Re: Návod na použití kotle Dakon DOR - rada
Zde je návod na použití Dakon Dor:
https://www.okhelp.cz/images/dum-zahrada/DOR-Kompletni-navod.pdf
Nejdříve si vše pročtěte.
https://www.okhelp.cz/images/dum-zahrada/DOR-Kompletni-navod.pdf
Nejdříve si vše pročtěte.
- První je třeba nechat prohlédnout komín a řádně jej vyčistit.
- Dále roura od kotle do komína zda není děravá a shnilá za ty roky.
- Kotel je také nutno prohlédnout a vyčistit.
- Zkontrolovat stav vody v topném systému, popřípadě doplnit do
výšky jedné třetiny expanzní nádoby. - Pokud je v systému zapojeno oběhové čerpadlo, je třeba
zkontrolovat, jestli není zadřené (zda se otáčí rotor), nebo spálené. - Roztápění se dělá s otevřenou komínovou i roztápěcí klapkou.
- Poprvé dejte více papíru a drobných třísek. Jakmile vše bude
hořet asi dvě minuty, můžete shora přiložit další drobné dříví
a nechat 5 minut hořet.
Zavřít spodní popelová dvířka po 10 minutách a zkusit regulovat
rychlost hoření dusivkou. Šroubem na ní otáčet tak, aby spodní
mezera byla asi do 1cm.
Boční otvory nechat prozatím zavřené. - Pokud v kotle dobře hoří, zavřete roztápěcí klapku - páka u
odvodu kouře se přitiskne směrem ke kotlu.
Komínová klapka zůstává otevřená a uzavíráte jí až vše vyhoří,
aby uhlí zůstalo dlouho žhavé.
Při prvním zátopu po rozhoření dřeva přiložte jen 2 kg uhlí a
za hodinu vyhoří. Pokud je to málo, přiložte další 2 kg. Tak
postupně zjistíte, kolik paliva Vám bude stačit na ohřátí vody
v systému aniž by došlo k přetopení kotle.
Jakmile teplota na kotlu bude +80 , už by měla být teplá i zpátečka
vratné vody.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Pan Vašák
Po dvaceti letech strkání peněz do tzv. ekologických kotlů značky Verner,které odešly kvůli technologické nedotaženosti,jsem koupil Dakon FB 32.Dnes jsem zatopil poprvé a nevycházím z úžasu.Množství paliva,které požaduje ekologický kotel,je přibližně dvojnásobný.Ano,komfort obsluhy není takový jako u Vernera,ale ten rozdíl v hospodárnosti provozu je více než znatelný.Proto apeluji na všechny,kteří budou pořizovat topné zařízení-kálejte na ekologii,za poloviční peníz máte zařízení,které funguje a které vydrží.Jo litina je litina.
Po dvaceti letech strkání peněz do tzv. ekologických kotlů značky Verner,které odešly kvůli technologické nedotaženosti,jsem koupil Dakon FB 32.Dnes jsem zatopil poprvé a nevycházím z úžasu.Množství paliva,které požaduje ekologický kotel,je přibližně dvojnásobný.Ano,komfort obsluhy není takový jako u Vernera,ale ten rozdíl v hospodárnosti provozu je více než znatelný.Proto apeluji na všechny,kteří budou pořizovat topné zařízení-kálejte na ekologii,za poloviční peníz máte zařízení,které funguje a které vydrží.Jo litina je litina.
Taky jsem tam nechal vrstvičku popela aby to hořelo, kde má
tedy aby se cihle utěsnily.
Zajímavý je, že kotel hřeje víc, jako když sem jel na celý rošt
Je to tím že kotel stačí spalinám odebrat téměř všecko teplo.
tedy aby se cihle utěsnily.
Zajímavý je, že kotel hřeje víc, jako když sem jel na celý rošt
Je to tím že kotel stačí spalinám odebrat téměř všecko teplo.
Dobrý den.
Mám Dakon DOR 24 čerstvě, asi 4 měsíce. Jelikož jsem rozený panelákový typ a teď po přestěhování na venkov jsem s ním dost bojoval potřeboval bych od vás poradit. Vím co je pro Dakon určeno za palivo. Zatím pálím hnědé uhlí, které mám v kolně po tchánovi. Je ho celkem dost. Pravda je zde výběr všech velikostí. Mám problém takový: když zatápim, hodim tam nějaký papír, třísky, zapálím, nechám rohořet, pak dám uhlí. Při roztápění mám tedy roztápěcí klapku otevřenou, většinou mám spodní dvířka zavřené protože mám otevřenou násypku. Tu po nasypání uhlím zavírám a otevírám spodní dvířka ale v případě že dobře hořím nechám jen otvor pro vzduch a dvířka zavírám. Většinou nechám roztopit s otevřenou roztápěcí klapkou na 70°C (což je asi 20 - 30 min dle teploty kotle před zatopením) a poté zavírám klapku a už si jen hraju s terciálním vzduchem a spodním přívodem vzduchu. A tady je kámen úrazu. Ať dělám to či ono stejně mi vždy teplota kotle klesne přesně na 62°C a mám po teple. Ale jde o to, že byli i chvíle, kdy jsem v pohodě se zavřenou klapkou natopil krásně i na 85°C jako nic. Běžnější jev byl, že jsem dal po roztopení uhlí asi jen do čtvrt násypky, nechal prohořet na roztápěcí klapku, tu jsem pak zavřel a krásně mi to sálalo teplo kolem 75°C hodně hodně dlouho ale nejčastěji jde o popsaný případ. Komín je v pohodě, táhne dobře, což je poznat na roztápění. Poraďte mi prosím kde dělám chybu. Přece nemůžu topit s otevřenou klapkou. To pak uhlí mizí před očima. V jakých teplotách se pohybujete vy? Já bych byl vděčný za pravidelných aspoň 70 - 75°C. Děkuji za všechny rady.
