Jak poznám, že vápno přes zimu zmrzlo
Vyhašené vápno, které v zimě promrzlo, ztratí svou mazlavou konzistenci a celistvost,
mnohdy je hrudkovité, malta z něj vytvořená při nahození nedrží
na stěně, ale velmi rychle odpadne. Takové vápno je pro výrobu
malty naprosto nevhodné!
Na zimní období je třeba uschovat nádoby s vyhašeným vápnem
do místností, kde teplota neklesne pod bod mrazu.
Jámy s vápnem vyhloubené v zemi se zakryly deskami a na ně se dal ještě
isolační materiál. Na vápno v jámě se nasypala vrstva písku, která zabránila
promrznutí.
mnohdy je hrudkovité, malta z něj vytvořená při nahození nedrží
na stěně, ale velmi rychle odpadne. Takové vápno je pro výrobu
malty naprosto nevhodné!
Na zimní období je třeba uschovat nádoby s vyhašeným vápnem
do místností, kde teplota neklesne pod bod mrazu.
Jámy s vápnem vyhloubené v zemi se zakryly deskami a na ně se dal ještě
isolační materiál. Na vápno v jámě se nasypala vrstva písku, která zabránila
promrznutí.
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak připravit rybízový sirup za syrova
.



- (čerstvě) natrhaný rybíz opereme pod tekoucí vodou (rychle chytí plíseň, proto je nejlepší jej do 24 hodin zpracovat)
- odšťavňujeme buď v elektrickém odšťavňovači, nebo v ručním mlýnku, či v malém lisu na ovoce (zde je třeba mít rozemletý rybíz a lisovat pomalu, aby rybízová kaše nestříkala ven mezi destičkami lisu, vhodné pro lisování jednoho a více 12 litrových kbelíků rybízu )
- šťávu dáme do nádoby takového objemu, aby 2x přvyšovala objem šťávy ( 10 litrů šťávy - 20 litrová nádoba)
- na 1 litr šťávy vysypeme do nádoby 1 kg cukru ( na 10 litrů 10 kg) - někdo přidává vodu do šťávy až 1,5 litru vody na litr šťávy, ale snižuje tím koncentraci suroviny i cukru a zvyšuje náchylnost šťávy k plesnivění a tím k znehodnocení - uvědomme si, že plísně, které napadají potraviny jsou vlastně houby a tudíž jsou některé druhy prudce jedovaté, zkažené zavařeniny či šťávu nekonzumujte
- přidáme konzervační přísadu, kde máme vytištěno na obale na kolik litrů šťávy postačí obsah jednoho sáčku
- můžete přidat i kyselinu citronovou
- nechejte 24 hodin odležet za občasného míchání, aby se cukr všechen rozpustil ve šťávě
- nalijte do čistých petláhví až po okraj
- pevně zašroubujte
- uložte v suchu, temnu a chladu
- výhodnost - z jednoho litru sirupu připravíte i 20 litrů limonády, tedy náklady na jeden litr limonády se pohybují mezi 1 až 2 KCZ (pokud používáte vlastní vodu a rybíz).
Nápoje vyrobené z domácího rybízového sirupu nezpůsobují nechutenství a nemají nepříjemnou pachuť na jazyku a pocit poleptání hrtanu, jako limonády z některých umělých sladidel. Některá umělá sladidla se leckdy vylučují i potem a nepříjemně páchnou.
Jak se dělá kuchyňský mixér - Jak se co dělá
- na začátku 20. století vynález mixéru
- šlehací metly se vyrábějí z drátu na ohýbačkách řízených programem
- upevňování drátů k hliníkovému středu se provádí ručně
- u litých metel se odlitky vloží do nádoby s kuličkami a třesením kuličky uhladí nerovnosti
- důležitou součástí mixéru jsou závažíčka pro udržování konstantní rychlosti otáček mixéru bez ohledu na hustotu obsahu
- na osu mixéru se vyfrézuje šnekový závit pro otáčení
- na osu se přimontuje rotor motorku
- obal motůrku obsahuje stator
- smontuje se ovládací panel mixéru
- vyleští se tělo mixéru a nalakuje
- sestaví se elektromotor, vloží se stator, uhlíkové kartáče, přepážka, řídící panel
- do převodovky se dá mazivo
- dva základní díly se těsně přišroubují k sobě tak aby mazivo nevytékalo
- přišroubuje se stojan
- mixéry se musí zaběhnout a seřídit rychlost otáčení
- mixér musí vyvinout 200 otáček za minutu
- přidá se hnětací metla, vše se zkontroluje, vyleští a je hotovo
Jak se dělá kuchyňský mixér - Jak se co dělá - video
S fenoménem globálního oteplování většina společnosti uvěřila tomu, že klima na naší planetě se stále jen otepluje a nikdy již tomu nebude jinak.
