Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Bednění šalunk stavebnictví


AD MOB

Bednění - šalunk , šaluňk se používá se používá na vytvoření formy
pro sypaní a hutnění betonu.
Většinou se konstrukce po zatvrdnutí betonu odstraňuje, ale někdy
se ponechá a to například pokud je forma zhotovena z betonových
desek, které se pak stanou součástí celého bloku.
Bednění musí být řádně zajištěno, protože tlak betonu bude s výškou
dosahovat značných hodnot a došlo by k zborcení celé konstrukce i
k smrtelným úrazům.
Konstrukce musí být vodě odolná, aby se vlhkem nerozpadla.
Musí i pod tlakem betonu držet stálý tvar.
Bednění musí dostatečně těsnit, jinak beton bude unikat mezi spárami
a budou se vytvářet dutiny v betonu, což má negativní vliv na jeho
pevnost.
Nejčastějším materiálem na zhotovení bednění jsou dřevěná prkna
o tloušťce 25 mm. Výroba takového bednění je sice pracná, ale
můžete si jej přizpůsobit na míru, jak potřebujete.
Problém je, že většinou se takové bednění nedá použít opakovaně.

Firmy v současnosti používají systémové bednění, které se
montuje z panelů, čímž se značně zvýší produktivita práce
a bednění lze použít opakovaně.
Výhodou je, že bednění je dimenzováno na předepsané hodnoty a
má stabilní kotvící prvky, ale i přesto je zapotřebí vše řádně propočítat.

Důležité je, aby bednění nebylo odstraněno před řádným zatvrdnutím
betonu na předepsanou hodnotu
, jinak může dojít k praskání betonu,
nebo zhroucení zabetonované části např. stropu, což je víc než
nebezpečné.

Velká spára mezi deskami bednění umožní unikání betonu z formy
a vytváření nežádoucích dutin v betonu, čímž je betonování znehodnoceno
viz obrázek.


361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


31

Nejlepší postřik proti plísni okurkové | nejlepsi-postrik-proti-plisni-okurkove-id-190


Plíseň je houba, nebo skupina hub, které pokrývají povrch substrátu jemným bílým nebo barevným myceliem.
Některé plísně jsou i užitečné například pokud produkují antibiotika, enzymy, organické kyseliny.

Plíseň okurková (žlutozelené skvrny, napadená rostlina hyne) se ničí přípravky obsahujícími měď, ale mnoho
zahrádkářů upouští od tohoto způsobu ochrany rostlin a volí
raději výsadbu resistentních odrůd.

Mléko a postřiky obsahující kravské mléko plíseň okurkovou nezničí!


Mozaika okurková Cucumber mosaic virus
je virus, který napadá okurky a ostatní tykvovité rostliny a to i rostliny pěstované pod krytem.
Proti mozaice okurkové, jakožto viru se lze bránit především výsevem odolných druhů.

Bakteriální skvrnitost jsou průsvitné žlutohnědé skvrny na listech, sliz tvoří stříbřitý povlak.
Postřik se provádí přípravkem Kuprikol 50 nebo Chamion 50 WP (chorobu jen omezí). Pomáhá výsev resistentních druhů.

Padlí okurkové moučnaté bělavé skvrny na listech, listy odumírají, můžeme aplikovat postřik přípravkem Europaren 50 WP.
Všeobecně u okurek provádíme zálivku ke kořenům, ale nepřelévat.
Napadené listy i natě okurek nesmí přijít do kompostu jinak se plísně a viry šíří dál do celého okolí.


Odolné okurky:
Bimbostar F1 velmi raná odrůda okurek s vysokým výnosem naprosto odolná proti plísni okurkové a virové mozaice !
Twigy F1 poloraná a vysoce výnosná odrůda do všech oblastí, je odolná proti virové mozaice a padlí
199

Větrné elektrárny nemusí být přijímány s nadšením | vetrne-elektrarny-nemusi-byt-prijimany-s-nadsenim


Větrné elektrárny byly z počátku přijímány, jako naprosto ekologický zdroj energie, ale prvotní nadšení již u některých občanů ochladlo.

