Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Cukroví (jak se co dělá - video)


AD MOB

Jak se dělá cukroví - Jak se co dělá

Ve videu uvidíte:
  • velmi starou technologii výroby cukrové pochoutky
  • postup výroby
  • glukózový sirup
  • potravinářské barvivo
  • k čemu slouží vytahovač
  • čokoládovou náplň
  • tepelnou úpravu směsi
  • zpracování strojem na bonbony
  • výrobu kulatých bonbónů
  • výrobu čokoládových bonbónů

Jak se dělá cukroví - Jak se co dělá - video

**


350LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


234

Dalekohledy (jak se co dělá - video) | jak-se-delaji-dalekohledy


Jak se dělají dalekohledy - Jak se co dělá

  • triedr je dvojitý teleskop
  • přední čočky obraz obrátí vzhůru nohama
  • hranoly obrací obraz zpět
  • hranoly se brousí diamantovým prachem a pak lepí k sobě
  • čočky se také brousí a čistí ultrazvukem
  • čočky se lepí dvě k sobě aby se odstranila polychromatická vada a posun barev obrazu
  • lepení musí být naprosto dokonalé na setinu milimetru
  • lepidlo se tvrdí uv světlem
  • minerální kuličky ve vakuové komoře dodají čočkám antireflexivní povrch pro větší průchod světla
  • čočky se při montáži čistí stlačeným dusíkem
  • zajišťují je těsnící kroužky
  • hranoly se musí vystředit s čočkami a zajistit lepidlem
  • izolace se provádí silikonem
  • malé čočky kterými se díváme se nazývají okuláry
  • přístroj se vysaje a napustí dusíkem proti mlžení čoček
  • kvalitní přístroje se testují na tlak, vodu, otřesy, teploty vysoké i nízké

Jak se dělají dalekohledy - Jak se co dělá - video

**

76

Vodík palivo budoucnosti? | vodik-palivo-budoucnosti-id-288


O vodíku se hovoří, jako o palivu budoucnosti,
ale každé palivo musíme nejdříve vyrobit, nebo
vytěžit, upravit pro další použití a zde je problém.
Výroba vodíku použitelného, jako palivo
zatím spotřebuje více energie,
než se pak uvolní jeho spalováním a tato
příčina nejvíce brání masovému využití vodíku
například ve spalovacích motorech automobilů,
jako paliva budoucnosti.
33

Postřik herbicidy na trávník | postrik-herbicidy-na-travnik-id-192


Druhy herbicidů:
Starane, Lontrel, Bofix, Travin, postřiky a přípravky můžete střídat.
Starane - hubení odolných dvouděložných plevelů v obilovinách.
Lontrel - selektivní herbicid, s vodou mísitelný kapalný koncentrát, k hubení odolných dvouděložných plevelů, zejména heřmánků, heřmánkovců, pcháčů v obilovinách.
Bofix - herbicidní přípravek pro postřik trávníku a travních porostů proti dvouděložným plevelům.
Travin - pampelišku lékařskou, sedmikrásku chudobku, svízel přítulu, pohanku opletku, konopici, ptačinec žabinec, penízek rolní, pomněnku rolní, lilek černý. Dobře hubí : heřmánkovec přímořský, kokošku pastuší tobolku, hluchavky, rdesno, zemědým lékařský, kopřivu žahavku, starček obecný, jitrocel plazivý, černohlávek obecný, pcháč oset.

Kdy aplikovat postřik:
- dbejte pokynů výrobce
- trávník by měl být aspoň 10 dnů nesekaný, aby plevel měl dostatečnou listovou plochu pro aplikaci postřiku
- aplikujeme ráno, nebo večer
- teplota vzduchu cca +18°C
- slunný den (déšť by smyl přípravek)

O trávnících všeobecně
Správná výška čerstvě pokoseného trávníku: cca 5 cm

Zalévání trávníku: spotřeba cca 25 litrů na metr čtvereční za týden.
Zaléváme zhruba dvakrát týdně 13 litrů na metr plochy.
Každodenní zalévání nenutí rostliny vytvářet kořenový systém, který by sám hledal
další zdroje vody. Takový trávník je pak velmi choulostivý na výpadky zavlažování.
Zalévá se večer, nebo v noci (přirozené i rosa se vytváří v nočních hodinách).

