Káva (jak se co dělá - video)
Jak se dělá káva - Jak se co dělá
- legenda: údajné etiopský pasáček koz objevil kávu kolem roku 850 n.l.
- káva nepochází z Ameriky, jak si mnozí myslí
- 1645 v Itálii otevřena první kavárna
- v současnosti se vypijí 2 miliardy šálků kávy denně
- káva je v současnosti nejcennějším artiklem na burze hned po ropě
- chuť kávy se liší dle regionu sklizně a na způsobu zpracování
- od výsadby kávovníku do první sklizně uplynou 2 roky
- kávovník kvete po tři dny, květ podobný jasmínu
- za půl roku se vyvinou bobule červené, které obsahují semena kávovníku
- pracovníci trhají bobule, které již dozrály
- na sto bobulí můžou být 2 zelené
- bobule se opláchnou a vylupovací stroj vyloupne semena
- další mechanizmus oddělí semena od zbytku nežádoucího materiálu
- semena se vyluhují a vzniká sladká hustá látka - španělsky med
- nelepkavá zrnka se pak suší na betonu 4 dny na sluníčku za přehrabování jen přes den
- pak jsou zrnka do mlýnku kde se zbaví slupek
- káva má až 800 příchutí
- pražením se snižuje obsah kofeinu
- v pražícím stroji je 180°C a zrnka se praží po dobu 20 minut
- pak se uhasí a ochladí
- vzorky namleté kávy se nejdříve ochutnávají než se vloží celá dávka do pražící pece aby se odhalily možné problémy a předešlo se znehodnocení celé dávky
Jak se dělá káva - Jak se co dělá - video
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Obytné buňky jsou známy především ze staveb jako přechodné
bydliště pro stavební dělníky, ale jejich výroba je natolik pečlivá,
že tyto buňky nabízejí celkem vysoký komfort jak po tepelné izolaci,
tak odhlučnění. Buňky lze též klást na sebe a vytvořit tak blok o více
patrech.
Buňku lze použít i jako náhradní bydlení při exekuci majetku a
vystěhování z domu.
Výhody unimo kontejnerů:
Velmi nízké náklady na vytápění.
Rychlá montáž spočívající jen v úpravě terénu pod buňku,
přivezení kontejneru a uložení na místo.
Nízké náklady na údržbu.
Unimo buňky se také vyrábějí již vybaveny k různým účelům,
například s kuchyní, nebo s wc a sprchovým koutem, či obývacím
pokojem.
Po kompletaci více buněk mohou být tyto opatřeny sedlovou střechou,
obloženy dřevem a pak již nepoznáte, že se jedná od montovaný dům
a tento objekt vypadá vcelku honosně.
Unimo buňky se exportují do mnoha zemí světa. Velmi oblíbené jsou
na Islandu, kde po většinu roku panuje chladné počasí a kvalitně zateplené
kontejnery se snadno montují, jako například budovy škol.
U nás se tyto kontejnery též používají jako prodejní stánky občerstvení,
drogerie, spotřební zboží, ale i jako prodejny pneumatik či čekárny na vlak,
nebo autobus.
Video zachycuje výrobu unimo buňky v ContiMade Czech Republic.
**VIDEO YOUTUBE
Dělení kontejnerů:
Obytné kontejnery
Sanitární kontejnery
Kombi kontejnery
Skladové kontejnery
Autokontejnery
Co to jsou solární farmy a fotografie jedné z nich.
Solární farma je vlastně jiný název pro solární elektrárnu.
Je to určitá plocha osazená fotovoltaickými panely, které přeměňují sluneční (solární) energii v energii elektrickou.
Nevýhodou je, že mnohdy zabírají kvalitní zemědělskou půdu a také, že se panely nenatáčí (rok 2010) za sluncem.
Proto v ranních a odpoledních hodinách dochází k ke snížení získané energie z panelu.
Natáčení panelů za sluncem by však značně prodražilo vybudování takové elektrárny a otřesy při natáčení panelů by zřejmě snížily jejich životnost. Navíc údržba a provoz takové elektrárny by se citelně prodražil.
Částečné řešení je použití speciálních skel, která dokážou lomit určitou část paprsku směrem do kolektoru.
Další nevýhoda je ta, že v zimních měsících solární farmy mnoho energie do sítě nedodají a právě v tyto měsíce energie potřebujeme zhruba 10x více, jak v letních měsících .
Možná Vás napadá umístit takovou solární farmu na oběžnou dráhu Země. Pak by na ní svítilo Slunce neustále a paprsky by dopadaly kolmo na plochu panelu. Ano takové projekty již existují a je jen otázkou času, kdy se stanou skutečností.
a proto přibývá občanů, kteří když už třídí odpad, tak
si jej zavezou i do sběrny a utrží mnohdy i zajímavou
částku peněz.
