Jak správně zatápět a topit v kamnech kotlích krbech
Chyby při zatápění:
Princip hoření kotle, krbu, kamen můžete vidět kdykoliv, když zapálíte sirku,
svíčku, či škrtnete zapalovačem a začne hořet plamínek (pokud máte dost plynu v jeho zásobníku).
U svíčky plamen nahřívá vosk, který taje, vzlíná knotem k jeho horní části, odpařuje se a shoří.
Pokud plamen sfoukneme, od knotu se bude po nějakou dobu kouřit. Kouř můžeme bezprostředně
po zhasnutí svíčky snadno zapálit aniž bychom museli zapálit knot.
Na tomto principu pracují i všechny kamna, kotle a krby.
Abychom zapálili bez kouře, je nutné mít nachystán tenký suchý papír, tlustší papír, třísky tenké asi do průměru 3mm,
třísky silnější do průměru 5 mm.
U krbových kamen dávám nejprve dvě polínka asi do hmotnosti 1 kg a na ně teprve třísky.
Vše na sebe na skládáme od nejtenčího papíru až po hrubé třísky. Na to můžeme dát 5 třísek o průměru do 20 mm a dvě
polínka o průměru 50 mm.
Vše zapálíme tenkým papírem a necháme řádně rozhořet, pak již můžeme přidávat polínka většího průměru ALE!
Pamatujte:
Čím hrubší polena, tím hůře chytnou, pomaleji shoří, tím zároveň pomalejší prohřátí místnosti, ale nehrozí
tak poškození kamen, či komína.
Proto pro rychlejší prohřátí topíme drobnějšími poleny a na udržování teploty volíme polena o větším průměru.
Jedno poleno samotné má tendenci přestat hořet - pokud kamna nejsou řádně prohřátá a není vytvořen
dostatečný žhavý podklad, proto je lepší mít dvě polínka vedle sebe asi s 1 cm mezerou a uvidíte jak v té mezeře
mezi nimi bude stále žhavá hmota a neustále bude šlehat plamínek (pokud bude patřičný přívod vzduchu potřebného k hoření).
Krbová kamna potřebují nejdříve prohřát spalovací prostor na samozápalnou teplotu a vytvořit dostatečnou žhavou vrstvu dohořívajícího paliva,
jakmile palivo dohořívá tak se na něj vloží jedno až dvě
polínka a přívody vzduchu se uzavřou, dle návodu výrobce.
Tím že jsou kamna již rozehřátá, poleno zplynuje i při uzavřeném přívodu vzduchu a hoření je nejekonomičtější - po polenu běhají jen modré plamínky.
Na této žhavé hrani již dochází k samozápalu plynů.
Pokud chci více tepla, nebo nebyla kamna ještě řádně prohřátá a poleno jen doutná (kouří se z komína), musím přidat vzduch. Zpravidla ten,
který jde do spalovacího prostoru nad dvířky krbových kamen a
někdy i přidat další polínko.
Po polínku mi přinejmenším běhají namodralé plamínky, to je znak, že vznikající plyn se spaluje.
Polínka, která přikládám již na rozžhavenou vrstvu dohořívajících uhlíku,
kladu blíže sklu dvířek. Zdá se mi, že přes sklo jde do místnosti daleko
více tepla, než když je polínko až u zadní stěny krbových kamen.
A také rozhořívání je rychlejší, když pustím na polínko vzduch nade dvířky.
Zatápění na způsob táboráku
Dáme dvě polínka jako základnu - stěny, vyplníme papírem a třískami
a na ně naskládáme další polínka jako by trámy na strop.
Mezery mezi polínky jsou asi 10 až 20 mm.
U krbových kamen zapalujeme odshora, jako svíčku
kouskem podpalovače položeného na drobné třísky. Na tento plamínek
můžeme naložit ještě další třísky pro snadnější rozhoření.
