Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Víno (jak se co dělá - video)


AD MOB

Jak se dělá víno - Jak se co dělá

  • 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
  • v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
  • vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
  • na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
  • čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
  • hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
  • pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
  • pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
  • na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
  • Výroba vína:
  • hrozny se omyjí a rozdrtí
  • lisováním se z směsi získá mošt
  • mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
  • s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
  • bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
  • červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
  • růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
  • červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
  • během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
  • s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
  • po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
  • víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
  • při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
  • barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
  • na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
  • korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
  • víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně

Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video

**


351LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


241

Harmonika (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-harmonika


Jak se dělá harmonika - Jak se co dělá

  • harmonika diatonická má 10 dírek lze na ní zahrát 7 notová stupnice
  • chromatická harmonika má až 16 dírek a registr který umožňuje produkci více tónů
  • foukací harmonika se vyrábí z hruškového dřeva, které vlhkostí slin se tolik nerozpíná
  • díl s komůrkami se nazývá hřeben
  • jazýčky a kryt jsou z mosazi
  • dlouhý jazýček vydává nízký tón a krátký vysoký
  • jazýčky se nýtují na plech, který kryje komůrky hřebene
  • nýtují se nahoře i dole, aby se využil i vdechovaný vzduch
  • pak se jazýčky ladí, pokud je třeba tak se upilují
  • pak se kryt s jazýčky přinýtuje na dřevo s komůrkami
  • kryt celé harmoniky je z nerezové ocele, nebo stříbra někdy s pozlacením
  • náústek je z mosazi upravené pochromováním
  • náústek s registrem umožňuje posun o půltónu
  • vzduchem se zkouší funkčnost
  • harmonika se očistí a je připravena k balení

Jak se dělá harmonika - Jak se co dělá - video

**

233

Čipsy - Chipsy (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-cipsy


Jak se dělají čipsy - chipsy - Jak se co dělá

Ve videu uvidíte:
  • lupínky se musí vyrábět z čerstvých brambor aby neměly černé skvrny
  • brambory se operou
  • oloupou ve stroji s válci
  • brambory se pak třídí se dle velikosti
  • velké se překrojí
  • ve stroji se nakrájí na lupínky
  • z jedné brambory je asi 36 lupínků
  • plátky se znovu myjí asi 1 minutu ve vodě
  • zabaví se přebytečné vody
  • vloží do oleje 190°C teplého
  • smaží se 3 minuty
  • odstraní se přebytečný olej
  • osolí se
  • elektronicky se vyřadí vadné lupínky se skvrnami
  • dále uvidíte
  • výrobu extrudovaných pochoutek

Jak se dělají čipsy - Jak se co dělá - video

**

200

Jaká energie je ekologická? | jaka-energie-je-ekologicka


Lidé stále více uvažují zda získávání "ekologické" je opravdu ekologické.
Uveďme si pár příkladů získávání energie v současnosti a zjistíme, že každé nějak negativně ovlivňuje životní prostředí.


  • uhelné elektrárny - znečištění ovzduší, oxid uhličitý, těžba uhlí, změna krajiny, zástavba orné půdy


  • plynové elektrárny = znečištění ovzduší, oxid uhličitý, zástavba orné půdy


  • jaderné = jaderný odpad, možnost úniku radioaktivní látky, páry z chladících věží, zástavba orné půdy


  • větrné elektrárny = velká energetická náročnost při jejich výrobě, spotřeba barev na nátěry, náklady na údržbu , relativně malý výkon, nevyrábí bez větru, relativně vysoká hlučnost, zabíjí ptáky, hyzdí krajinu, její stín snižuje výnosy na polích, zpomalení rychlosti větru v nízkých výškách

  • solární elektrárny fotovoltaické = hyzdí krajinu, zabírají často úrodnou půdu, v noci nevyrábí elektřinu, jejich výroba i likvidace je energeticky/ekologicky náročná

  • solární termo elektrárny zrcadlové = zábor půdy, spalují hmyz i ptactvo, které se ocitne v místě koncentrace paprsků


  • termální vrty = ochlazování podzemních vrstev, možnost zemětřesení


  • přílivové / odlivové elektrárny = zpomalování otáčení Země




24

Jak na pavouky - obrázek | jak-na-pavouky-obrazek-id-178


Pavouci snižují množství především létajícího hmyzu a v přírodě jsou velmi důležití.
V domácnosti snížíme jejich stav tím, že jim zabráníme vniknutí do bytu (sítě v oknech, dveřích),
dále vysajeme pavučiny, očistíme stěny.
Pavouci se často líhnou na jaře z vajíček kladených na podzim, proto se dříve dělaly před
na jaře před Velikonocemi důkladné očisty domácností.
Pavouka je nejlépe přiklopit sklenicí, mírně sklenici naklopit, vsunout starou pohlednici, nebo
tenký plech tím se sklenice zároveň přikryje a odnést a vypustit pavouka do přírody.



