Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Okurky - pěstování okurek na tyčích k rajčatům


AD MOB

Jistě jste již viděli tyče - dráty k rajčatům z ocelové kulatiny stočené do spirály.
Tyto tyče lze snadno použít k popínání okurků.
Okurky, jak známo, vydrží déle bez plísně, pokud listy rychle oschnou a to právě zajistí pnutí například po plotě atd. kdy vánek a dostatek prostoru zajistí rychlé osušení listu.
Pokud máte přebytečnou tyč k rajčatům, můžete vyzkoušet.
Tyč nezapichujte kolmo do země, ale po mírným úhlem.
Můžete i dvě, či tři proti sobě a vytvořit tak jakýsi stan, kdy tyče ve vrcholu svážete drátem, či motouzem.

okurky-na-tycich-k-rajcatum.jpg

361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


229

Broušené diamanty (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-brousene-diamanty


Jak se dělají broušené diamanty - Jak se co dělá

  • diamant je krystal tvořený především uhlíkem
  • diamant je nejtvrdší přírodní nerost
  • broušením diamantu se zlepší světelný odraz a i hodnota diamantu
  • diamanty mají vice odstínů
  • bílé odstíny jsou nejžádanější pro šperkařství
  • úprava začíná odřezáním kazů a chyb
  • diamant se řeže bronzovým kotoučem smáčeným diamantovým prachem s olejem
  • rozříznutí průměrného diamantu trvá až 4 hodiny
  • zarovnání se provádí na kameni z litiny za pomocí oleje a diamantového prachu
  • fazety jsou plošky různých tvarů, které odrážejí světlo
  • fazety musí mít svůj úhel a tvar, aby diamant na světle zářil
  • začíná se horní fazetou, která má největší plochu
  • hmotnost se váží na karáty 1/5 gramu
  • briliantový výbrus má 58 fazet a používá se nejčastěji již od 17. století

Jak se dělají broušené diamanty - Jak se co dělá - video

**

70

Kbelíková past na myši video | kbelikova-past-na-mysi-video-id-302


Nejdříve protáhneme například svařovací drát průměr 2 mm
svisle středem zátky a středem dna prázdnou pet-lahví o objemu půl litru.
Drát musí být delší než je průměr kbelíku, aby se daly konce zahnout
či jinak zajistit.
Těsně pod horní okraj kbelíku uděláme dírky proti sobě tak, abychom
jimi mohli provléknout drát a na tento drát také navlečeme pet-láhev,
která se bude na drátě točit jako válec.
Pet-láhev namažeme škvarkovou pomazánkou. Ke kbelíku přiložíme
prkénko, aby myši mohly vylézt k návnadě. Jakmile myš vleze na válec,
ten se s ní otočí a myš spadne do kbelíku.
Pokud bude na dně kbelíku trochu rostlinného oleje, tak se již myš
z něj nikdy nevyškrábe po stěnách ven.

**
231

Cereálie (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-cerealie


Jak se dělají cereálie - Jak se co dělá

  • snídaně je nejdůležitější jídlo dne
  • cereálie jsou pšeničné vločky
  • z kukuřice se vyrábějí Corn flakes
  • zrna kukuřice se pečou 2 h a 20 minut
  • pomelou se, suší a válcují na požadovaný tvar
  • pečou se na třesoucím se roštu
  • obohacují se vitamíny a balí se do sáčků

Jak se dělají cereálie - Jak se co dělá - video

**

266

Motorky (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-motorky


Jak se dělají motorky - Jak se co dělá

  • na konci 19. století vynález motocyklu - bicyklu s motorkem
  • Konstrukce současných motocyklů:
  • nejdřív se svaří rám z lehkých slitin hliníku
  • rámy se stříkají práškovou barvou, která se pak v peci zapeče
  • na levý blok motoru se namontuje klikovka a písty
  • pístní kroužky se zajistí a montuje se druhá polovina bloku motoru
  • na blok se namontuje ploché těsnění a něj hlava válců, vše se přitáhne stanovenou silou momentovým klíčem
  • následně se montuje vačkový systém a motor se odzkouší
  • motor silného motocyklu váží kolem 100 kg
  • motor se smontuje s rámem
  • přimontuje se zadní a přední komplet kol
  • připojí se řidítka a brzdový systém, dolije se chladící kapalina
  • instaluje se výfukový systém
  • namontuje se kapotáž a přístroje - ukazatele
  • provede se kontrola tahu motoru, funkce přístrojů a brzd

Jak se dělají motorky - Jak se co dělá - video

**

178

Rybízový sirup | rybizovy-sirup


Jak připravit rybízový sirup za syrova

.
  • (čerstvě) natrhaný rybíz opereme pod tekoucí vodou (rychle chytí plíseň, proto je nejlepší jej do 24 hodin zpracovat)
  • odšťavňujeme buď v elektrickém odšťavňovači, nebo v ručním mlýnku, či v malém lisu na ovoce (zde je třeba mít rozemletý rybíz a lisovat pomalu, aby rybízová kaše nestříkala ven mezi destičkami lisu, vhodné pro lisování jednoho a více 12 litrových kbelíků rybízu )
  • šťávu dáme do nádoby takového objemu, aby 2x přvyšovala objem šťávy ( 10 litrů šťávy - 20 litrová nádoba)
  • na 1 litr šťávy vysypeme do nádoby 1 kg cukru ( na 10 litrů 10 kg) - někdo přidává vodu do šťávy až 1,5 litru vody na litr šťávy, ale snižuje tím koncentraci suroviny i cukru a zvyšuje náchylnost šťávy k plesnivění a tím k znehodnocení - uvědomme si, že plísně, které napadají potraviny jsou vlastně houby a tudíž jsou některé druhy prudce jedovaté, zkažené zavařeniny či šťávu nekonzumujte
  • přidáme konzervační přísadu, kde máme vytištěno na obale na kolik litrů šťávy postačí obsah jednoho sáčku
  • můžete přidat i kyselinu citronovou
  • nechejte 24 hodin odležet za občasného míchání, aby se cukr všechen rozpustil ve šťávě
  • nalijte do čistých petláhví až po okraj
  • pevně zašroubujte
  • uložte v suchu, temnu a chladu
  • výhodnost - z jednoho litru sirupu připravíte i 20 litrů limonády, tedy náklady na jeden litr limonády se pohybují mezi 1 až 2 KCZ (pokud používáte vlastní vodu a rybíz).


Nápoje vyrobené z domácího rybízového sirupu nezpůsobují nechutenství a nemají nepříjemnou pachuť na jazyku a pocit poleptání hrtanu, jako limonády z některých umělých sladidel. Některá umělá sladidla se leckdy vylučují i potem a nepříjemně páchnou.


Editace: 2016-06-19 10:24:05
Počet článků v kategorii: 361
Url:okurky-pestovani-okurek-na-tycich-k-rajcatum

AD
11 Share
Share
Tweet