Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Cukroví (jak se co dělá - video)


AD MOB

Jak se dělá cukroví - Jak se co dělá

Ve videu uvidíte:
  • velmi starou technologii výroby cukrové pochoutky
  • postup výroby
  • glukózový sirup
  • potravinářské barvivo
  • k čemu slouží vytahovač
  • čokoládovou náplň
  • tepelnou úpravu směsi
  • zpracování strojem na bonbony
  • výrobu kulatých bonbónů
  • výrobu čokoládových bonbónů

Jak se dělá cukroví - Jak se co dělá - video

**


361LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


274

Ocelové sudy (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-ocelove-sudy


Jak se dělají ocelové sudy - Jak se co dělá

  • ocelové sudy, barely, bečky
  • počátky barelů na konci 19. století pro ropný průmysl
  • dřevěné sudy nebyly dokonale těsné a hrozilo velké nebezpečí požárů
  • spoje prvních sudů nebyly tak těsné, proto se lemy začaly svařovat
  • lis vystřihne dno barelu
  • na lem víka se nastříkne těsnící tmel
  • podobně se vystřihnou i víka a olemují se na přesnou míru
  • do víka se nalisují fitinky - napouštěcí a vypouštěcí otvor a otvor pro únik vzduchu při plnění sudu kapalinou
  • ze svitku plechu se nastřihají obdélníkové tabule budoucího pláště sudu
  • plech se stočí na stáčecím stroji do tvaru válce a svaří se spoj na odporovém svářecím automatu
  • na koncích válce se s vytvoří příruby - lemy na dokonalé spojení s víkem a dnem sudu
  • na zaválčovačce se vytvoří dva pruhy které sud vyztuží a také se po nich snadněji kutálí
  • přidá se víko a dno a spoje se zaválcují (srolují) v nepropustný 7 vrstvý šev
  • barely se kontrolují tlakem vzduchu, který v případě netěsnosti uniká přes spoje, které jsou natřeny mýdlovým roztokem a začnou se tvořit bubliny v místě kde spoj netěsní
  • těsné barely se nastříkají barvou a barva se vypálí v peci
  • otvory se zazátkují a ten na vzduch se zaplombuje

Jak se dělají ocelové sudy - Jak se co dělá - video

**

295

Skleněné láhve (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-sklenene-lahve


Jak se dělají skleněné láhve - Jak se co dělá

Jak se dělají skleněné láhve - Jak se co dělá - video

**

344

Grafika zlatý řez | grafika-zlaty-rez


Co je to Zlatý řez v grafice a mnohem jednodušší Pravidlo třetin níže v článku

Umělci, když malovali, nebo vytvářeli umělecká díla, si postupně všimli, že pokud např. plátno má určitý poměr stran a na platně zaplní významné body hlavními motivy, obraz dostane děj, divákovi předá příběh a má pro oko, či duši, příjemný rozměr.

Zlatý řez - poměr stran přibližně 1:1.618........

Plátno, které je v souladu s pravidly Zlatého řezu, má poměr stran přibližně 1:1.618 , čili
poměr stran a:b je stejný jako poměr (a+b):a;
Proč tento poměr?
Pravidlo pro velikost scény, díla, obrazu si bylo možno snadno zapsat, odvodit, sestrojit viz animace konstrukce Zlatého obdélníku zaručovala, že poměry stran scény budou vždy stejné, při dodržení jednoduchého postupu.
Navíc vložením čtverce do plátna na jeho jednu stranu o velikosti kratší strany plátna, vznikl jako zbytek identický Zlatý obdélník původního plátna, jen menší velikosti.

Animace sestrojení Zlatého obdélníku - základu rozměrů plátna, scény atd.

zlaty-rez-animace.agif
Máme dvě oči horizontálně umístěné. Lidský mozek dokáže s tímto poměrem dobře pracovat. Většině lidí je tento rozměr příjemný. Využívá se dodnes např. ve video formátech 10:16, nebo 9:16.
Vyzkoušejte viz obrázek níže:
zlaty-rez-pomer-stran.png
Tímto postupem - poměrem (1:1.618) pak byl obraz dělen na menší části - na kterých vznikaly významné linie Zlatého řezu a to pomocí čtverců, kdy vznikl vždy další obdélník shodný s původním poměrem stran plátna a ten byl znovu rozdělen na čtverec a obdélník. Tak bylo zajištěno, že zbytkový obdélník bude mít vždy strany v poměru 1:1.618.... bez složitých výpočtů a bude jej možno dělit do nekonečna! (v tom bylo také kus symboliky)
zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii.agif




Zlatý řez - snadné vytvoření linií a bodů

Jednoduchý postup nalezení významných linií a bodů Zlatého řezu pro ty, co neuznávají Pravidlo třetin

Přestože vyznačení významných linií a bodů může mnohé odradit, lze to vyřešit poměrně velmi přesně a rychle. Zde je návod:
zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii-a-bodu.agif
  1. Připravíme si plátno, překližku a pod. rozměru 500x309 mm (či v jejich podílech, či násobcích), což odpovídá poměru 1:1.618.
  2. Plátno rozdělíme úhlopříčkou
    zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii-a-bodu-1.png
  3. Do levé části vyznačíme čtverec, který protne úhlopříčku v bodě.
  4. Tento bod bude průsečíkem významných linií zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii-a-bodu-1.png
  5. Všimněte si, že v pravé části plátna zůstal shodný obdélník s původními poměry stran plátna, jen menší. Jeho postupným dělením čtverci, získáme hlavní bod obrazu viz níže.
  6. Vyznačíme významné linie (vodorovnou a svislou)
    zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii-a-bodu-1.png
  7. Do pravého obdélníku za svislou linií vyznačíme úhlopříčku.
  8. Průsečík úhlopříček bude centrem významných bodů. zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii-a-bodu-1.png
  9. Logaritmickou spirálu významných bodů můžeme vytvořit tak, že nalezneme vždy patřičný čtverec, do jeho rohu zabodneme pomyslné kružítko a opíšeme čtvrt-kružnici
    zlaty-rez-vyznaceni-vyznamnych-linii-a-bodu-1.png



Pravidlo třetin - poměr stran plátna 5 : 3

Poměr 5 : 3 dá výsledek 1.6666.... což je velmi podobné poměru 1:1.618 a je mnohem jednodušší na rozvržení hlavních bodů na obraze.

