Rostlinný olej (jak se co dělá - video)
Jak se dělá rostlinný olej - Jak se co dělá
- rostlinný olej se získává lisováním převážně semen a plodů rostlin
- hlavní plodiny pro výrobu rostlinného oleje jsou slunečnice, kukuřice, bavlník, sojové boby, len, konopí, sezam, canola (brukev řepka), kanolový olej
- Lisování za studena:
- jen malé podniky používají tuto technologii, ale olej je světlejší a chutnější
- semena slunečnice se nasypou do nízkotlakého lisu
- teplota při lisování nepřesáhne 40°C, odtud tedy název "lisování za studena"
- na lisování se používá vřetenový lis a je třeba bedlivě hlídat teplotu vznikající lisováním, aby olej nebyl znehodnocen
- ze 100 kg semen slunečnice se získá 38 litrů oleje vysoké kvality
- zbytky po lisování - pokrutiny - jsou používány, jako krmivo pro hospodářská zvířata
- po lisování se olej filtruje
- olej uchováváme ve skleněných tmavých láhvích, aby nebyl znehodnocen - plastové láhve jsou naprosto nevhodné
Jak se dělá rostlinný olej - Jak se co dělá - video
364LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Okapový žlab opatříme lesklým povrchem odrážejícím sluneční paprsky.
Středem žlabu v jeho ohnisku povedeme černou trubici, na kterou bude
směřovat odražené sluneční záření a tím jí bude zahřívat.
Můžete vyzkoušet vše zakrýt sklem a dát více žlabů vedle sebe
do dřevěného rámu.
Obrázek principu kolektoru zhotoveného z okapového žlabu.
Středem žlabu v jeho ohnisku povedeme černou trubici, na kterou bude
směřovat odražené sluneční záření a tím jí bude zahřívat.
Můžete vyzkoušet vše zakrýt sklem a dát více žlabů vedle sebe
do dřevěného rámu.
Obrázek principu kolektoru zhotoveného z okapového žlabu.
Kupte si hrnec jak s termostatem, tak i s časovačem, tepelně izolovaný (dvojitá stěna, jako u termosky) šetří elektřinu.
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.
Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.
Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.
Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.
Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**VIDEO YOUTUBE
Současné hrnce mají i display kde můžete vidět stav procesu zavařování a drží lépe zvolenou teplotu.
Před prvním použitím čtěte pečlivě návod výrobce, pokud předepisuje vyvaření hrnce 15 minut tak je proveďte,
ale někdy při prvním použití dojde k vypalování nějakých látek takže v místnosti bude asi pěkný smrad,
dobré provádět na verandě či dvorku. Při dalším použití už smrad nebyl cítit.
Sklenice někdo dává jen na dno do jedné vrstvy i když některé hrnce mohou mít i více sklenic nad sebou.
Zdá se že spodní se nejvíce prohřívají a horní pak již nejsou tak sterilizované.
Vody dávám do zavařovacího hrnce tolik, aby dosahovala do 3/4 výšky sklenice.
Nenechávejte horkou vodu v hrnci a do ní nevkládejte studené sklenice jinak popraskají!
Vodu před novou dávkou zchladím na +30 částečným vypuštěním horké a přidáním studené.
Teplotu můžete poprvé zkontrolovat i teploměrem na zavařování, abyste mohli zjistit případnou odchylku,
u mně naměřil lihový teploměr více o +2 stupně, ale pak teplotu držel přesně po celou dobu zavařování.
Bylo mi poraděno, že nechat o něco déle sklenice zavařovat než je předepsáno, ale to bude asi
u starších typů hrnců, kdy například ohřeje na +80 a znovu sepne při +70, pak je výsledná teplota
+75 a tím pádem je nutné déle nechat sterilizovat.
Po skončení procesu se má horká voda vypustit do kovové nádoby a sklenice nechat vychladnout v hrnci,
nebo pokud chceme znovu zavařovat, tak vyndat sklenice na ručník a pak je překrýt dalším ručníkem,
aby velmi pomalu chladly a nepukaly.
Video zavařování třešní návod recept tutoriál diskuse
**VIDEO YOUTUBE
Jak se dělají pilky na kov - Jak se co dělá
- pilky mohou být lupenkové, ocasky, pásové, kotoučové, pilky na kov a další dle účelu
- listy pilek na kov se vyrábí z ocelových slitin
- z plechu se vystřihne tvar plátku
- plátky se položí vedle sebe a vyfrézuji se zuby na všech najednou
- v dalším stroji se zuby střídavě mírně vyhnou, aby řez byl o něco širší, než tloušťka listu pily
- průchodem listu po indukční cívkou se zuby rozžhaví na 1200°C a nechají zchladnout na vzduchu a tím se zakalí - budou tvrdší
- pak se plátky někdy i barví a označí
- dále se vyrobí rám pilky v otáčivé stroji, kde se automaticky provedou jednotlivé operace
- list se vloží do rámu a pomocí šroubu s křídlovou maticí se napne
Jak se dělají pilky na kov - Jak se co dělá - video
Obytné stavebnicové buňky, unimo buňky, obytné kontejnery.
