Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Sběrny výkup druhotných surovin a krádeže


AD MOB

Někteří lidé řeší svou ekonomickou situaci prodejem kovů do sběrny. To je správné, tento drahocenný odpad nepatří na skládky, ale měl by se recyklovat, protože náš stát tyto suroviny dováží a tím odchází nemalé peněžní prostředky mimo naši ekonomiku.
Žel, jako v každém odvětví i zde se najdou lidé, kteří nectí soukromí majetek a pomohou si k získání kovů krádeží čímž vznikají stále větší škody, které mohou ohrožovat i lidské životy. Pokud například někdo odcizí vodiče výstražných a signalizačních zařízení, může způsobit srážky vlaků, automobilů atd.

Z důvodů krádeží kovů se ozývají hlasy, aby sběrny tyto suroviny od občanů nevykupovali a tím by pro zloděje byly tyto suroviny nezajímavé, tudíž by se měl snížit počet krádeží.

Hlasy, které jsou proti bezplatnému odebírání kovů v sběrnách:
- naprostá většina lidí kovy neukradla a peníze za ně jim právem náleží
- vzácné a drahé kovy budou končit na skládkách mnohdy i mimo ně
- zákon se bude obcházet tak jako za prohibice v USA, zloději si najdou nové cesty, po vzácných kovech je poptávka
- mnohé sběrny budou muset být uzavřeny a tím ubudou i pracovní místa

361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


350

Jak určit zralost jablka je již jablko zralé | jak-urcit-zralost-jablka-je-jiz-jablko-zrale


Je již jablko zralé vhodné ke sklizni

  1. orientuji se především podle chuti a barvy, jablko vhodné ke sklizni má již chuť, je sladké, voní, ale není ještě moučné (hubkovité, přezrálé)
    Pokud odrůda je sladká, jablko již je sladké, chutné, ale ještě tuhé, sklízím... (pokud jsem očesal jablka ještě kyselá a hořká, již ve sklepě nedozrála a podržela si svou nechutnost až do jara)
  2. po rozkrojení jablka vhodného pro sklizeň, jsou semena v jadřinci již tmavá / tmavohnědá až černá)
  3. dříve se určovalo dle toho, jak snadno lze jablko/stopku odlomit od větvičky. Pokud se větvička přidržela u spojení se stopkou, stopka se pak naklonila (i s jablkem) od 90° a došlo k odlomení stopky od větvičky, byl to další důkaz zralosti jablka.
    V současnosti mají některé pozdní odrůdy tak pevné spojení stopky s větvičkou, že snadnost odlomení chce zkušenost.
  4. tradovalo se, že pokud táhnu za jablko a přidrženou větvičku u stopky a stopka se vytrhne z jablka, napovídá to, že by jablko ještě mělo na stromě den či několik dnů setrvat, ale bylo to u starších odrůd, které už dnes na zahradách téměř vymizely.
    Vytržení stopky z jablka způsobí jeho rychlou zkázu.


Date: 07.10.2020 - 11:53
120

Polyfúzní svařování tepelné potrubí z plastu polypropylenu | polyfuzni-svarovani-tepelne-potrubi-z-plastu-polypropylenu-id-711



  • Musíte si hlídat teplotu trnu je dobré jí měřit dotykovým teploměrem pro kontrolu, aby byla v rozmezí 250 až 270°C.
  • Svářecí trny je nutné udržovat čisté, dokonale odmaštěné. Pozor nesmíte poškrábat teflonovou vrstvu, použijte jemný hadřík z nesyntetického materiálu!
  • Spoje trubek a tvarovek musí být dokonale odmaštěny předepsaným přípravkem (líh, Tangit).
  • Na řezání i srážení hran je dobré používat předepsané nástroje.
  • Srážení hran je nutné aby nedošlo k shrnutí plastu při zasouvání trubky do tvarovky!
  • Nad průměr trubky 50 mm je nutný i přípravek na svařování - uchyceni, zahřátí, vtlačení.
  • Označte si hloubku a hlavně polohu spoje po slepení. Pokud máte již na jednom konci koleno, je třeba mít přesně vyzkoušenou polohu, protože díly se mohou po nahřátí do sebe jen zasunout, větší pootáčení by znamenalo možnost zničení spoje, který by pak prosakoval.
  • Oba díly nahříváme současně.
  • Délka ohřevu se řídí průměrem trubky a vytvořením výronku změklého plastu viz video.

**


Návod na polyfúzní svařování dokonale popsán viz odkaz níže
http://www.glynwed.cz/cs/prumyslove-aplikace/prumyslove-rozvody/pp-h/montazni-navod.html


**
284

Plechovky (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-plechovky


Jak se dělají plechovky - Jak se co dělá

  • plechovky na nápoje jsou obvykle z hliníku a dají se recyklovat
  • hliníkový plech je na roli o váze několika tun a lze z ní vyrobit téměř 1 milion plechovek
  • lis z pásu vylisuje kruh a z něj vytlačí kalíšek, hrníček
  • z hrníčku se vylisuje obal plechovky, při této operaci je nutno řádně mazat, jinak se plech roztrhne
  • začistí se okraje a konzervy se očistí v kyselině fluorovodíkové a ionizované vodě s nulovým PH vše o teplotě asi 60°C
  • plechovky se potisknou, lakují - zevnitř speciálním lakem na bázi vody, aby nedošlo ke styku potraviny s hliníkem
  • vytvaruje se hrdlo
  • vadné plechovky se vrátí na recyklaci
  • kvalitní plechovky putují do sodovkáren k plnění
  • odevzdávejte hliníkové obaly do sběrny, vyděláte si nemalou částku peněz a pomůžete chránit přírodu

Jak se dělají plechovky - Jak se co dělá - video

**

121

Zavařování v elektrickém zavařovacím hrnci | zavarovani-v-elektrickem-zavarovacim-hrnci-id-726


Kupte si hrnec jak s termostatem, tak i s časovačem, tepelně izolovaný (dvojitá stěna, jako u termosky) šetří elektřinu.
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.

Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.



Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.

Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.

Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**
28

Nejlepší herbicid proti plevelům v bramborách - anketa | nejlepsi-herbicid-proti-plevelum-v-bramborach-anketa-id-187


Jakému herbicidu dáváte přednost, který je dle vás nejlepší?


Editace: 2014-08-28 07:58:00
Počet článků v kategorii: 361
Url:sberny-vykup-druhotnych-surovin-a-kradeze

AD
11 Share
Share
Tweet