Pěstování rajčat rady nápady
Pěstování rajčat
- venkovní rajčata je lépe předpěstovat, aby dříve rodily, než je zničí plísně a nemoci (vyset do kelímků v březnu - dubnu)- na záhony vysazovat po Zmrzlých (Ledoví muži 12 - 14 květen), nic se nestane, když vysadíme na venkovní záhon kolem 20. května
- do plytké, mělké vrstvy úrodné půdy, pod kterou je podklad neúrodného slínu a pod. se vyplatí rajčata sázet pod úhlem 30°, aby bylo možno i část stonku ponořit do hlíny. Stonek/lodyha pustí kořeny a tím zvýší příjem organických látek z půdy - zvýší se růst i úroda
- boční stonky se odlamují (pokud máme více rostlin vedle sebe a nechceme, aby se dotýkaly)
- vršky se také mohou zaštípnout po dosažení požadované výšky
- spodní listy trpí nejdříve napadením chorobami listů, tak je zahrádkáři odstraňují
- při napadení rostliny chorobou někteří zahrádkáři odstraní téměř všechny listy a ponechají jen listy na vrcholu rostliny
- rajčata by se měla co nejdříve zbavit ranní rosy, proto se dávají na záhon, kde svítí ranní slunce nejdříve, ale i tak mají rady sluníčko
- půdu by měla být bohatá na organické živiny, uhlík (řádně uležený kravský hnůj, kompostovaná tráva po sekání trávníku poslouží na prohnojení záhonu při podzimním rytí, znamenitě)
Date: 15.05.2021 - 09:44
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak se dělají peřiny - Jak se co dělá
- prachové peří je ne břiše hus, kachen a dalších vodních ptáků
- prachové peří je tvořeno navzájem propletenými vlákny, které tvoří kapsy
- vzduchové kapsy izolují před chladnou vodou
- peří se víří v komorách, nejlehčí prachové vystoupá nejvýš a přechází do další komory
- prachové peří se vyčistí, zbaví bakterií, roztočů a mastnoty
- přidají se antibakteriální a proti plísňové prostředky
- kontroluje se objemová hmotnost peří
- peří se nafouká do sypkoviny do jednotlivých kapes, které se pak prošijí na stroji
- sypkovina je hustá tkanina ze 100% bavlny a peří se z ní nedostane otvůrky ven
Jak se dělají peřiny - Jak se co dělá - video
Jak se dělá nerezová ocel - Jak se co dělá
- vynález nerezové oceli začátkem 20. století
- základní příměsí je chróm, který na povrchu vytváří oxidací ochrannou vrstvu
- s nerezovou ocelí se nejčastěji setkáme u jídelních příborů, nádobí, dřezů atd.
- nerezovou ocel lze znovu recyklovat a tím ušetřit mnoho energie i drahého materiálu
- recyklovaný materiál se vloží do pece a přidá se i nikl pro zvýšení pevnosti a korozivzdornosti
- směs se zahřeje obřími elektrodami až do roztavení a pak se nalije do rafinovací pece
- do rafinovací pece se vhání argon a kyslík a tím se vypálí, nebo vysráží některé nečistoty
- čistá ocel se vypouští do dlouhé formy
- chladnoucí pás se rozdělí na menší kusy a označí speciální křídou pro horké povrchy
- dále se pás protahuje válcovací stolicí a tím se prodlužuje až na délku 600 metrů a ztenčuje se
- pak se pás mírně ochladí a navine na cívku
- pás z cívky se musí znovu očistit v kyselině, kde se odstraní koroze
- plech z cívky se znovu válcuje na požadovanou tloušťku a tím se i zhutní a také vyleští do hladkého povrchu
- následuje další čistění a pás je již téměř jako zrcadlo
- chróm se sloučí s atmosferickým kyslíkem a vytvoří oxid, který ocel chrání před korozí
Jak se dělá nerezová ocel - Jak se co dělá - video
Jak si postavit dřevěný dům, 4 videa v anglickém jazyce.
Díl 1.
**VIDEO YOUTUBE
Díl 2.
**VIDEO YOUTUBE
Díl 3.
**VIDEO YOUTUBE
Díl 4.
**VIDEO YOUTUBE
Díl 1.
**VIDEO YOUTUBE
Díl 2.
**VIDEO YOUTUBE
Díl 3.
**VIDEO YOUTUBE
Díl 4.
**VIDEO YOUTUBE
Bude stačit i litrová sklenice od okurek s víčkem.
Do víčka uděláme díru aby jí mohl hlodavec prolézt
do sklenice.
Na dno sklenice nalijeme vrstvičku rostlinného oleje.
Můžeme přidat ořech, či jinou laskominu.
Hlodavec vleze do sklenice a spustí se na dno.
Nemůže se již vyšplhat zpět jelikož mu tlapky
kloužou po stěnách. Myš můžeme pak vypustit kočce,
ale pozor na nemoci a na otravu pokud myš před tím
někde sežrala otrávenou návnadu.
Do víčka uděláme díru aby jí mohl hlodavec prolézt
do sklenice.
Na dno sklenice nalijeme vrstvičku rostlinného oleje.
