Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Víno (jak se co dělá - video)


AD MOB

Jak se dělá víno - Jak se co dělá

  • 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
  • v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
  • vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
  • na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
  • čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
  • hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
  • pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
  • pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
  • na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
  • Výroba vína:
  • hrozny se omyjí a rozdrtí
  • lisováním se z směsi získá mošt
  • mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
  • s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
  • bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
  • červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
  • růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
  • červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
  • během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
  • s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
  • po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
  • víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
  • při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
  • barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
  • na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
  • korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
  • víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně

Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video

**


359LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


354

Silikagel k čemu slouží Silica Gel | silikagel-k-cemu-slouzi


Silikagel - například sáčky obsahující gelové kuličky s nápisem Nejíst! - použití

silikagel.png
  • odstranění, pohlcování vlhkosti
  • je nehořlavý, netoxický a chemicky inertní (přesto opravdu nejíst)
  • pokud je již nasycen vodou je možné ho vysušit ohřátím na 120–150 °C a znovu použít
  • v laboratořích se používají při práci s exsikátory (nádobami k vysoušení materiálu)
  • používají se při uchovávání laboratorních vzorků
  • dokáže vysušit na 40% vlhkosti
  • Uplatnění v domácnosti
  • v granulích pro domácího mazlíčky
  • v dózách se semeny, rýží, luštěninami...
  • v krabičkách s čaji, kořením...
  • v sáčcích se semeny rostlin
  • ve vakuových pytlích se skladovaným oblečením, aby nezatuchlo
  • pomocí silikagelu dokonce někdy podaří rozchodit i utopený mobil, či menší elektroniku



Date: 17.12.2020 - 09:34
27

Herbicid na plevel v bramborách | herbicid-na-plevel-v-bramborach-id-186


Selektivní herbicid ničí jen vyznačený druh plevele, neselektivní, nebo totální ničí vše !!!

AGIL 100 EC - 1 l - 1400 KČ
Selektivní postřikový herbicid určený k postemergentnímu hubení jednoděložných jednoletých a vytrvalých plevelů v cukrovce, bramborách, lnu, hrachu, řepce ozimé i jarní, jeteli, vojtěšce, sóji, jahodníku, rajčatech, cibuli, zelí, paprice, mrkvi, petrželi, slunečnici, bobu, pelušce, kmínu, svazence, hořčici, máku, sadech, lesních kulturách a lesních školkách.
Obsah: Propaquizafop 100 g/l

BASTA 15 - 1 l 800 KČ
Neselektivní herbicid určený k ničení plevelů v sadech, vinicích, okrasných kulturách a v lesnictví a k regulaci dozrávání a usnadnění sklizně brambor, řepky, slunečnice, luskovin, vojtěšky a jetele.
Obsah: Glufosinate-ammonium 150 g/l

COMMAND 36 CS - cena 1 l / 4 733 Kč
Selektivní herbicid k hubení svízele přítuly a dalších dvouděložných plevelů.
Obsah: Clomazone 360 g/l

DOMINATOR - 1 l / cca 280 Kč
totální herbicid k postřiku jednoletých i vytrvalých plevelů na orné půdě před setím a po sklizni
Obsah: Glyphosate-IPA 480 g/l

IPIRON 45 SC - 1 l cena cca 700 KČ
postřikový selektivní herbicid ve formě suspenzního koncentrátu k postřiku dvouděložných plevelů v bramborách, luskovinách, mrkvi, petrželi, celeru, lnu, slunečnici, ozimých obilninách, kukuřici, kmínu a fenyklu.
Obsah: 450 g/l linuron

PANTERA QT - 1 l cca 1 000 KČ
selektivní herbicid − graminicid k postemergentnímu postřiku jednoletých trávovitých plevelů a pýru plazivého v cukrovce, krmné řepě, bramborách, hrachu, lnu, slunečnici, ozimé i jarní řepce, kmínu, máku, hořčici bílé, ovocných dřevinách, lesních školkách a lesních kulturách.
Obsah: Quizalofop-P-tefuryl 40 g/l

PANTERA QT - 1 l cena cca 800
selektivní herbicid − k hubení jednoletých trávovitých plevelů a pýru plazivého v cukrovce, krmné řepě, bramborách, hrachu, lnu, slunečnici, ozimé i jarní řepce, kmínu, máku, hořčici bílé, ovocných dřevinách, lesních školkách a lesních kulturách.

