřevnatí, tak si s ní poradí jedině
výkonný křovinořez s pilkou, nebo sekyrka.





Peťour
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C4%9B%C5%A5our_malo%C3%BAborn%C3%BD
Jak se z jara začne objevovat na záhonku - klíčit, tak už dávám okurky na
záhon. Má rad teplo, jak zaprší tak už raší. V hustém trávníku se mu nelíbí.
Taky stín nemá moc rád, protože když zaseji zelené hnojení - hořčici, tak
mezi ní nestačí vyklíčit. Je velmi produktivní. Do týdne kvete a po vytržení
stačí semínka dozrát. Šíří se vzduchem jak pampeliška - pomocí chmýří.
Stačí aby jen jedním kořínkem zůstal v zemi a roste dál. Na rostliny vytržené
a ponechané na záhonu stačí zapršet a pokud nejsou zcela suché, okamžitě
lodyhy zapustí kořínky a rostou zase v plné síle.


Bršlice kozí noha
https://cs.wikipedia.org/wiki/Br%C5%A1lice_koz%C3%AD_noha
Bršlici milují králíci. Dobře se dá kosit. Zabrání růstu jiných trav.
Roste hlavně pod stromy ve stínu, ale na záhonu je to obtížný plevel.
Miluje vlhko a stín. Šíří se kořeny. Pokud kořeny, které připomínají
šlahouny jahodníku, rozsekáte na malé kousky a ponecháte v půdě,
jsou tyto malé části schopny vytvořit nové jedince.



Pcháč rolní
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pch%C3%A1%C4%8D_roln%C3%AD

Svlačec rolní
(Convolvulum arvansis)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Svla%C4%8Dec_roln%C3%AD
Přivádí i zkušené zahrádkáře k šílenství. Nezkušení se nejdříve
radují, když se jim objeví rostlinka u plotu, krásně se po něm
pne a kvete, ale další rok již kořeny proniknou do blízkých záhonů
a zcela je zamoří. Boj je pak nekonečný, neustále vytrhávat.
Kopáním či plečkováním se může nasekat stovky drobných částí
rostliny, které v příhodných podmínkách vytvoří další jedince.
Miluje slunce a nevadí mu sucho.


Patrně Černohlávek obecný - nutno vybrat i s kořeny, tvoří takové hlízy, které
se snadno rozlamují na menší části a zamoří záhon, či pole




Pcháč oset
Použít rukavice a vytáhnout co nejdelší kořen.
Citlivý na herbicidy.


Lebeda - merlíkovité
Trhat a nenechávat na záhonu, jinak vysemení



Svízel přítula
Zavčas vytrhat, pokud vysemení, tak bude práce
s ní nad hlavu.



Lilek černý
Trhat i s kořeny. Nepříjemný v bramborách i rajčatech.
Často se podaří vytrhnout bramborovou nať, namísto
Lilku černého.



Topol bílý a Javor
Nepodceňujte tyto dřeviny.
Hlavně topol bílý se množí kořenovým systémem a zamoří zahradu
důkladně.

340LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


10

Nejúčinnější pasti na myši a hlodavce | nejucinnejsi-pasti-na-mysi-a-hlodavce-id-142


Nejlepší návnada do pastí na myši: vlašský ořech jádro, opražený chléb pokapaný MAGI kořením, sýr tvrdý, slanina, osmažené škvarky, čokoláda, škavrky osmažené a smíchane se sadrou, obilný šrot se sadrou.

SWISSINNO SOLUTIONS - Mouse Trap - pasti na myši
Společnost SWISSINNO vyrábí pasti na myši, které se snadno nastražují
viz video. Jako návnada se používá jádro ořechu , nebo kousek tvrdého sýru.

SWISSINNO SOLUTIONS - past na krtky a větší hlodavce
Past se zasune do chodby kudy škůdce prochází. Jakmile se škůdce dotkne
nástrahového systému, past jej usmrtí.
**


Dřevěná sklapovací pastička se dnes již vyrábí i z plechu a dle velikosti je určena
nejen pro myši, ale i krysy a potkany.
Nevýhodou je nastražení pasti, které chce více trpělivosti a obratnosti.
Jako návnada na myši se používá jádro ořechu, nebo kousek tvrdého sýra.
Aby myš návnadu snadno nevytáhla z háčku plíšku, je možné jí omotat nytí.
Výsledky jsou velmi dobré, past je třeba při velkém výskytu hlodavců často
kontrolovat, nebo zakoupit více pastí, popřípadě použít jed na hlodavce.
Škoda, že se zatím nikdo nezabýval automatickým odstraněním hlodavce a
znovu nastražením těchto pastí
po ulovení hlodavce. To by bylo něco.



Plastová sklopná past na myši
Materiál se tahem pružiny deformuje a past pak někdy samovolně sklapne,
proto je nutné občas rameno pasti mírně prohnout,
nebo nedojde k okamžitému usmrcení hlodavce a ten pak odtáhne past někam,
kde jí nenajdeme, nebo si past odnese kočka i s hlodavcem a proto je nutno
pastičky přivázat na drátek, či tenký provázek.