Odspodu by chytilo všechno palivo najednou, komín je studený, nemá tah
neodvádí dobře spaliny, tím do kamen nepřivádí ani dostatek vzduchu,
palivo zhasne a jen dýmí!
Pokud se zapálí shora -
bude se vytvářet méně CO, plameny jej budou schopny strávit, komín
ještě nemá potřebný tah, tak se pomalu prohřeje, na čelním skle se nebude usazovat
dehet, sklo se také prohřeje pomalu a nemá takovou tendenci prasknout.
Při zatápění v krbových kamnech je někdy třeba zcela nedovírat na těsno
dvířka, aby se do spalovacího prostoru dostávalo větší množství vzduchu.
Po řádném prohřátí komína, spalovacího prostoru a rozhoření i větších kusů paliva
(asi 20 až 60 minut) lze již regulovat přívody vzduchu.
Spodní pod rošt u krbovek se téměř zavírá a horní nad dvířky,
se přivírá tak aby na polenech lehce poskakovaly plaménky. Počkáme jestli jsme
neubrali příliš vzduchu a pokud vše funguje, obyčejně toto seřízení stačí na celý
den.
Kamna, kotle s odhoříváním paliva, jak správně roztápět - například Dakon DOR na uhlí
Jsou to kamna kde je konstrukčně palivo odděleno v zásobníku od spalovací komory.
Palivo při odhořívání je automaticky doplňováno zesedáním ještě neshořelého paliva
do pracovního prostoru určeného k hoření.
Roztápíme řádně dřívím, po rozhoření ještě znovu přiložíme dříví tak aby se hned uhlí
nedostálo přímo do spalovací komory a nezadusilo plameny. Pak již zásobník můžeme naplnit uhlím.
Pokud palivo dohořelo nebo dohořívá a chceme znovu doplnit prázdný zásobník, vždy na žhavou hmotu
pro jistotu dejte polínka dřeva, které okamžitě chytí a máte jistotu, že oheň uhlí nezadusí.
Do plamenů u moderních kotlů je možné přivádět vzduch, pro dokonalé spalování, pokud jsou
tyto plameny tmavé a mdlé.
Kamna s prohoříváním paliva - například Petry
Uhlí aby vůbec nekouřilo se zapálí shora jako svíčka drobnými třískami a polínky obvyklým způsobem.
Uhlí jak postupně chytá tak uvolněný plyn prochází přes hořící žhavou vrstvu a CO dokonale shoří na CO2
bez kouře.
Dřevo v těchto kamnech můžete zapálit i ze spodní strany, pokud není příliš drobné, tak hoří po několika
sekundách rovněž bez kouře, jen pokud se kamna zahltí příliš drobným palivem které rychle vzplane, pak
budou kouřit.
Další způsob
Na jedné straně uhlí a na druhé polovině či třetině rychle zápalné dříví.
Dříví rychleji začne hořet a plameny stráví i kouř z uhlí na vedlejší části.
Princip dakonu na odhořívání paliva si můžeme představit jako svíčku, kdy
tělo je v zásobníku a plamen šlehá do spalovacího prostoru.
Pokud je plamen jasný, z komínu se nekouří. Pokud kotel zadusíme
tak plamen může zhasnout a nastane nedokonalé spalování a kouří se z komína.
Platí i pro dřevo!
- Vložíme příliš mnoho snadno hořlavého materiálu (slámy, třísek, štěpky),
který všechen rychle vzplane (pokud je zapálen od spodku) a uvolní veliké množství plynu - CO, který ale nemá dostatek
vzduchu - kyslíku, tím nakonec zhasne plamen a z komína se valí hustý dým, který se táhne
i stovky metrů a zadýmí celou obec. Obyčejně to bývá při prvním podzimním zátopu, kdy se v domácnosti
nahromadilo veliké množství starého papíru, kterého se chce majitel najednou zbavit. - Sice jsme správně zatopily, ale plameny jsme zadusili mokrým palivem. Opět jde z komína hustý kouř táhnoucí se do daleka.