PERTUS - 1 l cena cca 4 500 KČ
slouží k postřiku proti jednoletým dvouděložným plevelům v řepce olejné a bramborách.
Obsah: clomazone 360 g/l


SENCOR 70 WG - 0,1 kg cca 250 KČ
selektivní postřikový herbicid ve formě dispergovatelného granulátu k postřiku plevelů v porostech brambor, hrachu, rajčat a vojtěšky.
Obsah: Metribuzin 70 %
116

Kdy sázet cibuli sazečku od poloviny března do pul dubna | kdy-sazet-cibuli-sazecku-od-poloviny-brezna-do-pul-dubna-id-707


Cibuli sazečku sázíme od poloviny března do poloviny dubna
Sazečku skladujeme při teplotě +20, nebo měsíc před sázením
dáme do místnosti s teplotou +25 stupňů aby nevybíhala do květu.
Sází se 10 cm od sebe do řádků 25 cm vzdálených.
203

Jak přežít horka v bytě či chalupě | jak-prezit-horka-v-byte-ci-chalupe


V horkých dnech léta 2015 se za klimatizaci - ochlazení místností spotřebovala mnoho energie a přitom je možné i ušetřit.
Několik zásad jak se bránit přehřání místností:

  • větráme, nebo necháme okna otevřena až po poklesu venkovních teplot (po západu slunce), přes den zajistíme jen nutný přívod vzduchu do místnosti

  • nepoužíváme, nebo omezíme provoz spotřebičů, které uvolňují teplo (trouba, žehlička)

  • zatáhneme venkovní žaluzie, markýzy, stříšky, aby do místností nešlo přímé sluneční světlo

  • ventilátor otočný má mnohem nižší spotřebu jak klimatizace a může svůj účel splnit stejně dobře

  • klimatizaci pouštíme například jen před spaním, abychom rychleji usnuli a ušetřili tak

  • osprchovaní vlažnou vodou







154

Česnek - pěstování - sklizeň | cesnek-pestovani-sklizen-id-2340


Česnek výsadba - na podzim koncem listopadu.
Místo: suchší, slunné, tři roky nepoužívané pro pěstování česneku
Hloubka 10 cm
Jak měsíček špičkou nahoru, ploškou - kořínkem dolů

Něco sázím i na jaře v dubnu, ale ten pak nedělá měsíčky, ale cibulku.
Výhoda je, že oloupáním velké cibulky získám rychle potřebné množství
oloupaného česneku.

26. července - Svatá Anna
Někdo květy odstraňuje, ale zase hrozí riziko nákazy rostliny,
zato budou větší cibulky, pokud rostlina nedostane infekci.
Květy je třeba pak odstraňovat, co nejdříve, než začnou řádit choroby.
Já květy nevylamuji.
Česnek sklízím, když začnou pukat obaly květů, celkově již rostlina
zasychá, špička už taky sesychá a je to přibližně kolem svátku
Svaté Anny.




Sušení, skladování česneku
Odstřihnu květy, cibulky očistím od hlíny, svážu do věnců, jako pampelišky.
Suším na průvanu a ve stínu, například v průjezdu.
Skladuji do mrazů v průjezdu, pak odnesu na suché místo,
kde nemrzne.


Editace: 24.8.2018 - 11:43
Počet článků v kategorii: 359
Url:jak-se-dela-vino

AD
11 Share
Share
Tweet