Víno (jak se co dělá - video)
Jak se dělá víno - Jak se co dělá
- 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
- v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
- vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
- na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
- čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
- hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
- pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
- pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
- na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
- Výroba vína:
- hrozny se omyjí a rozdrtí
- lisováním se z směsi získá mošt
- mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
- s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
- bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
- červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
- růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
- červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
- během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
- s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
- po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
- víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
- při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
- barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
- na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
- korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
- víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně
Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Česnek výsadba - na podzim koncem listopadu.
Místo: suchší, slunné, tři roky nepoužívané pro pěstování česneku
Hloubka 10 cm
Jak měsíček špičkou nahoru, ploškou - kořínkem dolů
Něco sázím i na jaře v dubnu, ale ten pak nedělá měsíčky, ale cibulku.
Výhoda je, že oloupáním velké cibulky získám rychle potřebné množství
oloupaného česneku.
26. července - Svatá Anna
Někdo květy odstraňuje, ale zase hrozí riziko nákazy rostliny,
zato budou větší cibulky, pokud rostlina nedostane infekci.
Květy je třeba pak odstraňovat, co nejdříve, než začnou řádit choroby.
Já květy nevylamuji.
Česnek sklízím, když začnou pukat obaly květů, celkově již rostlina
zasychá, špička už taky sesychá a je to přibližně kolem svátku
Svaté Anny.
Sušení, skladování česneku
Odstřihnu květy, cibulky očistím od hlíny, svážu do věnců, jako pampelišky.
Suším na průvanu a ve stínu, například v průjezdu.
Skladuji do mrazů v průjezdu, pak odnesu na suché místo,
kde nemrzne.
Místo: suchší, slunné, tři roky nepoužívané pro pěstování česneku
Hloubka 10 cm
Jak měsíček špičkou nahoru, ploškou - kořínkem dolů
Něco sázím i na jaře v dubnu, ale ten pak nedělá měsíčky, ale cibulku.
Výhoda je, že oloupáním velké cibulky získám rychle potřebné množství
oloupaného česneku.
26. července - Svatá Anna
Někdo květy odstraňuje, ale zase hrozí riziko nákazy rostliny,
zato budou větší cibulky, pokud rostlina nedostane infekci.
Květy je třeba pak odstraňovat, co nejdříve, než začnou řádit choroby.
Já květy nevylamuji.
Česnek sklízím, když začnou pukat obaly květů, celkově již rostlina
zasychá, špička už taky sesychá a je to přibližně kolem svátku
Svaté Anny.

Sušení, skladování česneku
Odstřihnu květy, cibulky očistím od hlíny, svážu do věnců, jako pampelišky.
Suším na průvanu a ve stínu, například v průjezdu.
Skladuji do mrazů v průjezdu, pak odnesu na suché místo,
kde nemrzne.
Pokud výrobce udává v návodu, jak čistit jeho výrobek, postupujte podle jeho pokynů!
Tráva a mech, můžete zkusit jednu z možností
Mastné skvrny na betonové dlažbě
Další přípravky na údržbu betonové dlažby chodníku
Tráva a mech, můžete zkusit jednu z možností
- - ALTUS Letosan (přípravek na bázi kyseliny solné - chlorovodíkové) vpraví se rýžovým kartáčem nebo koštětem
a za 15 minut opláchne proudem vody - - vapkou (tlakový čistič) a použít kartáč na dlažbu (není součástí všech čističů, nelze nahradit kartáčem na auto)
- - rozpustit močovinu (5 kg) v plastovém kbelíku vody a tímto silným koncentrátem polít dlažbu, zaschne tráva a měl by
odpadnout i lišejník (tráva by neměla pak mezi dlažbou růst i několik let)
Mastné skvrny na betonové dlažbě
- - HG absorbátor oleje a mastných skvrn
- - potřít skvrnu okamžitě křídou (nasaje část mastnoty) , otřít a znovu opakovat dokud křída saje mastnotu
- - popřípadě vyměnit dlaždici
Další přípravky na údržbu betonové dlažby chodníku
- čistící přípravek SR-5 1l,189 kč, 20m2,
- impregnační přípravek Alphalit Stone Tec 1l, 169kč 10 m2,
- pečetící přípravek Ronatep 1l 239 kč , 10-15 m2,
- odstraňovač mechů a zelených povlaků ALG-5 1l 229 kč , 50 m2
Když se urodí více ovoce, často dochází k polámání větví
a někdy i k úplnému zničení stromu.
Jak zabránit polámání přetížených větví?
Dobré je část nekvalitního ovoce obrat, aby se větev
odlehčila.
Pokud to nestačí, větve podkládáme podpěrami tak,
aby již větev nadzvedly a přenesly váhu ovoce na sebe.
Zhotovení podpěry se skládá ze tří prken - latí.
Jedna je nosná. Musí být dostatečně dlouhá, aby mohla nadzvednout větev.
Další se přibije nahoru, to tvaru písmene T, ale nosnou lať necháme
5cm přečnívat.
Další se přibije na nosnou i na T lať, jako vzpěra viz obrázek.

a někdy i k úplnému zničení stromu.
Jak zabránit polámání přetížených větví?
Dobré je část nekvalitního ovoce obrat, aby se větev
odlehčila.
Pokud to nestačí, větve podkládáme podpěrami tak,
aby již větev nadzvedly a přenesly váhu ovoce na sebe.
Zhotovení podpěry se skládá ze tří prken - latí.
Jedna je nosná. Musí být dostatečně dlouhá, aby mohla nadzvednout větev.
Další se přibije nahoru, to tvaru písmene T, ale nosnou lať necháme
5cm přečnívat.
Další se přibije na nosnou i na T lať, jako vzpěra viz obrázek.

V horkých dnech léta 2015 se za klimatizaci - ochlazení místností spotřebovala mnoho energie a přitom je možné i ušetřit.
Několik zásad jak se bránit přehřání místností:
Několik zásad jak se bránit přehřání místností:
- větráme, nebo necháme okna otevřena až po poklesu venkovních teplot (po západu slunce), přes den zajistíme jen nutný přívod vzduchu do místnosti
- nepoužíváme, nebo omezíme provoz spotřebičů, které uvolňují teplo (trouba, žehlička)
- zatáhneme venkovní žaluzie, markýzy, stříšky, aby do místností nešlo přímé sluneční světlo
- ventilátor otočný má mnohem nižší spotřebu jak klimatizace a může svůj účel splnit stejně dobře
- klimatizaci pouštíme například jen před spaním, abychom rychleji usnuli a ušetřili tak
- osprchovaní vlažnou vodou
Kotel Dakon DOR
Dakon DOR návod k obsluze na stránkách výrobceKotel je určen ke spalování tuhých paliv.
Nejlepší je jen dosýpat palivo, aby stále hořel. Pak nebouchá do násypky. Jenže, když nepotřebujeme takový výkon, tak to může být problém - kotel se přetápí.
Pokud se používá málo paliva, je lepší palivo nahrnout-přikládat jen na jednu stranu násypky, aby plyn z násypky mohl odcházet do spalovacího prostoru a nebouchal nad palivem v násypce. Pak je také nutno přiškrtit přívod primárního vzduchu, na spodních dvířkách, aby se nevytvářelo tolik plynu a nebouchalo to v násypce.
Je dobré taky částečně otevřít otvor v horních přikládacích dvířkách, aby byl plyn/kouř z násypky odvětráván do spalovacího prostoru a nedocházelo k bouchání.
Date: 11.02.2020 - 11:35
Editace: 24.8.2018 - 11:43
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-se-dela-vino