Víno (jak se co dělá - video)
AD MOB
Jak se dělá víno - Jak se co dělá
- 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
- v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
- vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
- na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
- čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
- hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
- pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
- pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
- na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
- Výroba vína:
- hrozny se omyjí a rozdrtí
- lisováním se z směsi získá mošt
- mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
- s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
- bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
- červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
- růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
- červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
- během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
- s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
- po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
- víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
- při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
- barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
- na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
- korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
- víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně
Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
V zelenině (mrkev, petržel, okurky atd.) se mi osvědčilo
vyplet záhon a posypávat mezi řádky travou ze sekačky.
Vrstvička trávy zabraňuje rychlému vysychání, pukání
zeminy a navíc značná část plevelů má snížené podmínky pro klíčení
a růst (teplo, světlo, přístup vzduchu). Navíc tráva slouží, i jako hnojivo a ušetříme za
chemické herbicidy.
vyplet záhon a posypávat mezi řádky travou ze sekačky.
Vrstvička trávy zabraňuje rychlému vysychání, pukání
zeminy a navíc značná část plevelů má snížené podmínky pro klíčení
a růst (teplo, světlo, přístup vzduchu). Navíc tráva slouží, i jako hnojivo a ušetříme za
chemické herbicidy.
Jak se dělají ocelové sudy - Jak se co dělá
- ocelové sudy, barely, bečky
- počátky barelů na konci 19. století pro ropný průmysl
- dřevěné sudy nebyly dokonale těsné a hrozilo velké nebezpečí požárů
- spoje prvních sudů nebyly tak těsné, proto se lemy začaly svařovat
- lis vystřihne dno barelu
- na lem víka se nastříkne těsnící tmel
- podobně se vystřihnou i víka a olemují se na přesnou míru
- do víka se nalisují fitinky - napouštěcí a vypouštěcí otvor a otvor pro únik vzduchu při plnění sudu kapalinou
- ze svitku plechu se nastřihají obdélníkové tabule budoucího pláště sudu
- plech se stočí na stáčecím stroji do tvaru válce a svaří se spoj na odporovém svářecím automatu
- na koncích válce se s vytvoří příruby - lemy na dokonalé spojení s víkem a dnem sudu
- na zaválčovačce se vytvoří dva pruhy které sud vyztuží a také se po nich snadněji kutálí
- přidá se víko a dno a spoje se zaválcují (srolují) v nepropustný 7 vrstvý šev
- barely se kontrolují tlakem vzduchu, který v případě netěsnosti uniká přes spoje, které jsou natřeny mýdlovým roztokem a začnou se tvořit bubliny v místě kde spoj netěsní
- těsné barely se nastříkají barvou a barva se vypálí v peci
- otvory se zazátkují a ten na vzduch se zaplombuje
Jak se dělají ocelové sudy - Jak se co dělá - video
Jak se dělají karty - Jak se co dělá
- původ hracích karet je v Číně v 9. století
- balíček obsahuje 52 karet a 4 barvy
- materiál dvě vrstvy kartónu spojeného lepidlem tudíž není vidět skrz
- nejdříve se vytvoří vzor pro tiskové desky
- pak se dělá digitální obtah pomocí laseru se přenesou body na čistý film
- laminovací stroj spojí vyvolané filmy s kartónem a tím se vytvoří obtah jak budou karty vypadat
- nyní se vyrobí tiskové desky z polymeru za pomocí počítače jsou leptány vzory
- připraví se barvy do barevnice žlutá modrá a červená
- desky s kartami jsou připevněny k rotujícímu válci a dochází k tisku
- kombi je kráječ který již rozdělí kartón na jednotlivé karty
- karty jsou složeny do balíčků a odstřihnou se jim rohy v rohové stolici
Jak se dělají karty - Jak se co dělá - video
Jako každý rok se potýkáme ze škůdcem mandelinkou bramborovou.
Malé plochy není třeba chemicky ošetřovat, stačí brouky a larvy sesbírat do kbelíku a pak je usmrtit.
U větších ploch bychom tohle asi nezvládli a je třeba postřik přípravkem.
