Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Jedlá soda tipy a triky pěstování rostlin


AD MOB

Jedlá soda tipy a triky

  • 1 čajová lžička rovná jedlé sody na 1,2 litru vody jako postřik rostlin proti hmyzu (vyzkouším lokálně a zařídím se dle výsledků), rajčata mají být sladší, určitě snižuje kyselost půdy


  • Mouka s jedlou sodou 1:1 jako zásyp-prášek proti hmyzu, budu zkoušet na list s výskytem u brokolice, zelí, či rajčat


  • Soda jedlá všeobecně změkčuje vodu, tím zlepšuje výsledky praní, s mýdlem i mytí rukou, když mýdlo již nestačí


  • Smísím špetku jedlé sody z vlhkou půdou ze záhonu, pokud dojde k reakci, soda šumí, tak půda je kyselá a jedlá soda dokáže snížit její kyselost.
    Skořápky z vajec a jedlá soda také prý odpuzují slimáky.


  • Vyzkouším jedlou sodu na dno květináče, asi rovnou kávovou lžíci na malý květináč (dle zkušenosti se zařídím), mělo by to bránit hnilobě půdy z důvodu zálivky do misky, kdy voda určitou dobu v misce stojí a dolní část zeminy v květináči je přemokřená - tvoří se v ní hnilobný proces.



351LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


208

Uhlík je pro život na Zemi nenahraditelný | uhlik-je-pro-zivot-na-zemi-nenahraditelny


Vědci se přou o to, kam se ztrácí uhlík, který je vypouštěn do atmosféry ve formě CO2.
Je třeba si uvědomit, že o uhlík, jako nositele života a energie, je v přírodě obrovský zájem a poptávka převyšuje nabídku, proto většina organizmů na Zemi spíše trpí jeho nedostatkem, než jeho přebytkem ( značná část populace trpí hladem, protože i potraviny jsou jen sloučeniny uhlíku s molekulami jiných prvků - vodík, kyslík atd.).
Jednoduchý graf nám napoví, kdo jsou největší odběratelé oxidu uhličitého na planetě Zemi.
Oceány tvoří 71% povrchu Země a tudíž mají zásadní vliv na spotřebu oxidu uhličitého (především řasy a další organizmy získávající uhlík z oxidu uhličitého).
Pevnina tvoří pouze 29% (148 939 063 km2) zemského povrchu, ale pozor! Z toho 44 000 000 km2 tvoří pouště a věčně zamrzlá plocha takže pro vegetaci zůstává zhruba 20% povrchu Země tudíž i spotřeba oxidu uhličitého tomu odpovídá.

spotreba-oxidu-uhliciteho-oceany-a-vegataci-souse
284

Plechovky (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-plechovky


Jak se dělají plechovky - Jak se co dělá

  • plechovky na nápoje jsou obvykle z hliníku a dají se recyklovat
  • hliníkový plech je na roli o váze několika tun a lze z ní vyrobit téměř 1 milion plechovek
  • lis z pásu vylisuje kruh a z něj vytlačí kalíšek, hrníček
  • z hrníčku se vylisuje obal plechovky, při této operaci je nutno řádně mazat, jinak se plech roztrhne
  • začistí se okraje a konzervy se očistí v kyselině fluorovodíkové a ionizované vodě s nulovým PH vše o teplotě asi 60°C
  • plechovky se potisknou, lakují - zevnitř speciálním lakem na bázi vody, aby nedošlo ke styku potraviny s hliníkem
  • vytvaruje se hrdlo
  • vadné plechovky se vrátí na recyklaci
  • kvalitní plechovky putují do sodovkáren k plnění
  • odevzdávejte hliníkové obaly do sběrny, vyděláte si nemalou částku peněz a pomůžete chránit přírodu