Hnojiva na trávník
Hnojíme 1x za měsíc, či dle pokynů výrobce.
HORTUS - HNOJIVO NA TRÁVNÍK 1 kg / 25 Kč
TRAVIN - 1 kg cena: 80 Kč
HORTUS - HNOJIVO PRO PODZIMNÍ VÝŽIVU TRÁVNÍKU 1 kg cena: 25 Kč
HORTUS - STOP-MECH s výživou 1 kg cena: 50 Kč
TRAVIN - 1 kg cena: 100 Kč
TRUMF - PODZIM - 1 kg cena: 80 Kč
SEDOSCOTE Trávník - 1 kg cena: 120 Kč
PREMIUM - TRÁVNÍK 1 kg cena: 140 Kč
FLORIA Travní hnojivo s účinkem na krtky - 1 kg cena: 80 Kč
137

Podpěra větve ovocných stromů | podpera-vetve-ovocnych-stromu-id-848


Když se urodí více ovoce, často dochází k polámání větví
a někdy i k úplnému zničení stromu.
Jak zabránit polámání přetížených větví?
Dobré je část nekvalitního ovoce obrat, aby se větev
odlehčila.
Pokud to nestačí, větve podkládáme podpěrami tak,
aby již větev nadzvedly a přenesly váhu ovoce na sebe.
Zhotovení podpěry se skládá ze tří prken - latí.
Jedna je nosná. Musí být dostatečně dlouhá, aby mohla nadzvednout větev.
Další se přibije nahoru, to tvaru písmene T, ale nosnou lať necháme
5cm přečnívat.
Další se přibije na nosnou i na T lať, jako vzpěra viz obrázek.

178

Rybízový sirup | rybizovy-sirup


Jak připravit rybízový sirup za syrova

.
  • (čerstvě) natrhaný rybíz opereme pod tekoucí vodou (rychle chytí plíseň, proto je nejlepší jej do 24 hodin zpracovat)
  • odšťavňujeme buď v elektrickém odšťavňovači, nebo v ručním mlýnku, či v malém lisu na ovoce (zde je třeba mít rozemletý rybíz a lisovat pomalu, aby rybízová kaše nestříkala ven mezi destičkami lisu, vhodné pro lisování jednoho a více 12 litrových kbelíků rybízu )
  • šťávu dáme do nádoby takového objemu, aby 2x přvyšovala objem šťávy ( 10 litrů šťávy - 20 litrová nádoba)
  • na 1 litr šťávy vysypeme do nádoby 1 kg cukru ( na 10 litrů 10 kg) - někdo přidává vodu do šťávy až 1,5 litru vody na litr šťávy, ale snižuje tím koncentraci suroviny i cukru a zvyšuje náchylnost šťávy k plesnivění a tím k znehodnocení - uvědomme si, že plísně, které napadají potraviny jsou vlastně houby a tudíž jsou některé druhy prudce jedovaté, zkažené zavařeniny či šťávu nekonzumujte
  • přidáme konzervační přísadu, kde máme vytištěno na obale na kolik litrů šťávy postačí obsah jednoho sáčku
  • můžete přidat i kyselinu citronovou
  • nechejte 24 hodin odležet za občasného míchání, aby se cukr všechen rozpustil ve šťávě
  • nalijte do čistých petláhví až po okraj
  • pevně zašroubujte
  • uložte v suchu, temnu a chladu
  • výhodnost - z jednoho litru sirupu připravíte i 20 litrů limonády, tedy náklady na jeden litr limonády se pohybují mezi 1 až 2 KCZ (pokud používáte vlastní vodu a rybíz).


Nápoje vyrobené z domácího rybízového sirupu nezpůsobují nechutenství a nemají nepříjemnou pachuť na jazyku a pocit poleptání hrtanu, jako limonády z některých umělých sladidel. Některá umělá sladidla se leckdy vylučují i potem a nepříjemně páchnou.


Editace: 17.8.2018 - 13:27
Počet článků v kategorii: 350
Url:jak-se-dela-cukrovi

AD
11 Share
Share
Tweet