Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Opruzeniny zapařeniny


AD MOB

Opruzeniny

- vznikají v oblastí třísel, podpaždí, pod prsy - všude tam kde se vytváří nadměrně pot
- opruzeninám napomáhá neprodyšné oblečení


Zmírnění - léčba opruzenin

- lékař předepíše mast, ale je třeba razantně snížit vlhkost v daném místě

- nebo v lékárně jistě poradí (kalciová - zinková mast atd.)

Domácí léčba opruzenin

- dezinfekce postiženého místa, vzdušné oblečení, zvýšená suchá hygiena (jemně otřít antibakteriálním ubrouskem - pokud je zapotřebí mýdlo, tak zkusit také antibakteriální), zbavování vlhkosti v postižených místech.

- někomu pomůžou například čisté ubrousky bez příměsí, toaletní papír neparfémovaný, či gáza,
které vloží do postižených míst, aby vstřebávaly nadměrné množství potu a zlepšovaly
hojení opruzenin

Velmi dobrá zkušenost s ubrousky, které odsávají pot z postižených míst

Date: 02.07.2020 - 13:36

351LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


62

Výhody montovaných staveb | vyhody-montovanych-staveb-id-252


Žijeme v překotné době a tichá klidná lokalita se může během roku změnit
v bouřlivé rušné staveniště, kterým budou procházet dopravní komunikace a
kolem nich vyrostou průmyslové zóny, nebo problémy se sousedy
lze řešit již jen způsobem "kdo uteče, ten vyhraje".
Člověk, který investoval do domu v takové oblasti
většinu svých příjmů je nyní v situaci, kdy buď zůstane,
nebo dům prodá většinou se ztrátou a přestěhuje se
někam na klidnější místo.
V případě stěhování by mnozí ocenili, kdyby si svou chalupu
mohli snadno přesunout na jiné místo.
Jedním z řešení jsou montované domy, které mají tyto výhody:
- velmi krátká doba výstavby
- ekologické a ekonomické bydlení
- nízké pořizovací náklady
- hospodárný provoz a úspora za vytápění
309

Víno (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-vino


Jak se dělá víno - Jak se co dělá

  • 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
  • v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
  • vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
  • na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
  • čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
  • hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
  • pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
  • pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
  • na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
  • Výroba vína:
  • hrozny se omyjí a rozdrtí
  • lisováním se z směsi získá mošt
  • mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
  • s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
  • bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
  • červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
  • růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
  • červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
  • během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
  • s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
  • po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
  • víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
  • při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
  • barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
  • na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
  • korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
  • víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně

Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video

**

22

Sluneční kolektor z okapového žlabu | slunecni-kolektor-z-okapoveho-zlabu-id-174


Okapový žlab opatříme lesklým povrchem odrážejícím sluneční paprsky.
Středem žlabu v jeho ohnisku povedeme černou trubici, na kterou bude
směřovat odražené sluneční záření a tím jí bude zahřívat.
Můžete vyzkoušet vše zakrýt sklem a dát více žlabů vedle sebe
do dřevěného rámu.

Obrázek principu kolektoru zhotoveného z okapového žlabu.
178

Rybízový sirup | rybizovy-sirup


Jak připravit rybízový sirup za syrova

.
  • (čerstvě) natrhaný rybíz opereme pod tekoucí vodou (rychle chytí plíseň, proto je nejlepší jej do 24 hodin zpracovat)
  • odšťavňujeme buď v elektrickém odšťavňovači, nebo v ručním mlýnku, či v malém lisu na ovoce (zde je třeba mít rozemletý rybíz a lisovat pomalu, aby rybízová kaše nestříkala ven mezi destičkami lisu, vhodné pro lisování jednoho a více 12 litrových kbelíků rybízu )
  • šťávu dáme do nádoby takového objemu, aby 2x přvyšovala objem šťávy ( 10 litrů šťávy - 20 litrová nádoba)
  • na 1 litr šťávy vysypeme do nádoby 1 kg cukru ( na 10 litrů 10 kg) - někdo přidává vodu do šťávy až 1,5 litru vody na litr šťávy, ale snižuje tím koncentraci suroviny i cukru a zvyšuje náchylnost šťávy k plesnivění a tím k znehodnocení - uvědomme si, že plísně, které napadají potraviny jsou vlastně houby a tudíž jsou některé druhy prudce jedovaté, zkažené zavařeniny či šťávu nekonzumujte
  • přidáme konzervační přísadu, kde máme vytištěno na obale na kolik litrů šťávy postačí obsah jednoho sáčku
  • můžete přidat i kyselinu citronovou
  • nechejte 24 hodin odležet za občasného míchání, aby se cukr všechen rozpustil ve šťávě
  • nalijte do čistých petláhví až po okraj
  • pevně zašroubujte
  • uložte v suchu, temnu a chladu
  • výhodnost - z jednoho litru sirupu připravíte i 20 litrů limonády, tedy náklady na jeden litr limonády se pohybují mezi 1 až 2 KCZ (pokud používáte vlastní vodu a rybíz).


Nápoje vyrobené z domácího rybízového sirupu nezpůsobují nechutenství a nemají nepříjemnou pachuť na jazyku a pocit poleptání hrtanu, jako limonády z některých umělých sladidel. Některá umělá sladidla se leckdy vylučují i potem a nepříjemně páchnou.
236

Dveře (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-dvere


Jak se dělají dveře - Jak se co dělá

Uvidíme
  • napařování kmene
  • loupání kůry z kmene
  • loupání dýhy z kmene
  • zpravování dýhy
  • lepení dýhy
  • lepení výplně dveří
  • lepení překližky na dveře a dokončení povrchové úpravy a rozměrů dveří
  • vrtání otvorů pro panty, kliky a zámky dveří

Jak se dělají dveře - Jak se co dělá - video

**



Editace: 2.7.2020 - 13:54
Počet článků v kategorii: 351
Url:opruzeniny-zapareniny

AD
11 Share
Share
Tweet