Mám Dakon DOR 24 čerstvě, asi 4 měsíce. Jelikož jsem rozený panelákový typ a teď po přestěhování na venkov jsem s ním dost bojoval potřeboval bych od vás poradit. Vím co je pro Dakon určeno za palivo. Zatím pálím hnědé uhlí, které mám v kolně po tchánovi. Je ho celkem dost. Pravda je zde výběr všech velikostí. Mám problém takový: když zatápim, hodim tam nějaký papír, třísky, zapálím, nechám rohořet, pak dám uhlí. Při roztápění mám tedy roztápěcí klapku otevřenou, většinou mám spodní dvířka zavřené protože mám otevřenou násypku. Tu po nasypání uhlím zavírám a otevírám spodní dvířka ale v případě že dobře hořím nechám jen otvor pro vzduch a dvířka zavírám. Většinou nechám roztopit s otevřenou roztápěcí klapkou na 70°C (což je asi 20 - 30 min dle teploty kotle před zatopením) a poté zavírám klapku a už si jen hraju s terciálním vzduchem a spodním přívodem vzduchu. A tady je kámen úrazu. Ať dělám to či ono stejně mi vždy teplota kotle klesne přesně na 62°C a mám po teple. Ale jde o to, že byli i chvíle, kdy jsem v pohodě se zavřenou klapkou natopil krásně i na 85°C jako nic. Běžnější jev byl, že jsem dal po roztopení uhlí asi jen do čtvrt násypky, nechal prohořet na roztápěcí klapku, tu jsem pak zavřel a krásně mi to sálalo teplo kolem 75°C hodně hodně dlouho ale nejčastěji jde o popsaný případ. Komín je v pohodě, táhne dobře, což je poznat na roztápění. Poraďte mi prosím kde dělám chybu. Přece nemůžu topit s otevřenou klapkou. To pak uhlí mizí před očima. V jakých teplotách se pohybujete vy? Já bych byl vděčný za pravidelných aspoň 70 - 75°C. Děkuji za všechny rady.
Dobrý den, mám problém s kotlem Dakon Dor 25. Topím dřevem a hnědým uhlím. Kotel teda čoudí jak ďas, ale to by mě ani tak netrápilo. Problém je v tom, že teplota stoupá, jenom když otevřu klapku. Jakmile klapku zavřu, tak začne teplota okamžitě klesat a dochází ke špatnému spalování. Musím lítat každou půl hodinu do kotelny, abych udržel teplotu mezi padesáti a šedesáti. Na vyšší teplotu se nedostanu, to bych musel nechat klapku pořád otevřenou.
Ivana 08-04-2011 01:23:37
Dobry den chcem s mamkou dopustit vodu do kotle , kde ma byt ručička na budíku?Dekuji za odpoved
52) P.Mozga 08-04-2011 08:05:06
Máte klasickou expanzní nádobu ( v nejvyšším bodě topného
systému je otevřená nádržka na dolévání vody)? Pokud, ano tak
by v ní voda měla být zhruba od 1/3 až po polovinu nádoby.
Zkuste doplnit do jedné třetiny a podívejte se, kam voda vystoupí v
nádržce po zahřátí na 80°C (po zatopení v kotle), kdy voda zahřátím
zvětší svůj objem (aby Vám nepřetekla z nádobky ven). Nebylo by
lepší zavolat na to odborníka? Vše Vám předvede a vysvětlí.
Dobry den chcem s mamkou dopustit vodu do kotle , kde ma byt ručička na budíku?Dekuji za odpoved
52) P.Mozga 08-04-2011 08:05:06
Máte klasickou expanzní nádobu ( v nejvyšším bodě topného
systému je otevřená nádržka na dolévání vody)? Pokud, ano tak
by v ní voda měla být zhruba od 1/3 až po polovinu nádoby.
Zkuste doplnit do jedné třetiny a podívejte se, kam voda vystoupí v
nádržce po zahřátí na 80°C (po zatopení v kotle), kdy voda zahřátím
zvětší svůj objem (aby Vám nepřetekla z nádobky ven). Nebylo by
lepší zavolat na to odborníka? Vše Vám předvede a vysvětlí.
Editace: 1363197638
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-navod-na-pouziti-kotle-dakon-dor-rada-id-536