Na obrázku níže vidíme hlavní body a třetinový systém rozdělení obrazu PRAVIDLO TŘETIN

Na tyto hlavní body na obrázku, divák upírá především svůj zrak. Do obrazu, či fotografie pak můžete vměstnat více děje. Hlavní motiv by měl byt v jedné třetině, druhé dvě třetiny by měli sloužit k poměření velikostí, vložení děje a tím usnadnit pochopení dané scény.
zlaty-rez.jpg

Fotíme oblohu

Pokud obloha je dominantní a je možno na obrázek zabrat i horizont, pak obloha může zabírat dvě třetiny horní části obrázku. Pokud bude krajina dominantní, pak obloha by měla zabírat 1/3 třetinu nad krajinou.
Ne vždy je to možné, ale časem poznáte, že to lidská mysl a zrak, u většiny lidí, tak vnímají.

Učte se vnímat, jak pozorujete určitý objekt

Abyste se naučili citlivě fotit, či malovat, pozorujte sami u sebe jak vnímáte určitý objekt, jak je porovnáváte s okolím, abyste určili jeho velikost, barvy, vzdálenost atd.
Pak pochopíte, že tohle musíte předat ve svém díle i těm, které má Vaše dílo oslovit.

Měsíc se jeví při východu, či západu mnohem větší, než když je osamocený na obloze - proč?

Je dokázáno - úhlovým měřením přesnými přístroji, že Měsíc je stále stejně veliký, zabírá na obloze stále stejný prostor, ať vychází těsně nad horizontem, či je nejvýše nad ním. Proč se nám tedy jeví Měsíc mnohem větší, když vychází nad lesy, nebo budovami?
Protože ho srovnáváme se stromy a budovami, kterým tvoří pozadí.
Víme, že les je vzdálen 10 km a nad ním se jeví Měsíc, jako obří koule, 1000x převyšující výšku nejvyšších stromů - mozek mu přiřadí velikost vůči okolí.
Jakmile se dostane vysoko nad horizont, tak nastává ještě jedna zkutečnost. Obloha více potemní-zčerná a Měsíc se jeví jasnější, zrak na to reaguje jako na oslnění, Měsíc se pak jeví menší.

proc-se-mesic-zda-vetsi-kdyz-je-tesne-nad-horizontem-1.jpg

proc-se-mesic-zda-vetsi-kdyz-je-tesne-nad-horizontem-1.jpg

Příklad špatného rozvržení obrázku - postrádá pravidla zlatého řezu

Přesto že hrubá stavba dřevěného srubu, kterou shodil poryv větru, měla základnu 6 x 14 metrů a na výšku 7 metrů, tak z obrázku to není patrné. Není tam nic, s čím by se dalo srovnávat a zdá se vše menší než je zkutečná realita. dreveny-srub-svalil-vitr.jpg
Date: 30.07.2020 - 20:07
121

Zavařování v elektrickém zavařovacím hrnci | zavarovani-v-elektrickem-zavarovacim-hrnci-id-726


Kupte si hrnec jak s termostatem, tak i s časovačem, tepelně izolovaný (dvojitá stěna, jako u termosky) šetří elektřinu.
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.

Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.



Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.

Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.

Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**
336

Kalkulátor - výpočet čísla velikosti bot dle délky chodidla a obráceně | kalkulator-vypocet-cisla-bot-dle-delky-chodidla-a-obracene


Kalkulátor - výpočet čísla bot dle délky chodidla a obráceně

Velikost bot v EURO [steh] se vypočítá takto:
Výsledné číslo bot = ( délka chodidla plus 1,5 cm pro pohodlí) / 0,667;
Zaokrouhlit nahoru o půl čísla, či na celé číslo.
Toto číslování má především obuv z Číny a Asie.

Anglické velikosti obuvi (velikosti pro dospělé) se počítají takto:
Číslo bot = ( délka chodidla plus 1,5 cm) dělená 2,54 x 3 - 25.

Metrické číslování - k délce chodidla v cm se připočítá 1cm a zaokrouhlí se na celá čísla,
nebo jejich poloviny směrem nahoru. Např. 24,8 cm + 1 cm = 25,8 tedy metricky 26

Délku chodidla změříme tak, že patu dáme ke stěně a od stěny změříme až po konec palce.
Lépe když měření provede jiná osoba, aby noha byla správně zatížena.
Nebo chodilo položíme na lista papíru a někdo jíný nám jej obkreslí.
Nutnost je, aby tužko byla stále kolmo k papríu, abychom zakreslili největší rozměr paty a prstů.
Chodidla měříme večer, kdy jsou nejvíce roztažená a oteklá.
jak-zmerit-delku-chodidla-pro-obuv.png


Kalkulátor

Zadání potvrďte ENTER, nebo použíjte zvyšovací šipky.




Výsledek:





Editace: 17.8.2018 - 13:27
Počet článků v kategorii: 361
Url:jak-se-dela-cukrovi

AD
11 Share
Share
Tweet