Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Víno (jak se co dělá - video)


AD MOB

Jak se dělá víno - Jak se co dělá

  • 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
  • v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
  • vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
  • na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
  • čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
  • hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
  • pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
  • pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
  • na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
  • Výroba vína:
  • hrozny se omyjí a rozdrtí
  • lisováním se z směsi získá mošt
  • mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
  • s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
  • bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
  • červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
  • růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
  • červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
  • během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
  • s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
  • po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
  • víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
  • při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
  • barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
  • na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
  • korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
  • víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně

Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video

**


355LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


48

Kdo je dodavatel elektřiny a nejlepší dodavatel - anketa | kdo-je-dodavatel-elektriny-a-nejlepsi-dodavatel-anketa-id-217


Dodavatel elektřiny je společnost, která tuto komoditu nakupuje od jejich
výrobců a pak jí prodává spotřebitelům.
Dodavatel musí mít na tuto činnost licenci od Energetického regulačního úřadu.
Výhodou pro výrobce elektřiny je, že dodavatel někdy nakupuje
tento produkt s předstihem a výrobce má tak zajištěn
odbyt na sjednané období.
Ekonomicky silní dodavatelé mohou nabídnout a zaručit spotřebiteli
"bezpečnější" služby (sjednávají ceny a objemy s výrobcem z pozice finanční garance,
mají lepší vyjednávací podmínky)
a nehrozí tak nenadálé nepříjemné záležitosti například kdy spotřebitel přešel k
neznámému dodavateli a nadělal si jen spoustu problémů a nepříjemností.
60

Kožušice výroba dřevěných srubů | kozusice-vyroba-drevenych-srubu-id-244


Kožušice, okres Vyškov. Výroba srubů.
//cs.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%BEu%C5%A1ice


Obrázek výroby srubu v Kožušicích:
256

Koblihy (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-koblihy


Jak se dělají koblihy - Jak se co dělá

  • koblihy dříve masné pečivo se smažily ve vepřovém sádle
  • holandští přistěhovalci je přivezli do Ameriky, tehdy měly tvar koule
  • přišlo se na to, že pokud se ze středu část těsta odstraní, kobliha se lépe propeče a tak vznikly vdolky
  • vdolky známe kynuté a třené
  • třené vdolky se dávkují přímo z trysek do horkého oleje a smaží se 1,5 minuty
  • Kynuté vdolky:
  • hnětací stroj vypracuje těsto
  • pak se vytvoří placka
  • vyválí se na tloušťku 2cm
  • posype se skořicí a svine v roládu
  • práškový škrob z kukuřice zabrání přilnutí těsta na krájecí nože
  • nastříhané koblihy jdou do kynárny na 20 minut kde obsažené kvasnice těsto nakynou
  • koblihy se smaží 2 minuty v oleji, automat je i obrátí v polovině cesty smažící pánví
  • po opuštění smažící pánve se koblihy zalijí polevou, kterou vzduch odfoukne a zůstane tak jen tenká vrstva na koblize

Jak se dělají koblihy - Jak se co dělá - video

**

272

Nerezová ocel (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-nerezova-ocel


Jak se dělá nerezová ocel - Jak se co dělá

  • vynález nerezové oceli začátkem 20. století
  • základní příměsí je chróm, který na povrchu vytváří oxidací ochrannou vrstvu
  • s nerezovou ocelí se nejčastěji setkáme u jídelních příborů, nádobí, dřezů atd.
  • nerezovou ocel lze znovu recyklovat a tím ušetřit mnoho energie i drahého materiálu
  • recyklovaný materiál se vloží do pece a přidá se i nikl pro zvýšení pevnosti a korozivzdornosti
  • směs se zahřeje obřími elektrodami až do roztavení a pak se nalije do rafinovací pece
  • do rafinovací pece se vhání argon a kyslík a tím se vypálí, nebo vysráží některé nečistoty
  • čistá ocel se vypouští do dlouhé formy
  • chladnoucí pás se rozdělí na menší kusy a označí speciální křídou pro horké povrchy
  • dále se pás protahuje válcovací stolicí a tím se prodlužuje až na délku 600 metrů a ztenčuje se
  • pak se pás mírně ochladí a navine na cívku
  • pás z cívky se musí znovu očistit v kyselině, kde se odstraní koroze
  • plech z cívky se znovu válcuje na požadovanou tloušťku a tím se i zhutní a také vyleští do hladkého povrchu
  • následuje další čistění a pás je již téměř jako zrcadlo
  • chróm se sloučí s atmosferickým kyslíkem a vytvoří oxid, který ocel chrání před korozí

Jak se dělá nerezová ocel - Jak se co dělá - video

**

80

Past na myši tenký pás plechu a pod ním nádoba | past-na-mysi-tenky-pas-plechu-a-pod-nim-nadoba-id-320


Past na krysy, potkany a myši.
Na bedýnku připevníme pás hladkého plechu tak
tenkého aby se ohnul pod váhou myši, která pokud
se dostane na jeho volný konec vlastní váhou způsobí
prohnutí pásku a sklouzne do plastového sudu - kbelíku, který stojí
pod koncem pásky.
Na dno kbelíku vložíme pochutiny (ořechy, špek, sálám,
pšenici atd.), myš neodolá a bude po proužku plechu,
který posypeme strouhaným sýrem,
snažit dostat se k návnadě a tím způsobí prohnutí plechu
a pokud bude plech hladký, myš již nemá šanci viz video.
Na dno kbelíku můžeme nalít milimetr stolního oleje, myš
pak nemůže vylézt po stěně ven. Kbelík pravidelně
kontrolujeme zda se v ocitl nějaký hlodavec, nebo naše kočka.

**


Editace: 24.8.2018 - 11:43
Počet článků v kategorii: 355
Url:jak-se-dela-vino

AD
11 Share
Share
Tweet