Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Víno (jak se co dělá - video)


AD MOB

Jak se dělá víno - Jak se co dělá

  • 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
  • v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
  • vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
  • na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
  • čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
  • hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
  • pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
  • pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
  • na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
  • Výroba vína:
  • hrozny se omyjí a rozdrtí
  • lisováním se z směsi získá mošt
  • mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
  • s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
  • bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
  • červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
  • růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
  • červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
  • během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
  • s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
  • po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
  • víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
  • při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
  • barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
  • na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
  • korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
  • víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně

Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video

**


346LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


193

Plynové elektrárny a jejich budoucnost | plynove-elektrarny-a-jejich-budoucnost


Plynové elektrárny se začaly stavět z důvodu snížení emisí oxidu uhličitého, ale také se ukázaly, jako vhodný doplněk v kombinaci ze solárními a větrnými farmami.
Proč?
Především pro rychlejší regulaci jejich výkonu než je tomu u uhelných, nebo jaderných elektráren a tím pružnější nahrazení výpadků těchto alternativních zdrojů (slunečno, zataženo, větrno, bezvětří).

Nastává však problém a to, že v USA začíná břidlicový plyn svou cenou a dostupností snadno konkurovat ostatním zdrojům fosilních paliv, tím vznikají na světovém trhu například přebytky uhlí, čímž se snižuje jeho cena.
V Evropě pak nastává situace: Buď spalovat drahý zemní plyn (a potácet se dál v nelehké ekonomické situaci), nebo využít k výrobě elektřiny levnější uhlí a ulehčit tak exportu (nižší cena energie se promítne do ceny výrobku). Problém je ale v tom, že spalování uhlí k výrobě elektřiny je považováno za činitel, který se nejvíce podílí na uvolňování CO2 do ovzduší.

Proto znovu stojí za zvážení přístup k využívání jaderné energie, tedy nulové emise CO2 a stálou dodávku elektřiny do sítě 24 hodin denně po celý rok.
129

Kam nastražit pasti na myši | kam-nastrazit-pasti-na-mysi-id-828


Nejlepší místa pro pasti v místnostech, kde se objevily myši, jsou
těsně u děr, ze kterých myši vylézají. Pak je to oblast těsně u stěn,
kouty a místa, kde se myš cítí v bezpečí.
Nejvíce myší se chytilo v úzkém průlezu mezi sudy s osivem.
Past ani nemusela obsahovat návnadu. Myš se snaží past přelézt
a odjistí sklopnou část pasti.
Kolem pasti příliš neuklízíme, aby myš cítila své pachy z předchozích
dnů a cítila se v naprostém bezpečí. Ani past neomýváme, pokud není
od krve, protože je ověřeno, že do nových pastí se myším nechce,
ale ty, které již nesou pachové stopy - splývají pachově s okolím,
mají větší šanci, že bude myší navštíveny.



Obrázek výskytu myší v místnosti nám napoví, kde nastražit past.
Myši se bojí volného prostoru. Snaží se být neustále něčím chráněny.

121

Zavařování v elektrickém zavařovacím hrnci | zavarovani-v-elektrickem-zavarovacim-hrnci-id-726


Kupte si hrnec jak s termostatem, tak i s časovačem, tepelně izolovaný (dvojitá stěna, jako u termosky) šetří elektřinu.
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.

Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.



Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.

Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.

Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**
281

Píšťalky (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-pistalky


Jak se dělají píšťalky - Jak se co dělá

  • píšťalka funguje na principu vířícího vzduchu v otvoru, kterým píšťalku opouští
  • kulička v komůrce způsobí trylkovaní tónu
  • z mosazného plechu se vystřihne tvar pláště píšťalky - obdélník s přisedlými kolečky, které budou tvořit kryt válce pro kuličku
  • výlisek se vytvaruje do tvaru píšťalky a vyrazí se logo
  • z dalšího proužku plechu se vytvaruje spodní část píšťalky - buben s jazýčkem
  • díly se spojí k sobě tak aby vznikla mezera pro únik vzduchu, kterým píšťalka píská
  • dále se připojí závěsné očko pro tkaničku, na které obvykle píšťalka visí na krku
  • při 600°C se jednotlivé díly pevně spojí pájením
  • kulička v píšťalce je ze syntetického korku a nepohlcuje vlhkost, proto se nikdy nelepí na stěny
  • luxusní píšťalky jsou pokryty 24 karátovým zlatem

Jak se dělají píšťalky - Jak se co dělá - video

**

285

Plynový krb (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-plynovy-krb


Jak se dělá plynový krb - Jak se co dělá

  • plynový krb umožňuje čisté spalování, kdy odpadem je sice CO2, jenž údajně způsobuje oteplování planety, ale kouř neobsahuje navíc oxidy síry, jako při spalování hnědého uhlí, čímž je toto spalování o něco ekologičtější
  • výhody plynového krbu jsou dále i ty, že pokud jste například nemocí upoutání na lůžko, nemusíte štípat dříví, či doplňovat jeho zásoby do místnosti
  • nejdříve se připojí šroubení k regulačnímu ventilu
  • pak se ventil i zapalovací plamínek připevní k rámu
  • plamínek hoří neustále a umožňuje snadné znovu zapálení plynu velkého hořáku
  • vše se dá ovládat pomoci dlouhých hřídelí z vně krbu
  • namontují se hořáky a omezovací trysky
  • propojí se elektroinstalace
  • pokud zapalovací plamínek z nějaké příčiny zhasne, termočlánek zajisti zastavení přívodu plynu
  • vyzkouší se všechny spoje zda plyn neuniká
  • umělá polena se vyrábí z keramiky a ohnivzdorné pryskyřice
  • vypálí se v peci při teplotě přes 200°C
  • poleno se namočí do žáruvzdorné barvy a po vytažení a odkapání se vytvoří detaily ohořelého dřeva, vše se vypálí - barva snese až téměř 1300°C
  • součástí dodávky jsou i lávové kameny, které umožní dojem žhavého popele pod poleny

Jak se dělá plynový krb - Jak se co dělá - video

**



Editace: 24.8.2018 - 11:43
Počet článků v kategorii: 346
Url:jak-se-dela-vino

AD
11 Share
Share
Tweet