Lihoviny (jak se co dělá - video)
Jak se dělají lihoviny - Jak se co dělá
- obilí s vodou se nechá zkvasit, vydestiluje se alkohol (whisky)
- destilaci znali již staří Římané
- ve středověku se destiláty vyráběly z vína
- v ČR z ovoce nejčastěji švestky
- v USA se nejčastěji používají k výrobě destilátů kukuřičná zrna
- zrna se pomelou a mouka se smíchá s vodou
- pak se směs 90 minut vaří, enzymy mění škroby na cukry
- pak se přidají kvasnice, které mění cukry na alkoholy
- kvašení je za teploty +38°C po dobu 60 hodin
- destilace je kondenzace par unikajících ze zahřívané směsi při +85,5°C
- v ČR se přepaluje dvakrát, aby se odstranil prudce jedovatý metylalkohol
- mláto jsou zbytky směsi po destilaci a používají se jako příměs krmiva pro hospodářská zvířata
- některé destiláty se ještě dochucují skořicí, koriandrem, citronovou kůrou
- rum a whisky zrají v dubových sudech a tam získají typickou barvu
Jak se dělají lihoviny - Jak se co dělá - video
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Popelnice pro tříděný odpad by měli mít textem označeno pro jaký druh odpadu jsou určeny
a dle tohoto textu je nutno se řídit!
Navíc se často popelnice mohou lišit i barevně a to zpravidla:
- modrá papír - nevhazujte mokrý, mastný nebo jinak znečištěný papír, uhlový a voskovaný papír, použité pleny a hygienické potřeby, vícevrstvé obaly
- zelená sklo - nesmíte vhazovat keramiku, porcelán, autosklo, drátěné sklo a zrcadla, lahvičky od léčiv, žárovky, zářivky, výbojky
- žlutá plasty - nesmíte vhazovat novodurové trubky, gumu, molitan, PVC, textil z umělých vláken, nádobky od léčiv, vícevrstvé obaly, linolea, pneumatiky, obaly od nebezpečných látek jako například motorový olej, chemikálie, barvy atd.
- oranžová nápojové kartóny
- bílá pro bílé sklo - nesmíte vhazovat keramiku, porcelán, autosklo, drátěné sklo a zrcadla, lahvičky od léčiv, žárovky, zářivky, výbojky
a dle tohoto textu je nutno se řídit!
Navíc se často popelnice mohou lišit i barevně a to zpravidla:
- modrá papír - nevhazujte mokrý, mastný nebo jinak znečištěný papír, uhlový a voskovaný papír, použité pleny a hygienické potřeby, vícevrstvé obaly
- zelená sklo - nesmíte vhazovat keramiku, porcelán, autosklo, drátěné sklo a zrcadla, lahvičky od léčiv, žárovky, zářivky, výbojky
- žlutá plasty - nesmíte vhazovat novodurové trubky, gumu, molitan, PVC, textil z umělých vláken, nádobky od léčiv, vícevrstvé obaly, linolea, pneumatiky, obaly od nebezpečných látek jako například motorový olej, chemikálie, barvy atd.
- oranžová nápojové kartóny
- bílá pro bílé sklo - nesmíte vhazovat keramiku, porcelán, autosklo, drátěné sklo a zrcadla, lahvičky od léčiv, žárovky, zářivky, výbojky
Kupte si hrnec jak s termostatem, tak i s časovačem, tepelně izolovaný (dvojitá stěna, jako u termosky) šetří elektřinu.
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.
Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.
Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.
Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.
Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**VIDEO YOUTUBE
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.
Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.
Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.
Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.
Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**VIDEO YOUTUBE
Vlastnosti, které přesvědčí:
Z vody odstraní 97 % přebytečného chloru a těžkých kovů
3 různé režimy vodního proudu
Aktivní perly s negativním nábojem
Možnost výměny jednotlivých částí
Snadná údržba
Antibakteriální účinek
https://s-mania.com/v1/cz/sprchova-hlavice-ionic
Nádstavec na hubici vysavače
Skládá se z 30-ti brček, kterými se dostanete do drobných spár
žeber topení, lamel nebo jen vysajete prach z drobných součástek
aniž byste je nasáli.