Obytné buňky jsou známy především ze staveb jako přechodné
bydliště pro stavební dělníky, ale jejich výroba je natolik pečlivá,
že tyto buňky nabízejí celkem vysoký komfort jak po tepelné izolaci,
tak odhlučnění. Buňky lze též klást na sebe a vytvořit tak blok o více
patrech.
Buňku lze použít i jako náhradní bydlení při exekuci majetku a
vystěhování z domu.
Výhody unimo kontejnerů:
Velmi nízké náklady na vytápění.
Rychlá montáž spočívající jen v úpravě terénu pod buňku,
přivezení kontejneru a uložení na místo.
Nízké náklady na údržbu.
Unimo buňky se také vyrábějí již vybaveny k různým účelům,
například s kuchyní, nebo s wc a sprchovým koutem, či obývacím
pokojem.
Po kompletaci více buněk mohou být tyto opatřeny sedlovou střechou,
obloženy dřevem a pak již nepoznáte, že se jedná od montovaný dům
a tento objekt vypadá vcelku honosně.
Unimo buňky se exportují do mnoha zemí světa. Velmi oblíbené jsou
na Islandu, kde po většinu roku panuje chladné počasí a kvalitně zateplené
kontejnery se snadno montují, jako například budovy škol.
U nás se tyto kontejnery též používají jako prodejní stánky občerstvení,
drogerie, spotřební zboží, ale i jako prodejny pneumatik či čekárny na vlak,
nebo autobus.
Video zachycuje výrobu unimo buňky v ContiMade Czech Republic.
**VIDEO YOUTUBE
Dělení kontejnerů:
Obytné kontejnery
Sanitární kontejnery
Kombi kontejnery
Skladové kontejnery
Autokontejnery
Obytné buňky jsou známy především ze staveb jako přechodné
bydliště pro stavební dělníky, ale jejich výroba je natolik pečlivá,
že tyto buňky nabízejí celkem vysoký komfort jak po tepelné izolaci,
tak odhlučnění. Buňky lze též klást na sebe a vytvořit tak blok o více
patrech.
Buňku lze použít i jako náhradní bydlení při exekuci majetku a
vystěhování z domu.
Výhody unimo kontejnerů:
Velmi nízké náklady na vytápění.
Rychlá montáž spočívající jen v úpravě terénu pod buňku,
přivezení kontejneru a uložení na místo.
Nízké náklady na údržbu.
Unimo buňky se také vyrábějí již vybaveny k různým účelům,
například s kuchyní, nebo s wc a sprchovým koutem, či obývacím
pokojem.
Po kompletaci více buněk mohou být tyto opatřeny sedlovou střechou,
obloženy dřevem a pak již nepoznáte, že se jedná od montovaný dům
a tento objekt vypadá vcelku honosně.
Unimo buňky se exportují do mnoha zemí světa. Velmi oblíbené jsou
na Islandu, kde po většinu roku panuje chladné počasí a kvalitně zateplené
kontejnery se snadno montují, jako například budovy škol.
U nás se tyto kontejnery též používají jako prodejní stánky občerstvení,
drogerie, spotřební zboží, ale i jako prodejny pneumatik či čekárny na vlak,
nebo autobus.
Video zachycuje výrobu unimo buňky v ContiMade Czech Republic.
**VIDEO YOUTUBE
Dělení kontejnerů:
Obytné kontejnery
Sanitární kontejnery
Kombi kontejnery
Skladové kontejnery
Autokontejnery
Vyhašené vápno, které v zimě promrzlo, ztratí svou mazlavou konzistenci a celistvost,
mnohdy je hrudkovité, malta z něj vytvořená při nahození nedrží
na stěně, ale velmi rychle odpadne. Takové vápno je pro výrobu
malty naprosto nevhodné!
Na zimní období je třeba uschovat nádoby s vyhašeným vápnem
do místností, kde teplota neklesne pod bod mrazu.
Jámy s vápnem vyhloubené v zemi se zakryly deskami a na ně se dal ještě
isolační materiál. Na vápno v jámě se nasypala vrstva písku, která zabránila
promrznutí.
mnohdy je hrudkovité, malta z něj vytvořená při nahození nedrží
na stěně, ale velmi rychle odpadne. Takové vápno je pro výrobu
malty naprosto nevhodné!
Na zimní období je třeba uschovat nádoby s vyhašeným vápnem
do místností, kde teplota neklesne pod bod mrazu.
Jámy s vápnem vyhloubené v zemi se zakryly deskami a na ně se dal ještě
isolační materiál. Na vápno v jámě se nasypala vrstva písku, která zabránila
promrznutí.
Editace: 21.8.2018 - 11:27
Počet článků v kategorii: 364
Url:jak-se-dela-rostlinny-olej