Rizika pro člověka a životní prostředí
MOSPILAN 20 SP je prášek rozpustný ve vodě. Po nástřiku na list se dostává do nově se vytvářejících stvolů a listů, ale ne do hlízy, tak působí na larvy brouka, které se živý listím. Způsobuje jejich ochrnutí a následné uhynutí.
Pro člověka je přípravek škodlivý.
Ochranná lhůta je vyznačena v příbalovém letáku.
Přípravek dále usmrcuje:
mšice, květopasy, molice, obaleče a jiný hmyz.
Malé plochy není třeba chemicky ošetřovat, stačí brouky a larvy sesbírat do kbelíku a pak je usmrtit.
U větších ploch bychom tohle asi nezvládli a je třeba postřik přípravkem.
CALYPSO 480 SC
CALYPSO 480 SC, který působí na nervovou soustavu hmyzu a způsobí jeho ochrnutí a uhynutí.Rizika pro člověka a životní prostředí
- R 40 Podezření na karcinogenní účinky
- R 43 Může vyvolat senzibilizaci při styku s kůží
- R 20/22 Zdraví škodlivý při vdechování a při požití
- R 52/53 Škodlivý pro vodní organismy, může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí
MOSPILAN 20 SP
Dále jako nejlepší se momentálně jeví MOSPILAN 20 SP.MOSPILAN 20 SP je prášek rozpustný ve vodě. Po nástřiku na list se dostává do nově se vytvářejících stvolů a listů, ale ne do hlízy, tak působí na larvy brouka, které se živý listím. Způsobuje jejich ochrnutí a následné uhynutí.
Pro člověka je přípravek škodlivý.
Ochranná lhůta je vyznačena v příbalovém letáku.
Přípravek dále usmrcuje:
mšice, květopasy, molice, obaleče a jiný hmyz.
Identifikace rizik
- 2.1. Klasifikace přípravku podle směrnice EU 1999/45/ES a zákona č. 356/2003 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích
- Přípravek je klasifikován jako nebezpečný přípravek:
- Xn Zdraví škodlivý: R 20/22 Zdraví škodlivý při vdechování a při požití
- 2.2. Označení přípravku z hlediska rizik pro necílové organismy a životní prostředí podle směrnice 91/414/EEC
- SP1: Zabraňte kontaminaci vody přípravkem nebi jeho obalem. (Nečištěte aplikační zařízení v blízkosti povrchové vody/zabraňte kontaminaci vody splachem z farem a cest).
- SPe 3: Za účelem ochrany vodních organismů dodržte neošetřené ochranné pásmo 3m vzhledem k povrchové vodě. (Pro ošetření řepky olejky)
- 2.3. Nepříznivé fyzikální-chemické účinky, účinky na lidské zdraví a životní prostředí, prostředí a symptomy vztahující se k použití a možnému nevhodnému použití přípravku:
- Přípravek je zdraví škodlivý při vdechování a při požití.
- Může být nebezpečný pro životní prostředí.
- Pro vodní bezobratlé organismy je škodlivý.
- Přípravek nesmí být použit jinak než je uvedeno v návodu na použití.
- Chraňte před dětmi a nepoučenými osobami.
Jak se dělá rostlinný olej - Jak se co dělá
- rostlinný olej se získává lisováním převážně semen a plodů rostlin
- hlavní plodiny pro výrobu rostlinného oleje jsou slunečnice, kukuřice, bavlník, sojové boby, len, konopí, sezam, canola (brukev řepka), kanolový olej
- Lisování za studena:
- jen malé podniky používají tuto technologii, ale olej je světlejší a chutnější
- semena slunečnice se nasypou do nízkotlakého lisu
- teplota při lisování nepřesáhne 40°C, odtud tedy název "lisování za studena"
- na lisování se používá vřetenový lis a je třeba bedlivě hlídat teplotu vznikající lisováním, aby olej nebyl znehodnocen
- ze 100 kg semen slunečnice se získá 38 litrů oleje vysoké kvality
- zbytky po lisování - pokrutiny - jsou používány, jako krmivo pro hospodářská zvířata
- po lisování se olej filtruje
- olej uchováváme ve skleněných tmavých láhvích, aby nebyl znehodnocen - plastové láhve jsou naprosto nevhodné
Jak se dělá rostlinný olej - Jak se co dělá - video
Editace: 24.8.2018 - 11:43
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-se-dela-vino
AD