Puk hokejový (jak se co dělá - video)
Jak se dělá puk hokejový - Jak se co dělá
- první puky se vyráběly ze dřeva, ale klukům na rybníce stačil kámen, či zmrzlý kus zvířecího trusu
- moderní puk má průměr 7,5 cm a 2,5 cm na výšku
- puky obsahují 11 přísad, základem je přírodní kaučuk, 2 druhy oleje, minerály, práškové uhlí, uhličitan vápenatý, síra
- směs se promíchá na válci o šířce 1,5 metru a průměru 60 cm
- guma se pak vytlačí do válců o průměru puku a ty se nakrájí na před-puky, tedy rozměrově větší puky, které se následovně vytvarují ve formách lisem
- puky se ve formě stlačí a zahřejí na 140°C a při této teplotě vulkanizují po dobu 18 minut
- puky se nechají vychladnout 24 hodin
- z puků se odstraní přebytky vzniklé lisování do formy
- po obvodě puku je vroubkování, které zvětší tření mezi pukem a hokejkou a tedy i zlepší přesnost přihrávky
- nakonec se na puky natisknou loga
Jak se dělá puk hokejový - Jak se co dělá - video
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Je již jablko zralé vhodné ke sklizni
- orientuji se především podle chuti a barvy, jablko vhodné ke sklizni má již chuť, je sladké, voní, ale není ještě moučné (hubkovité, přezrálé)
Pokud odrůda je sladká, jablko již je sladké, chutné, ale ještě tuhé, sklízím... (pokud jsem očesal jablka ještě kyselá a hořká, již ve sklepě nedozrála a podržela si svou nechutnost až do jara) - po rozkrojení jablka vhodného pro sklizeň, jsou semena v jadřinci již tmavá / tmavohnědá až černá)
- dříve se určovalo dle toho, jak snadno lze jablko/stopku odlomit od větvičky.
Pokud se větvička přidržela u spojení se stopkou, stopka se pak naklonila (i s jablkem) od 90° a došlo k odlomení stopky
od větvičky, byl to další důkaz zralosti jablka.
V současnosti mají některé pozdní odrůdy tak pevné spojení stopky s větvičkou, že snadnost odlomení chce zkušenost.
- tradovalo se, že pokud táhnu za jablko a přidrženou větvičku u stopky a stopka se vytrhne z jablka, napovídá to, že
by jablko ještě mělo na stromě den či několik dnů setrvat, ale bylo to u starších odrůd,
které už dnes na zahradách téměř vymizely.
Vytržení stopky z jablka způsobí jeho rychlou zkázu.
Date: 07.10.2020 - 11:53
Když se urodí více ovoce, často dochází k polámání větví
a někdy i k úplnému zničení stromu.
Jak zabránit polámání přetížených větví?
Dobré je část nekvalitního ovoce obrat, aby se větev
odlehčila.
Pokud to nestačí, větve podkládáme podpěrami tak,
aby již větev nadzvedly a přenesly váhu ovoce na sebe.
Zhotovení podpěry se skládá ze tří prken - latí.
Jedna je nosná. Musí být dostatečně dlouhá, aby mohla nadzvednout větev.
Další se přibije nahoru, to tvaru písmene T, ale nosnou lať necháme
5cm přečnívat.
Další se přibije na nosnou i na T lať, jako vzpěra viz obrázek.
a někdy i k úplnému zničení stromu.
Jak zabránit polámání přetížených větví?
Dobré je část nekvalitního ovoce obrat, aby se větev
odlehčila.
Pokud to nestačí, větve podkládáme podpěrami tak,
aby již větev nadzvedly a přenesly váhu ovoce na sebe.
Zhotovení podpěry se skládá ze tří prken - latí.
Jedna je nosná. Musí být dostatečně dlouhá, aby mohla nadzvednout větev.
Další se přibije nahoru, to tvaru písmene T, ale nosnou lať necháme
5cm přečnívat.
Další se přibije na nosnou i na T lať, jako vzpěra viz obrázek.
Kupte si hrnec jak s termostatem, tak i s časovačem, tepelně izolovaný (dvojitá stěna, jako u termosky) šetří elektřinu.
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.
Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.
Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.
Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.
Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**VIDEO YOUTUBE
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.
Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.
Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.
Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.
Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**VIDEO YOUTUBE
Jak se dělají větroně - Jak se co dělá
- větroň je letadlo pro bezmotorové létání - plachtění
- větroň má hlavní části křídla, trup a ocas
- na stavbu větroně jsou přichystány formy
- kevlar para-aramidová látka se vloží do formy
- na kevlar se nanese epoxidová pryskyřice pro jeho zpevnění
- pryskyřice se nechá uschnout
- druhý den se nanesou uhlíkové pásy, aby trup vyztužily
- na formu pro křídla se nanese bílá barva, aby se větroně nepřehřívaly sluncem
- na barvu se položí potah z uhlíkových vláken
- na vlákna se nanese vrstva pryskyřice a znovu se položí další uhlíková látka
- pryskyřice se zahušťuje bavlněnými vločkami
- obě poloviny křídla se slepí dohromady
- další den se odstraní a začistí přebytečné lepidlo
- všechny plochy křídel a trupu se důkladně vyleští
- namontují se přístroje, křídla, podvozek, kryt, popřípadě pomocný motorek se zasouvací vrtulí
- větroň dokáže dosáhnout rychlosti až 300 km za hodinu
Jak se dělají větroně - Jak se co dělá - video
Pokud nemáme zakoupenou již přímo namíchanou penetraci
můžeme si udělat svou vlastní.
Složení penetrace omítky:
1 díl Duvilax BD-20 příměs do stavebních směsí
1 díl cementu
a až 8 dílů vody dle nasákavosti povrchu, aby penetrace pronikla řádně do povrchu
Tuto penetraci můžeme použít na oloupaná místa omítky pokud se již omítka více
nedrolí, jinak je třeba místo očistit následovně:
můžeme si udělat svou vlastní.
Složení penetrace omítky:
1 díl Duvilax BD-20 příměs do stavebních směsí
1 díl cementu
a až 8 dílů vody dle nasákavosti povrchu, aby penetrace pronikla řádně do povrchu
Tuto penetraci můžeme použít na oloupaná místa omítky pokud se již omítka více
nedrolí, jinak je třeba místo očistit následovně:
- omítky otlouct na cihlu
- mírně vyškrábnout spáry mezi zdivem, aby nová omítka se přichytla ve spárách
- očistit zdivo drátěným kartáčem
- vysát prach vysavačem
- napenetrovat
- našpricovat - špric 0,5 až 1 díl vápna (vápno proto, aby se špric udržel na zdivu ) , 1 díl cementu , 2 až 3 díly písku plaveného - říčního
- omitnout jadrovou omitkou (např. CEMIX)
- vrchní omítku pak zvolit buď štukovou , sádrovou a podobně
Editace: 20.8.2018 - 22:25
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-se-dela-puk-hokejovy