Tabulka výhřevnosti paliv
Jednoduchá tabulka průměrných hodnot výhřevnosti paliv v MJ na 1 kg u nejčastěji používaných paliv:
Palivo | Výhřevnost |
---|---|
Lignit | 9 MJ/kg |
Dřevo palivové | 14 MJ/kg |
Papír | 14, MJ/kg |
Sláma obilná | 15 MJ/kg |
Svítiplyn | 15 MJ/m3 |
Dřevěné brikety | 16 MJ/kg |
Hnědé uhlí | 17 MJ/kg |
Kaly | 17 MJ/kg |
Brikety | 23 MJ/kg |
Černé uhlí energetické | 25 MJ/kg |
Koks otopový | 27 MJ/kg |
Zemní plyn | 34 MJ/m3 |
TTO | 41 MJ/kg |
LTO | 42 MJ/kg |
Motorová nafta | 43 MJ/kg |
Autobenzín | 44 MJ/kg |
Propan | 46 MJ/kg |
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Otvor(špehýrka) v horních přikládacích dvířkách (plotně) musí být zakrytý vyjma situace,
kdy se topí dřevem a je třeba aby polena prohořívala celou násypkou tak je dobré přidat
trochu vzduchu přes tento otvor, ALE pak je zase nutné přivřít ty spodní dvířka(dusivky).
Chce to trochu zkušeností a pak už se v tom člověk orientuje a ví co a jak.
kdy se topí dřevem a je třeba aby polena prohořívala celou násypkou tak je dobré přidat
trochu vzduchu přes tento otvor, ALE pak je zase nutné přivřít ty spodní dvířka(dusivky).
Chce to trochu zkušeností a pak už se v tom člověk orientuje a ví co a jak.
Plnometr dříví je krychle, vyřezaná z jednoho kusu dřeva bez mezer, o velikosti hrany 1 m.
Dále zdroj wikipedie:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Prostorov%C3%BD_metr_sypan%C3%BD
Základní jednotkou dříví je jeden plnometr - 1PLM. Což představuje jeden metr krychlový vyplněn bez mezer dřevní hmotou. V praxi však není možné takovéhoto uložení dosáhnout, proto byla zavedeny jednotky:
Rovnaný (skládaný) prostorový metr (palivového) dřeva 1PRMr Což představuje štípané dřevo na polena efektivně naskládáno do jednoho metru krychlového s minimálními mezerami mezi jednotlivými poleny.
Sypaný prostorový metr (palivového) dřeva - 1PRMs Což představuje volně nasypané dřevo do jednoho metru krychlového, kde mezery mezi jednotlivými poleny nejsou žádným způsobem minimalizovány.
Tabulka: poměry mezi jednotlivými metry dříví
Jestliže plnometr dříví zabere 1 metr krychlový prostoru, tak sypaný už 2,55 metru.
Dále zdroj wikipedie:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Prostorov%C3%BD_metr_sypan%C3%BD
Základní jednotkou dříví je jeden plnometr - 1PLM. Což představuje jeden metr krychlový vyplněn bez mezer dřevní hmotou. V praxi však není možné takovéhoto uložení dosáhnout, proto byla zavedeny jednotky:
Rovnaný (skládaný) prostorový metr (palivového) dřeva 1PRMr Což představuje štípané dřevo na polena efektivně naskládáno do jednoho metru krychlového s minimálními mezerami mezi jednotlivými poleny.
Sypaný prostorový metr (palivového) dřeva - 1PRMs Což představuje volně nasypané dřevo do jednoho metru krychlového, kde mezery mezi jednotlivými poleny nejsou žádným způsobem minimalizovány.
Tabulka: poměry mezi jednotlivými metry dříví
Jestliže plnometr dříví zabere 1 metr krychlový prostoru, tak sypaný už 2,55 metru.
plnometr 1PLM | prostorový metr rovnaný 1PRMr | prostorový metr sypaný 1PRMs | |
---|---|---|---|
plnometr 1PLM | 1 | 1,55 | 2,55 |
prostorový metr rovnaný 1PRMr | 0,66 | 1 | 1,45 |
prostorový metr sypaný 1PRMs | 0,4 | 0,7 | 1 |
Komím vám hlavně NIKDE nesmí táhnout falešný vzduch, jinak jde jeho tah rychle do kopru. Takže ty dvířka alespoň provizorně poopravte, stačit by na to mohl např. i akrylátový tmel, či těsnění do dveří (nevím jaké to jsou).
Další věc je ta komínová klapka (ta úplně vzadu v napojení komínové roury). Tu otevřete naplno a nechte ji tak. Je tam jen pro případ velmi velkého tahu a hlavně pro režim stáložáru (kotel kompletně pouzavíraný) !!! Kotel regulujte primárem a terciálem.
Hnědé o2 se do DORky hodí velmi dobře, jen se to s tím ale musí trochu umět. I když, je to dobré spíš jen když můžete kotel pustit na větší výkon. Pro lepší regulovatelnost (předpokládám kotel bez úprav ohniště) bych radil volit o1. U nás je o2 taky hodně prachová a to pak rádo bouchá při dohořívání násypky (lze tomu ale zamezit).