Jak se dělají plechovky - Jak se co dělá - video

**

92

100 Wattové žárovky a spotřeba energie | 100-wattove-zarovky-a-spotreba-energie-id-492


Proč se zákaz 100 Wattových žárovek nemohl projevit na spotřebě energie?
Výroba 100 W žárovek byla v Evropské unii zakázána s tím, že významně
zvyšují spotřebu energie a tím zatěžují životní prostředí.
Jenže vše je trochu jinak.
Spotřeba "světelné" energie se na provozu domácnosti projeví zhruba 1 až 2%
celkové spotřeby.
100 W žárovky již stejně málokdo používal, ale svítí se nejvíce v zimě,
kdy žárovka v lampičce byla i příjemným zdrojem tepla a člověk mnohdy
nemusel zapínat elektrický přímotop o příkonu 2000 Watt, který má 20 krát
větší spotřebu než tato žárovka, ale ten zakázán nebyl.
To, že někomu vadí světlo ze zářivek a bolí jej z něj hlava, nebo zda
všechny zářivky končí na skládce s nebezpečným odpadem to je další věc.
Závěrem:
Co ušetříme v zimě při svícení zdrojem s menším příkonem,
to musíme dodat jiným zdrojem tepla. Pokud topíme elektrickým proudem,
pak prostě těch 100 W musíme dodat přes přímotop či elektrický kotel
a úspora tak není žádná, mnohdy se dosáhne ještě větší spotřeby protože
musíme svítit i topit současně ze různých zdrojů.
252

Karty (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-karty


Jak se dělají karty - Jak se co dělá

  • původ hracích karet je v Číně v 9. století
  • balíček obsahuje 52 karet a 4 barvy
  • materiál dvě vrstvy kartónu spojeného lepidlem tudíž není vidět skrz
  • nejdříve se vytvoří vzor pro tiskové desky
  • pak se dělá digitální obtah pomocí laseru se přenesou body na čistý film
  • laminovací stroj spojí vyvolané filmy s kartónem a tím se vytvoří obtah jak budou karty vypadat
  • nyní se vyrobí tiskové desky z polymeru za pomocí počítače jsou leptány vzory
  • připraví se barvy do barevnice žlutá modrá a červená
  • desky s kartami jsou připevněny k rotujícímu válci a dochází k tisku
  • kombi je kráječ který již rozdělí kartón na jednotlivé karty
  • karty jsou složeny do balíčků a odstřihnou se jim rohy v rohové stolici

Jak se dělají karty - Jak se co dělá - video

**

178

Rybízový sirup | rybizovy-sirup


Jak připravit rybízový sirup za syrova

.
  • (čerstvě) natrhaný rybíz opereme pod tekoucí vodou (rychle chytí plíseň, proto je nejlepší jej do 24 hodin zpracovat)
  • odšťavňujeme buď v elektrickém odšťavňovači, nebo v ručním mlýnku, či v malém lisu na ovoce (zde je třeba mít rozemletý rybíz a lisovat pomalu, aby rybízová kaše nestříkala ven mezi destičkami lisu, vhodné pro lisování jednoho a více 12 litrových kbelíků rybízu )
  • šťávu dáme do nádoby takového objemu, aby 2x přvyšovala objem šťávy ( 10 litrů šťávy - 20 litrová nádoba)
  • na 1 litr šťávy vysypeme do nádoby 1 kg cukru ( na 10 litrů 10 kg) - někdo přidává vodu do šťávy až 1,5 litru vody na litr šťávy, ale snižuje tím koncentraci suroviny i cukru a zvyšuje náchylnost šťávy k plesnivění a tím k znehodnocení - uvědomme si, že plísně, které napadají potraviny jsou vlastně houby a tudíž jsou některé druhy prudce jedovaté, zkažené zavařeniny či šťávu nekonzumujte
  • přidáme konzervační přísadu, kde máme vytištěno na obale na kolik litrů šťávy postačí obsah jednoho sáčku
  • můžete přidat i kyselinu citronovou
  • nechejte 24 hodin odležet za občasného míchání, aby se cukr všechen rozpustil ve šťávě
  • nalijte do čistých petláhví až po okraj
  • pevně zašroubujte
  • uložte v suchu, temnu a chladu
  • výhodnost - z jednoho litru sirupu připravíte i 20 litrů limonády, tedy náklady na jeden litr limonády se pohybují mezi 1 až 2 KCZ (pokud používáte vlastní vodu a rybíz).


Nápoje vyrobené z domácího rybízového sirupu nezpůsobují nechutenství a nemají nepříjemnou pachuť na jazyku a pocit poleptání hrtanu, jako limonády z některých umělých sladidel. Některá umělá sladidla se leckdy vylučují i potem a nepříjemně páchnou.


Editace: 3.7.2020 - 17:21
Počet článků v kategorii: 351
Url:jedla-soda-tipy-a-triky-pestovani-rostlin

AD
11 Share
Share
Tweet