Bouchání kotle a jak tomu zabránit
Nejjednodušší je palivo na jedné straně násypky odhrnout,
nebo dát tam trubku s kolenem, aby kouř, který se vytváří
a jde do násypky, byl odváděn tahem komína do odořívacího
prostoru. K tomu je také nutno pootevřít krytku na horních -
přikládacích dvířkách, aby došlo k odvětrávání násypky a tim
se zamezilo výbuchu nahromaděného dřevoplynu. Viz obrázek
níže, kdy na jednom boku násypky, kde méně hoří plamen ve
spalovací komoře, odhrneme palivo až pod přepážku násypky
a plyn tudy bude odsáván do spalovacího prostoru, kde navíc
zlepší hoření i spalování.
Přiměřeně též přivřete spodní - primární vzduch na dvířkách
od popelníku.
Obrázek opatření - zátky proti bouchání kotle. Je to roura délky zhruba o 1cm
kratší než je šířka násypky. Průměr zvolte také takový aby trubka prošla ale těsně horní
částí násypky.
Pak se přivaří do středu oko na vytáhnutí háčkem pro další přikládání. Pozor na případ kdy je trubka
rozžhavená, nebezpečí popálení při vytahování, či požáru po odložení mimo kotel.
Používám při topení štěpkou a pokud tam tuto zátku nemám, tak dochází k výbuchům
plynu při dohořívání, ale s trubkou nad palivem zatím bez problémů.
Další možný tvar profilu ucpávky, po dohoření paliva prakticky uzavře proudění studeného
primárního vzduchu do kotle a tím zabrání jeho prudkému ochlazování.
Tuto variantu jsem ještě nezkoušel, jen návrh.
Také se mi velmi osvědčilo zmenšení topeniště a tím zvýšení odtahu spalin:
http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=5&title=Snizeni-vykonu-Dakon-DOR
Taky je dobré, pokud topime jen malou dávkou například uhlí, aby byla
mezere pod lamelou ke spalovací komoře. Otevřeme klapku v horních
přikládacích dvířkách a tím dojde k nasávání vzduchu tímto otvorem
a k odvětrávání násypky. Palivo i lépe hoří, kotel nebouchá.
nebo dát tam trubku s kolenem, aby kouř, který se vytváří
a jde do násypky, byl odváděn tahem komína do odořívacího
prostoru. K tomu je také nutno pootevřít krytku na horních -
přikládacích dvířkách, aby došlo k odvětrávání násypky a tim
se zamezilo výbuchu nahromaděného dřevoplynu. Viz obrázek
níže, kdy na jednom boku násypky, kde méně hoří plamen ve
spalovací komoře, odhrneme palivo až pod přepážku násypky
a plyn tudy bude odsáván do spalovacího prostoru, kde navíc
zlepší hoření i spalování.
Přiměřeně též přivřete spodní - primární vzduch na dvířkách
od popelníku.
Obrázek opatření - zátky proti bouchání kotle. Je to roura délky zhruba o 1cm
kratší než je šířka násypky. Průměr zvolte také takový aby trubka prošla ale těsně horní
částí násypky.
Pak se přivaří do středu oko na vytáhnutí háčkem pro další přikládání. Pozor na případ kdy je trubka
rozžhavená, nebezpečí popálení při vytahování, či požáru po odložení mimo kotel.
Používám při topení štěpkou a pokud tam tuto zátku nemám, tak dochází k výbuchům
plynu při dohořívání, ale s trubkou nad palivem zatím bez problémů.
Další možný tvar profilu ucpávky, po dohoření paliva prakticky uzavře proudění studeného
primárního vzduchu do kotle a tím zabrání jeho prudkému ochlazování.
Tuto variantu jsem ještě nezkoušel, jen návrh.
Také se mi velmi osvědčilo zmenšení topeniště a tím zvýšení odtahu spalin:
http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=5&title=Snizeni-vykonu-Dakon-DOR
Taky je dobré, pokud topime jen malou dávkou například uhlí, aby byla
mezere pod lamelou ke spalovací komoře. Otevřeme klapku v horních
přikládacích dvířkách a tím dojde k nasávání vzduchu tímto otvorem
a k odvětrávání násypky. Palivo i lépe hoří, kotel nebouchá.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Komínová klapka slouží k regulaci komínového tahu, hlavně při změně
klimatických podmínek, tlaku vzduchu, noční-denní provoz.
Nejlépe se kotel seřídí za zhoršených podmínek, deště, nízkého tlaku.
Komínovou klapku otevřeme zcela a seřídíme kotel - primární, sekundární, terciární vzduch,
tak, aby dobře spaloval a plameny byly jasné, bez kouře.
Pak když počasí zlepší, nemusíme nic moc na kotli měnit, jen trošku přivřeme
komínovou klapku a tím budeme simulovat zhoršený odtah spalin,
které bylo za špatného počasí.
Na noc kdy téměř nepřikládáme, či po vyhoření paliva, nebo za vynikajících podmínek (silný mráz a vysoký tlak)
můžeme zkusit klapku zavřít ještě více.
Vždy však kontrolujeme zda z kotle neuniká kouř do kotelny, či zda nezhasl plamen v kotli.
Pokud je odtah spalin nedostatečný, je třeba klapku znovu otevřít!
klimatických podmínek, tlaku vzduchu, noční-denní provoz.
Nejlépe se kotel seřídí za zhoršených podmínek, deště, nízkého tlaku.