Jaké jsou příčiny tohoto negativního nahlížení některých občanů na větrné elektrárny?
- větrné elektrárny se stavějí u nás většinou na kopcích a někomu může vadit, že nezapadají do malebné krajiny našich hor, či dokonce tuto krajinu hyzdí
- vrtule vydávají typický svištivý zvuk, pokud se otáčejí a bydlet poblíž větrného parku nemusí být příjemné ani pro oči, ba ani pro uši
- někteří lidé mají obavy, že výstavbou větrných parků v blízkosti obce klesne cena jejich nemovitostí a poklesne i atraktivita lokality, tedy turistický ruch
- obavy ze zpomalení průchodu cyklon přes naše území a tím větší riziko vzniku povodní
62

Výhody montovaných staveb | vyhody-montovanych-staveb-id-252


Žijeme v překotné době a tichá klidná lokalita se může během roku změnit
v bouřlivé rušné staveniště, kterým budou procházet dopravní komunikace a
kolem nich vyrostou průmyslové zóny, nebo problémy se sousedy
lze řešit již jen způsobem "kdo uteče, ten vyhraje".
Člověk, který investoval do domu v takové oblasti
většinu svých příjmů je nyní v situaci, kdy buď zůstane,
nebo dům prodá většinou se ztrátou a přestěhuje se
někam na klidnější místo.
V případě stěhování by mnozí ocenili, kdyby si svou chalupu
mohli snadno přesunout na jiné místo.
Jedním z řešení jsou montované domy, které mají tyto výhody:
- velmi krátká doba výstavby
- ekologické a ekonomické bydlení
- nízké pořizovací náklady
- hospodárný provoz a úspora za vytápění
61

Vysunovací sochy plotu | vysunovaci-sochy-plotu-id-245


Stavíme-li plot, nebo zahradní kůlnu s tím, že chceme aby sochy byly
snadno demontovatelné (plot či kůlnu potřebujeme občas demontovat),
ale zároveň stabilní můžeme použít v zásadě dva způsoby.
1) První způsob:
Do betonu pod sochou zabetonujeme trubku takového průměru,
aby se do ní dala vsunout socha plotu. Nevýhodou je, že v základové
trubce kondenzuje voda, nebo do ní pronikají dešťově srážky což
zvyšuje korozi spodní části sloupku. Výhodou je, že pokud sochy
plotu demontujeme, patice nepřekáží v chůzi či průjezdu automobilu,
nebo traktoru.

2) Druhý způsob:
Do betonu patice zabetonujeme trubku menšího průměru než je
vnitřní průměr sochy a sochu pak na tuto trubku nasunujeme.
Trubku v patici můžeme vyplnit betonem a tím zabráníme její
vnitřní korozi. Nevýhoda je, že po vysunutí soch plotu či kůlny
budeme o vyčnívající patice zakopávat.

261

Lihoviny (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-lihoviny


Jak se dělají lihoviny - Jak se co dělá

  • obilí s vodou se nechá zkvasit, vydestiluje se alkohol (whisky)
  • destilaci znali již staří Římané
  • ve středověku se destiláty vyráběly z vína
  • v ČR z ovoce nejčastěji švestky
  • v USA se nejčastěji používají k výrobě destilátů kukuřičná zrna
  • zrna se pomelou a mouka se smíchá s vodou
  • pak se směs 90 minut vaří, enzymy mění škroby na cukry
  • pak se přidají kvasnice, které mění cukry na alkoholy
  • kvašení je za teploty +38°C po dobu 60 hodin
  • destilace je kondenzace par unikajících ze zahřívané směsi při +85,5°C
  • v ČR se přepaluje dvakrát, aby se odstranil prudce jedovatý metylalkohol
  • mláto jsou zbytky směsi po destilaci a používají se jako příměs krmiva pro hospodářská zvířata
  • některé destiláty se ještě dochucují skořicí, koriandrem, citronovou kůrou
  • rum a whisky zrají v dubových sudech a tam získají typickou barvu

Jak se dělají lihoviny - Jak se co dělá - video

**



Editace: 1361703636
Počet článků v kategorii: 361
Url:bedneni-salunk-stavebnictvi-id-523

AD
11 Share
Share
Tweet