- Zadusili jsme plamen při přikládání drobným palivem, například štěpkou, zase se bude kouřit hustě. Zde je lepší přikládat tak, aby vždy část původního paliva stále hořela a plamen nezhasl (třeba jen na jednu polovinu a druhou nechat dohořívat).
- Bylo použito nevhodné, či zakázané palivo. Vyvarujte se toho!
Princip hoření kotle, krbu, kamen můžete vidět kdykoliv, když zapálíte sirku,
svíčku, či škrtnete zapalovačem a začne hořet plamínek (pokud máte dost plynu v jeho zásobníku).
U svíčky plamen nahřívá vosk, který taje, vzlíná knotem k jeho horní části, odpařuje se a shoří.
Pokud plamen sfoukneme, od knotu se bude po nějakou dobu kouřit. Kouř můžeme bezprostředně
po zhasnutí svíčky snadno zapálit aniž bychom museli zapálit knot.
Na tomto principu pracují i všechny kamna, kotle a krby.
Abychom zapálili bez kouře, je nutné mít nachystán tenký suchý papír, tlustší papír, třísky tenké asi do průměru 3mm,
třísky silnější do průměru 5 mm.
U krbových kamen dávám nejprve dvě polínka asi do hmotnosti 1 kg a na ně teprve třísky.
Vše na sebe na skládáme od nejtenčího papíru až po hrubé třísky. Na to můžeme dát 5 třísek o průměru do 20 mm a dvě
polínka o průměru 50 mm.
Vše zapálíme tenkým papírem a necháme řádně rozhořet, pak již můžeme přidávat polínka většího průměru ALE!
Pamatujte:
Čím hrubší polena, tím hůře chytnou, pomaleji shoří, tím zároveň pomalejší prohřátí místnosti, ale nehrozí
tak poškození kamen, či komína.
Proto pro rychlejší prohřátí topíme drobnějšími poleny a na udržování teploty volíme polena o větším průměru.
Jedno poleno samotné má tendenci přestat hořet - pokud kamna nejsou řádně prohřátá a není vytvořen
dostatečný žhavý podklad, proto je lepší mít dvě polínka vedle sebe asi s 1 cm mezerou a uvidíte jak v té mezeře
mezi nimi bude stále žhavá hmota a neustále bude šlehat plamínek (pokud bude patřičný přívod vzduchu potřebného k hoření).
Krbová kamna potřebují nejdříve prohřát spalovací prostor na samozápalnou teplotu a vytvořit dostatečnou žhavou vrstvu dohořívajícího paliva,
jakmile palivo dohořívá tak se na něj vloží jedno až dvě
polínka a přívody vzduchu se uzavřou, dle návodu výrobce.
Tím že jsou kamna již rozehřátá, poleno zplynuje i při uzavřeném přívodu vzduchu a hoření je nejekonomičtější - po polenu běhají jen modré plamínky.
Na této žhavé hrani již dochází k samozápalu plynů.
Pokud chci více tepla, nebo nebyla kamna ještě řádně prohřátá a poleno jen doutná (kouří se z komína), musím přidat vzduch. Zpravidla ten,
který jde do spalovacího prostoru nad dvířky krbových kamen a
někdy i přidat další polínko.
Po polínku mi přinejmenším běhají namodralé plamínky, to je znak, že vznikající plyn se spaluje.
Polínka, která přikládám již na rozžhavenou vrstvu dohořívajících uhlíku,
kladu blíže sklu dvířek. Zdá se mi, že přes sklo jde do místnosti daleko
více tepla, než když je polínko až u zadní stěny krbových kamen.
A také rozhořívání je rychlejší, když pustím na polínko vzduch nade dvířky.
Zatápění na způsob táboráku
Dáme dvě polínka jako základnu - stěny, vyplníme papírem a třískami
a na ně naskládáme další polínka jako by trámy na strop.
Mezery mezi polínky jsou asi 10 až 20 mm.
