Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Žula (jak se co dělá - video)


AD MOB

Jak se dělá žula - Jak se co dělá

  • žula též granit je velmi odolný, kyselým dešťům odolávající dekorativní kámen
  • žula vzniká z roztaveného magmatu, který stoupá vzhůru štěrbinami v zemské kůře, jak tuhne mění se v žulu
  • žuly se ukrývají pod nánosem horniny, jakmile je lom otevřen trhají se bloky 30 m dlouhé, 7 m široké odvrtáním a odtržením pomocí výbušnin
  • tyto bloky se pak trhají na menší bloky 3x1,5x1,5 metru vážící 20 tun, které je možno zpracovat v továrnách
  • bloky se řežou na desky kotoučovou pilou osazenou diamanty přesto je řezání velmi pomalé, rozřezání bloku trvá i 3 dny
  • desky se leští brusnými hlavami
  • nakonec se desky rozřežou na přesný rozměr zadaný zákazníkem

Jak se dělá žula - Jak se co dělá - video

**


361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


206

Jak poznat kvalitní med? | jak-poznat-kvalitni-med


V obchodě ve sklenici nemáte téměř šanci poznat, zda je med závadný.

Ani zcukernatění medu laikovi příliš nenapoví, snad jen že med by neměl být do poloviny sklenice zcukernatělý a nad ním tekutý. Barva se dá také dotvořit přírodními barvivy a tudíž kupující je snadno oklamán.

Takže jak koupit kvalitní med a kde ho získat?

Téměř na každé vesnici je známý včelař, od kterého lidé kupují med a znají jeho kvalitu. Proto, pokud nemáte vyzkoušenou určitou značku a výrobce je lépe med nakupovat přímo u včelařů.

V obchodech pak kvalitní med mívá obyčejnou etiketu (bílý papírek s černým textem) ručně nalepenou, mnohdy křivě a neesteticky, se jménem a adresou včelaře, jehož můžeme kontaktovat a ověřit si zda se nejedná o padělek.
96

Lesy zdroj energie i výhodná investice | lesy-zdroj-energie-i-vyhodna-investice-id-506


Stále více občanů, kteří si uvědomují že ceny energií budou
jen stoupat vzhůru volí jako jedno z řešení stát se energeticky
nezávislým nákupem vlastních pozemků, na kterých pak
pěstují rychle rostoucí dřeviny (Japonský topol, Vrba bílá, šťovík atd.).
Nejen že si zajistí vlastní spotřebu pro vytápění a výrobu elektřiny,
ale mohou i výhodně prodávat přebytky - dřevo zpracované na štěpku.
Ceny pozemků jsou relativně stále ještě na velmi nízké úrovni
(vždyť na hektar zemědělské půdy dříve rodina mnohdy šetřila,
celý život a dnes jej můžete koupit za tři výplaty).
Nebude tomu, ale tak nadále a ceny půdy porostou s tím, jak
lidé pochopí, že investovat do pozemků je ta nejlepší
investice a cesta stát se nezávislým na cenách energie.

Obrázek sazenic Japonského topolu:

Zdroj obrázku: //cs.wikipedia.org/wiki/Japonsk%C3%BD_topol
297

Sklo tepelně tvarované (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-sklo-tepelne-tvarovane


Jak se dělá sklo tepelně tvarované - Jak se co dělá

  • skleněné ozdobné předměty se tvoří foukáním a tvarováním za tepla
  • při foukání skla se vhání vzduch to rozžhavené skleněné baňky za stálého otáčení
  • při tvarování skla se žhavé sklo tvaruje do formy
  • na výrobu těchto předmětu (talířů, táců) se používá tabulové sklo
  • na papír se nakreslí obrys táce a položí tabule skla
  • nožem na řezání skla se obřeže tvar táce na sklo
  • gumovým tloučem se tlačí na sklo vedle obrysu a tak, aby sklo puklo v obrysu
  • přebytečné sklo se odřízne a rozlomí - zůstane sklo ve tvaru obrysu táce
  • sklo tvaru talíře se položí na kresbu a obkreslí se obrysy a doplní barvy, povrch se může í stříkat pistolí na nanášení barev
  • sklo se vloží do formy, která snáší vysoký žár
  • v peci se pak sklo rozžhaví na 843°C, je vláčné jako karamel a vlastní vahou klesne do formy čímž kopíruje její povrch, jako lívanec vložený do talíře

Jak se dělá sklo tepelně tvarované - Jak se co dělá - video

**

267

Mražená pizza (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-mrazena-pizza


Jak se dělá mražená pizza - Jak se co dělá

  • pizza je velmi oblíbený potravinářský výrobek
  • pizza může být i čistě vegetariánské jídlo
  • Postup výroby:
  • mouka (i kukuřičná se přidává), cukr, sůl, kvasnice, voda, olej se uhněte v hnětači
  • po uhnětení těsto kyne asi 1/2 hodiny
  • těsto se strojově rozválí a propíchá aby mohl unikat vzduch při smažení
  • kulaté placky vykrajuje válec se vzorem kruhů po obvodě
  • pizzové placky se pečou 3 minuty při teplotě 200 až 315°C
  • automat polije placky tomatovou omáčkou a posype strouhaným sýrem mozzarellou. Mozzarella je měkký sýr z italské Kampánie
  • obdobně se stroj posype placky masovou směsí s feferonkami
  • pizza se zmrazí při teplotě -31,6°C po dobu 20 minut
  • automat zabalí pizzu do fólie a vyřadí vadné kusy
  • nakonec se pizza zasune do obalu a může se exportovat

Jak se dělá mražená pizza - Jak se co dělá - video

**

92

100 Wattové žárovky a spotřeba energie | 100-wattove-zarovky-a-spotreba-energie-id-492


Proč se zákaz 100 Wattových žárovek nemohl projevit na spotřebě energie?
Výroba 100 W žárovek byla v Evropské unii zakázána s tím, že významně
zvyšují spotřebu energie a tím zatěžují životní prostředí.
Jenže vše je trochu jinak.
Spotřeba "světelné" energie se na provozu domácnosti projeví zhruba 1 až 2%
celkové spotřeby.
100 W žárovky již stejně málokdo používal, ale svítí se nejvíce v zimě,
kdy žárovka v lampičce byla i příjemným zdrojem tepla a člověk mnohdy
nemusel zapínat elektrický přímotop o příkonu 2000 Watt, který má 20 krát
větší spotřebu než tato žárovka, ale ten zakázán nebyl.
To, že někomu vadí světlo ze zářivek a bolí jej z něj hlava, nebo zda
všechny zářivky končí na skládce s nebezpečným odpadem to je další věc.
Závěrem:
Co ušetříme v zimě při svícení zdrojem s menším příkonem,
to musíme dodat jiným zdrojem tepla. Pokud topíme elektrickým proudem,
pak prostě těch 100 W musíme dodat přes přímotop či elektrický kotel
a úspora tak není žádná, mnohdy se dosáhne ještě větší spotřeby protože
musíme svítit i topit současně ze různých zdrojů.


Editace: 27.8.2018 - 14:00
Počet článků v kategorii: 361
Url:jak-se-dela-zula

AD
11 Share
Share
Tweet