Re: Pasivní dům - nulový dům
AD MOB
V ČR se už staví i pasivní bytové budovy. Developer je z Finska.
Čísla po úspoře vypadají zajímavě: http://www.kotihyacint.cz/pasivni-dum-f/prinosy/uspory/
Čísla po úspoře vypadají zajímavě: http://www.kotihyacint.cz/pasivni-dum-f/prinosy/uspory/
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak odstranit vrzání pantů dveří.
Dveře vysadíme a do horního dílu pantu vyvrtáme skrz malý otvor. Pak stačí při vrzání pantů jen kápnout trochu oleje do dírky a je po skřípání. Viz obrázek.
Také lze do horní části pantu vložit i zmuchlaný kousek papíru napuštěného olejem, nebo kousek kůže taktéž nasákle olejem, ale nesmí pak bránit dosednutí horního na dolní pant, protože by možná nebylo možné zavřít dveře.
Pokud máte přípravek na uvolňování zrezivělých šroubů WD-40 spray, lze jej také použít - nastříkat do spáry mezi panty a párkrát dveře otevřít a znovu zavřít.
Důležité
Když už vržou panty nezapomeňte promazat i zámek, protože i zámek již bude suchý a hrozí zalomení klíče, nebo poškození zámku. Pár kapek oleje do klíčové dírky, do otvoru kolem jazyku západky a kolem závory. Závoru je lépe vysunout klíčem zcela ze zámku a také jí naolejovat. Vše řádně rozhýbejte a přebytečný olej ze západky i závory setřete například ubrouskem ať se zámek nestane zdrojem umazání oděvu.Pokud patříte mezi zručné kutily, tak můžete celý zámek vytáhnout ze dveří, rozdělat a promazat vazelinou, která vydrží v zámku déle.
Jak se dělá hasící přístroj - Jak se co dělá
- první hasící přístroj pochází ze středověké Evropy
- fungoval jako obří injekce
- moderní přístroje jsou natlakovány vzduchem, který vytlačí obsah
- obsah může být voda, chemikálie, prášek, pěna
- po uvolnění kohoutu je přes hadici a trysku metáno hasivo na oheň
- obrábění trysek a ventilů se provádí na automatických karuselech
- z ventilu vede trubka na dno nádrže tak jako u sifonové láhve
- do trubky je pak tlakem na hladinu vháněna hasící médium
- medium projde přes ventil a trysku
- přístroj je opatřen manometrem pro měření tlaku v přístroji
- nízký tlak znamená, že vzduch unikl a přístroj se musí dát opravit
- válec nádrže je opatřen nalisovanou koncovkou se závitem
- dno i hrdlo se pájí pomocí měděného kroužku tzv. tvrdým pájením 1100°C 1h 45 minut v peci
- lakuje se elektrostaticky kdy částice laku + a nádoba - mají opačný náboj tím se lak nanáší rovnoměrně a je přitahován nádobou
- lak se vytvrzuje v peci 45 minut
- nádoby se naplní hasivem
- práškový přístroj - prášek zamezí přístupu kyslíku do ohně a tím jej uhasí
- přístroje se natlakují asi na 13 barů
- ventil přístroje se zajistí kolíkem a plombou
- v případě požáru je nutno plombu porušit a kolík vyjmout jinak páku ventilu nestisknete
- malé přístroje jsou jen na malé začínající požáry, například hořící koš s odpadky
- k velkým požárům neprodleně přivolejte požárníky
Jak se dělá hasící přístroj - Jak se co dělá - video
Jak se dělají tmely - Jak se co dělá
- tmely slouží na utěsňování spár, oken, podlah, nebo na vyplňování prohlubní atd.
- tmely se rozlišují dle složení na latexové, akrylové, silikonové, asfaltové atd.
