Vrtulník na lidský pohon
AD MOB
Video o tom, že létání nemusí být energeticky náročná záležitost.
Studenti z univerzity v americkém Marylandu sestrojili vrtulník na lidský pohon.
V roce 2012 s ním vytvořily rekord když se toto zařízení vznášelo 20 cm nad zemi
po dobu 50 sekund.
Video - vrtulník na lidský pohon
**
Studenti z univerzity v americkém Marylandu sestrojili vrtulník na lidský pohon.
V roce 2012 s ním vytvořily rekord když se toto zařízení vznášelo 20 cm nad zemi
po dobu 50 sekund.
Video - vrtulník na lidský pohon
**
357LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Past by měla být denně kontrolována a myš co
nejdříve usmrcena. Z etických důvodů není
tento způsob lovení myší doporučován a uvažuje se
o jeho zákazu.
Jedná se o obdélníkovou past s prolisem, který
je pokryt lepidlem a uprostřed je návnada.
Myš uvízne v rosolovitém lepu a nemůže z pasti odejít.
Pasti s lepidlem se používají i na krysy a potkany.
**
nejdříve usmrcena. Z etických důvodů není
tento způsob lovení myší doporučován a uvažuje se
o jeho zákazu.
Jedná se o obdélníkovou past s prolisem, který
je pokryt lepidlem a uprostřed je návnada.
Myš uvízne v rosolovitém lepu a nemůže z pasti odejít.
Pasti s lepidlem se používají i na krysy a potkany.
**
Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá
- zmrzlina se vyráběla již před vynálezem chladniček, ovšem byl to luxus jen pro majetné občany
- přísady se vkládaly do mísidla jenž bylo v nádobě s ledem a slanou vodou což vedlo k ochlazení směsi pod pod mrazu, protože sůl rozpouští led, ale zároveň při tomto procesu dochází k ochlazení okolí, protože při změně ledu ve vodu se teplo spotřebovává - opačný proces je při kondenzaci par, kdy se teplo uvolňuje například před bouřkou
- po vynálezu chladících zařízení nastala revoluce zmrzlinářského průmyslu
- Výroba zmrzliny:
- základní surovina je čerstvá smetana, která se napustí do mixéru, kde se smíchá se sušeným mlékem, stabilizátory a emulgátory
- stabilizátory brání zmrzlině v krystalizaci
- emulgátory umožní provzdušnění směsi při šlehání
- dále se přidává cukr a kukuřičný sirup
- směs se musí zahřát na 72°C na 30 minut, aby došlo k pasterizací - usmrcení bakterií
- další proces je homogenizace, zmrzlina získá na hladkosti
- zmrzlina se chladí a přidá se vanilkový koncentrát
- zmrzlina se dále chladí a šlehá, aby vznikal odlehčená, nadýchaná tuhá hmota
Jak se dělá zmrzlina - Jak se co dělá - video
**
Jak se dělá sklo tepelně tvarované - Jak se co dělá
- skleněné ozdobné předměty se tvoří foukáním a tvarováním za tepla
- při foukání skla se vhání vzduch to rozžhavené skleněné baňky za stálého otáčení
- při tvarování skla se žhavé sklo tvaruje do formy
- na výrobu těchto předmětu (talířů, táců) se používá tabulové sklo
- na papír se nakreslí obrys táce a položí tabule skla
- nožem na řezání skla se obřeže tvar táce na sklo
- gumovým tloučem se tlačí na sklo vedle obrysu a tak, aby sklo puklo v obrysu
- přebytečné sklo se odřízne a rozlomí - zůstane sklo ve tvaru obrysu táce
- sklo tvaru talíře se položí na kresbu a obkreslí se obrysy a doplní barvy, povrch se může í stříkat pistolí na nanášení barev
- sklo se vloží do formy, která snáší vysoký žár
- v peci se pak sklo rozžhaví na 843°C, je vláčné jako karamel a vlastní vahou klesne do formy čímž kopíruje její povrch, jako lívanec vložený do talíře
Jak se dělá sklo tepelně tvarované - Jak se co dělá - video
**
Jak se dělá vířivka - Jak se co dělá
- vířivka má svůj vzor v přírodních vřídlech a horkých pramenech
- vířivka působí hojivě na svaly
- vířivky se začaly prosazovat kolem roku 1950 a mnozí lidé si tak začali plnit sen mít své vlastní lázně doma na zahradě
- moderní vířivka má až 100 trysek, které vytváří vlny jenž působí příznivě na napjaté svaly
- výroba vířivky počíná akrylovou deskou napnutou v rámu, která se vloží do pece
- jakmile se deska začne teplem prohýbat položí se na formu a z formy se začne odsávat vzduch
- deska se tím vytvaruje dle formy do jejich záhybů a pak se ochladí, aby si uchovala tvar
- dno vany se pak zpevní nástřikem z pryskyřice a laminátového vlákna
- další nástřik je z polyuretanové pěny, jako tepelná izolace
- vaně se oříznou hrany, okraje se obrousí
- vyvrtají se otvory a namontují se trysky, jejichž obvod se těsní silikonovým tmelem
- k tryskám se připojí vždy dvě hadice, jedna na vzduch a druhá na vodu
- vodu dodává čerpadlo z vany
- do vany je možno přidat i osvětlení
- na vše se znovu nanese izolační pěna a celý komplet vany se obalí fólií
- na celý obvod vany se namontuje ozdobné obložení
Jak se dělá vířivka - Jak se co dělá - video
**
Granule je nutné dávkovat, aby je pozřelo, co nejvíce
jedinců, musí se denně doplňovat do misek určené množství
granulí. Velké množství na jednom místě není tak efektivní, jako
více míst s několika granulemi, protože je větší naděje, že
návnadu sní více jedinců.
Problém je v tom, že ne vždy je možné denně dávkovat určité
množství granulí ručně, když například na chalupu přijíždíme jen
jednou za týden, nebo i za delší dobu.
Tento problém by snadno vyřešil dávkovač jedu se zásobníkem.
Skládal by se z krmítka, ozubeného kola a zásobníku granulí.
Kolo by se každých 24 hodin pootočilo o jeden zub a vypadlo
by tolik granulí, co by se vlezlo do mezery mezi zuby.
Jednalo by se o stejný princip, jako je u secí mašiny na setí
obílí viz obrázek.
Obrázek - dávkovač granulí k hubení potkanů a myší

jedinců, musí se denně doplňovat do misek určené množství
granulí. Velké množství na jednom místě není tak efektivní, jako
více míst s několika granulemi, protože je větší naděje, že
návnadu sní více jedinců.
Problém je v tom, že ne vždy je možné denně dávkovat určité
množství granulí ručně, když například na chalupu přijíždíme jen
jednou za týden, nebo i za delší dobu.
Tento problém by snadno vyřešil dávkovač jedu se zásobníkem.
Skládal by se z krmítka, ozubeného kola a zásobníku granulí.
Kolo by se každých 24 hodin pootočilo o jeden zub a vypadlo
by tolik granulí, co by se vlezlo do mezery mezi zuby.
Jednalo by se o stejný princip, jako je u secí mašiny na setí
obílí viz obrázek.
Obrázek - dávkovač granulí k hubení potkanů a myší

Editace: 1341063931
Počet článků v kategorii: 357
Url:vrtulnik-na-lidsky-pohon-id-207
AD