Jak na slimáky na záhonech
9 Volt baterie - každý pól se připojí na samostatný hliníkový, či měděný drátek, který obepíná
nádobu, truhlík, ve kterém jsou rostliny, které chceme chránit.
Baterie vydrží po celou dobu růstu okurky, či papriky.
Dráty jednotlivých pólů se nesmějí dotýkat, jinak by se baterie vyzkratovala.
Mezi dráty je mezera 2 cm. Slimák leze přes jeden drát a jakmile se dotkne druhého drátu, dostane úder el. proudu a stáhne se zpět,
protože spojí vodiče a teče přes něj proud.
Záhonek lze ohradit deskami těsně spojenými a obepnout těmito holými hliníkovými dráty. Velikost 2x1 metr baterie ochránila po dobu 2 až 3 měsíce. Pokud jsou obvodové desky vlhké, nebo mokré, baterie se dříve vybije.
Viz video odpuzovač slimáků
Měděné pásky, síťky jako kruh kolem rostlin NEODPUDÍ SLIMÁKY. Navíc oxidy mědi jsou jedovaté.
Prodávají se pásky k tomu přímo určené - Šnekátor, ale slimák pásku přelezl.
Chemicky lze ničit např. pomoci:
Vanish Slug Pellets Moluskocid přípravek pro hubení slimáků a plzáků
Slimák postříkaný náhodně roztokem Modré skalice a hašeného vápna, proti plísním, za několik sekund zahynul, protože Modrá skalice je velice toxická, při požití způsobuje zvracení a průjmy s příměsí krve. Je velice nebezpečná pro vodní organismy. Obrovský problém vznikne při požití člověkem.
Salátová okurka nakrájená na hliníkový plíšek - alobal - vzniká zápach, který člověk necítí, ale slimáky okurka přitahuje.
Kachny - Indický běžec žerou slimáky
Pokud nemáte kachny, co žerou slimáky (Indický běžec), tak vyzkoušejte velmi jednoduchý trik. Kartony od mléka, voda, pivo, sůl: Prázdné obaly od trvanlivého mléka, které mají tu větší zátku. Zátku odšroubovat a položit mezi řádky. Do prázdných kartonů nalit směs z 1 litru vody, 250 ml piva a 3 lžiček soli. Zastínit travou - slimáci nalezou dovnitř do obalu a pamlsek je usmrtí. nebo Půlka melounu bez dužniny - naplněná touto směsí piva a soli.
Lze vyrobit také směs lžíce cukru, lžíce mouky, půl lžíce kvasnic do půl litru vody, ta také přiláká slimáky do nádobek (kelímků s bočními otvory na úrovni okolní půdy s víčkem), ve kterých se utopí.
Piliny - suché Dřevné piliny po řezání dřeva kolem okurků, či jiných rostlin. Slimák se pilinám vyhne, protože se v nich nemůže pohybovat. Pás, kruh - pilin by měl být široký nejméně 20 cm a vysoký 5 cm. Nutno obnovovat.
Plastová deska: Mezi řádky záhonků, nebo dle dalších zkušeností, řádně zalijte, posypte zelenou travou tak 5 cm vrstvu a na to fólii a položte prkno, nebo něco co zabraňuje vysoušení např. střešní tašky podobně. Získáte dvojí užitek: půda tak nevysychá a slimáci pak vyhledávají tato vlhká místa - stačí pak denně prohlédnout, kolik se jich tam shromáždí a pak je dát sežrat třeba slepicím?
Záhonek lze ohradit deskami těsně spojenými a obepnout těmito holými hliníkovými dráty. Velikost 2x1 metr baterie ochránila po dobu 2 až 3 měsíce. Pokud jsou obvodové desky vlhké, nebo mokré, baterie se dříve vybije.
Viz video odpuzovač slimáků
Měděné pásky, síťky jako kruh kolem rostlin NEODPUDÍ SLIMÁKY. Navíc oxidy mědi jsou jedovaté.
Prodávají se pásky k tomu přímo určené - Šnekátor, ale slimák pásku přelezl.
Chemicky lze ničit např. pomoci:
Vanish Slug Pellets Moluskocid přípravek pro hubení slimáků a plzáků
Slimák postříkaný náhodně roztokem Modré skalice a hašeného vápna, proti plísním, za několik sekund zahynul, protože Modrá skalice je velice toxická, při požití způsobuje zvracení a průjmy s příměsí krve. Je velice nebezpečná pro vodní organismy. Obrovský problém vznikne při požití člověkem.
Salátová okurka nakrájená na hliníkový plíšek - alobal - vzniká zápach, který člověk necítí, ale slimáky okurka přitahuje.
Kachny - Indický běžec žerou slimáky
Pokud nemáte kachny, co žerou slimáky (Indický běžec), tak vyzkoušejte velmi jednoduchý trik. Kartony od mléka, voda, pivo, sůl: Prázdné obaly od trvanlivého mléka, které mají tu větší zátku. Zátku odšroubovat a položit mezi řádky. Do prázdných kartonů nalit směs z 1 litru vody, 250 ml piva a 3 lžiček soli. Zastínit travou - slimáci nalezou dovnitř do obalu a pamlsek je usmrtí. nebo Půlka melounu bez dužniny - naplněná touto směsí piva a soli.