U krbových kamen zapalujeme odshora, jako svíčku
kouskem podpalovače položeného na drobné třísky. Na tento plamínek
můžeme naložit ještě další třísky pro snadnější rozhoření.
Odspodu by chytilo všechno palivo najednou, komín je studený, nemá tah
neodvádí dobře spaliny, tím do kamen nepřivádí ani dostatek vzduchu,
palivo zhasne a jen dýmí!
Pokud se zapálí shora -
bude se vytvářet méně CO, plameny jej budou schopny strávit, komín
ještě nemá potřebný tah, tak se pomalu prohřeje, na čelním skle se nebude usazovat
dehet, sklo se také prohřeje pomalu a nemá takovou tendenci prasknout.
Při zatápění v krbových kamnech je někdy třeba zcela nedovírat na těsno
dvířka, aby se do spalovacího prostoru dostávalo větší množství vzduchu.
Po řádném prohřátí komína, spalovacího prostoru a rozhoření i větších kusů paliva
(asi 20 až 60 minut) lze již regulovat přívody vzduchu.
Spodní pod rošt u krbovek se téměř zavírá a horní nad dvířky,
se přivírá tak aby na polenech lehce poskakovaly plaménky. Počkáme jestli jsme
neubrali příliš vzduchu a pokud vše funguje, obyčejně toto seřízení stačí na celý
den.
Kamna, kotle s odhoříváním paliva, jak správně roztápět - například Dakon DOR na uhlí
Jsou to kamna kde je konstrukčně palivo odděleno v zásobníku od spalovací komory.
Palivo při odhořívání je automaticky doplňováno zesedáním ještě neshořelého paliva
do pracovního prostoru určeného k hoření.
Roztápíme řádně dřívím, po rozhoření ještě znovu přiložíme dříví tak aby se hned uhlí
nedostálo přímo do spalovací komory a nezadusilo plameny. Pak již zásobník můžeme naplnit uhlím.
Pokud palivo dohořelo nebo dohořívá a chceme znovu doplnit prázdný zásobník, vždy na žhavou hmotu
pro jistotu dejte polínka dřeva, které okamžitě chytí a máte jistotu, že oheň uhlí nezadusí.
Do plamenů u moderních kotlů je možné přivádět vzduch, pro dokonalé spalování, pokud jsou
tyto plameny tmavé a mdlé.
Kamna s prohoříváním paliva - například Petry
Uhlí aby vůbec nekouřilo se zapálí shora jako svíčka drobnými třískami a polínky obvyklým způsobem.
Uhlí jak postupně chytá tak uvolněný plyn prochází přes hořící žhavou vrstvu a CO dokonale shoří na CO2
bez kouře.
Dřevo v těchto kamnech můžete zapálit i ze spodní strany, pokud není příliš drobné, tak hoří po několika
sekundách rovněž bez kouře, jen pokud se kamna zahltí příliš drobným palivem které rychle vzplane, pak
budou kouřit.
Další způsob
Na jedné straně uhlí a na druhé polovině či třetině rychle zápalné dříví.
Dříví rychleji začne hořet a plameny stráví i kouř z uhlí na vedlejší části.
Princip dakonu na odhořívání paliva si můžeme představit jako svíčku, kdy
tělo je v zásobníku a plamen šlehá do spalovacího prostoru.
Pokud je plamen jasný, z komínu se nekouří. Pokud kotel zadusíme
tak plamen může zhasnout a nastane nedokonalé spalování a kouří se z komína.
Platí i pro dřevo!
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Zdravím Admine a přeji hodně zdraví v Novém roce a také hodně dobrých rad a nápadů, které zveřejňujete na těchto stránkách.
