Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Výměník tepla ekonomizér galo na kouřovod zkušenosti


AD MOB

Výměník tepla na kouřovod

Pozor! Většina současných tepelných spotřebičů má tak vysokou účinnost, že dodatečný výměník tepla již nepotřebují.
To znamená: Spaliny do kouřovodu / komína odcházejí natolik ochlazeny, že další schlazení v ekonomizeru / výměníku by vedlo k tomu, že by mohlo dojít k vracení se spalin zpět do spotřebiče / místnosti a udušení, či ohrožení na životě obyvatel bytu / domu, kde je spotřebič umístěn.

vymenik-tepla-na-kourovod-princip-pouziti-zkusenosti.png

Horký vzduch má větší objem, než studený a proto stoupá vzhůru nad chladný vzduch - čím je teplejší, tím rychleji.
Spaliny jsou navíc těžší vzduchu a proto potřebují mít teplotu tak vysokou, aby v dostatečné míře stoupaly kouřovodem do komína a dále komínem až k jeho ústí do venkovního prostoru.
Přílišným ochlazením spalin dojde k snížení jejich odvodu kouřovodem a k ohrožení života udušením osob pobývajících v místnostech, kde je spotřebič umístěn i v místnostech kam se může dostat kysličník uhelnatý / uhličitý ze spotřebiče / kamen, kotle krbu atd. při hoření / doutnání.

Výměník tepla na kouřovod dříve známý pod názvem GALO ( galo )

vymenik-tepla-na-kourovod.jpg

Zkušenosti

Kvůli výše uvedeným zkutečnostem se mi výměník tepla osvědčil jen u kamen, kde plameny odcházely / šlehaly přímo do kouřovodu a tudíž topení bylo ztrátové - rozžhavená roura do ruda.

U kamen, kde byl problém zatopit a i po rozhoření měly sklon k zhasínání plamene po přechodu na ekonomický provoz, výměník hoření / spalování a odvod spalin ještě zhoršil, tudíž musel být odstraněn.

To samé platí i o příliš dlouhém kouřovodu v místnosti - spaliny se příliš ochladily a padaly zpět do spotřebiče - bránily odvodu nově vznikajících ve spotřebiči a kouř/spaliny bylo cítit v místnosti, kde byl spotřebič umístěn.
Po zkrácení kouřovodu se již problém nevyskytoval.
Date: 10.11.2020 - 11:26

361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


57

Líčení fasády vápnem s fermeží - odolný nátěr | liceni-fasady-vapnem-s-fermezi-odolny-nater-id-229


Protože by se vápno snadno deštěm smylo přidává se do vápna fermež lněná.
Nejdříve si rozmícháme vyhašené vápno na vápennou kaši pokud možno bez přidání vody.
Do této kaše přidáme maximálně 6%, nejčastěji 2 až 4 procenta fermeže lněné.
Míchá se tak dlouho, až se všechna fermež vstřebá do vápenné kaše.
Tato směs pak může sloužit i jako základ pro různé barevné odstíny.
Do této směsi se přidávalo i 10% mléka kravského pro vytvoření
stejnoměrného povrchu. Pokud tento nátěr zmokne do 24 hodin,
je třeba jej provést znovu pro odstranění různých skvrn, které
se vlivem deště na fasádě vytvoří.

Lze do vápna - vápenného mléka přidat primalex pro vyšší odolnost nátěru?
Primalex se srazí na kaši ve vápenném mléku.

Latex má taky tendenci se srážet, ale bylo by možné provést poslední nátěr v místech, kde dochází
k největšímu otěru, bílým primalexem, či latexem.
284