Lze vyrobit také směs lžíce cukru, lžíce mouky, půl lžíce kvasnic do půl litru vody, ta také přiláká slimáky do nádobek (kelímků s bočními otvory na úrovni okolní půdy s víčkem), ve kterých se utopí.
Piliny - suché Dřevné piliny po řezání dřeva kolem okurků, či jiných rostlin. Slimák se pilinám vyhne, protože se v nich nemůže pohybovat. Pás, kruh - pilin by měl být široký nejméně 20 cm a vysoký 5 cm. Nutno obnovovat.
Plastová deska: Mezi řádky záhonků, nebo dle dalších zkušeností, řádně zalijte, posypte zelenou travou tak 5 cm vrstvu a na to fólii a položte prkno, nebo něco co zabraňuje vysoušení např. střešní tašky podobně. Získáte dvojí užitek: půda tak nevysychá a slimáci pak vyhledávají tato vlhká místa - stačí pak denně prohlédnout, kolik se jich tam shromáždí a pak je dát sežrat třeba slepicím?
Po hodině jeden slimák a několik malých šnečků viz foto:
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak se dělá sklo tepelně tvarované - Jak se co dělá
- skleněné ozdobné předměty se tvoří foukáním a tvarováním za tepla
- při foukání skla se vhání vzduch to rozžhavené skleněné baňky za stálého otáčení
- při tvarování skla se žhavé sklo tvaruje do formy
- na výrobu těchto předmětu (talířů, táců) se používá tabulové sklo
- na papír se nakreslí obrys táce a položí tabule skla
- nožem na řezání skla se obřeže tvar táce na sklo
- gumovým tloučem se tlačí na sklo vedle obrysu a tak, aby sklo puklo v obrysu
- přebytečné sklo se odřízne a rozlomí - zůstane sklo ve tvaru obrysu táce
- sklo tvaru talíře se položí na kresbu a obkreslí se obrysy a doplní barvy, povrch se může í stříkat pistolí na nanášení barev
- sklo se vloží do formy, která snáší vysoký žár
- v peci se pak sklo rozžhaví na 843°C, je vláčné jako karamel a vlastní vahou klesne do formy čímž kopíruje její povrch, jako lívanec vložený do talíře
Jak se dělá sklo tepelně tvarované - Jak se co dělá - video
Kupte si hrnec jak s termostatem, tak i s časovačem, tepelně izolovaný (dvojitá stěna, jako u termosky) šetří elektřinu.
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.
Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.
Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.
Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.
Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**VIDEO YOUTUBE
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.
Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.
Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.
Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.
Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**VIDEO YOUTUBE
Stále více občanů, kteří si uvědomují že ceny energií budou
jen stoupat vzhůru volí jako jedno z řešení stát se energeticky
nezávislým nákupem vlastních pozemků, na kterých pak
pěstují rychle rostoucí dřeviny (Japonský topol, Vrba bílá, šťovík atd.).
Nejen že si zajistí vlastní spotřebu pro vytápění a výrobu elektřiny,
ale mohou i výhodně prodávat přebytky - dřevo zpracované na štěpku.
Ceny pozemků jsou relativně stále ještě na velmi nízké úrovni
(vždyť na hektar zemědělské půdy dříve rodina mnohdy šetřila,
celý život a dnes jej můžete koupit za tři výplaty).
Nebude tomu, ale tak nadále a ceny půdy porostou s tím, jak
lidé pochopí, že investovat do pozemků je ta nejlepší
investice a cesta stát se nezávislým na cenách energie.
Obrázek sazenic Japonského topolu:
Zdroj obrázku: //cs.wikipedia.org/wiki/Japonsk%C3%BD_topol
jen stoupat vzhůru volí jako jedno z řešení stát se energeticky
nezávislým nákupem vlastních pozemků, na kterých pak
pěstují rychle rostoucí dřeviny (Japonský topol, Vrba bílá, šťovík atd.).
Nejen že si zajistí vlastní spotřebu pro vytápění a výrobu elektřiny,
ale mohou i výhodně prodávat přebytky - dřevo zpracované na štěpku.
Ceny pozemků jsou relativně stále ještě na velmi nízké úrovni
(vždyť na hektar zemědělské půdy dříve rodina mnohdy šetřila,
celý život a dnes jej můžete koupit za tři výplaty).
Nebude tomu, ale tak nadále a ceny půdy porostou s tím, jak
lidé pochopí, že investovat do pozemků je ta nejlepší
investice a cesta stát se nezávislým na cenách energie.
Obrázek sazenic Japonského topolu:
Zdroj obrázku: //cs.wikipedia.org/wiki/Japonsk%C3%BD_topol
To je škoda, že mezi sebou neválčí. Jsou chytřejší, než lidé.
Černá plastová roura se vystaví slunečnímu záření a ohřátý vzduch se z ní pomocí ventilátoru vhání do místnosti.
V místnosti je třeba zajistit odvod vzduchu například také pomocí ventilátoru.
**VIDEO YOUTUBE
V místnosti je třeba zajistit odvod vzduchu například také pomocí ventilátoru.
**VIDEO YOUTUBE
Editace: 15.7.2021 - 14:56
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-na-slimaky-na-zahonech