Ale ti, kteří byli ve školních lavicích pozornější, si zapamatovali, že na Zemi se pravidelně střídají období s teplým klimatem s dobami ledovými.
Menší ledové doby nastávají i v teplé periodě. Jejich předpovídaní je závislé na datech, které mají klimatologové k dispozici. Poslední malá doba ledová nastala kolem roku 1740, kdy došlo k radikálnímu snížení teplot.
Tyto malé doby ledové jsou patrně spojeny se solární aktivitou, vždyť Slunce je největším dodavatelem energie a energie uvolněná do atmosféry lidskou činností je ve srovnání s ním jen nepatrná. Když si Slunce dá odpočinek tak prostě mrzneme.
I povodně, které v posledních letech trápí Evropu a zejména Českou republiku mohou předznamenávat klimatickou změnu.
Pro ty, kteří se těší na ochlazení je třeba připomenout, že doby ledové přinášely redukci rostlinných i živočišných druhů, hlad, utrpení a v současnosti by pro nás taková chladná perioda znamenala značné ekonomické problémy. Vždyť počet slunečných dnů za první polovinu roku 2013 lze v mnohých regionech ČR spočítat na prstech jedné ruky.
Naopak teplé klima zaručuje dostatek potravy, rozmanitost druhu a pro člověka minimalizuje výdaje na vytápění, či ohřev vody a snižuje i cenu potravin.
Ale ti, kteří byli ve školních lavicích pozornější, si zapamatovali, že na Zemi se pravidelně střídají období s teplým klimatem s dobami ledovými.
Menší ledové doby nastávají i v teplé periodě. Jejich předpovídaní je závislé na datech, které mají klimatologové k dispozici. Poslední malá doba ledová nastala kolem roku 1740, kdy došlo k radikálnímu snížení teplot.
Tyto malé doby ledové jsou patrně spojeny se solární aktivitou, vždyť Slunce je největším dodavatelem energie a energie uvolněná do atmosféry lidskou činností je ve srovnání s ním jen nepatrná. Když si Slunce dá odpočinek tak prostě mrzneme.
I povodně, které v posledních letech trápí Evropu a zejména Českou republiku mohou předznamenávat klimatickou změnu.
Pro ty, kteří se těší na ochlazení je třeba připomenout, že doby ledové přinášely redukci rostlinných i živočišných druhů, hlad, utrpení a v současnosti by pro nás taková chladná perioda znamenala značné ekonomické problémy. Vždyť počet slunečných dnů za první polovinu roku 2013 lze v mnohých regionech ČR spočítat na prstech jedné ruky.
Naopak teplé klima zaručuje dostatek potravy, rozmanitost druhu a pro člověka minimalizuje výdaje na vytápění, či ohřev vody a snižuje i cenu potravin.
Výkupní ceny druhotných surovin rostou každým rokem
a proto přibývá občanů, kteří když už třídí odpad, tak
si jej zavezou i do sběrny a utrží mnohdy i zajímavou
částku peněz.
Třídíte také hliník, hliníkové folie, konzervy a obaly, ocel, plechy,
měděné vodiče, plasty, či papír?
Zde najdete ceny některých výše zmíněných surovin
http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=61&t=131
a proto přibývá občanů, kteří když už třídí odpad, tak
si jej zavezou i do sběrny a utrží mnohdy i zajímavou
částku peněz.
Třídíte také hliník, hliníkové folie, konzervy a obaly, ocel, plechy,
měděné vodiče, plasty, či papír?
Zde najdete ceny některých výše zmíněných surovin
http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=61&t=131
- omítku otlouct na cihlu
- mírně vyškrábnout spáry mezi zdivem, aby nová omítka se přichytla ve spárách a dobře držela
- očistit zdivo drátěným kartáčem, flexkou s drátěným kotoučem je to velmi prašné
- vysát prach vysavačem, popřípadě omést smetáčkem
- napenetrovat příslušnou penetrací, nebo si penetraci vyrobit sami http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=62&t=153
- našpricovat - špric 0,5 dílu vápna , 1 díl cementu , 2 až 3 díly písku plaveného - říčního
- omitnout jadrovou omitkou (např. CEMIX)
- vrchní omítku pak zvolit buď štukovou , sádrovou,
Stěrky a tmely :
Rokoplast - spárování sádrokartonu
Romba finální stěrka
Devoskyt - stěrková hmota na beton, štuk, jádro, sádrokarton, Ytong apod. pro dokonale hladké stěny a stropy
Jubolin - pastovitý stěrkový tmel pro jemné vyrovnání v interieru .Vhodný na všechny druhy omítek,neomítnutý beton,vláknocementové,dřevocementové a sádrokartonové desky,také jako oprava vad
Editace: 1340828433
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-poznam-ze-vapno-pres-zimu-zmrzlo-id-201