Musím pochválit hned dva, které jsem vyzkoušel a fungují na jedničku. Jsem Dakonista začátečník a tak jsem o kotli a spalování nic nevěděl. Právě téma..dokonalé spalování.. jsem přivítal a využil,od té doby naši vesničku nezamořuji jako dřív.Rovněž také oslabení předimenzovaného kotle pomocí šamotových cihel jsem vyzkoušel a doporučuji podle Vašeho návodu. Ušetřím několik kbelíků uhlí denně a ještě dokonale spálím ty tři co za celý den nasypu. Díky moc. Pavel:D
Musím pochválit hned dva, které jsem vyzkoušel a fungují na jedničku. Jsem Dakonista začátečník a tak jsem o kotli a spalování nic nevěděl. Právě téma..dokonalé spalování.. jsem přivítal a využil,od té doby naši vesničku nezamořuji jako dřív.Rovněž také oslabení předimenzovaného kotle pomocí šamotových cihel jsem vyzkoušel a doporučuji podle Vašeho návodu. Ušetřím několik kbelíků uhlí denně a ještě dokonale spálím ty tři co za celý den nasypu. Díky moc. Pavel:D
Možná že mám moc silný tah v komíně proto mi to moc nehořelo ted topím tak že kominovou klapku mam uplně zavřenou a dusivku na 1 cm a na termostatu mam 70C jak se to dostane k 70C sepne čerpadlo a tlačí pak vypne čerpadlo po chvíly a zase znovu a pomalu se to roztápí múže to tak být ???
od:Valerie
Máme nový kotel dor f 24 a učíme se v něm topit ... nedaří se nám jej roztopit
na víc než 60° i když regulátor teploty máme nastaven na 70 i víc. Dusivka je
seřízena dle mého názoru správně, protože ta malá dvířka jsou při těch 60°ještě
pootevřená. Kotel při této teplotě hučí, ale dál jakoby víc "nedal" .
Boční otvory jsou napůl otevřené, plameny světle žluté, živé...
Poradíte někdo prosím, jak ještě lze zvýšit teplotu vody?
Máme nový kotel dor f 24 a učíme se v něm topit ... nedaří se nám jej roztopit
na víc než 60° i když regulátor teploty máme nastaven na 70 i víc. Dusivka je
seřízena dle mého názoru správně, protože ta malá dvířka jsou při těch 60°ještě
pootevřená. Kotel při této teplotě hučí, ale dál jakoby víc "nedal" .
Boční otvory jsou napůl otevřené, plameny světle žluté, živé...
Poradíte někdo prosím, jak ještě lze zvýšit teplotu vody?
Zatím nezapomínejte mít zavřená popelová dvířka těsně a na nich tu dusivku
můžete taky zkusit přiškrtit, ALE asi to měla paní už nastavené za ty roky,
tak opatrně, aby zase palivo nezhasínalo, pak by se kouřilo z komína hodně.
Plameny totiž kouř spolikají, takže hlavně at v kotle hoří když je tam palivo.
můžete taky zkusit přiškrtit, ALE asi to měla paní už nastavené za ty roky,
tak opatrně, aby zase palivo nezhasínalo, pak by se kouřilo z komína hodně.
Plameny totiž kouř spolikají, takže hlavně at v kotle hoří když je tam palivo.
Komím vám hlavně NIKDE nesmí táhnout falešný vzduch, jinak jde jeho tah rychle do kopru. Takže ty dvířka alespoň provizorně poopravte, stačit by na to mohl např. i akrylátový tmel, či těsnění do dveří (nevím jaké to jsou).
Další věc je ta komínová klapka (ta úplně vzadu v napojení komínové roury). Tu otevřete naplno a nechte ji tak. Je tam jen pro případ velmi velkého tahu a hlavně pro režim stáložáru (kotel kompletně pouzavíraný) !!! Kotel regulujte primárem a terciálem.
Hnědé o2 se do DORky hodí velmi dobře, jen se to s tím ale musí trochu umět. I když, je to dobré spíš jen když můžete kotel pustit na větší výkon. Pro lepší regulovatelnost (předpokládám kotel bez úprav ohniště) bych radil volit o1. U nás je o2 taky hodně prachová a to pak rádo bouchá při dohořívání násypky (lze tomu ale zamezit).