Třídíte také hliník, hliníkové folie, konzervy a obaly, ocel, plechy,
měděné vodiče, plasty, či papír?
Zde najdete ceny některých výše zmíněných surovin
http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=61&t=131
Jak se dělá víno - Jak se co dělá
- 8000 let již lidstvo zná víno, které dopravovalo ve vacích ze zvířecí kůže
- v současnosti se víno nejčastěji prodává ve skleněných lahvích
- vinné révě se nejlépe daří v mírných zeměpisných šířkách
- na chráněných svazích jsou keře schopny odolat i krutějším mrazům
- čím zralejší hrozny, tím sladší víno, proto se pěstitelé pokouší o co nejpozdější sběr
- hrozny se sklízí ručně, aby se neporanily rostliny
- pro přípravu červeného vína se hrozny používají celé i s jadérky a slupkami
- pro přípravu bílého vína se používá jen šťáva zvaná mošt
- na výrobu vína má největší vliv kvalita hroznů a ta je závislá na počasí, poloze vinohradu, půdě, odrůdě atd.
- Výroba vína:
- hrozny se omyjí a rozdrtí
- lisováním se z směsi získá mošt
- mošt se uskladní v nerezových nádobách a přidají se do něj kvasinky, které přemění cukr v alkohol - proces se nazývá fermentace
- s kvasinkami se provádí experimenty, aby se zjistil vliv určitého druhu kvasinek na výsledný produkt
- bílé víno fermentuje - kvasí 3 týdny při 17°C
- červené víno kvasí 10 dnů při teplotě 30 - 35°C
- růžové víno se připravuje z červených hroznů, ale mošt se od rozemletých bobulí včas oddělí, aby barva nebyla tak sytá
- červené víno se po určité době při fermentaci vypouští, aby se provzdušnilo a urychlil se proces kvašení a zpět se vrací horním koncem do nádrží
- během fermentace se hlídá i obsah cukru v moštu
- s výjimkou velmi sladkých vín se za konec fermentace považuje přeměna veškerého cukru na alkohol
- po fermentaci obsahuje červené víno 11 až 13% alkoholu, bíle a růžové 11 až 11,5%
- víno se nechá několik měsíců odstát a pak se filtruje
- při stáčení vína do sklenic je nutné zamezit styk vína se vzduchem
- barva sklenice by měla být tmavá - i světlo má vliv na kvalitu vína
- na uzavírání láhví se používají korkové zátky, které spolehlivě těsní
- korek je kůra z korkového dubu a po sběru znovu doroste
- víno v láhvích stárne a mohou se zvýraznit některé jeho charakteristické vlastnosti, což se projeví i na jeho ceně
Jak se dělá víno - Jak se co dělá - video
Jak se dělá hasící přístroj - Jak se co dělá
- první hasící přístroj pochází ze středověké Evropy
- fungoval jako obří injekce
- moderní přístroje jsou natlakovány vzduchem, který vytlačí obsah
- obsah může být voda, chemikálie, prášek, pěna
- po uvolnění kohoutu je přes hadici a trysku metáno hasivo na oheň
- obrábění trysek a ventilů se provádí na automatických karuselech
- z ventilu vede trubka na dno nádrže tak jako u sifonové láhve
- do trubky je pak tlakem na hladinu vháněna hasící médium
- medium projde přes ventil a trysku
- přístroj je opatřen manometrem pro měření tlaku v přístroji
- nízký tlak znamená, že vzduch unikl a přístroj se musí dát opravit
- válec nádrže je opatřen nalisovanou koncovkou se závitem
- dno i hrdlo se pájí pomocí měděného kroužku tzv. tvrdým pájením 1100°C 1h 45 minut v peci
- lakuje se elektrostaticky kdy částice laku + a nádoba - mají opačný náboj tím se lak nanáší rovnoměrně a je přitahován nádobou
- lak se vytvrzuje v peci 45 minut
- nádoby se naplní hasivem
- práškový přístroj - prášek zamezí přístupu kyslíku do ohně a tím jej uhasí
- přístroje se natlakují asi na 13 barů
- ventil přístroje se zajistí kolíkem a plombou
- v případě požáru je nutno plombu porušit a kolík vyjmout jinak páku ventilu nestisknete
- malé přístroje jsou jen na malé začínající požáry, například hořící koš s odpadky
- k velkým požárům neprodleně přivolejte požárníky
Jak se dělá hasící přístroj - Jak se co dělá - video
Editace: 15.8.2018 - 12:07
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-se-dela-kava