Poradím vám ještě fintu na zátop. Odsekněte si třeba dvě čtvrtková polínka a dejte je na sebe úplně dozadu na rošt pod spalovací komoru. Seklou stranou je dávám směrem dopředu. Účelem je ten prostor vyplnit masivnějším matrošem, to bude rovnoměrně odhořívat a zabrání zasypání tohoto prostoru studeným palivem. Má to i další výhody jako víc sekundáru na start a podpalování rovnou dřeva místo studených zadních šamotek. Pak už tam šoupněte jen třeba tři smuchlané listy z novin, na ně hrst sekaného drobného, hrst sekaného hrubšího, tři menší-střední polínka, otevřít zatápěcí klapku, pouzavírat terciály a ze spodu šktnout. Nabrat si uhlí, trochu rozhořelé dříví pohrabáčem nastrkat co nejvíc dozadu pod spalovací komoru a nasypat tam uhlí až nahoru. Než v tom získáte jistotu, můžete míň. Pokud mi správně porozumíte, z komína se vám během zátopu ani nezakouří a vše bude jisté a snadné.
Ještě jedna poznámka na závěr, kotli po zátopu dopřejte chvíli běh na vyšší výkon, aby se uvnitř v ohništi pořádně rozehřál na vysokou teplotu. Pokud to nedodržíte, spalování uhlí bude už s trochou kouře a míň efektivní. DORku mám s aku, tak mi o2 zcela vyhovuje. Bez aku bych asi bral radši o1.
Další věc je ta komínová klapka (ta úplně vzadu v napojení komínové roury). Tu otevřete naplno a nechte ji tak. Je tam jen pro případ velmi velkého tahu a hlavně pro režim stáložáru (kotel kompletně pouzavíraný) !!! Kotel regulujte primárem a terciálem.
Hnědé o2 se do DORky hodí velmi dobře, jen se to s tím ale musí trochu umět. I když, je to dobré spíš jen když můžete kotel pustit na větší výkon. Pro lepší regulovatelnost (předpokládám kotel bez úprav ohniště) bych radil volit o1. U nás je o2 taky hodně prachová a to pak rádo bouchá při dohořívání násypky (lze tomu ale zamezit).
Poradím vám ještě fintu na zátop. Odsekněte si třeba dvě čtvrtková polínka a dejte je na sebe úplně dozadu na rošt pod spalovací komoru. Seklou stranou je dávám směrem dopředu. Účelem je ten prostor vyplnit masivnějším matrošem, to bude rovnoměrně odhořívat a zabrání zasypání tohoto prostoru studeným palivem. Má to i další výhody jako víc sekundáru na start a podpalování rovnou dřeva místo studených zadních šamotek. Pak už tam šoupněte jen třeba tři smuchlané listy z novin, na ně hrst sekaného drobného, hrst sekaného hrubšího, tři menší-střední polínka, otevřít zatápěcí klapku, pouzavírat terciály a ze spodu šktnout. Nabrat si uhlí, trochu rozhořelé dříví pohrabáčem nastrkat co nejvíc dozadu pod spalovací komoru a nasypat tam uhlí až nahoru. Než v tom získáte jistotu, můžete míň. Pokud mi správně porozumíte, z komína se vám během zátopu ani nezakouří a vše bude jisté a snadné.
Ještě jedna poznámka na závěr, kotli po zátopu dopřejte chvíli běh na vyšší výkon, aby se uvnitř v ohništi pořádně rozehřál na vysokou teplotu. Pokud to nedodržíte, spalování uhlí bude už s trochou kouře a míň efektivní. DORku mám s aku, tak mi o2 zcela vyhovuje. Bez aku bych asi bral radši o1.
Další výbornou pomůckou je teflonová podložka pro grilování.
Dělali jsme na tom maso, buřty, hermelíny ,volská oka a zeleninu.
Teflonová podložka je vhodná na grilování nebo na pečení (v troubě nahradí plech).
Výborná pomůcka pro přípravu masa a zeleniny během grilování na zahradě.
Lze jí i srolovat.
Odolnost: do 380°C
Upozornění!
Podložku nepoužívejte přímo přes otevřený plamen.
Na podložku nepoužívejte kovové nádobí a předměty, jelikož by mohly poškodit povrch podložky.
Dělali jsme na tom maso, buřty, hermelíny ,volská oka a zeleninu.
Teflonová podložka je vhodná na grilování nebo na pečení (v troubě nahradí plech).
Výborná pomůcka pro přípravu masa a zeleniny během grilování na zahradě.
Lze jí i srolovat.
Odolnost: do 380°C
Upozornění!
Podložku nepoužívejte přímo přes otevřený plamen.
Na podložku nepoužívejte kovové nádobí a předměty, jelikož by mohly poškodit povrch podložky.
Krbová kamna, která díky zajímavému zařízení (vrtulníček) dokáží lépe vytápět
vedlejší místnosti.
Vrtulníček je ventilátor, který si sám vyrábí elektřinu na jeho provoz z tepla krbových kamen.
Výkon kamen: 1 až 6 kW
Účinnost: 90%
**VIDEO YOUTUBE
vedlejší místnosti.
Vrtulníček je ventilátor, který si sám vyrábí elektřinu na jeho provoz z tepla krbových kamen.
Výkon kamen: 1 až 6 kW
Účinnost: 90%
**VIDEO YOUTUBE
Editace: 1354287128
Počet článků v kategorii: 401
Url:tabulka-vyhrevnosti-paliv-id-386