https://www.xdomacnost.cz/nastavec-na-vysavac-dusty-brush-p-2720.html
Z vody odstraní 97 % přebytečného chloru a těžkých kovů
3 různé režimy vodního proudu
Aktivní perly s negativním nábojem
Možnost výměny jednotlivých částí
Snadná údržba
Antibakteriální účinek
https://s-mania.com/v1/cz/sprchova-hlavice-ionic
Nádstavec na hubici vysavače
Skládá se z 30-ti brček, kterými se dostanete do drobných spár
žeber topení, lamel nebo jen vysajete prach z drobných součástek
aniž byste je nasáli.
https://www.xdomacnost.cz/nastavec-na-vysavac-dusty-brush-p-2720.html
Jak se dělá vířivka - Jak se co dělá
- vířivka má svůj vzor v přírodních vřídlech a horkých pramenech
- vířivka působí hojivě na svaly
- vířivky se začaly prosazovat kolem roku 1950 a mnozí lidé si tak začali plnit sen mít své vlastní lázně doma na zahradě
- moderní vířivka má až 100 trysek, které vytváří vlny jenž působí příznivě na napjaté svaly
- výroba vířivky počíná akrylovou deskou napnutou v rámu, která se vloží do pece
- jakmile se deska začne teplem prohýbat položí se na formu a z formy se začne odsávat vzduch
- deska se tím vytvaruje dle formy do jejich záhybů a pak se ochladí, aby si uchovala tvar
- dno vany se pak zpevní nástřikem z pryskyřice a laminátového vlákna
- další nástřik je z polyuretanové pěny, jako tepelná izolace
- vaně se oříznou hrany, okraje se obrousí
- vyvrtají se otvory a namontují se trysky, jejichž obvod se těsní silikonovým tmelem
- k tryskám se připojí vždy dvě hadice, jedna na vzduch a druhá na vodu
- vodu dodává čerpadlo z vany
- do vany je možno přidat i osvětlení
- na vše se znovu nanese izolační pěna a celý komplet vany se obalí fólií
- na celý obvod vany se namontuje ozdobné obložení
Jak se dělá vířivka - Jak se co dělá - video
9 Volt baterie - každý pól se připojí na samostatný hliníkový, či měděný drátek, který obepíná
nádobu, truhlík, ve kterém jsou rostliny, které chceme chránit.
Baterie vydrží po celou dobu růstu okurky, či papriky.
Dráty jednotlivých pólů se nesmějí dotýkat, jinak by se baterie vyzkratovala.
Mezi dráty je mezera 2 cm. Slimák leze přes jeden drát a jakmile se dotkne druhého drátu, dostane úder el. proudu a stáhne se zpět,
protože spojí vodiče a teče přes něj proud.
Záhonek lze ohradit deskami těsně spojenými a obepnout těmito holými hliníkovými dráty. Velikost 2x1 metr baterie ochránila po dobu 2 až 3 měsíce. Pokud jsou obvodové desky vlhké, nebo mokré, baterie se dříve vybije.
Viz video odpuzovač slimáků
Měděné pásky, síťky jako kruh kolem rostlin NEODPUDÍ SLIMÁKY. Navíc oxidy mědi jsou jedovaté.
Prodávají se pásky k tomu přímo určené - Šnekátor, ale slimák pásku přelezl.
Chemicky lze ničit např. pomoci:
Vanish Slug Pellets Moluskocid přípravek pro hubení slimáků a plzáků
Slimák postříkaný náhodně roztokem Modré skalice a hašeného vápna, proti plísním, za několik sekund zahynul, protože Modrá skalice je velice toxická, při požití způsobuje zvracení a průjmy s příměsí krve. Je velice nebezpečná pro vodní organismy. Obrovský problém vznikne při požití člověkem.
Salátová okurka nakrájená na hliníkový plíšek - alobal - vzniká zápach, který člověk necítí, ale slimáky okurka přitahuje.
Kachny - Indický běžec žerou slimáky
Pokud nemáte kachny, co žerou slimáky (Indický běžec), tak vyzkoušejte velmi jednoduchý trik. Kartony od mléka, voda, pivo, sůl: Prázdné obaly od trvanlivého mléka, které mají tu větší zátku. Zátku odšroubovat a položit mezi řádky. Do prázdných kartonů nalit směs z 1 litru vody, 250 ml piva a 3 lžiček soli. Zastínit travou - slimáci nalezou dovnitř do obalu a pamlsek je usmrtí. nebo Půlka melounu bez dužniny - naplněná touto směsí piva a soli.