Past na myši košíčková
Je určena pro odchyt živých hlodavců. Po odklopení otvoru ve dně pasti
se dovnitř vloží návnada (ořech, sýr tvrdý) , otvor se uzavře pootočením
záklopky a past se vloží na místo výskytu hlodavců. Myš by měla prolézt otvorem
v horní části pasti, ale již by se neměla dostat zpět. Myš pak můžeme vyklopit
kočce, ale často se kočka bude třít o nohy majitele a myš jí uteče :)



Zavařovací 5 litrová láhev od okurek, jako past na myši
Do hliníkového víčka uděláme otvor, pak mírně nastřihneme
po 1cm v uhlopříčkách, okraje zahneme dovnitř.
Na dno sklenice dáme pochoutky (ořech, tvrdý sýr atd.)
Víčko nasadíme na sklenici a postavíme na místo tak, aby myši mohli
se dostat na víčko. Otvorem se myši spustí na dno, ale nemohou již
ven ! Namísto sklenice můžete vyzkoušet i jinou nádobu s hladkým povrchem
nebo trubku, ale myš je vynikající lezec !
Proto na dno nalijeme trochu oleje rostlinného aby si myš
omočila tlapky a už nemá šanci vylézt zpět do otvoru víčka.


Za otvorem můžete udělat ještě propadliště a tudíž již myš nemá
šanci dostat se ze sklenice zpět do špižírny. Pružinka dvířek
propadliště musí být jemná, aby otevřela dvířka a po propadnutí
myši do sklenice dvířka dovřela.
Systém propadliště si můžete udělat dle svých představ.
Výhodou pasti na myši z láhve od okurek je, že můžete lapit
i více hlodavců na jednu návnadu.
Obrázek sklenice od okurek, jako past na hlodavce - myši
319

Zmrzlina (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-zmrzlina


Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá

  • zmrzlina se vyráběla již před vynálezem chladniček, ovšem byl to luxus jen pro majetné občany
  • přísady se vkládaly do mísidla jenž bylo v nádobě s ledem a slanou vodou což vedlo k ochlazení směsi pod pod mrazu, protože sůl rozpouští led, ale zároveň při tomto procesu dochází k ochlazení okolí, protože při změně ledu ve vodu se teplo spotřebovává - opačný proces je při kondenzaci par, kdy se teplo uvolňuje například před bouřkou
  • po vynálezu chladících zařízení nastala revoluce zmrzlinářského průmyslu
  • Výroba zmrzliny:
  • základní surovina je čerstvá smetana, která se napustí do mixéru, kde se smíchá se sušeným mlékem, stabilizátory a emulgátory
  • stabilizátory brání zmrzlině v krystalizaci
  • emulgátory umožní provzdušnění směsi při šlehání
  • dále se přidává cukr a kukuřičný sirup
  • směs se musí zahřát na 72°C na 30 minut, aby došlo k pasterizací - usmrcení bakterií
  • další proces je homogenizace, zmrzlina získá na hladkosti
  • zmrzlina se chladí a přidá se vanilkový koncentrát
  • zmrzlina se dále chladí a šlehá, aby vznikal odlehčená, nadýchaná tuhá hmota

Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá - video

**

73

Past na myši miska s olejem | past-na-mysi-miska-s-olejem-id-299


Miska má průměr asi 30 cm, výška 5 až 10 cm.
Stěny mají sešikmení 20 a více stupňů.
Na dno se nalije 1cm oleje stolního.
Myš sklouzne do misky a omočí si tlapky a již se
nemůže vyškrábat zpět na okraj misky, protože jí
kloužou nohy a sjede zpět.
249

Javorový sirup (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-javorovy-sirup


Jak se dělá javorový sirup - Jak se co dělá

  • javory nahromadí škrob během růstové sezony
  • s jarním táním se enzymy přemění na cukr
  • voda proudící z kořenů promíchá cukr do mízy
  • Indiáni uctívaly javory
  • brzy na jaře prosekli kůru a mízu zachytávali do nádoby
  • mízu vařili v hliněných nádobách
  • dnes se míza zachytává pomocí trubiček
  • brzy na jaře po mrazech se do stromu navrtají dírky
  • z nich se odvádí místa plastikovými trubičkami
  • nesmí se poškodit kůra aby míza nezvětrávala a stromy netrpěly
  • hadice od stromů vedou do sběrny
  • cukr tvoří 2,5 procenta mízy zbytek je voda
  • ze 40 litrů mízy je jeden litr sirupu - voda se odpaří vařením
  • speciální přístroje dokážou mízu zahustit a tím se nemusí tak dlouho vařit
  • je nutno odstranit 66% vody
  • obsah cukru se měří pomocí hustoměru
  • sirup se filtruje od nečistot a vápníku
  • plní se do láhví při teplotě +82 stupňů aby vydržel 4 roky ve sklenici
  • javorový sirup je 100% přírodní a má méně kalorií jako med
  • obsahuje draslík, vápník a hořčík
  • výborný je i na palačinky

Jak se dělá javorový sirup - Jak se co dělá - video

**

295

Skleněné láhve (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-sklenene-lahve


Jak se dělají skleněné láhve - Jak se co dělá

Jak se dělají skleněné láhve - Jak se co dělá - video

**



Editace: 1533025885
Počet článků v kategorii: 340
Url:invazni-plevely-seznam-nejzakernejsich-id-2289

AD
Share
Share
Tweet