Můžeme přidat ořech, či jinou laskominu.
Hlodavec vleze do sklenice a spustí se na dno.
Nemůže se již vyšplhat zpět jelikož mu tlapky
kloužou po stěnách. Myš můžeme pak vypustit kočce,
ale pozor na nemoci a na otravu pokud myš před tím
někde sežrala otrávenou návnadu.
Základní ideou energetických štítků je, že kupující si velmi rychle v prodejně vybere spotřebič s nejmenší spotřebou energie, a tak se budou chovat všichni, čímž dojde k významnému snížení spotřeby energie.
Jak to vypadá v praxi?
Jestliže na počátku tohoto nápadu tyto štítky jen potvrzovaly, že značkové výrobky mají vynikající parametry i co se spotřeby energie týče, dnes už štítky jsou pro mnohé velmi nepřehledné, protože nejvyšší třídu má téměř každý spotřebič, a proto třída spotřeby A je doplňována ještě znaménkem +
Pro část nakupujících jsou pak již tyto štítky nepřehledné a raději před koupí výrobku spoléhají na recenze získané na internetu, které odráží zkušenost zákazníku, kteří si výrobek již zakoupili.
Čeká nás něco podobného u domů?
U domů a bytů je především problém, kdo v něm bydlí, a jaké má nároky na tepelný komfort (zatím co jeden protopí 15 kubíků dřeva za zimu, jeho sousedu v obdobném domě nestačí 40 - vždyť i ledničku má každý zapnutou na jiný stupeň chlazení ).
Další problém je k čemu štítek, když dům kupuji za účelem je zbourat.
Dále, jak správně změřit energetickou náročnost budovy, zda štítek odpovídá zkutečnosti?
Kupující pokud by kupoval dům za nízkých teplot kolem nuly a podobně, by mohl zkusit toto. Nyní 24 hodin se v domě nesmí topit a zkontroluji si, o kolik stupňů teplota poklesla, z toho si pak odvodím tepelné ztráty.
Změřit tepelný únik za chladného počasí pomocí termokamery, ALE POZOR. Dům musí být po určitou dobu vytápěn, aby únik tepla byl zřetelný. Tedy výsledek bude jiný pokud majitel prochladlého domu zatopil hodinu přede měřením, nebo topí nepřetržitě a zdi jsou prohřáté, tedy na kameře budou mnohem zřetelnější místa úniku tepla.
Můžete si zkusit vyžádat od prodávajícího účet, kolik protopí za sezónu, ale to je zase jen orientační, protože pokud bude vytápět objekt zčásti vlastním dřevem - palivem, pak k správným výsledkům nedojdete.
Závěrem:
Tak jako u nákupu elektrospotřebičů, tak i u budov si nejdříve vše ověřte a pečlivě zkontrolujte, aby jste předešli případným sporům a nepříjemnostem.
Jak to vypadá v praxi?
Jestliže na počátku tohoto nápadu tyto štítky jen potvrzovaly, že značkové výrobky mají vynikající parametry i co se spotřeby energie týče, dnes už štítky jsou pro mnohé velmi nepřehledné, protože nejvyšší třídu má téměř každý spotřebič, a proto třída spotřeby A je doplňována ještě znaménkem +
Pro část nakupujících jsou pak již tyto štítky nepřehledné a raději před koupí výrobku spoléhají na recenze získané na internetu, které odráží zkušenost zákazníku, kteří si výrobek již zakoupili.
Čeká nás něco podobného u domů?
U domů a bytů je především problém, kdo v něm bydlí, a jaké má nároky na tepelný komfort (zatím co jeden protopí 15 kubíků dřeva za zimu, jeho sousedu v obdobném domě nestačí 40 - vždyť i ledničku má každý zapnutou na jiný stupeň chlazení ).
Další problém je k čemu štítek, když dům kupuji za účelem je zbourat.
Dále, jak správně změřit energetickou náročnost budovy, zda štítek odpovídá zkutečnosti?
Kupující pokud by kupoval dům za nízkých teplot kolem nuly a podobně, by mohl zkusit toto. Nyní 24 hodin se v domě nesmí topit a zkontroluji si, o kolik stupňů teplota poklesla, z toho si pak odvodím tepelné ztráty.
Změřit tepelný únik za chladného počasí pomocí termokamery, ALE POZOR. Dům musí být po určitou dobu vytápěn, aby únik tepla byl zřetelný. Tedy výsledek bude jiný pokud majitel prochladlého domu zatopil hodinu přede měřením, nebo topí nepřetržitě a zdi jsou prohřáté, tedy na kameře budou mnohem zřetelnější místa úniku tepla.
Můžete si zkusit vyžádat od prodávajícího účet, kolik protopí za sezónu, ale to je zase jen orientační, protože pokud bude vytápět objekt zčásti vlastním dřevem - palivem, pak k správným výsledkům nedojdete.
Závěrem:
Tak jako u nákupu elektrospotřebičů, tak i u budov si nejdříve vše ověřte a pečlivě zkontrolujte, aby jste předešli případným sporům a nepříjemnostem.
Editace: 15.5.2021 - 10:03
Počet článků v kategorii: 364
Url:pestovani-rajcat-rady-napady