Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Revize kotlů revizní technici seznam a mapa


Seznam všech revizních techniků na revizi kotlů:
//www.aptt.cz/opravneni-ozo.php

326LW NO topic_id



Další témata ....(Topics)


262

Luxfery (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-luxfery


Jak se dělají luxfery - Jak se co dělá

  • luxfery jsou stavební materiály
  • ve 20. a 30. letech 20. století byly stěžejní pro styl art deco
  • používají se na stavbu stěn a oken se zajímavými vlastnostmi
  • luxfery propouští světlo, tepelně izolují, zvukově izolují
  • vyrábí se z drceného recyklovaného skla, křemičitého písku, uhličitanu sodného a vápence
  • směs se v peci rozpálí na 1500°C za vzniku skleněné taveniny
  • z pece se vypustí dávka skla na polovinu luxfery do připravené formy
  • razník vymodeluje tvar luxfery i vzor a tavenina se musí ochladit z 1000 na 600°C aby luxfera držela tvar
  • na dalším stroji se dvě poloviny luxfery spojí do sebe a zataví
  • luxfery musí chladnout velmi pomalu v samostatné peci, aby nepopraskaly
  • po ochlazení na 80°C mohou opustit pec
  • na závěr se provede kontrola lícování obou polovin luxfery
  • aby malta ulpěla na bocích luxfer nanáší se na ně tekutý vinyl

Jak se dělají luxfery - Jak se co dělá - video

225

Basseballové míčky (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-basseballove-micky


Jak se dělají basseballové míčky - Jak se co dělá

Co uvidíte:
  • míčky jsou vyráběny dle přísných bassebollových pravidel
  • míčky musí mít stejnou hmotnost i obvod
  • uvnitř míčku je kulička s korkovým jádrem
  • kuličky se obalí lepidlem
  • jsou omotány speciální 4 pramennou přízí
  • pak se omotá další přízí 3 pramennou
  • pak se přidá ještě další vrstva
  • vrstvy zajišťují stálý tvar míčku i po mnoha úderech
  • vrstvy vláken se napustí lepidlem
  • 48 hodin se suší
  • plášť míčku je z kůže a má tvar osmičky po obvodu proděrovaný pro sešití
  • na míček je třeba dvě kůže ve tvaru 8
  • na míčku je 108 stehů
  • výroba jednoho míčku trvá asi jeden týden

Jak se dělají basseballové míčky - Jak se co dělá - video

51

Globální oteplování - ochlazování | globalni-oteplovani-ochlazovani-id-221


Někteří z Vás si možná pamatují dobu, kdy se proklamovalo, že
počasí a teploty na Zemi jsou nejvíce ovlivňovány tkz. ozonovou dírou
způsobenou používáním freonů ve sprejích a kompresorech ledniček.
Nějak se již o tom nepíše, protože daleko lepší sousto je, že za klimat
je zodpovědný kysličník uhličitý a tedy všichni ti, co jej do ovzduší
vypouštějí, tedy i každý z nás tím, že dýchá.
Je nepříjemné, že tato teorie nepřipouští to, že se klima na Zemi
neustále mění a měnilo i v dobách, kdy na Zemi neexistoval život a
tedy žádný živý organizmus nemohl mít vliv na střídání teplých a
studených (ledových) epoch.
Přehřát klima na Zemi není tak jednoduché, jak "teorie globálního oteplování"
hlásá, protože ve vesmíru panuje teplota kolem -270,15°C to je 3 °K !!!!
Nyní vidíme, že je to obrovský zázrak, že život na Zemi nezanikl - nezmrzl v
v epochách nízkých teplot a právě teploty nad bodem mrazu jsou pro život na
Zemi zásadní.
Přehřátí klimatu můžeme přirovnat k situaci, kdy v zimním období se pokoušíme
vyhřát místnost na +25°C při venkovní teplotě -15°C při otevřených oknech!
Vidíme, že člověk na změnu klimatu má zatím nepatrný vliv a regulovat
teplotu v rozmezí desetiny stupně Celsia není tak snadné, jak by si mnozí přáli.
Nicméně odpovědnost za pořádek kolem sebe a vztah k životnímu
prostředí musíme mít všichni a hodně pro to uděláme recyklací odpadu
a ekonomickým stylem života.