Lze vyrobit také směs lžíce cukru, lžíce mouky, půl lžíce kvasnic do půl litru vody, ta také přiláká slimáky do nádobek (kelímků s bočními otvory na úrovni okolní půdy s víčkem), ve kterých se utopí.
Piliny - suché Dřevné piliny po řezání dřeva kolem okurků, či jiných rostlin. Slimák se pilinám vyhne, protože se v nich nemůže pohybovat. Pás, kruh - pilin by měl být široký nejméně 20 cm a vysoký 5 cm. Nutno obnovovat.
Plastová deska: Mezi řádky záhonků, nebo dle dalších zkušeností, řádně zalijte, posypte zelenou travou tak 5 cm vrstvu a na to fólii a položte prkno, nebo něco co zabraňuje vysoušení např. střešní tašky podobně. Získáte dvojí užitek: půda tak nevysychá a slimáci pak vyhledávají tato vlhká místa - stačí pak denně prohlédnout, kolik se jich tam shromáždí a pak je dát sežrat třeba slepicím?
Záhonek lze ohradit deskami těsně spojenými a obepnout těmito holými hliníkovými dráty. Velikost 2x1 metr baterie ochránila po dobu 2 až 3 měsíce. Pokud jsou obvodové desky vlhké, nebo mokré, baterie se dříve vybije.
Viz video odpuzovač slimáků
Měděné pásky, síťky jako kruh kolem rostlin NEODPUDÍ SLIMÁKY. Navíc oxidy mědi jsou jedovaté.
Prodávají se pásky k tomu přímo určené - Šnekátor, ale slimák pásku přelezl.
Chemicky lze ničit např. pomoci:
Vanish Slug Pellets Moluskocid přípravek pro hubení slimáků a plzáků
Slimák postříkaný náhodně roztokem Modré skalice a hašeného vápna, proti plísním, za několik sekund zahynul, protože Modrá skalice je velice toxická, při požití způsobuje zvracení a průjmy s příměsí krve. Je velice nebezpečná pro vodní organismy. Obrovský problém vznikne při požití člověkem.
Salátová okurka nakrájená na hliníkový plíšek - alobal - vzniká zápach, který člověk necítí, ale slimáky okurka přitahuje.
Kachny - Indický běžec žerou slimáky
Pokud nemáte kachny, co žerou slimáky (Indický běžec), tak vyzkoušejte velmi jednoduchý trik. Kartony od mléka, voda, pivo, sůl: Prázdné obaly od trvanlivého mléka, které mají tu větší zátku. Zátku odšroubovat a položit mezi řádky. Do prázdných kartonů nalit směs z 1 litru vody, 250 ml piva a 3 lžiček soli. Zastínit travou - slimáci nalezou dovnitř do obalu a pamlsek je usmrtí. nebo Půlka melounu bez dužniny - naplněná touto směsí piva a soli.
Lze vyrobit také směs lžíce cukru, lžíce mouky, půl lžíce kvasnic do půl litru vody, ta také přiláká slimáky do nádobek (kelímků s bočními otvory na úrovni okolní půdy s víčkem), ve kterých se utopí.
Piliny - suché Dřevné piliny po řezání dřeva kolem okurků, či jiných rostlin. Slimák se pilinám vyhne, protože se v nich nemůže pohybovat. Pás, kruh - pilin by měl být široký nejméně 20 cm a vysoký 5 cm. Nutno obnovovat.
Plastová deska: Mezi řádky záhonků, nebo dle dalších zkušeností, řádně zalijte, posypte zelenou travou tak 5 cm vrstvu a na to fólii a položte prkno, nebo něco co zabraňuje vysoušení např. střešní tašky podobně. Získáte dvojí užitek: půda tak nevysychá a slimáci pak vyhledávají tato vlhká místa - stačí pak denně prohlédnout, kolik se jich tam shromáždí a pak je dát sežrat třeba slepicím?
Po hodině jeden slimák a několik malých šnečků viz foto:
Editace: 16.8.2018 - 10:20
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-se-delaji-lihoviny