- Výroba akrylových tmelů:
- smísí se voda s proti plísňovými složkami a složkami, které pomáhají odolávat chladnému počasí
- pak se přidá asi 700kg syntetické pryskyřice
- plastifikátor je přísada, která udrží tmel vláčný
- tmely se také mohou barvit na určitý barevný odstín
- vše s míchá 15 minut
- dávka se testuje tak, že vzorek se nechá ztuhnout a po týdnu se zkouší na ohyb, až pak se může plnit dávka do plastových pístových pump - tub
- akrylové tmely vydrží díky pryskyřici až 30 let
- Jak vytvořit efekt zamrzlého skla:
- nakreslete vzor na papír
- přiložte sklo a na něj pomocí tmelu obtáhněte obrysy
- tmel za 48 hodin zatuhne a vytvoří mřížku
- nyní se průhledná místa mezi mřížkami vyplní silikonem, aby vypadala jako led můžeme silikon rozprostřít gumovou rukavicí, či ocelovým kartáčem
Jak se dělají tmely - Jak se co dělá - video
Jak se dělá míč americký - Jak se co dělá
- 1869 v prvním zápase amerického fotbalu se hrálo s kulatým míčem z fotbalu
- míč se špatně nesl a nedalo se s ním dobře házet
- proto dnešní míč má tvar podlouhlého citronu
- materiálem na obal míče je hovězí useň, která má dlouhou životnost
- vystřihnou se 4 díly tvaru listu švestky (jako citron z boku)
- pak se na kůži vyrazí loga a značky
- kůže jsou seříznuty - ztenčeny na přesně určenou hmotnost
- kůže se opatří ze spodku podšívkou
- v horním dílu se vytvoří dírka pro ventilek, na okraji dírky pro stažení šňůrkou
- spodní dva díly se sešijí a horní taktéž
- díly se obrátí naruby a spodní se sešijí s horními
- zarovnají se švy, obrátí se plášť lícem nahoru
- vloží se duše, zajistí ventilek
- duše se mírně nafoukne, aby se míč dal lépe sešněrovat
- plně nafouknutý míč nesmí vážit více jak 425 gramů, střední obvod 55 cm a dlouhý obvod 71 cm
Jak se dělá míč americký - Jak se co dělá - video
Taky se Vám urodilo více jablek než je nutné na zimní uskladnění?
Menší množství v odšťavnovači, ale 10 a více kg je lepší v lisovat v lisu na ovoce.
Vytékající šťávu chytáme do kbelíku přes sítko, nebo cedník z plastu, aby se radikálně nesnížil obsah vitamínu C.
Nakonec šťávu stočíme do čistých PETLAHVÍ a pevně zašroubujeme.
Můžeme okamžitě konzumovat, nebo PETLAHVE dát do mrazničky. Pak stačí láhev vložit den před konzumací do ledničky do spodní části, kde rozmrzne, ale hlavně ochladí vnitřek ledničky, takže ta pak spotřebuje daleko méně elektrické energie k svému provozu.
Další den již můžete petláhev dát např. do kuchyně na odkapavací část dřezu, kde zcela rozmrzne a vodní pára, která na ní bude kondenzovat steče do odpadu.
Rozmrzlý mošt bude možná o něco kyselejší, jak čerstvá šťáva, tak si vyzkoušejte jeho doslazení buď hroznovým, nebo řepným cukrem, někdo upřednostňuje i jiná sladidla.
Pokud nějakou tu PETLÁHEV zapomenete uschovat do mražáku nic se neděje. Do týdne budete z ní mít bezva limonádu. Pozor pění daleko více, jak šampaňské a někdy se PETLÁHEV i roztrhne pod náporem tlaku kysličníku uhličitého, navíc tato limonáda bude asi již obsahovat nějaké množství alkoholu, takže řidiči pijte až dojedete domů a nikam již nepojedete.
Jak vyrobit jablečný mošt
Spadaná, nebo natrhaná zralá jablka (důležité je, aby nebyla příliš kyselá) nastrouháme a vylisujeme v zařízení k tomu určeném.Menší množství v odšťavnovači, ale 10 a více kg je lepší v lisovat v lisu na ovoce.

Vytékající šťávu chytáme do kbelíku přes sítko, nebo cedník z plastu, aby se radikálně nesnížil obsah vitamínu C.
Nakonec šťávu stočíme do čistých PETLAHVÍ a pevně zašroubujeme.
Můžeme okamžitě konzumovat, nebo PETLAHVE dát do mrazničky. Pak stačí láhev vložit den před konzumací do ledničky do spodní části, kde rozmrzne, ale hlavně ochladí vnitřek ledničky, takže ta pak spotřebuje daleko méně elektrické energie k svému provozu.
Další den již můžete petláhev dát např. do kuchyně na odkapavací část dřezu, kde zcela rozmrzne a vodní pára, která na ní bude kondenzovat steče do odpadu.
Rozmrzlý mošt bude možná o něco kyselejší, jak čerstvá šťáva, tak si vyzkoušejte jeho doslazení buď hroznovým, nebo řepným cukrem, někdo upřednostňuje i jiná sladidla.
Pokud nějakou tu PETLÁHEV zapomenete uschovat do mražáku nic se neděje. Do týdne budete z ní mít bezva limonádu. Pozor pění daleko více, jak šampaňské a někdy se PETLÁHEV i roztrhne pod náporem tlaku kysličníku uhličitého, navíc tato limonáda bude asi již obsahovat nějaké množství alkoholu, takže řidiči pijte až dojedete domů a nikam již nepojedete.

Jablečný mošt
si budou pochvalovat Vaši hosté při grilovačkách dobrý je též k sýru, uzenému, rybě, řízkům s majonézovým salátem. Podporuje trávení a zlepšuje tělesnou imunitu. V zimním období je vítečný při nemocech z nachlazení a chřipkách.Editace: 1389103598
Počet článků v kategorii: 364
Url:re-pasivni-dum-nulovy-dum-id-622
AD