Poradím vám ještě fintu na zátop. Odsekněte si třeba dvě čtvrtková polínka a dejte je na sebe úplně dozadu na rošt pod spalovací komoru. Seklou stranou je dávám směrem dopředu. Účelem je ten prostor vyplnit masivnějším matrošem, to bude rovnoměrně odhořívat a zabrání zasypání tohoto prostoru studeným palivem. Má to i další výhody jako víc sekundáru na start a podpalování rovnou dřeva místo studených zadních šamotek. Pak už tam šoupněte jen třeba tři smuchlané listy z novin, na ně hrst sekaného drobného, hrst sekaného hrubšího, tři menší-střední polínka, otevřít zatápěcí klapku, pouzavírat terciály a ze spodu šktnout. Nabrat si uhlí, trochu rozhořelé dříví pohrabáčem nastrkat co nejvíc dozadu pod spalovací komoru a nasypat tam uhlí až nahoru. Než v tom získáte jistotu, můžete míň. Pokud mi správně porozumíte, z komína se vám během zátopu ani nezakouří a vše bude jisté a snadné.
Ještě jedna poznámka na závěr, kotli po zátopu dopřejte chvíli běh na vyšší výkon, aby se uvnitř v ohništi pořádně rozehřál na vysokou teplotu. Pokud to nedodržíte, spalování uhlí bude už s trochou kouře a míň efektivní. DORku mám s aku, tak mi o2 zcela vyhovuje. Bez aku bych asi bral radši o1.
Další věc je ta komínová klapka (ta úplně vzadu v napojení komínové roury). Tu otevřete naplno a nechte ji tak. Je tam jen pro případ velmi velkého tahu a hlavně pro režim stáložáru (kotel kompletně pouzavíraný) !!! Kotel regulujte primárem a terciálem.
Hnědé o2 se do DORky hodí velmi dobře, jen se to s tím ale musí trochu umět. I když, je to dobré spíš jen když můžete kotel pustit na větší výkon. Pro lepší regulovatelnost (předpokládám kotel bez úprav ohniště) bych radil volit o1. U nás je o2 taky hodně prachová a to pak rádo bouchá při dohořívání násypky (lze tomu ale zamezit).
Poradím vám ještě fintu na zátop. Odsekněte si třeba dvě čtvrtková polínka a dejte je na sebe úplně dozadu na rošt pod spalovací komoru. Seklou stranou je dávám směrem dopředu. Účelem je ten prostor vyplnit masivnějším matrošem, to bude rovnoměrně odhořívat a zabrání zasypání tohoto prostoru studeným palivem. Má to i další výhody jako víc sekundáru na start a podpalování rovnou dřeva místo studených zadních šamotek. Pak už tam šoupněte jen třeba tři smuchlané listy z novin, na ně hrst sekaného drobného, hrst sekaného hrubšího, tři menší-střední polínka, otevřít zatápěcí klapku, pouzavírat terciály a ze spodu šktnout. Nabrat si uhlí, trochu rozhořelé dříví pohrabáčem nastrkat co nejvíc dozadu pod spalovací komoru a nasypat tam uhlí až nahoru. Než v tom získáte jistotu, můžete míň. Pokud mi správně porozumíte, z komína se vám během zátopu ani nezakouří a vše bude jisté a snadné.
Ještě jedna poznámka na závěr, kotli po zátopu dopřejte chvíli běh na vyšší výkon, aby se uvnitř v ohništi pořádně rozehřál na vysokou teplotu. Pokud to nedodržíte, spalování uhlí bude už s trochou kouře a míň efektivní. DORku mám s aku, tak mi o2 zcela vyhovuje. Bez aku bych asi bral radši o1.
Editace: 1389262818
Počet článků v kategorii: 401
Url:jak-spravne-zatapet-a-topit-v-kamnech-kotlich-krbech-id-625