Klima se za posledních 2000 let soustavně ochlazuje, dokazují vědci
http://www.novinky.cz/veda-skoly/272921-klima-se-za-poslednich-2000-let-soustavne-ochlazuje-dokazuji-vedci.html


V době před zhruba 56 miliony lety zaznamenala planeta prudký teplotní výkyv. Oteplilo se až o pět stupňů a obsah oxidu uhličitého v atmosféře stoupl v průběhu pouhých 10 tisíc let až dvaapůlnásobně.
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/radim-tolasz.php?itemid=11330
176

Bez černý | bez-cerny


Latinsky: Sambucus nigra
čerstvé plody jsou mírně jedovaté, ale sušením se účinek strácí. Jedovaté jsou i listy i kůra.
Lidově: kozičky, bezinka, psí bez


V dřívějších dobách měli lidé k bezu až posvátnou úctu a dokázali zužitkovat vše, co keř poskytoval. Od tvrdého dřeva, až po květy či plody. Někde se i říkavalo "před heřmánkem smekni, před bezem klekni".

Květ

bezu byl základním lékem při nemocech z nachlazení pro svůj potopudný účinek, mírnil horečky i kašel, ale je i projímavý.

V letních měsících je velmi osvěžující limonáda z květů, která nezpůsobuje pocit plnosti žaludku a neobsahuje chemikálie přidávané do kupovaných limonád.

Jak si vyrobit limonádu z bezových květů:

  • do 3 litrové láhve od okurek dáme
  • 3 až 5 květů bezu černého (celých okolíků)
  • polovinu středně velikého citronu nakrájeného na plátky
  • 0,25 litru cukru (jsou na to odměrky, nebo možná máte hrníček o tomto objemu )
  • zalijeme vodou a postavíme na místo, kde svítí slunce
  • druhý den zkontrolujeme zda se cukr již rozpustil a řádně vše promícháme
  • zakryjeme čistou látkou a necháme kvasit
  • zhruba po šesti dnech již můžeme nálev zcedit a limonádu dát bud do pet láhví, nebo přímo konzumovat
  • pozor - probíhá kvašení, takže řidiči mohou až po jizdě

Limonáda byla velmi oblíbené u zemědělců, jelikož zvyšovala pocení a tím lepší ochlazování organizmu v horkých letních měsících.
321

Žampiony (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-zampiony


Jak se dělají žampiony - Jak se co dělá

Pěstování žampionů postup a video

  • žampiony jsou houby a pro mnohé velká pochoutka
  • žampiony uměle rostou v kompostu ze sena, koňského hnoje při správné teplotě a provzdušnění
  • kompost se musí pro pěstování žampionů prohazovat a zalévat nejméně po dobu jednoho týdne přičemž vzniká teplo a čpavek, mikroorganizmy se množí
  • kompost pro žampiony by měl mít 2% dusíku proto se do něj přidává slepičí trus
  • sádrovec se přidává pro upravení kyselosti kompostu
  • po dvou týdnech se kompost vloží do kompostéru, kde se rozemele a provzdušní, má pak hnědou barvu a páchne čpavkem
  • kompost se pak zahřívá téměř na 60°C, aby se zbavil hmyzu a jeho vajíček a nechá se několik dnů chladnout až na 25°C
  • mikroorganizmy promění čpavek na dusíkatý protein, který potřebují žampiony k růstu
  • kompost se rozprostře a oseje pšenicí, která jsou naočkována podhoubím žampionů
  • podhoubí jsou kořeny hub
  • vše se zasype vrstvou rašeliny
  • žampiony rostou velmi rychle a každých 24 hodin ze zdvojnásobí jejich velikost
  • houby vdechují kyslík a vydechují kysličník uhličitý, proto potřebují vzduch ke svému růstu
  • po několika dnech se žampiony sbírají, ale opatrně, aby nedošlo k poškozeni podhoubí a za 3 až 5 dní dojde k vyrašení nových hub
  • sklizené žampiony se vloží do ledničky, aby se zastavil růst
  • při balení pro expedici se do obalu dělají dírky, aby houby mohly dýchat, což prodlouží jejich životnost
  • od založení kompostu až po expedici žampionů do obchodu uplynou 3 měsíce

Jak se dělají žampiony - Jak se co dělá - video



Editace: 2016-11-20 11:10:34
Počet článků v kategorii: 326
Url:revize-kotlu-revizni-technici-seznam-a-mapa
Share
Share
Tweet