Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Skleněné láhve (jak se co dělá - video)


Jak se dělají skleněné láhve - Jak se co dělá

Jak se dělají skleněné láhve - Jak se co dělá - video


326LW NO topic_id



Další témata ....(Topics)


309

Víno (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-vino


Jak se dělá víno - Jak se co dělá

  • 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
  • v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
  • vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
  • na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
  • čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
  • hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
  • pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
  • pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
  • na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
  • Výroba vína:
  • hrozny se omyjí a rozdrtí
  • lisováním se z směsi získá mošt
  • mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
  • s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
  • bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
  • červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
  • růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
  • červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
  • během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
  • s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
  • po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
  • víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
  • při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
  • barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
  • na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
  • korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
  • víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně

Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video

115

Re: Pěstování zemáků pod senem slamou | re-pestovani-zemaku-pod-senem-slamou-id-702


No jeho komentář je tento:zasadí zemák, zahrne ho zemí,v podstatě ohrobuje, a na ten řádek nasype seno.Když brambor proroste, pak dodá seno tam , kde je ho méně.
Výsledek : neroste tam tráva , brambory mají stálou vláhu, mandelinek je minimum, úroda bohatá.Na začátku říkal, že tam byl předtím úhor, tak to má taky svůj vliv.Je to dobrý nápad, když nemáš hnůj , dá se to taky tak udělat.
70

Kbelíková past na myši video | kbelikova-past-na-mysi-video-id-302


Nejdříve protáhneme například svařovací drát průměr 2 mm
svisle středem zátky a středem dna prázdnou pet-lahví o objemu půl litru.
Drát musí být delší než je průměr kbelíku, aby se daly konce zahnout
či jinak zajistit.
Těsně pod horní okraj kbelíku uděláme dírky proti sobě tak, abychom
jimi mohli provléknout drát a na tento drát také navlečeme pet-láhev,
která se bude na drátě točit jako válec.
Pet-láhev namažeme škvarkovou pomazánkou. Ke kbelíku přiložíme
prkénko, aby myši mohly vylézt k návnadě. Jakmile myš vleze na válec,
ten se s ní otočí a myš spadne do kbelíku.
Pokud bude na dně kbelíku trochu rostlinného oleje, tak se již myš
z něj nikdy nevyškrábe po stěnách ven.

*****
272

Nerezová ocel (jak se co dělá - video) | jak-se-dela-nerezova-ocel


Jak se dělá nerezová ocel - Jak se co dělá

  • vynález nerezové oceli začátkem 20. století
  • základní příměsí je chróm, který na povrchu vytváří oxidací ochrannou vrstvu
  • s nerezovou ocelí se nejčastěji setkáme u jídelních příborů, nádobí, dřezů atd.
  • nerezovou ocel lze znovu recyklovat a tím ušetřit mnoho energie i drahého materiálu
  • recyklovaný materiál se vloží do pece a přidá se i nikl pro zvýšení pevnosti a korozivzdornosti
  • směs se zahřeje obřími elektrodami až do roztavení a pak se nalije do rafinovací pece
  • do rafinovací pece se vhání argon a kyslík a tím se vypálí, nebo vysráží některé nečistoty
  • čistá ocel se vypouští do dlouhé formy
  • chladnoucí pás se rozdělí na menší kusy a označí speciální křídou pro horké povrchy
  • dále se pás protahuje válcovací stolicí a tím se prodlužuje až na délku 600 metrů a ztenčuje se
  • pak se pás mírně ochladí a navine na cívku
  • pás z cívky se musí znovu očistit v kyselině, kde se odstraní koroze
  • plech z cívky se znovu válcuje na požadovanou tloušťku a tím se i zhutní a také vyleští do hladkého povrchu
  • následuje další čistění a pás je již téměř jako zrcadlo
  • chróm se sloučí s atmosferickým kyslíkem a vytvoří oxid, který ocel chrání před korozí

Jak se dělá nerezová ocel - Jak se co dělá - video

220

Revize kotlů revizní technici seznam a mapa | revize-kotlu-revizni-technici-seznam-a-mapa


Seznam všech revizních techniků na revizi kotlů:
//www.aptt.cz/opravneni-ozo.php


Editace: 2018-Aug-Fri 13:32:29
Počet článků v kategorii: 326
Url:jak-se-delaji-sklenene-lahve
Share
Share
Tweet