Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Jak určit zralost jablka je již jablko zralé


AD MOB

Je již jablko zralé vhodné ke sklizni

  1. orientuji se především podle chuti a barvy, jablko vhodné ke sklizni má již chuť, je sladké, voní, ale není ještě moučné (hubkovité, přezrálé)
    Pokud odrůda je sladká, jablko již je sladké, chutné, ale ještě tuhé, sklízím... (pokud jsem očesal jablka ještě kyselá a hořká, již ve sklepě nedozrála a podržela si svou nechutnost až do jara)
  2. po rozkrojení jablka vhodného pro sklizeň, jsou semena v jadřinci již tmavá / tmavohnědá až černá)
  3. dříve se určovalo dle toho, jak snadno lze jablko/stopku odlomit od větvičky. Pokud se větvička přidržela u spojení se stopkou, stopka se pak naklonila (i s jablkem) od 90° a došlo k odlomení stopky od větvičky, byl to další důkaz zralosti jablka.
    V současnosti mají některé pozdní odrůdy tak pevné spojení stopky s větvičkou, že snadnost odlomení chce zkušenost.
  4. tradovalo se, že pokud táhnu za jablko a přidrženou větvičku u stopky a stopka se vytrhne z jablka, napovídá to, že by jablko ještě mělo na stromě den či několik dnů setrvat, ale bylo to u starších odrůd, které už dnes na zahradách téměř vymizely.
    Vytržení stopky z jablka způsobí jeho rychlou zkázu.


Date: 07.10.2020 - 11:53

359LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


42

Jak poznám, že vápno přes zimu zmrzlo | jak-poznam-ze-vapno-pres-zimu-zmrzlo-id-201


Vyhašené vápno, které v zimě promrzlo, ztratí svou mazlavou konzistenci a celistvost,
mnohdy je hrudkovité, malta z něj vytvořená při nahození nedrží
na stěně, ale velmi rychle odpadne. Takové vápno je pro výrobu
malty naprosto nevhodné!


Na zimní období je třeba uschovat nádoby s vyhašeným vápnem
do místností, kde teplota neklesne pod bod mrazu.
Jámy s vápnem vyhloubené v zemi se zakryly deskami a na ně se dal ještě
isolační materiál. Na vápno v jámě se nasypala vrstva písku, která zabránila
promrznutí.
110

Jak vybrat tu správnou krbovou vložku | jak-vybrat-tu-spravnou-krbovou-vlozku-id-613


Chtěl bych přebudovat stávající elektrické vytápění na vytápění krbem, můžete mi prosím poradit co vše bych měl při výběru krbu nebo spíše krbové vložky zohlednit, abych vybral správnou krbovou vložku?

Děkuji
85

Drtiče odpadu průmyslové | drtice-odpadu-prumyslove-id-352


Jak se drtí odpadky na skládkách.
Jeden ze způsobů je že dvě obří válcové frézy
rotují proti sobě po určitou dobu a pokud dojde
k zablokování stroje, začnou se otáčet opačným
směrem a tím vyvrhnout předmět zpět a znovu se
jej pokusí rozmělnit. Jsou schopny rozdrtit i dřevěné
klády. Rozcupovaný materiál jede dopravníkem k
dalšímu zpracování.

**
294

Sardinky (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-sardinky


Jak se dělají sardinky - Jak se co dělá

  • ryby jsou zdrojem živin, minerálů, vitamínů, mastných kyselin Omega 3
  • sardinky se vloží do nádoby s ledovou vodou, aby se uchovaly čerstvé, tedy teplota pod +5°C
  • sardinky se třídí na 3 velikosti
  • z ryb se strojově odstraní šupiny, hlava, ocas a stroj ryby i vykuchá
  • ryby se skládají do konzerv ručně, aby se zabránilo vložení cizorodé látky a ručně se i váží a doplní do správné váhy
  • konzervy se obrátí dnem vzhůru a ve vyhřáté peci 100°C setrvají 20 minut
  • konzervy se doplní například rajským protlakem a vzduchotěsně zavíčkují
  • konzervy se opláchnou horkou vodou a sterilizují
  • konzervy se označí etiketami

Jak se dělají sardinky - Jak se co dělá - video

**

189

Problém igelitových tašek a sáčků v obchodech | problem-igelitovych-tasek-a-sacku-v-obchodech


Ti starší si jistě pamatují doby, kdy všechny tekutiny a nápoje byly baleny do skleněných láhví.
S tím, jak byla postupně zvládnuta technologie výroby plastových obalů, začaly se tyto využívat i na tekutiny a nápoje. Znamenalo to snížení váhy výrobku což ocenily hlavně ženy, které chodily ověšeny těžkými nákupními taškami.
Igelitové obaly také znamenaly revoluční zvýšení hygieny prodeje (představa že nám vlašský salát někdo balí do novin je sice hrozná, ale takové případy se stávaly).
Nyní někteří pohlížejí na plastové obaly (tašky, sáčky, pytlíky), jako na zlo a chtějí je zakázat. Důvodem je, že část těchto obalů končí v přírodě (úmyslně, ale i náhodou) a hyzdí ji.
Otázkou zůstává, jak se projeví případný zákaz jejich používání na hygieně prodeje a nemocnosti obyvatelstva.
Totiž , pokud například nakoupíme maso a část krve nám unikne do plátěné tašky, tak je na pováženou, jestli takovou tašku máme dále používat a riskovat tím, že vážně onemocníme.

Závěrem:
Pokud lidé třídí odpad a plastové obaly končí tam, kde mají, nepředstavují pro lidstvo hrozbu, ale naopak zvyšují komfort a hygienu při balení výrobků a extrémně snižují nebezpečí infekční nákazy žloutenkou, salmonelou atd.


Editace: 7.10.2020 - 12:14
Počet článků v kategorii: 359
Url:jak-urcit-zralost-jablka-je-jiz-jablko-zrale

AD
11 Share
Share
Tweet