Sporák na tuhá paliva
S ekonomickou a energetickou krizí se nejedna domácnost zamýšlí nad tím,
jak ušetřit za energie.
Jednou z možností v rodinných domcích je příprava pokrmů na klasickém
sporáku na tuhá paliva - dřevo.
Provoz sporáku je velmi šetrný a navíc v zimních měsících příjemně vytápí
místnost, kde je umístěn.
Výhodou je, že okamžitě po zatopení jsou plotna i spalinová roura rozehřáty
na vysokou teplotu a za pár sekund či minut je v kuchyni příjemně teplo.
V kombinaci s hrnci a kastroly s indukčním dnem (teplo je směřováno do hrnce),
nebo titanové nádobí, dosáhneme ještě výraznějších úspor při přípravě pokrmů.
Navíc kuchyňský sporák může být nádhernou dekorací místnosti, ve které
si pak každý rád posedí.
Zdroj obrázku: //cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kohleherd.jpg
jak ušetřit za energie.
Jednou z možností v rodinných domcích je příprava pokrmů na klasickém
sporáku na tuhá paliva - dřevo.
Provoz sporáku je velmi šetrný a navíc v zimních měsících příjemně vytápí
místnost, kde je umístěn.
Výhodou je, že okamžitě po zatopení jsou plotna i spalinová roura rozehřáty
na vysokou teplotu a za pár sekund či minut je v kuchyni příjemně teplo.
V kombinaci s hrnci a kastroly s indukčním dnem (teplo je směřováno do hrnce),
nebo titanové nádobí, dosáhneme ještě výraznějších úspor při přípravě pokrmů.
Navíc kuchyňský sporák může být nádhernou dekorací místnosti, ve které
si pak každý rád posedí.

Zdroj obrázku: //cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kohleherd.jpg
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Dobrý den, mám dakon dor 24. Prozatím vytápím pouze 70m čtverečních podlahovým topením a ohřívám vodu v 200l bojleru. Topím pouze dřevem. To mi hoří pěkně bez jakýchkoli problémů, ale jde mi o to že na kotli dovedu dosáhnout teploty 60-70stupňů a víc ani prd. Chci vytápět ještě horní patro kde budou v budoucnu radiátory ale jakmile bych otevřel větev jen byť na dva radiátory teplota na kotli klesne. Nevíte čím to je a jak docílit abych kotlem vytopil celý dům? Předem děkuji za odpověď či případnou radu.
od: Honza
Zdravím, socialistický Dakon 24 nám vydržel 26 let, ten jsme nahradili stejným typem, po pěti letech teče jak
Dunaj,vyvarujte se stejného výrobce. Hezký den všem.
Zdravím, socialistický Dakon 24 nám vydržel 26 let, ten jsme nahradili stejným typem, po pěti letech teče jak
Dunaj,vyvarujte se stejného výrobce. Hezký den všem.
dobrý den
mám Váš kotel Viadrus G-25 s 5 články již 20 let,stále perfektní,ale teď jsem koupil
prostorový termostat PT-21,kterým bych chtěl nahradit starý Rego s kolečkem,
ke kterému vede 4žilový kabel,K PT- 21 stačí pouze dva kabely,mám je připojit
na svorky 11 a 12?
Děkuji a hezký den Petr Vršinský
mám Váš kotel Viadrus G-25 s 5 články již 20 let,stále perfektní,ale teď jsem koupil
prostorový termostat PT-21,kterým bych chtěl nahradit starý Rego s kolečkem,
ke kterému vede 4žilový kabel,K PT- 21 stačí pouze dva kabely,mám je připojit
na svorky 11 a 12?
Děkuji a hezký den Petr Vršinský
Citace:
Malá dávka uhlí začne kouřit do násypky a pak to bouchá.
Malá dávka uhlí začne kouřit do násypky a pak to bouchá.
Takže už jsem se také odvážil k psaní na novém fóru

K tomu roštování: Shodou náhod jsme to zaslepení horní řady děr ve vyndavacím roštu udělali úplně stejně. Položil jsem přes ně silnější plech, akorát tam sednul. Zkoušky tedy byly prováděny s ním. Problém s tím zanášením struskou se mi zdá v tom, že snížení hrany první přepážky změní rozdělení proudění vzduchu skrz rošt. Skrz přední část se pak nasává méně a skrz zadní část o to více. Změní se proto i rychlosti hoření v těchto částech a v zadní části se se uhlí spaluje mnohem rychleji. Čim víc snížíme přepážku, tim silnější a nerovnoměrnější to hoření logicky bude. Pak je ale problém, že vzadu docela rychle naroste vysoká vrstva vyhořelého paliva a vepředu bude ještě nedohořelé uhlí. Proto když se pokusíme roštovat, začne nám s popelem vypadávat i silně nedohořelé palivo. Navíc ta vysoká vrstva vyhořelého paliva vzadu pak asi dost změní poměry hoření, to bude to postupné vypadávání hukotu kotle až jeho úplná ztráta. Kotel i přitom hořel ale řekl bych velmi dobře, jen jsem musel roštovat v kratších intervalech, cca 20 až 30 minut. Původně bez hradidla jsem se roštování ani moc nevšímal a výkon byl stabilní.
Ta ztráta hukotu při velmi pěkném hoření mne inspirovala ke snižování výkonu jednoduše dalším škrcením klapky. Kotel v tom stavu jen syčel a bublal, v průzoru přitom byly mohutné plameny vyplňující téměř celý prostor nad vodní lamelou. Uvidíme, jestli kotel do tohoto stavu uvedu i bez snížené přepážky

Musí se odklopit ta zadní plotna co je na kotli za přikládací plotnou.
Je zajištěna dvěma závlačkami.
Pak je na vytažení popelového víčka takový háček, je součástí kotle při dodání.
Máte tam dole moc popela tak nevidíte držátko toho víčka, musíte trochu zalovit a pak
jak navlečete na háček tak už jej vytáhnete.
Krycí deska má pozici 2., tu musíte odklopit abyste se dostala nad ty zbylé komory a
mohla z nich očistit saze a vytáhnout to víčko na dně pod pod poslední přepážkou.
To víčko má pozici 1. na obrázku a má takový oblouček - držátko nad sebou
to musí shora chytit tím háčkem a vytáhnout - pak po vyhrnutí popele zase víčko
musíte dát zpět a pěkně usadit aby pod ním komín nepřisával falešný vzduch.

Je zajištěna dvěma závlačkami.
Pak je na vytažení popelového víčka takový háček, je součástí kotle při dodání.
Máte tam dole moc popela tak nevidíte držátko toho víčka, musíte trochu zalovit a pak
jak navlečete na háček tak už jej vytáhnete.
Krycí deska má pozici 2., tu musíte odklopit abyste se dostala nad ty zbylé komory a
mohla z nich očistit saze a vytáhnout to víčko na dně pod pod poslední přepážkou.
To víčko má pozici 1. na obrázku a má takový oblouček - držátko nad sebou
to musí shora chytit tím háčkem a vytáhnout - pak po vyhrnutí popele zase víčko
musíte dát zpět a pěkně usadit aby pod ním komín nepřisával falešný vzduch.

Editace: 1358932566
Počet článků v kategorii: 401
Url:sporak-na-tuha-paliva-id-463