Komínovou klapku otevřeme zcela a seřídíme kotel - primární, sekundární, terciární vzduch,
tak, aby dobře spaloval a plameny byly jasné, bez kouře.
Pak když počasí zlepší, nemusíme nic moc na kotli měnit, jen trošku přivřeme
komínovou klapku a tím budeme simulovat zhoršený odtah spalin,
které bylo za špatného počasí.
Na noc kdy téměř nepřikládáme, či po vyhoření paliva, nebo za vynikajících podmínek (silný mráz a vysoký tlak)
můžeme zkusit klapku zavřít ještě více.
Vždy však kontrolujeme zda z kotle neuniká kouř do kotelny, či zda nezhasl plamen v kotli.
Pokud je odtah spalin nedostatečný, je třeba klapku znovu otevřít!
Ono to není tak docela. Když se roštovací páka nechá přesně ve svislé poloze, horní strany ježkových roštů se mírně svažují dozadu (u DOR 24) a právě i pak je tam na tu O2 mezera až běda velká. Páka se proto musí postrčit trochu dozadu, tím se hroty posledního ježka zvednou a je to celkem ok (pak je ale rošt vodorovně a ztratí se ta jeho svažitost). Já když jsem to zvážil, tak přesnost s jakou by se musela nastavovat ta páka byla moc velká, tak jsem to raději upravil. Když vezmu ten vinglík, co podpírá ty tři dříve zmíněné šamotky, tak je to ohlý plech s poměrně velkým poloměrem ohybu. Ta hrana tam chybí a právě proto tam při poklesu hrotů ježka rychle vzniká velká mezera. Tím, že jsem tam přichytil tu páskovinu, tak jsem tam tu hranu dotvořil, o ní se pak také lépe strouhá při velkém roštování spečená škvára. Nevím ale kamenům by to asi vadit nemělo, při sklopení roštu se světlost průchozího otvoru změní jen zcela zanedbatelně. Ještě jednou pro upřesnění: Páskovina je podélně přiložená k tomu vinglíku, horní hranou kousek pod hranou vinglíku (aby se dalo heftovat), dolní hranou je zároveň nebo opět lehce přesahuje spodní okraj vinglíku. Velké kusy spečené škváry to roštuje líp než před tím, to ji to nestrouhalo a velké kusy škváry se pak vracely zpět na rošt. Při malém roštování tam velký kamen nevleze a pokud se to šprajcne při velkém, tak to už je jedno, to už je to vyhaslé a studené.
ESSE sporák video.
Sporák má prosklená přikládací dvířka, takže vidíme průběh spalování
a také plameny částečné osvětlují místnost a přidají na útulnosti.
Ve sporáku je možné péci a tepelně upravovat pokrmy.
Na plotně pak vaříme v hrncích a pánvích, jako na klasickém sporáku
na plyn, či elektriku.
**VIDEO YOUTUBE
Sporák má prosklená přikládací dvířka, takže vidíme průběh spalování
a také plameny částečné osvětlují místnost a přidají na útulnosti.
Ve sporáku je možné péci a tepelně upravovat pokrmy.
Na plotně pak vaříme v hrncích a pánvích, jako na klasickém sporáku
na plyn, či elektriku.
**VIDEO YOUTUBE
Trápí Vás, že dříví v krbových kamnech má tendenci zhasnout a jen čadí?
Při menším množství dříví se mi osvědčilo topit v jednom zadním koutu
krbových kamen. Jakmile se boční stěny koutu nahřejí, dříví již nemá
tendenci přestat hořet a začít jen čadit.
Pro zvýšení teploty v daném prostoru přikryji polínka ještě kouskem plechu.
V koutě vždy najdu žhavé uhlíky i po 12 hodinách, takže roztápění je snadné.
Dříví hoří stálým plamínkem a při značném zaškrcení přívodu vzduchu.
Plech nadzvedávám při přikládání kleštěmi kvůli popálení.
Také sklo zůstává dlouho čisté, protože kouř je nucen jít do kouta a tam
všechen shoří.
Při menším množství dříví se mi osvědčilo topit v jednom zadním koutu
krbových kamen. Jakmile se boční stěny koutu nahřejí, dříví již nemá
tendenci přestat hořet a začít jen čadit.
Pro zvýšení teploty v daném prostoru přikryji polínka ještě kouskem plechu.
V koutě vždy najdu žhavé uhlíky i po 12 hodinách, takže roztápění je snadné.
Dříví hoří stálým plamínkem a při značném zaškrcení přívodu vzduchu.
Plech nadzvedávám při přikládání kleštěmi kvůli popálení.
Také sklo zůstává dlouho čisté, protože kouř je nucen jít do kouta a tam
všechen shoří.
Pokud zvolíte Dakon DOR tak by jeho výkon měl odpovídat výkonu
současného kotle, který máte.
Jestliže současný kotel má například výkon 35 kW,
tak vybrat jeden z těchto kotlů odpovídajícího výkonu:
http://www.dakon.cz/cs/dor.html
Důležitý je taky druh paliva, kterým budete topit.
Máte pocit že přetápíte? Nepomůže přiložit menší dávku?
současného kotle, který máte.
Jestliže současný kotel má například výkon 35 kW,
tak vybrat jeden z těchto kotlů odpovídajícího výkonu:
http://www.dakon.cz/cs/dor.html
Důležitý je taky druh paliva, kterým budete topit.
Máte pocit že přetápíte? Nepomůže přiložit menší dávku?
Editace: 1383771096
Počet článků v kategorii: 401
Url:bouchani-kotle-a-jak-tomu-zabranit-id-604