Pokud máte arachnofobii - chorobný strach z pavouků zkuste použít
Biolit na pavouky (cena cca 150 korun) je kontaktní a povrchový insekticid v podobě aerosolu s moderním aplikátorem. Pro použití v domácnostech na přímé usmrcení vyskytnuvšího se pavouka a jiného lezoucího hmyzu (mravenci, rybenky, švábi) nebo pro aplikaci na povrchy, kde se pavouci vyskytují (zdi, stropy, podlahy, rohy) a na cesty, kudy se dostávají dovnitř. Účinnost přípravku zůstane na povrchu zachována po dobu 8 týdnů, pokud není povrch omyt nebo vystaven příménu slunečnímu záření.


Cobra super proti létajícímu a lezoucímu hmyzu
Distributor: SC Interstar Chim S.A.
Cobra super kombinovaná proti létajícímu i lezoucímu hmyzu. Rychle hubí létající hmyz jako mouchy, komáry, vosy, moly, mravence, ovády apod. Působí okamžitě a dlouhotrvajícím způsobem na všechen lezoucí hmyz jako jsou mravence, švábi, pavouci uvnitř i ve venkovních prostorách.
196

Umělá inteligence - poslání člověka ve Vesmíru | umela-inteligence-poslani-cloveka-ve-vesmiru


Každý tvor na zemi má svoje místo, své poslání. Pokud jej ztratí, často zanikne (i jako živočišný druh).
Poslání člověka je vytvořit za sebe náhradu - robota - umělou inteligenci.
Proč? Protože člověk je velmi křehký a choulostivý robot, který vznikl evolucí. Stáčí pár minut bez kyslíku a umírá, nebo výměna orgánů, či končetin je velmi náročný, nákladný a riskantní zákrok. Pro všechny tyto nedostatky se člověk snaží nejdříve vytvořit náhražky orgánů, které budou stále lépe fungovat a napodobovat funkci přirozených (původních) orgánů, ale největším tahounem vývoje umělé inteligence je tvorba her. Na konci tohoto procesu bude umělá bytost, která bude schopna racionálně MYSLET a bude prožívat emoce (spokojenost, nespokojenost).

Myslím, tedy jsem?
Jeden citát říká, že pokud něco vyhodnocuje údaje a hledá řešení "myslí", a pokud to myslí, má to i duši.
Citát snad říká, že myšlení je dáno jen "člověku" a nikdo jiný již nemůže něco podobného zažít, ale není to pravda. Přemýšlí všechny organizmy, které mohou ukládat data do paměti a dle určité situace je vyhodnocovat a jimi se řídit.
U vyšších savců (pes,kočka - šelmy všeobecně) můžeme dobře pozorovat nejen promýšlení nějaké lumpačiny, ale také jejich emoce (strach, radost, dobrou náladu, stesk, pokleslost atd.).
Tedy vidíme, že myšlení a emoce nejsou jen výsadou člověka, ale všech, kteří mají složitou nervovou soustavu a jsou schopni do paměti ukládat zkušenosti, tedy mají nervové centrum - mozek.

Umělý člověk dostane do vínku sadu instinktů tak, jako je to u člověka a bude tak, jako člověk vybaven senzory (nervovým zakončením), které budou dávat informace o tvaru, barvě, intenzitě záření (oční nerv u člověka), teplotě (nervy v pokožce) atd. Na základě těchto "vrozených" i získaných informací se bude robot, tak jako člověk, rozhodovat zda se například dotkne horkého předmětu, který by jej mohlo poškodit.
Bude však také postaven před problém "riskovat", to znamená, že se například bude muset v krátkém čase dostat ke zdroji energie i za cenu možného sebezničení.

Bude moci robot prožívat emoce?
Ano, pokud bude tak naprogramován tak je bude mít. Emoce máme na základě nějakých uložených zkušeností, ale také si tam přidala své i příroda.
Člověk, pokud zažívá příjemné vjemy a prožité události mu nepřinesly bezprostřední trauma bývá spokojený, v opačném případě se snaží najít řešení, jak dosáhnout stavu pohody a to jej nutí k hledání nových řešení (tím je zajištěn neustálý technologický vývoj).
Tak i robot bude naprogramován, že pokud všechny vjemy nebudou v pořádku, hold bude muset hledat důvod proč tomu tak není a pokusit se sjednat nápravu. V principu bude dělat to, co člověk a jiné organizmy.
Bude mít, tak jako člověk přístup k internetu, přístup do databáze, kam budou všichni roboti ukládat své zkušenosti a to mu ulehčí správné rozhodování.

Udělá člověk pro robota partnerku - ženu?
Nechme překvapit.


Editace: 24.8.2018 - 11:43
Počet článků v kategorii: 351
Url:jak-se-dela-vino

AD
11 Share
Share
Tweet