Plechovky (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-plechovky


Jak se dělají plechovky - Jak se co dělá

  • plechovky na nápoje jsou obvykle z hliníku a dají se recyklovat
  • hliníkový plech je na roli o váze několika tun a lze z ní vyrobit téměř 1 milion plechovek
  • lis z pásu vylisuje kruh a z něj vytlačí kalíšek, hrníček
  • z hrníčku se vylisuje obal plechovky, při této operaci je nutno řádně mazat, jinak se plech roztrhne
  • začistí se okraje a konzervy se očistí v kyselině fluorovodíkové a ionizované vodě s nulovým PH vše o teplotě asi 60°C
  • plechovky se potisknou, lakují - zevnitř speciálním lakem na bázi vody, aby nedošlo ke styku potraviny s hliníkem
  • vytvaruje se hrdlo
  • vadné plechovky se vrátí na recyklaci
  • kvalitní plechovky putují do sodovkáren k plnění
  • odevzdávejte hliníkové obaly do sběrny, vyděláte si nemalou částku peněz a pomůžete chránit přírodu

Jak se dělají plechovky - Jak se co dělá - video

**

293

Rostlinný olej (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-rostlinny-olej


Jak se dělá rostlinný olej - Jak se co dělá

  • rostlinný olej se získává lisováním převážně semen a plodů rostlin
  • hlavní plodiny pro výrobu rostlinného oleje jsou slunečnice, kukuřice, bavlník, sojové boby, len, konopí, sezam, canola (brukev řepka), kanolový olej
  • Lisování za studena:
  • jen malé podniky používají tuto technologii, ale olej je světlejší a chutnější
  • semena slunečnice se nasypou do nízkotlakého lisu
  • teplota při lisování nepřesáhne 40°C, odtud tedy název "lisování za studena"
  • na lisování se používá vřetenový lis a je třeba bedlivě hlídat teplotu vznikající lisováním, aby olej nebyl znehodnocen
  • ze 100 kg semen slunečnice se získá 38 litrů oleje vysoké kvality
  • zbytky po lisování - pokrutiny - jsou používány, jako krmivo pro hospodářská zvířata
  • po lisování se olej filtruje
  • olej uchováváme ve skleněných tmavých láhvích, aby nebyl znehodnocen - plastové láhve jsou naprosto nevhodné

Jak se dělá rostlinný olej - Jak se co dělá - video

**

115

Re: Pěstování zemáků pod senem slamou | re-pestovani-zemaku-pod-senem-slamou-id-702


No jeho komentář je tento:zasadí zemák, zahrne ho zemí,v podstatě ohrobuje, a na ten řádek nasype seno.Když brambor proroste, pak dodá seno tam , kde je ho méně.
Výsledek : neroste tam tráva , brambory mají stálou vláhu, mandelinek je minimum, úroda bohatá.Na začátku říkal, že tam byl předtím úhor, tak to má taky svůj vliv.Je to dobrý nápad, když nemáš hnůj , dá se to taky tak udělat.
247

Hranolky (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-hranolky


Jak se dělají hranolky - Jak se co dělá

  • údajně Belgičané začali opékat zemáky místo ryb v 17. století
  • během I.světové války jsou hranolky oblíbeny mezi americkými vojáky sloužícími v Belgii a Francii proto v angličtině se nazývají "francouzské brambory"
  • vhodné jsou oválné zemáky pro delší hranolky
  • čím méně cukernaté jsou brambory, tím déle je dužnina bíla
  • brambory rotují v klecovém bubnu kde se zbaví hlíny a klíčků
  • pak se myjí a třídí dle velikosti
  • dále se brambory napaří a tím se snadno na válcích s kartáčky loupačky zbaví slupky
  • dělníci vyřadí vadné, zelené, poškozené, špatně oloupané brambory
  • brambory se nařežou na hranolky
  • hranolky se opticky kontrolují kamerou
  • hranolky se zbaví cukru vyplavením aby po usmažení měly všechny stejnou barvu
  • hranolky se bělí v horké a pak studené vodě
  • hranolky se smaží asi 2 minuty v neztuženém rostlinném oleji
  • zbaví se přebytečného oleje odkapáním na pásu
  • zmrazí se při -15 až -25°C
  • balí se do sáčků
  • zákazník pak jen dosmaží asi 2 až 3 minuty v oleji a může konzumovat po přidání soli a octu

Jak se dělají hranolky - Jak se co dělá - video

**



Editace: 18.11.2020 - 09:18
Počet článků v kategorii: 361
Url:vymenik-tepla-na-kourovod-zkusenosti

AD
11 Share
Share
Tweet